Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 февруари 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Заседание на Общинския щаб за защита при бедствия насрочи за утре изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов заради проблеми с почистването в града. "То ще се проведе във връзка с предприемането на мерки заради невъзможността на фирмата по чистота да изпълнява задълженията си, с което се застрашава обществения ред и здравето на хората"- съобщиха от пресслужбата на Община Видин. Работници от фирмата по чистота обявиха, че от 5-и март ще започнат ефективна стачка, заради неизплатените им трудови възнаграждения.

Ще бъде искано удължаване с четири месеца на срока за експертни оценки по делото за причините, предизвикали аварията в барутната фабрика във видинското село Горни Лом. Това каза за Радио ВИДИН наблюдаващият прокурор Мирослав Костов. Той напомни, че делото е под прякото наблюдение на главния прокурор Сотир Цацаров, който препоръча за взривно-техническите експертизи да бъдат ангажирани чужди специалисти, извън кръга на дейност на фирмата-собственик на оръжейната.

За замърсяване по река Дунав сигнализираха в Министерството на околната среда и водите  от екоинспекцията в Монтана. Съмнително мазно петно е забелязано от Гранична полиция тази сутрин край град Дунавци, близо до Видин. Взети са проби от засегнатия участък, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Наблюдавани са отделни разпокъсани петна, с големина между 2 и 4 квадратни метра, с ниска плътност. Заради миризмата, екоинспекторите  предполагат, че петната са от замърсяване с нефтопродукт. Чрез Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав е изпратено съобщение до ситуационните центрове на Румъния, Молдова и Украйна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Своевременно са уведомени и всички компетентни институции. Поддържа се връзка с Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и Изпълнителна агенция "Морска администрация". От министерството съобщиха, че очакват от в най-кратки срокове да бъдат информирани от двете агенции за предприетите от тях действия.

Интерактивен терминал  ще помага на безработни хора да намират работа. 108 обществени терминала са доставени и монтирани в Дирекциите "Бюро по труда" на територията на страната. С такива разполагат и в Бюрото по труда във Видин, Белоградчик и Кула. Това обясни директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. Услугата е безплатна, киоските са лесни за манипулация, мониторът е чрез тъчскриийн функция и може да се ползва от широк кръг потребители. 

Втори договор бе подписан между Община Враца и сдружение на собствениците в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Договорът е със сдружението на собствениците от блок 124 в жк "Дъбника". Документите са подадени в областна администрация за подписването на тристранен договор. Първият договор между Община Враца и сдружение на собствениците от блок 1 на жк "Младост" бе подписан на 10 февруари. В момента за санирането на този блок вече има подписан и договор за финансиране от Българската банка за развитие. Десет сдружения на собствениците, които искат да получат финансиране за безплатно саниране на жилищни сгради са регистрирани във Враца, информират от общинската пресслужба.

Расте броят на сдруженията, кандидатстващи за саниране във Видин. Досега в Общината са регистрирани 12 сдружения на собствениците, които ще могат да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В процес на подготовка за регистрация са и други желаещи. Интересът към програмата расте и има реални шансове колкото по-бързо се организират хората, толкова повече жилищни блокове да бъдат финансирани за саниране. Затова Общината призовава за активност и използване на възможностите, които се предоставят от държавата.

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов ще провери на място щетите в горите край Белоградчик вследствие на тежката зима, съобщиха от земеделското министерство. Заместник-министърът ще съобщи и актуални данни за реалното състояние на горите и ще обяви дейностите, които ще се извършат през годината за тяхното възстановяване. В проверката утре ще участва и директорът на Северозападното държавно предприятие инж. Цветко Цветков.  

До края на месец март общините Белоградчик и Чупрене трябва да почистят от паднали от ледолома дървета участъци от реките Арчар, Салашка, Стакевска, Върбовска и Чупренска, попадащи извън населените места. Ангажимент за това са поели кметовете на двете общини, въпреки че тези участъци не са тяхно задължение, каза заместник областният управител на Видин Огянн Ценков.  Държавно горско стопанство -Видин е почистило от паднали дървета коритото на Рабровска река в района на Хайдук чешма. По инициатива на кмета на Градец е почистен отводнителен канал край селото.

Общинският съвет във Враца намали с 10 000 лева уставния капитал на Медико-техническата лаборатория по зъбопротезиране от 82 429 лева на 72 429 лева. Това се случи на редовно заседание на местния парламент. Редукцията е за сметка на сградния фонд на зданието, където преди години се намираше Стоматологията в областния град, а сега в него се намира общинското дружество. Докладната за промяната беше внесена от председателя на общинския съвет Борислав Стоев
Предизвикателствата в развитието на социалните услуги - интегрирани услуги обсъдиха във Видин представители на институции от здравната, социалната и образователната сфера, както и неправителствения сектор, работещ с хора в неравностойно положение. По отношение на деинституционализацията на домовете за деца в областта, Даниела Ангелова, главен експерт в Регионална дирекция за социално подпомагане- Видин посочи, че в Дома за деца с увреждания в Кула са останали 5 деца и младежи, а в Гомотарци- 9 обитатели.

Почетната значка "Посланик на библиотеките" получи кметът на Враца Николай Иванов. Отличието му беше връчено от Анна Попова от "Българска библиотечно-информационна асоциация" - София. С престижното отличие се удостояват хора, приели да служат на каузата на библиотеките. Посланиците приемат делото на библиотеките в своите приоритети и целенасочено осъществяват дейност за тяхното утвърждаване. Кметът получи почетната значка по време на годишното отчетно събрание на библиотеките във Врачанска област.

Природоматематическата гимназия  "Екзарх Антим І" във Видин проведе кампания срещу агресията в училище. Ученици от различни класове, по инициатива на VІІІ "г" клас се включиха в кампанията "Ден на розовата фланелка" за превенция на тормоза. Децата, облечени в розови фланелки, заедно с учителя по английски език Камелия Кюртина, пуснаха розови балони с послания и по този начин изразиха своята съпричастност към проблемите, свързани с тормоз на деца в училище по цял свят. Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище или известен още като "Ден на розовата фланелка".

 
С младежки семинар "Silent cafe" и пърформанс на тема "Прегърни ме", ученици от Лом показаха своята съпричастност в борбата срещу насилието и агресията по повод 25 февруари - Световен ден за борба с тормоза в училището. Семинарът се проведе в заседателната зала на общината, където ученици от ломски училища споделиха личен опит и мнения за тормоза в учебните заведения. По-късно участниците в семинара се включиха в  пърформанса, който се проведе на площад "Свобода".

За втора поредна година СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село отбелязва Деня на розовата фланелка. Децата разровиха гардеробите си, за да намерят дрехи в розово. Всеки клас се опита да внесе свежа идея. Учениците от втори клас подредени в редичка изписаха със срички израза "Не на тормоза и насилието". Мартин изработи голяма розова фланелка с надпис "Нека спрем тормоза в училище", а Патрисия, Мария и Даринка направиха постер във формата на пътния знак "Stop", с който всеки можеше да се снима. Малки емблеми, стопиращи насилието в училище бяха изработени и раздадени на присъстващите. 

Изложба на ръчно изработени мартенички организира Регионалният исторически музей в "Кръстата казарма" във Видин. Представени са експонати от фонда на отдел "Етнография" при Регионален исторически музей. Целта е да покажем какви са традициите на Баба Марта, първия ден от така наречения месец "летник", когато времето се обръща към пролетта, каза етнографът Сашка Бизеранова, която като Баба Марта посрещна в музея деца от детска градина "Детелина". Тя разказа и за традициите на първи март. Изложбата ще остане в музей "Кръстата казарма" до Благовещение, когато по традиция мартениците се свалят.

В Лом беше открита традиционната изложба "Баба Марта бързала-мартеници вързала" на картички, мартеници и пролетни пана. В нея се включиха деца и ученици от детски градини,  училища, както и представители на дневни и социални центрове. Кметът Иво Иванов връчи наградите на отличените от журито участници - книги, фотоалбуми и детски игри, осигурени от общината. Малчугани от детска градина "Снежанка" зарадваха гостите на галерията с песенни и поетични изпълнения, посветени на пролетта, а Баба Марта закичи с мартеници  малките творци. 

Врачанската поетеса Галина Ганова издаде нова книга- сборникът с проза "Конят си знае пътя". Това е третата книга с проза на поетесата. Изданието съдържа 20 текста - радостни и тъжни, като е отделено повече внимание на животните.
Първо за годината заседание на Ботевския организационен комитет с председател кмета Николай Иванов се проведе днес във Враца. И тази година тържествата ще бъдат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. На срещата бяха разгледани традиционните и официални изяви, които влизат във второюнските тържества, както и направените до момента 13 нови предложения. Кметът обяви, че от днес до 10 март гражданите и различните организации ще могат да направят своите предложения какво още да бъде включено в празничния календар на Ботевите дни. 

Утре в Исторически музей - Лом ще бъде открита изложба "Антим I - вяра и държавност". Изложбата е посветена на Националния празник на Република България - 3 март. Началото е в 17.30 часа, а организатори на събитието са Община Лом, Държавен архив - Видин и Исторически музей - Лом.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45