Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 февруари 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Започна прокопаването на 30 метра канал за отводняването  на залети от подпочвени води улици в квартал "Нов път" във Видин. Областният управител на Видин Момчил Станков, заместник- кметът на Видин Борислава Борисова и представители на службата "Пожарна безопасност и защита на населението", обходиха проблемните участъци. За да бъде отводнен кварталът, трябва да бъде изчистен друг канал в местността "Нора Пизанти", който "Напоителни системи" стопанисва, каза областният управител Момчил Станков. Необходимо е изграждането на канализационно-отводнителна система. Общината има идеен проект за "Нов път", но трябва и къщите в квартала да бъдат узаконени, каза заместник- кметът Борислава Борисова. От областната администрация и Общината призоваха жителите на квартала да не затлачват с отпадъци отводнителните канали.

Увеличаване на безработицата регистрират за първия месец от годината в Бюрата по труда в област Видин. Общият брой на регистрираните безработни е близо 9 200 души. Това уточни директорът на Дирекция "Бюро по труда" във Видин, Милчо Цоков: "Общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 9 189 души, като във Видин Бюрото са 4 832-ма, в Кула- 978 и в Белоградчик- 3 379. В сравнение с предходния месец, броят е увеличен с 360 души." Равнището на безработицата в област Видин за януари е над 24%. "Във Видин е 16,83, в Кула- 34,49 и в Белоградчик- 53, 86. Отчита се ръст на безработицата с 0,96 пункта. В община Видин безработицата е 15,22 процента, Брегово- 37,64, в Ново село- 28,72 процента. Спрямо декември, равнището на безработицата се отчита лек ръст от 0,62 пункта." Продължително безработните, регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" във Видин са повече от 2 100. Те не са работили повече от 1 година. Броят им се е увеличил с 9 души в сравнение с миналия месец.

Общо 82 проверки са извършили инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за месец януари, отчете директорът й Анка Велкова. Проверките за проучване на искания и сигнали са 8, по разпореждане от висшестоящ орган- 29, а тези за проверка на предписания- 8. Извършена е и проверка по разследване на трудова злополука във видинско предприятие.  

Кметът на Враца Николай Иванов ще гласува "против" смяната на сегашния съвет на директорите на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Христо Ботев" АД на извънредното общо събрание на акционерите, което е насрочено за 11 март. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници във Враца, на което предложението на градоначалника да се гласува "против"  прекратяване на правомощията на изпълнителния директор Светозар Луканов и колегите му от борда събра одобрението на 19 сенатори. За смяната на Луканов гласуваха 9-има, а други 5 съветници се въздържаха. Така мнозинството от присъстващите 33-има от 37 съветници подкрепи докладната на Николай Иванов. Преди гласуването се разгоря дискусия, която започна с изказването на Соня Илчева от ГЕРБ, което нейни колеги от БСП определиха по-късно като "политическо". Тезата на Илчева беше основана на данни за задължения на сегашната управа на най-голямото лечебно заведение- "4 200 000 лева и 2 300 000 лева просрочени вземания към доставчици на лекарства и медикаменти в началото на управлението, а 9 месеца по-късно 6 017 000 лева, а просрочените- 5 150 000 лева…" Кметът Николай Иванов обори твърденията на Илчева с аргументи, като заяви, че в началото на мандата си сегашният изпълнителен директор Светозар Луканов е заварил задължения от "4 822 000 лева за медикаменти, консумативи и продукти, натрупани от новия кандидат за директор и бивш такъв /Орлин Цветков- б.а./. 2 645 000 лева просрочени задължения, които към края на годината достигат общия размер на дълга. Основни отделения като реанимация, хирургия, кардиология, спешно-приемно, неонатология, урология, очно, нервно… са доведени до невъзможност да функционират поради напуснали лекари, заварена тенденция към изключително силно текучество на висш и среден медицински персонал. Разкритото по-рано отделение за остри психични заболявания не работи функционално и трупа загуби повече от година… Катастрофално  състояние на автопарка, кислородната инсталация и почти всички мощности в болницата."

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Враца приключи договарянето с изпълнителите на извънболнична и болнична медицинска помощ за работа през 2015 г. 107 лични лекари ще работят през тази година по договор със Здравната каса, което е с 4 по-малко в сравнение с 2014 г. Нови договорни партньори от общопрактикуващите лекари няма.  Двете групови практики в общините Враца и Бяла Слатина продължават да работят с РЗОК. Половината от семейните лекари имат открити практики в населени места, обявени от Националната здравноосигурителна каса като неблагоприятни и за работата си там през 2015 г. те ще получават допълнително месечно заплащане в размер на общо 20 672 лв. Специализираната извънболнична медицинска помощ включва общо 125 договора.

"Обединение Враца 2014" е проектантският колектив, който ще изработи проекта за цялостната реконструкция на пешеходната зона на Враца. Името на победителя стана ясно днес, след като журито с председател архитект Данаил Дилков, отвори пликовете с документите на двамата кандидати, участвали в конкурса за идеен проект. Проектът с номер 333333, чийто автор днес се оказа "Обединение Враца 2014", бе предпочетен от врачани и оценен с по-висока оценка на предишното заседание на журито.

Безработицата, проблеми със земеделски земи и спорни текстове в закона за образованието- това бяха темите, повдигнати от хората, дошли на среща с народния представител от Врачанско Явор Хайтов по време на неговата приемна. Жители на селата от областта бяха пропътували десетки километри, за да потърсят помощ или съвет. "Приемните са хубав повод отново да се чуем и видим, а на всеки поставен въпрос, ще има отговор от моя страна и, където е по силите ми - помощ", коментира след срещата си с хората Явор Хайтов.

Поради неблагоприятни климатични условия, на 1 декември 2014 година е спряно строителството на пътя от село Салаш до българо-сръбската граница. Това съобщи на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Цветозар Цанков от Областно пътно управление- Видин: "Обект Салаш - граница Република България, от км 45 до км 50+075. Размерът на финансирането е 2,5 млн. лева, но на 1 декември между участниците в строителния процес беше подписан Акт образец 10 по Наредба №3 на МРРБ за установяване на състоянието на строежа при спиране на строителството поради лоши метеорологични условия. До този момент са усвоени 761 746 лева с ДДС." Пътят се изгражда по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която срокът за изпълнение на дейностите и усвояване на средствата беше краят на 2014 година. Програмата финансира и ремонта на пътя Дреновец- Ружинци-Чупрене - Бялата вода. Обектът е завършен, като са изпълнени строителни работи на стойност близо 2,5 млн. лева.

Местната управа на Враца кандидатства с 11 проекта в Националната кампания "За чиста околна среда" на Предприятието за управление и опазване на околната среда- това съобщи кметът Николай Иванов. Проектите са на обща стойност близо 95 000 лева, като съфинансирането по тях е за малко над 800 лева. Кои са конкретните разработки- съобщи  кметът: "Общинска администрация Враца има два проекта- и двата са за облагородяване на района около археологически разкопки. Първият е за залесяване и обособяване на зона за отдих в местността "Градище" при прохода "Вратцата",  а вторият- за създаването на зона за масови мероприятия, почистване, залесяване и зацветяване в местността "Валога" при археологическите разкопки на с. Оходен. Свои проекти имат също селата Бели извор, Веслец, Власатица, Върбица, Косталево, Лютаджик, Паволче, Три кладенци и Чирен."

Продължават приемните за граждани на Районно управление "Полиция" в селата от община Мездра. Към тях няма проявен почти никакъв интерес и те се посещават само от по 1 -2 души. Продължават и специализираните полицейски проверки, които се провеждат по определен график, като явно оказват влияние за намаляване на престъпността в селата.

Директорът на Областната дирекция на МВР Венцислав Катинов, прокурорът от Окръжна прокуратура Николай Пачевски и служителите на ОД на МВР Красимир Начев и Любен Ценов бяха наградени от кмета Димитър Стойков с грамоти и плакети на Община Плевен за добрата координация и бързата реакция при разкриване извършителя на убийството на млад мъж на 22 януари т. г. Това съобщават от местната управа. "Имам честта от свое име и от името на плевенските граждани да засвидетелствам уважение и признание към труда и съвместните усилия на служителите от системата на Министерството на вътрешните работи и съдебната система", каза в приветствието си кметът.

Огромна сграда, на която с големи букви пише "Дом на железничаря", стои пуста в центъра на Мездра. Целият културен живот на града само до преди няколко години обитаваше там. Огромната сцена и прекрасният салон тънат днес в прах и пустота. Темата е актуална, защото Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра предстои да чества деветдесетата си годишнина, а няма място, където самодейците да покажат на града своето изкуство. Разширяването и обогатяването на дейността на читалището преди години води до остра нужда от построяването на нова сграда. Общината започва строителство, но липсата на средства довежда до спирането на градежа и запустяване на построеното. Тъй като Мездра е железопътен център по онова време, ръководствата на Български държавни железници и Общината се споразумяват и с приемно-предавателен протокол сградата е отдадена безвъзмездно на железниците. Те отделят огромната за онова време сума от почти един и половина милиона лева и през 1975 година започва мащабно строителство. Всички мездренчани се включват в градежа с доброволен труд и на 28 юни 1980 година разтваря врати прекрасна и удобна, богато оборудвана база, в която веднага закипява богата и разнообразна културна дейност. Така е до 1990 година, когато Окръжният съвет на профсъюзите и Централният комитет на профсъюза на транспортните работници спират издръжката на Дома. Опитите на общинското ръководство да си върне сградата и да осигури нейното поддържане удрят на камък, тъй като БДЖ "Товарни превози" иска тя да бъде закупена, а Общината, разбира се, няма такива средства.

Усложнена е пътната обстановка около видинското училище "Любен Каравелов". Сигнал за това бе подаден на заседание на  Областната комисия по безопасност на движението по пътищата от учителя и председател на гражданска организация Красимир Михайлов: "Няма пешеходна пътека, а отсрещният тротоар изобщо не съществува. Около училището тротоарът също не е изграден както би трябвало да бъде. На педагозите им се налага да посрещат деца от други населени места и става едно постоянно придвижване. Необходимо е да има безопасна зона за движение. Ако отидете и се разходите около училището, ще разберете, че там наистина не са направени необходимите неща. Ремонтът на улица "Широка" предизвиква много автомобилисти да минават по улица "Любен Каравелов" и там трафикът е завишен." На заседанието стана ясно, че може да бъде инициирана комисия, която да разгледа проблема. Председателят на Областната комисия - заместник областният управител Любомир Низамов призова общините към по-голяма активност за подобряване безопасността на движението.

Благотворителна изложба беше открита във фоайето на Младежки дом - Монтана, съобщи Диана Димитрова от клуб "Медии". Експозицията е  част от кампанията "Дари първа крачка на Виктор". Нейна цел е да събере средства за рехабилитация и лечение на четиригодишно момченце с детска церебрална парализа. 12 рисунки бяха продадени само 30 минути след откриването на експозицията и веднага бяха заменени с нови. И бутиковите мартеници, изработени от Ива Иванова от студио "Рени-арт" предизвикаха интерес. Желаещите да подкрепят благотворителната кауза може да посетят изложбата до края на седмицата. Тя ще остане подредена в Младежкия дом до 27 февруари.

"Не затваряй очи, когато твоят съученик е подложен на унижение! Не затваряй очи, когато по-слабите имат нужда от твоята помощ! Не затваряй очи, когато ставаш свидетел на насилие! Не затваряй очи, виж агресията в семейството и в училището!" Това са част от посланията, които отправят учениците от V клас при СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово в своя клип. Видеото е заснето по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който тази година се отбелязва на 25 февруари. В Деня на розовата фланелка, както още е наричан, всеки ученик ще облече розова дреха и ще  носи на ревера си стикер с надпис "Не" на насилието в училище!", а всеки клас ще изработи розово табло.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00