Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 февруари 2015 година

Снимка: Йорданка Петрова
Около 50 души се събраха на граждански протест рано тази сутрин в центъра на село Бранковци, общ. Грамада. Недоволството на местните е породено от незаконната сеч, каза един от организаторите Тони Вълков. "Направиха само две проверки през декември миналата година, с двата протокола установиха, че 100 кубика плътна дървесина ги няма. Тогава може би се уплашиха и спряха проверката, не направиха нова през януари. Хората тук се бунтуват, защото на някои от 8 декара гора нищо няма. Цяла нощ вървят тирове. Затова протестираме със запалени свещи, в памет на горите. Гората е живо същество, пази нас, хората, дивеча, пречиства въздуха. Длъжни сме да я почитаме. Затова днес сме тук, на 26-ти февруари ще протестираме във Видин, а после и на жълтите павета!"- закани се организаторът на протеста и председател на местната ловна дружинка Тони Вълков. До момента няма санкционирани за незаконната сеч. "Тук имаме незаконна сеч, но нямаме незаконна дървесина, което означава, че цялата тази дървесина е изкарана с превозни билети. Това означава, че е имала законен произход. Лицето, което е издавало тези документи не е служител на горското стопанство. Това частно лице е било достатъчно недобросъвестно да узакони една незаконна дървесина", обясни директорът на Държавно горско стопанство Видин Веселка Борисова. Горските инспектори са установили, че са изсечени незаконно 260 плътни кубически метра дървесина. Протоколите са изпратени до прокуратурата в град Кула и до Дирекцията по горите в Берковица.

За близо един милион лева са щетите от обледяването на горите край Белоградчик в края на миналата година. Засегнатата дървесина е около 25 000 кубически метра, каза директорът на Държавно горско стопанство-Белоградчик Мая Костова: "И до сега са инвентаризирани 110 броя насаждения, в които са настъпили такива повреди вследствие на ледолома върху площ от 5 280 декара, което не е никак малко като територия. Разбира се, има насаждения, в които щетите са по-големи и такива, в които са по-малки. От 20 до 80 процента варират щетите в отделните насаждения. Средно 30-40 процента е щетата в дървостоите, които са инвентаризирани."

Четири пъти е повишен миграционният натиск на границата, обяви във Видин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Заедно с директора на Областната дирекция на МВР Константин Джунински, окръжния прокурор Маруся Илиева и началника на Митница- Лом Володя Богданов той съобщи за резултатите от съвместни действия на полицията, Агенция "Митници" и прокуратурата за противодействие на организираната престъпност и контрабандата. Контрабанден износ на цигари за 420 хиляди лева през Дунав мост 2 е предотвратен вчера, а според главния секретар на МВР разкритията са в резултат на съвместните действия на трите институции. "Вече се създаде един добър модел на взаимодействие при извършване на съответните проверки. Това дава възможност да се ползва експертизата и на двете страни на база опит и информация която имат. Ето в случая се касае за съвместно извършена проверка на база анализ на риска." След анализ с рентген е установен тайник и е извършена проверка. Установени са 1 120 000 къса цигари от марка, която до сега във видинския регион не е виждана, каза Окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева. Според нея са предотвратени щети за държавата за над 500 хиляди лева. По случая вече има привлечено лице като обвиняем. Цигарите са от марка, произвеждана легално в Турция, но са предназначени за безмитна продажба. Фирмата изпращач е с адресна регистрация в пловдивското село Труд, а получателят е в Букурещ. Светлозар Лазаров съобщи и за съвместни действия на МВР, Гранична полиция и Агенция "Митници" за противодействие на миграционния натиск. Само през месец януари на границите са задържани 660 души, 343 от тях на контролно-пропускателните пунктове. Случаите са четири пъти повече от миналата година. 2 800 души миналия месец не са допуснати да влязат в страната.

В Монтана ще има център за изнесено обучение на Варненския свободен университет. Още от следващия месец желаещите могат да се запишат за магистратура, а от есента и за бакалавърски специалности. От месец март кандидатите могат да се запишат да учат за магистри. Специалностите съобщи заместник областният управител на Монтана Нина Петкова: "Единият профил е "Дигитален маркетинг и уеб дизайн", другият е "Управление на международни бизнес проекти"." За новата учебна година центърът за изнесено обучение в Монтана предлага четири бакалавърски специалности. Областната управа в Монтана е направила проучване сред завършващите 11 и 12 клас, за да разбере имат ли желание да продължат висшето си обучение в родния град. От 1032-ма ученици положителен отговор са дали 959. Община Бойчиновци ще се възползва от разкриването на изнесен център за обучение в Монтана на Варненския свободен университет. Кметът Светлин Сретениев вече е провел разговори с представители на висшето учебно заведение, а в общинския бюджет има заделени средства.

Кметът на Враца Николай Иванов открива в неделя, на 22 февруари, първия у нас център по информационни технологии. Обектът е създаден по идея на двама младежи от Враца- Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Първият у нас IT-център ще дава възможност за обсъждане на идеи и проекти, свързани с информационните технологии. Обектът се намира в общинския социален комплекс на ул. "Кокиче" №17, който е край Езиковата гимназия "Йоан Екзарх". IT-центърът ще бъде открит в неделя от 11 часа.

160 свободни работни места са заявени в Бюрото по труда във Видин. Най-много свободни позиции- около 100, има за шивачи на мъжки и дамски облекла. Местата са за кандидати с основно и средно образование. С посредничеството на бюрото по труда се набират и работници за поддръжка на пътища. Заявените места са 15. За хора с висше образование са обявени 6 свободни позиции. Три от тях са за лекари, едно за психолог, две за учители.

С внимание и грижа към проблемите на младежта и децата в Новоселска община подходиха общинските съветници на своето първо заседание за 2015 г. Повече от половината разгледани материали касаеха младото поколение, което е уязвима група за региона. Местните сенатори приеха Общинският план за младежта, в изпълнение на приоритетите на Националната стратегия за младежта; "План за действие на Община Ново село в изпълнение на областната стратегия за интегриране на граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо положение, живеещи в сходна на ромите ситуация, с период на действие 2014-2020 г." Общинска администрация и останалите институции предприемат мерки за подобряване на положението на младите хора и задържането им в общината. Училището се е заело с обучението и повишаването на квалификацията. В учебния процес са обхванати всички деца.

На 25 февруари изтича срокът, в който самоосигураващите се лица, избрали да се осигуряват само за фонд "Пенсии", могат да подадат еднократно осигурителна декларация образец 1. Второто задължително условие, на което трябва да отговарят, за да могат да се възползват от това си право, е осигуряването им да продължава от предходната година или да е възникнало от 01.01.2015 година. Възползвайки се от тази възможност, самоосигуряващите се ще са задължени през годината само да внасят дължимите вноски за пенсионно и здравно осигуряване, съобщиха офиса на НАП във Видин.

Самоосигуряващите се вече могат да подават по електронен път чрез персонален идентификационен код и осигурителни декларации - образец 1 и 6
, съобщиха от Националната агенция по приходите. Новата услуга е достъпна от 18 февруари, а в бъдеще се очаква броят на декларациите, които се подават по този начин, да се увеличава.

От 9 март ще започне приемът на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. По мярката се подпомагат дейности за преструктуриране и конверсия на лозови насаждения, както и за подобряване на техниките за управление на лозята.

В Плевен започна записване на жени, желаещи безплатно да се прегледат за рак на гърдата, съобщиха организаторите. За прегледи ще се приемат жени на възраст между 30 и 49 години, като с предимство са тези, които са в неравностойно положение. Ще се дава предимство на многодетните майки, на дългосрочно безработните жени, регистрирани в бюрото по труда, на жените от малцинствени етнически групи, както и на жени с увреждания.

Общинска комисия във Враца отвори офертите за изготвянето на работни проекти за основен ремонт на Регионалния исторически музей, Драматично-кукления театър, за сградата на Общината - концертна зала и библиотека и за Младежкия дом в града. За участие в обществената поръчка са подадени девет оферти - шест на фирми от София и по една от Плевен, Хасково и Варна. Следващият етап е отваряне на ценовите оферти, съобщиха от Общината.

За поредна година в честването на Васил Левски в Босилеград се включиха родолюбци от Враца, Мездра, Козлодуй, Криводол, Кюстендил и София. От името на Община Мездра венец поднесоха председателят на Общинския съвет инж. Делян Дамяновски и общинският съветник Данаил Димитров. Сред дошлите да почетат паметта и делото на Апостола на Свободата бяха народният представител от Патриотичния фронт Красимир Богданов, координаторът на ВМРО Стефан Грънчаров, представители на Демократичния съюз на българите, Обществено движение "Западни покрайнини" (ОДЗП) и НСА "Васил Левски".

Народната традиция, свързана с празника Сирни заговезни, бе пресъздадена във видинската детска градина "Русалка". Възпитаниците на детското заведение представиха тържество под наслов "Да върнем усещането за мир, любов и прошка в сърцата на децата". Заместник кметът Борислава Борисова подари на домакините обреден хляб и книга за българските традиции. С книги, лакомства и цветя зарадваха децата и останалите гости на тържеството.

Видински ученици ще участват в първата национална среща на младежките клубове "Млади възрожденци" утре в София. Видинска област е с най-много организации и затова ще е с най-голямо представителство. 11-класничката от ПМГ "Екзарх Антим Първи" Йоана Йорданова е избрана да прочете есе. Общо четирима ученици от гимназията ще участват във форума, групата се допълва от Сара Руменова, Раяна Михайлова и Никола Кръстев, който ще представи документален филм за капитан Атанас Узунов.

Руският народен празник "Масленица" ще бъде представен за първи път във Видин в събота-21 февруари от 12.00 часа в двора на хотелски комплекс в центъра на града. Организаторите са подготвили традиционни игри и забавления. Ще има и дегустация на руски палачинки, каза Елена Тодорова, председател на Руския клуб във Видин: "Искаме всички видинчани и гости на града да се запознаят с една от руските традиции- "Масленица". Това е изпращане на зимата и посрещане на пролетта. Ще направим една кукла, която символизира зимата и накрая на "Масленица" ще я изгорим. Ще има народни песни. Ще почерпим с палачинки, пирожки и традиционна руска кухня. Надявам се това да стане традиция в нашия град. "Масленица" започна от 16 и ще продължи до 22 февруари, когато е денят за прошка."

През следващата седмица Регионален исторически музей - Плевен организира работилница за мартеници. Желаещите да изработват традиционни мартеници да си носят материали. От своя страна музейните специалисти ще дават насока за изработването- ще показват и разказват. Участието в работилницата е безплатно. Предварителни заявки на тел.: 064/823 502.

Спелео клуб "Стрешеро" със съдействието на  Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите организират курс по Пещерно делo и алпинизъм. Курсът ще започне 26 февруари в Природозащитен център "Натура" и е с продължителност 2 месеца. По време на обучението се овладяват различни техники за пускане с рапел, осигуряване, оказване на първа помощ и др. Занятията се провеждат вечерно време, събота и неделя, според удобното време на курсистите.  В програмата са  включени и посещения на пещери в региона. Курсът е подходящ за ученици, студенти и възрастни. След успешното му преминаване се издава сертификат.

Видински Детски и Младежки парламент организира благотворителен мач за 2-годишния Йоан Владиславов, който има тумор на бъбреците и се нуждае от незабавна операция. Инициативата е под наслов "Нека да помогнем на Йоан да изживее безгрижно своето детство". Благотворителният мач ще се състои със съдействието на Община Видин на 26 февруари от 17,30 часа в зала "Фестивална".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48