Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свеждаме глава пред паметта на Апостола

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Възпоменателно честване на 142 години от обесването на Левски ще се състои във Видин. Заупокойна молитва започва в 9:30 часа в катедралния храм "Св. Димитър". Поклонение пред бюст паметника на Левски в града е организирано за 10 часа. 

Открит урок на тема "Най-великия българин на всички времена - урок по родолюбие", посветен на 142 години от обесването на Васил Левски ще се проведе в Детски отдел на Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Ученици от  трети и четвърти клас на ОУ "Христо Ботев" в града са поканени да се запознаят с живота и делото на Апостола. Урокът ще започне в 11.00 часа.

И Монтана ще отдаде почит на Апостола днес, 19 февруари. Отбелязването на 142-та годишнина от гибелта на Васил Левски ще започне в 10 часа с "Урок по родолюбие", подготвен от  Детски отдел на регионална библиотека "Гео Милев". Презентация за Апостола на свободата и среща-разговор с краеведа Йордан Георгиев ще представят факти от живота на Левски и ще очертаят значимостта на неговото дело. Мултимедийни презентации ще има през целия ден, като те ще са посветени на Васил Левски и ще се проведат в експозиционната зала на Регионалния исторически музей на ул. "Граф Игнатиев" 3. Панихида в памет на дякон Игнатий ще бъде отслужена в 10:30 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий". Поклонение пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад ще се състои час по-късно. Възпитаници на клуб "Млади възрожденци" от Финансово-стопанската гимназия (ФСГ) "Васил Левски", която чества своя патронен празник, са подготвили кратка програма. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника в знак на преклонение пред подвига на Левски. Образът на Апостола е сред творбите на дърворезбаря Васил Даскалов. Негова самостоятелна изложба ще бъде открита в 17.00 ч. в художествена галерия "Кирил Петров". Събитията са организирани от Община Монтана, Регионален исторически музей, Общински комитет "Васил Левски" и ФСГ "Васил Левски".

Годишнината от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана днес и във Враца. Стихове и песни, посветени на големия българин ще прозвучат в 11 ч. пред паметника на Апостола в центъра на града. Панихида за йеродякон Игнатий ще отслужи Траянополски епископ Киприян. Кметът на града Николай Иванов и представители на различни институции ще поднесат венци и цветя в знак на признателност. Паметната вечер за Левски ще започне в Регионалния исторически музей в 17 часа.

НЧ "Просвета 1925 - Мездра" е предвидило два урока по патриотично възпитание с 4 клас на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и СОУ "Иван Вазов" за отбелязването на тази дата, предаде Петко Котларкси. Музикално-поетична вечер "Да си спомним за Апостола" ще се проведе в читалнята на библиотеката днес от 17.00 ч. Женски народен хор към читалището и Експерименталният  театър ще вземат участие в нея с епизод от последните мигове на Апостола по пиесата "Тайната вечеря на Дякон Левски" по Стефан Цанев. Това ще бъде и първата сериозна изява на сформирания през тази година Експериментален театър, чийто художествен ръководител е популярният в железничарския град театрал Юли Пухалски:

"Решихме чрез изразните средства на писаното слово, по точно на поетичното слово и на драматургичния текст, да се докоснем штрихирано до образа на Левски. Да загатнем кой е той... Ще се опитаме да достигнем поне малко до това, което е искал да ни каже Апостола..."

Група родолюбиви българи от Мездра, водени от председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски ще присъства днес на тържество по повод 142 години от гибелта на Апостола в град Босилеград- Сърбия. Това ще е четвъртото им поред гостуване в Западните покрайнини, при което ще поднесат венци и цветя на паметника на Левски там. Инициативен комитет от България дари миналата година соларно осветление за паметника, който е открит на 3 март 2005 година. Негов проектант е Атанас Атанасов, скулптор е Росица Мишева, а ръководител на изпълнението- инженер Светлин Ружеков. Средствата са дарени от Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски".

Паметният ритуал по повод 142-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски ще се състои  от 11.00 часа пред неговия паметник в центъра на Плевен, съобщават от местната управа. Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от храмовете в града ще отслужат панихида. Кметът на община Плевен Димитър Стойков и представител на Общинския комитет "Васил Левски" ще произнесат слова. Институции, организации, граждани ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00