Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетохме Апостола на свободата

15
Във Видин почетоха паметта на Васил Левски
Снимка: Пламен Генчев


Видинчани отбелязаха 142 години от обесването на Васил Левски. Честването започна със заупокойна молитва, отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски". Духовникът призова да помним саможертвата на йеродякон Игнатий и да се учим от неговия завет:

"Да си спомняме неговите трудове, неговата саможертва, неговия завет, от които, особено днес в света, в който живеем, всички ние имаме нужда."

СнимкаБогослужението беше последвано от шествие до бюст-паметника на Васил Левски във Видин. В него се включиха представители на институции и неправителствени организации, ученици и граждани. За делото на Левски и неговата непреходност говори заместник кметът на Видин Борислава Борисова:

"Той е светецът, който и сега бди над България, след като преди век и половина написа думите: "Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само мене си."

СнимкаБорислава Борисова отличи участниците в традиционното състезание "Лъвски скок". Николай Огнянов от ПМГ "Екзарх Антим I" получи грамота и купа за най-добър резултат- 287 см.

Възпитаници на детска градина "Васил Левски" представиха рецитал, посветен на Апостола. Присъстващи на церемонията петокласници от училище "Отец Паисий" припомниха дейността на революционера.

"Васил Левски е помогнал за Освобождението на България. Създал е над 500 комитета..."

СнимкаВъзпоменателното честване завърши с поднасяне на венци и цветя и пушечни залпове в памет на Апостола на българската свобода - Васил Левски.


Открит урок на тема "Най-великият българин на всички времена- урок по родолюбие", посветен на 142 години от обесването на Васил Левски се проведе във видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Ученици от трети и четвърти клас на ОУ "Христо Ботев" в града присъстваха на представянето му. Библиотекарите от Детски отдел показаха пред тях  мултимедийна презентация за живота на Апостола.

Снимка: Нора Йоцова"През 1868-1872 година Левски изградил т.нар. Вътрешна революционна организация. Той обикалял градове и села с нестихваща енергия и ентусиазъм, и организирал мрежа от революционни комитети. Тези комитети трябвало да снабдят мъже, в съответните региони, обикновено селяни и занаятчии, с оръжие и да ги учи да се бият. Левски основава революционни комитети във всички краища на родината ни", разказа Милена Иванова.

Учениците решаваха кръстословица, която образува името на българския град, който Васил Левски е избрал за комитетска столица. Учениците отговориха в края на презентацията и на няколко въпроса, свързани с живота и делото на националния герой.

Децата най-добре запомниха думите на Апостола:

"Той казва думите "Ако печеля, печеля за народа, ако губя- губя само себе си"."

В деня, посветен на 142-та годишнина от гибелта на великия син на България- Васил Левски, членовете на клуб "Млади възрожденци" от Брегово, с ръководител Кирил Кунчев, представиха пред целия учителски и ученически състав на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" поетична композиция и възрожденски песни. Това предаде Елиза Борисова. Ръководителят на клуба връчи грамоти на деца, участвали и победили в училищно състезание "Лъвски скок". Всички присъстващи почетоха паметта на Дякона с едноминутно мълчание и дълбок поклон.

Снимка: Елиза БорисоваЕнтусиазираните млади възрожденци посетиха  Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в с. Балей, където пред 30-те обитатели и обслужващия персонал изнесоха своята програма, посветена на Апостола на свободата. Децата, със своите слова и песни, развълнуваха хората там. Директорката на ЦНСТ Ани Ангелова сърдечно благодари:

"Като ръководител на Центъра за настаняване от семеен тип искам да благодаря за посещението на децата от Средно общообразователно училище- град Брегово. В лицето на господин Кунчев и музикалния съпровод- просто бяхте прекрасни, благодарим ви от името на екипа, който работи в Центъра за настаняване от семеен тип, благодарим ви от името на всички потребители, настанени в Центъра и лично от свое име!" Една от потребителките- Маргарита Николова с вълнение каза:

Снимка: Елиза Борисова"Аз като чувам такива песни, просто ми кипва душата! Понеже моите деца не са тук, се чувствам много самотна. Много съм благодарна на Дома, че ме приеха тук!" На тръгване Ани Ангелова заяви:

"Не е първо идване. За пръв път преди три години започна посещението на децата от СОУ- Брегово в нашите центрове." Така младите възрожденци от  Брегово почетоха паметта и делото на Апостола на свободата.

Почитането паметта на Апостола на свободата в Монтана започна с "Урок по родолюбие"- с краеведа Йордан Георгиев и ученици в Детския отдел на Регионалната библиотека "Гео Милев", предаде Любо Андреев. Панихида в памет на Левски беше отслужена в  храм "Св. Св. Кирил и Методий". В художествена галерия "Кирил Петров" беше открита изложба – дърворезба на Васил Даскалов. В Експозиционната зала на Регионалния исторически музей беше представена Мултимедийна презентация.

Снимка: Любо АндреевПоклонението по повод 142 години от гибелта на Апостола бе пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и  свободата от българския Северозапад.

"Нашият народ има своя Апостол на свободата! Най-светлата личност в българската история. Казват, че историята се е нуждаела от него и тя го е създала. Казват, че животът му е свещена легенда, че е обаятелен не само с изключителността на своята човешка индивидуалност, но най-вече със светлината на своите идеи!" 

Десетки ломчани се събраха пред паметната плоча на Апостола в града, за да отдадат заслужена почит пред неговия подвиг, съобщава Владимир Недев. Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе директорът на Историческия музей Даниела Замфирова.

"Обрекъл себе си на своята историческа мисия, Левски подчинява целия си живот на освободителната кауза. Посветил живота си на свободата- лична, национална, общочовешка- неговото име става синоним на нравствен идеал за всеки българин"- каза в словото си Даниела Замфирова. Ученици от 3-ти "б" клас на Основно училище "Константин Фотинов", с ръководител Мелина Андреева, представиха поетичен рецитал, посветен на Апостола на българската свобода. 

Снимка: Владимир НедевВенци и цветя на признателност поднесоха кметът на община Лом Иво Иванов, цялото общинско ръководство, служители на общинска администрация, на общинския комитет "Васил Левски", представители на читалища, училища, детски градини, младежки организации, дневни и социални центрове, неправителствени организации, организацията на офицерите и сержантите от запаса и резерва и много граждани.

Признателни врачани се поклониха пред паметта на Васил Левски днес, когато България отбелязва 142 години от обесването на Апостола на свободата, предаде Жоро Александров. Церемонията се състоя пред паметника на Дякона, който се намира в центъра на града.

Ученици от ОУ "Васил Левски" изпълниха поетичен рецитал, със стихове, посветени на Левски:

"19 февруари 1873 година- велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най-видните си синове- Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски!"

Траянополският епископ Киприян отслужи панихида в съслужение с врачански свещеници.

Снимка: Жоро АлександровКметът на Враца Николай Иванов, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Борислав Стоев и членове на местния парламент се включиха в проявата. Почитта си към делото на Апостола засвидетелстваха още деца от началните училища "Иванчо Младенов" и "Св. Софроний Врачански", СОУ "Васил Кънчов" и ЕГ "Йоан Екзарх", както и от ОДЗ "Знаме на мира".

В церемонията участва и Духовият оркестър към Читалище "Развитие" във Враца, а пред паметника на Левски бяха положени венци и цветя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58

Произведения на Моцарт и Салиери ще звучат на видинска сцена

Симфониета - Видин ще изнесе концерт "Моцарт и Салиери"  днес, 12 юли, в крайдунавския град. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на избрани произведения от двамата композитори в  зала „Филхармония“ , обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев : "Ще прозвучи Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и..

публикувано на 12.07.24 в 11:36

Ремонти за 17 милиона лева започват в Чипровци

Ремонтни дейности на стойност около 17 милиона лева започват в град Чипровци , каза за Радио Видин Петко Петков , заместник-кмет на общината:  "Предстои ремонт на 14 улици, 3 местни пътя, 2 водопровода и 3 сгради. Това са сградата на Общината, Културния дом и Спортната зала. Фактически 6 от улиците са финансирани по Държавен фонд "Земеделие"...

публикувано на 12.07.24 в 11:30

Проект спечели финансиране за изграждане на физкултурен салон във видинска гимназия

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин е одобрен за финансиране, съобщават от Общината.  Проектът е сред двата одобрени от Министерството на образованието и науката за цялата страна, в рамките на Годишна програма за поддържане, основен ремонт, реконструкция, цялостно..

публикувано на 12.07.24 в 10:46