Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Станков: "Срещата за Северозапада е добро начало за стимулиращо развитие на региона"

Снимка: Областна администрация Видин

"За първи път се събраха на едно място представители на изпълнителната и законодателната власт - в лицето на всички народни представители от всички политически партии в областите Монтана, Враца и Видин. Това е добро начало за обединяването на политическата, институционалната и гражданската воля в целенасочена подкрепа за Северозападния регион", каза областният управител на Видин Момчил Станков след срещата вчера в Монтана. Това съобщават от Областната администрация. На срещата в Монтана се взе решение да се изготви стратегия с конкретен план за действие за стимулиране развитието на трите области в Северозападна България.

Форумът се проведе по инициатива на народните представители от Реформаторския блок - проф. д-р Вили Лилков и доц. д-р Борислав Великов. В дискусията участваха народните представители от Северозападния регион от всички политически партии, представени в 43-то Народно събрание, членове на българското правителство, областните управители, кметовете и председателите на общински съвети в региона.  

"Доволен съм от намерението, което изрази министър Лукарски, Свободна зона Видин да се развие като индустриална зона за привличане на добри инвестиции и  нови работни места", коментира областният управител на Видин. 

Атанас Ненов, изпълнителен директор на Национална компания "Индустриални зони", направи по време на срещата кратка мултимедийна презентация на "Индустриална зона Видин" и представяне на възможностите, които предоставя зоната за привличане на инвестиции в региона. Площта на зоната е 308 декара, в близост до границите със Сърбия, Румъния, Дунав Мост 2 и главен път Е-79. Има изградена инфраструктура, електрификация, водоснабдяване, бензиностанции. Освен, че отдава под наем площи, зоната предлага товаро-разтоварни дейности, транспорт, подпомага на инвеститорите при оформяне на документи. Досега има 17 сключени договора.

Снимка: Светослав Цветанов"Държавното дружеството "Ел Би Булгарикум" ще продължи да развива производствената си база в гр. Видин чрез инвестиции и въвеждане на иновации в производството на млечни продукти", съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Немски компании проявяват интерес към разкриването във Видин на производствени мощности в месопреработвателната промишленост и производството на компоненти и резервни части за леки и тежкотоварни автомобили"
, каза още на срещата министър Лукарски

Министър Лукарски представи икономическите приоритети на правителството с фокус върху насърчаването на икономическия растеж в Северозападен регион и преодоляване на регионалните диспропорции. (С подробностите за тях можете да се информирате тук.)

Областният управител на Видин Момчил Станков изрази оптимизъм за скорошната модернизация на скоростния път E79 (Видин - Ботевград), който e важен участък за международния трафик по Дунав мост 2 и транспортен коридор №4. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че през 2015 г. ще бъдат проектирани две отсечки от пътя - между Видин и Ружинци и Ружинци - Враца. Проектирането е на обща стойност 2 милиона лева, осигурени по Оперативна програма "Транспорт".

"Освен проблемите в инфраструктурата, силна тревога буди липсата на потенциал, произтичащ от демографската криза и недостига на квалифицирани кадри в региона. Тук мога да добавя и липсата на инвестиции през последните години", коментира  народният представител Вили Лилков. Според него инвестициите досега не са планирани добре и затова нямат дългосрочен ефект  

"Убедих се, че изпълнителната власт се отнася сериозно към проблемите на Северозапада. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обмисля глобална стратегия за развитието на региона", каза след срещата депутатът. Той изрази задоволството си от представените от министъра на икономиката инициативи приоритетно за фирмите от Северозападна България да се заделя финансов ресурс по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а всички проекти, които са насочени към инвестиции в Северозапада, да бъдат поощрявани с допълнителни точки при оценяването им за финансиране.  

"Експертно звено в Министерството на икономиката ще подпомага бизнес инвестициите в Северозапада", обяви министър Лукарски. Той предложи да се създаде експертна група с участието на народните представители, която да координира проектите, свързани със стратегията, както и да предлага промени в законодателството, които действително да подобрят ситуацията в региона.

Заместник министър - председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева подчерта, че създаването на стратегия за Северозападния регион и административен орган, който да подпомага изпълнението й, е инициатива за активна и целенасочена подкрепа за региона без аналог в страната. Вицепремиерът акцентира върху потенциала на Северозапада като граничен район.

Снимка: Светослав Цветанов"По програма Interreg Европейският съюз осигурява 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния. Това са възможностите по новата трансгранична програма за Румъния и България, която се отнася за 15 гранични региона, между които и Северозапада у нас", каза по време на форума Меглена Кунева. Тя обърна специално внимание на плана "Юнкер" за подпомагане на изоставащите региони чрез привличането на частни инвестиции.  
   
"В стратегията за Северозапада се предвижда засилено участие на местната власт, която е двигателят за генерирането на тези идеи и провеждането на държавната политика в областите Видин, Враца и Монтана. И трите области, независимо от специфичните им различия, се нуждаят от сериозни инвестиции и нови работни места"
, отбеляза областният управител. Той изрази готовност Видин да бъде домакин на следващата среща, на която се предвижда дискусията да продължи конкретно по детайлите на стратегията. По думите на народния представител Борислав Великов до средата на април планът за действие трябва да бъде внесен в Народното събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56