Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 февруари 2015 година

Снимка: Красимир Каменов

Света литургия беше отслужена в катедралния храм във Видин по повод  124 години от избора на Кирил за Видински митрополит. Църковната служба беше оглавена от Белоградчишки епископ Поликарп. Богослужението беше извършено пред мощите на Видинския митрополит Кирил, поставени в средата на храма.

"Богослужението бе извършено над светите мощи на митрополит Кирил, които бяха Свети Престол. Литургията бе отслужена по древния чин, така както християните са почитали от първите векове своите наставници и учители във вярата, като са отслужвали света Литургия върху гробовете и светите мощи на мъчениците и светиите. По този начин и ред с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, за първи път бе отслужена такава света Литургия във Видин"- каза за епископ Поликарп. Заупокойна молитва-панихида за митрополит Кирил беше направена след светата Евхаристия.

През 2012 година Видинска митрополия започна процедура по канонизацията на митрополит Кирил. Той е запомнен със сромноста си и своята дарителска дейност. Митрополит Кирил е сред основните дарители за изграждането на Софийската семинария.

Информационна среща по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се проведе във Видин. Заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков запозна видинските граждани с възможностите да обновят домовете си с безвъзмездно финансиране.
Домакин на информационната среща с домоуправители и заинтересовани от програмата граждани и фирми, беше областният управител Момчил Станков. Народният представител Владимир Тошев, заместник областните управители Любомир Низамов и Огнян Ценков, и кметовете на общините Видин, Белоградчик, Кула и Димово, в които има сгради, допустими по условията на програмата за саниране, участваха в срещата. "Целият ресурс от 1 милиард лева ще даде възможност за енергийно и естетическо обновяване на българските домове и за повишаване на заетостта и подобряването на  бизнес средата", обясни заместник - министър Нанков преките и косвени ползи от реализацията на националната програма. Освен саниране, в настоящата програма е предвидена възможността конструктивно неустойчиви сгради да бъдат укрепени и да се повиши техният експлоатационен срок и живот,  подчерта Нанков. Областният управител има ангажимента да контролира дали одобрената за саниране сграда отговаря на изискванията. Той е страна по договора, който се сключва за всеки отделен проект между Общината и Българската банка за развитие. Кандидатстването продължава докато изтекат две години или до изчерпване на финансовия ресурс, съобщи Десислава Йорданова, съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общинските съветници във Враца одобриха бюджета на общината за настоящата година след дебати, продължили повече от час и половина. С 20 гласа "за", 5 "против" и 9 "въздържал се" предложената от кмета Николай Иванов финансова рамка се превърна от проект в действащ бюджет. Извънредната сесия, която се проведе днес, трябваше да се състои на 6 февруари, но беше отложена, за да може съветниците по-детайлно да се запознаят с материалите по предложената финансова рамка. Общинските съветници от Враца препотвърдиха и две свои решения, касаещи разпореждането с общински имоти и програма на комисията за приватизация и следприватизационен контрол, които бяха върнати преди 10-ина дни от областния управител Малина Николова. Така те препратиха казуса за решение в административния съд.

2 441 804 лева е бюджетът на община Ново село за 2015 година. Финансовата рамка беше гласувана днес. Над 1 600 000 лв. е държавната субсидия, която ще получи общината, а собствените й приходи трябва да обезпечат местните дейности със близо 800 000 лв. Общинските съветници се отказаха при обсъждането на бюджета от предложеното увеличение на заплащането им, за да се използват средствата за дейността на местните читалища.  Над 250 000 лв. ще бъдат капиталовите разходи през тази година.

Общинските съветници в Белоградчик приеха бюджета за годината с 10 гласа "за" и трима "въздържал се". 9 987 151 лв. е бюджетната рамка. Предвидените капиталови разходи са за над 7 милиона лева. Индикативният годишен разчет на средства от Европейския съюз е в размер на почти 8 246 000 лв. "Тежък бюджет, бюджет на реалностите. Акцентираме на няколко приоритета- максимални количество, размер и разновидност на евроинвестициите, енергийната ефективност и работата с нашите деца и младежи. Реален бюджет, труден, но с добра организация ще бъден реализиран"- коментира след заседанието кметът на Белоградчик Борис Николов. Около 2 459 000 лв. се залагат в бюджета за разплащане на просрочени задължения от минали години. Над 88 000 лева трябва да бъдат събрани от просрочени задължения през 2015 г.  

Обхватът на програмите за заетост да се разшири в малките и слаборазвитите общини, за да се ограничи безработицата. Това настоява кметът на община Брегово Милчо Лалов. Според него това може да се постигне със съфинансиране от европейския социален фонд. "През годините назад, в тези програми са се вклювали между 400 и 500 души безработни. Общият списък на безработните, които са се регистрирали в Дирекция "Бюро по труда" е около 700 души. В момента действието на тази програма е свито до минимум. По нея работят 23 души и то на четиричасов работен ден"- отбеляза Милчо Лалов.
 
Реформаторският блок започва подготовка по места за предстоящите местни избори. Това съобщи във Видин заместник-председателят на "Движение България за гражданите" и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. "Очакваме отлично представяне на местните избори, за да може Реформаторският блок да бъде водещ фактор в българската политика", каза Найден Зеленогорски. "Видях реално усилия за промяна", така той коментира вчерашния форум в Монтана, на който беше решено да бъде изработена стратегия за развитието на Северозапада.

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат за област Враца от парламентарната група на "Български демократичен център" Явор Хайтов беше гост на срещата за бъдещето на Северозападна България. Той обобщи, че първите 100 дни на втория кабинет на Бойко Борисов са донесли и нещо хубаво на региона: "Най-напред трябва да кажем и какво хубаво свърши правителството за нашия регион - беше разкрито военното поделение във Враца… Очакваме в най-скоро време да бъдат назначени още 100-150 военнослужещи в него. Но с това добрите думи за правителството свършват"- каза Явор Хайтов.

Проблемът с безстопанствените кучета в Мездра отново е на дневен ред, заради зачестили сигнали на граждани. Заместник- кметът на общината Георги Валентинов е поставил задача на служителите в местната екоинспекция да края на тази седмица да предложат решение на проблема, съобразявайки се с финансовите възможности на общината.

142-та годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана на 19 февруари във Враца. Стихове и песни, посветени на големия българин ще прозвучат в 11 ч. пред паметника на Апостола в центъра на града. Панихида за йеродякон Игнатий ще отслужи Траянополски епископ Кипниян. Кметът на града Николай Иванов и представители на различни институции ще поднесат венци и цветя в знак на признателност. Паметната вечер за Левски ще започне в Регионалния исторически музей в 17 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33