Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 февруари 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

СнимкаВидинчани отбелязаха 142 години от обесването на Васил Левски. Честването започна със заупокойна молитва, отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп в катедралния храм "Св. Димитър". Духовникът призова да помним саможертвата на Апостола и да се учим от неговия завет. "Личността на Левски излиза извън рамките на своето време", каза пред паметника на Апостола заместник кметът Борислава Борисова. Николай Огнянов от ПМГ "Екзарх Антим Първи" получи грамота и купа за най-добър резултат в състезанието "Лъвски скок". Възпитаници на детска градина "Васил Левски" представиха рецитал, посветен на Апостола, а петокласници от училище "Отец Паисий" разказаха за неговото дело. Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха представители на местни и държавни институции, политици, ученици и граждани. Открит урок на тема "Най-великият българин на всички времена- урок по родолюбие" се проведе във видинската библиотека "Михалаки Георгиев". За представянето му бяха поканени ученици от трети и четвърти клас на ОУ "Христо Ботев".
 
СнимкаПризнателни врачани се поклониха пред паметта на Васил Левски днес, когато България отбелязва 142 години от обесването на Апостола на свободата. Церемонията се състоя пред паметника на Дякона, който се намира в центъра на града. Ученици от ОУ "Васил Левски" изпълниха поетичен рецитал, със стихове, посветени на Левски. Траянополският епископ Киприян отслужи панихида в съслужение с врачански свещеници. Кметът на Враца Николай Иванов, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Борислав Стоев и членове на местния парламент се включиха в проявата. Почитта си към делото на Апостола засвидетелстваха още деца от началните училища "Иванчо Младенов" и "Св. Софроний Врачански", СОУ "Васил Кънчов" и ЕГ "Йоан Екзарх", както и от ОДЗ "Знаме на мира". В церемонията участва и Духовият оркестър към Читалище "Развитие" във Враца, а пред паметника на Левски бяха положени венци и цветя.

СнимкаИ в Монтана почетоха паметта на Васил Левски. Честването започна с "Урок по родолюбие" - с краеведа Йордан Георгиев и ученици в Детски отдел на Регионалната библиотека "Гео Милев". Панихида в памет на Левски бе отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий". В художествена галерия Кирил Петров бе открита изложба- дърворезба на Васил Даскалов. В Експозиционната зала на Регионалния исторически музей бе представена Мултимедийна презентация. Поклонението по повод 142 години от гибелта на Апостола бе пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад.

Десетки ломчани се събраха пред паметната плоча на Апостола в града, за да отдадат заслужена почит пред неговия подвиг. Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе директорът на Историческия музей Даниела Замфирова. Ученици от 3 "б" клас на Основно училище "Константин Фотинов", с ръководител Мелина Андреева, представиха поетичен рецитал, посветен на Апостола на българската свобода. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на община Лом Иво Иванов, цялото общинско ръководство, служители на общинска администрация, на общинския комитет "Васил Левски", представители на читалища, училища, детски градини, младежки организации, дневни и социални центрове, неправителствени организации, организацията на офицерите и сержантите от запаса и резерва и много граждани.

Членовете на клуб "Млади възрожденци" от Брегово, с ръководител Кирил Кунчев, представиха пред целия учителски и ученически състав на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" поетична композиция и възрожденски песни. Ръководителят на клуба връчи грамоти на деца, участвали и победили в училищно състезание "Лъвски скок". Всички присъстващи почетоха паметта на Дякона с едноминутно мълчание и дълбок поклон. Ентусиазираните млади възрожденци посетиха Центъра за настаняване от семеен тип в с. Балей, където пред 30-те обитатели и обслужващия персонал изнесоха своята програма посветена на Апостола на свободата.

Варненският свободен университет и областната управа в Монтана се договориха за разкриване на изнесен център на висшето учебно заведение (ВУЗ) в града. Центърът ще провежда информационна кампания за привличане на интереса на младите хора към ВУЗ-а, съобщи областният управител Ивайло Петров. В края на този месец в Монтана ще бъдат проведени предварителни изпити за влизане във Варненския свободен университет. Идеята на областната управа и ръководството на висшето учебното заведение е от есента в Монтана да бъде разкрит филиал и да започне редовно и задочно обучение на студенти, обяви Петров. Предвидено е първоначално да бъдат разкрити четири специалности, сред които "Информатика" и "Икономика". Успешното развитие на центъра в Монтана ще е стратегическа мярка срещу обезлюдяването на района и напускането на младите хора, обявиха от областната управа.

Общинският съвет опрости 40 816 лева задължения на МБАЛ Белоградчик на последното си заседание. Това са средствата за доставка на болнична храна от Домашен социален патронаж. Те са натрупани за периода от 31.05.2013 г. до 30.12.2014 г. Мотивът, който е изтъкнал управителят на болницата д-р Соня Иванова, е  влошеното финансово състояние на МБАЛ, чийто собственик на капитала е Община Белоградчик.  Процедурата изисква чрез Общинския съвет да бъде взето решението за опрощаването на задълженията. Многопрофилната болница в Белоградчик е с около 500 000 лева стари дългове.

Стените, изпускателите и преливниците на язовирите в Белоградчик се проверяват ежедневно. Четири са съоръженията в общината- "Дъбравка", "Салаш", "Рабиша" и "Ошане". Първите две са общинска собственост, а другите- на Напоителни системи Мизия. Единствено язовир "Дъбравка" е с опасност да застраши село Дъбравка при преливане. Затова в общината се следи ежедневно хидрометеорологичната прогноза. Определена е и група за наблюдение на язовира. Той е отворен на максимума още от пролетта миналата година, когато се очакваха поройни дъждове. Нивото на водата в язовир "Салаш" е в нормални граници и има естествено оттичане.

Митническите служители на Дунав мост 2 Видин-Калафат разкриха и задържаха огромно количество контрабандни цигари, скрити зад тоалетна хартия. Цигарите са открити в български камион, управляван от български гражданин, който пътува от България за Румъния, натоварен със санитарна (тоалетна и домакинска) хартия. По метода "анализ на риска" митническите служители избират превозното средство за рентгенова проверка. Тя показва, че в товарния отсек, зад допълнително изградена стена, има специално изработен тайник. В него митническите служители откриват 1,12 млн. къса цигари, всички от марката "Ashima" и с надпис "Duty Free". Стойността на откритите и задържани цигари по цени на съдопроизводството е 420 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Лом.

Община Мездра организира и тази година традиционния "Базар на мартеницата и цветята". Той ще бъде разположен в централната градска част ("Алеята на кестените" и пл. "България") за периода от 18.02.2015 г. до 08.03.2015 г., включително. Желаещите да участват в базара могат да подават заявления (по образец) на гише №5 в Центъра за административни услуги и информация на гражданите към Общинската администрация, след представяне на необходимите документи и заплащане на определената такса за съответния период. Около 30 фирми и частни производители са подали заявления до този момент.

Кампанията "Влез в час с данъците 2" стартира във Враца. Първият час беше с 12 "а" клас на ЕГ "Йоан Екзарх". Кампанията откриха директорът на офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Враца Александър Александров и директорът на ЕГ "Йоан Екзарх" Павлин Петров. Кампанията продължава до края на месец май, като тази година  данъчни служители ще се срещнат с ученици от 11-и и 12-и клас от четири училища- ЕГ "Йоан Екзарх", ПМГ "Академик Иван Ценов",  СОУ "Хр. Ботев"  и СОУ "Козма Тричков". Част от образователната кампания на НАП е играта "Парола: Касова бележка". Целта на играта е да даде практически съвети за предстоящия досег на младите с финансовата система.
 
Международна фотоизложба бе открита във Видин. Авторите са от цял свят. Те са изпращали по електронен път своите творби за участие в подбора до основния организатор- Културен център и фотоклуб "Дунав", Долни Милановац, Сърбия. Двама видински фотографи са участвали в журито за това издание- Боян Иванов и Иван Аладжов. Фотоизложбата е подредена във видинския търговски център.

Видински деца- математици заминават на обучителен лагер-школа в с. Фалковец, Белоградчишко. В обучението са включени две групи ученици от 8 до 11 клас. Заниманията ще се водят съвместно с професор Петър Бойваленков, който е член на Националната комисия за състезания и олимпиади и един от ръководителите на Националния отбор по математика, каза председателят на Съюза на математиците в България, секция Видин Камелия Иванова.

Пореден успех за деца от Брегово. Димитър Стойков и Валентин Йорданов спечелиха призови места от Националната изложба-конкурс за детска рисунка "Св.Трифон Зарезан"- гр. Сунгурларе, Бургаско. Кметът на общината Милчо Лалов поздрави победителите, връчи им благодарствени писма от името на общинското ръководство и ги награди за тяхното старание и постоянство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00