Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 февруари 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Повече от 5 000 хектара гори, стопанисвани от Северозападното държавно горско предприятие, са засегнати от обледяването през декември миналата година. Това съобщи в белоградчишкото село Раяновци зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. "В този район през изминалата зима имахме няколко тежки природни катаклизми. Падналите дървета са ресурс, който сега трябва да бъде прибран. В противен случай ще се превърне в силно пожароопасна маса". Георги Костов провери на място щетите в горите край Белоградчик вследствие на тежката зима. Той съобщи и актуални данни за реалното състояние на горите и обяви дейностите, които ще се извършат през годината за тяхното възстановяване. В проверката участва и директорът на Северозападното държавно предприятие, инж. Цветко Цветков.

Фирмата по чистотата поема ангажимент да възобнови регулярното сметоизвозване във Видин и селата от общината
. Това е решено на заседание на Общинския щаб за защита при бедствия, който беше свикан заради проблеми с почистването в града, съобщи изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов. "Съгласно решението днес, фирмата поема ангажимента да извършва ритмично почистването за град Видин, както е задължена всекидневно, а в селата до 10 дни ще влезе в нормален график. Ако до 5-и март фирмата не изпълни поетите ангажименти, за Община Видин ще възникнат изключителни обстоятелства, които ще застрашат здравето и сигурността на хората, както и околната среда. За момента няма опасност от възникване на епидемия"- увери Добромир Дилов. Проблемите със сметоизвозването възникнаха след като от фирмата по чистота заплашиха с ефективни стачни действия на 5 март заради неизплатени заплати на работниците от седем месеца. От Общината увериха, че изплащат ритмично задълженията си по договора, но средствата се превеждат по сметки на Националната агенция за приходите (НАП). Това се прави, заради задължения на фирмата по чистота към държавата в размер на 15 млн. лв.

От днес във видинския квартал "Нов път" се въвежда в действие Общинският план за защита при бедствия в частта му за наводнения. Това решиха членовете на Общинския щаб за защита при бедствия, каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Преди дни подпочвени води заляха част от квартал "Нов път". Най-засегнати бяха живеещите на улиците "Синчец" и "Иглика". От Общината прокопаха 30 метра канал за отводняването на залетите улици. На същото място беше прокопан канал през 2006 година, когато нивото на Дунав беше рекордно високо и кварталът също беше наводнен. За да могат да минават автомобили, жители на квартала го засипаха с пясък.  

Басейнова дирекция се очаква да обяви резултатите от пробите на мазните петна, които се появиха вчера в българския участък на река Дунав.
Не се очакват сериозни екологични последствия в региона, но се чака по-конкретна информация от пробите, обясниха от институцията. Предполага се, че замърсяването евентуално е от преминаващи кораби. Замърсяването беше забелязано вчера сутринта от "Гранична полиция" в района на град Дунавци. Петната са с големина между 2 и 4 квадратни метра. Заради миризмата, екоинспекторите предполагат, че те са от замърсяване с нефтопродукти, чиито източник засега е неизвестен.

Мерки срещу болестта туларемия бяха разгледани във Видин на заседание на Областната епизоотична комисия. България е застрашена от епидемия от позабравената зараза, която е в списъка на особено опасните. Очаква се нов подем на заразата през пролетта, когато ще започне разпространение и чрез кърлежи, и папатаци, каза д-р Пепа Цветанова от РЗИ. Прогнозата е, че разпространението ще продължи, тъй като през топлата есен на 2014 г. са създадени изключително добри условия за увеличаване на популацията на гризачите. Изоставената реколта по полето също спомага за това. Към тях в разпространението на туларемията "ще се включат" първите кърлежи, както и летящи членестоноги като папатаците.

Синьото гориво в газохранилището край врачанското село Чирен може да стигне за родната икономика за 3 месеца, съобщиха от Министерството на икономиката
. Създаденият във ведомството щаб следи ежедневно доставките на природен газ, разполагаемите количества в хранилището в Чирен и при необходимост предлага решения, допълниха от пресцентъра на институцията. По този начин те отговориха на въпроси на медиите за евентуално намаляване на доставките на природен газ заради влошените отношения между Русия и Украйна. По официални данни, към началото на тази седмица в газохранилището край Чирен има 246 689 млн. куб. метра синьо гориво. Това количество е достатъчно за покриване на потреблението в страната при евентуално спиране на доставките за период до три месеца при въвеждане на определени ограничения. В момента налягането на входа на българската газопреносна система е нормално, допълват от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Пътят до пещера "Леденика" ще бъде основно реконструиран, като за проектирането и изпълнението на този ремонт са заделени 12 000 000 лева - това обяви във Враца по време на посещението си министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
По отношение на високоскоростния път от София до Видин тя не съобщи добри новини пред медиите. По думите на министър Павлова "за изграждането на това трасе са нужни около 350 милиона лева, каквито пари в бюджета не са предвидени". Правителството има два плана за това шосе - първият е включването му в плана "Юнкер", а вторият - финансиране чрез европейска програма за трансгранични коридори. До края на тази година обаче работата по трасето няма да тръгне, въпреки убеждението на министър Павлова, че участъкът между Мездра и Ботевград е "най-належащият за изпълнение".

За изграждане на социална инфраструктура в страната са предвидени 180 милиона лева в новата оперативна програма "Региони в растеж", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Мездра. Министър Павлова участва днес в официалното откриване на три центъра за настаняване от семеен тип на деца с увреждания и защитено жилище в града. Тя отбеляза, че програмата за деинституционализация на грижите за деца, лишени от родителски грижи, е първата в страната и в Европейския съюз, която се изпълнява чрез така нареченото кръстосано финансиране от две оперативни програми. Министър Павлова и заместник министърът Иван Аспарухов посетиха и археологическия комплекс "Калето" край Мездра. Двамата разгледаха римската крепост и се запознаха с реставрационните и консервационни дейности, извършени по проект на община Мездра.

След протеста срещу незаконното изсичане на горите във видинското село Бранковци, от Министерството на земеделието и храните е разпоредена проверка
. Това съобщи Тони Вълков, който е сред организаторите на инициативата. Той допълни, че обжалва съставен му от полицията акт след сигнал на телефон 112 за незаконна сеч. Актът е на стойност две хиляди лева.

Опасни за здравето на хората стоки, произведени в Китай и Америка, криещи химичен риск, издирва в магазинната мрежа на област Монтана хигиенната инспекция.
Алергична реакция може да предизвикат лепило и мастило за татуировки, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева: "В групата на опасните стоки е лепило, с производител, страна на произход- Китайската народна република. Издирва се затова, защото се съдържа хлороформ в лепилото, над 0,1 процента. Хлороформът е доказан алерген, има и канцерогенен ефект. Мастилото за татуировки е със страна на произход САЩ. В него е установено съдържанието на никел." Проверките за опасните стоки в Монтанско продължават до 13 март.

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз беше удостоен със званието "Почетен гражданин на град Мизия" на тържествена благодарствена церемония по повод на хуманитарната акция "Топло сърце". Кампанията през септември миналата година беше организирана от посолството на Израел в София, Организацията на евреите в България "Шалом" и Българския Червен кръст в помощ на пострадалите от наводненията в гр. Мизия и село Крушовица. "Накарахте ни да почувстваме, че не сме сами в бедата". С тези думи се обърна към посланика на Израел кметът на Мизия Виолин Крушовенски, който връчи званието.

5 милиона 37 хиляди 867 лева е бюджетът на община Бойчиновци за 2015-а година. Решението бе взето на редовното заседание на местния парламент. 8 милиона лева ще бъдат вложени в общината по проекти от Европейския съюз, съобщи кметът Светлин Сретениев. От тях ще се възползва населението на 13-е селища, в които живеят 9 300 души. "Смяна на водопровод в 5 от населените места на стойност 4 милиона и 200 хиляди лева, реконструкция на три от площадните пространства в селата Громшин, Мадан и Мърчево- проектът е на стойност 660 хиляди лева. Имаме още един проект, в който също са избрани изпълнителите и очакваме строителната година в март, ако е добър като месец да започне, е за ремонт на 6 читалища- Лехчево, Громшин, Владимирово, Мадан, Мърчево и Ерден на стойност 2 милиона 221 хиляди лева", посочи Светлин Сретениев. Добра работа вършат полицаите в борбата с престъпността в региона, съобщи още кметът.

Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе на лекарите и болниците за дейността им през януари 4 700 000 лв. 421 00 лв. са преведени на личните лекари, за специализирана извънболнична медицинска помощ са преведени 488 000 лв., а за лабораториите - 150 000 лв. На стоматолозите са преведени 269 000 лв. Здравноосигурителните плащания за болнична помощ възлизат на 2 192 000 лв. Отделно на болниците са заплатени 86 000 лв. за прилаганите медицински изделия. За лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания са преведени 330 000 лв. На аптеките за първите 15 дни на януари са изплатени 768 000 лв.

13 600 лева са събрани от началото на благотворителната кампания  "Дари първа крачка на Виктор", която се провежда в Монтана. За да се подпомогне лечението на 4-годишното момче, страдащо от церебрална парализа, досега са проведени изложба и концерт на съставите при Младежкия дом в града. Въпреки че необходимата сума е 10 000 лева, кампанията ще продължи, каза директорът на Младежкия дом Асен Асенов.

Видинският Детски и Младежки парламент организира благотворителен мач в подкрепа на двегодишния Йоан Кръстев от Враца. Детето има злокачествено образувание и се нуждае от спешна операция в чужбина. Зорница Евгениева, Емил Йорданов и Ивайло Плашков поканиха видинчани да посетят проявата в спортната зала, която започна от 17.30 часа.

Изложбата "Чипровски килими. Традиции и съвременност" откриха в Националния етнографски музей в София. Тя е посветена на обявяването на чипровското килимарство за част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще бъдат показани 50 старинни чипровски килима от колекцията на Института за етнология и фолклористика. Изложени са и близо 40 килима от фонда на исторически музей-Чипровци, каза директорът на институцията Анюта Каменова - Борин. Изложбата ще остане отворена за посещения до 5 октомври.

В Плевенската панорама от днес може да се види националната изложба "Освобождение", която представя 420 рисунки на деца от 44 училища от цялата страна, съобщиха организаторите.
Жури с председател дългогодишният преподавател по изобразително изкуство Сашо Златанов присъди Голямата награда на Десислава Цочева от училище "Иван Вазов" в Плевен. Националната изложба "Освобождение" ще може да се разгледа от гостите на Плевенската панорама и по време на Националния празник - Трети март. Тогава е обявен Ден на отворените врати за всички военноисторически музеи в Плевен.

С решение на Председателството на Общинския съвет в Мездра и съгласно Закона за местното самоуправление и администрация е насрочено извънредно заседание на местния парламент на 27 февруари. То ще бъде с дневен ред от една точка- избор на кмет на община Мездра. Причината е възникнал проблем с правото на и. д. кмет Николина Кътовска да подписва междинни договори по европроектите на Общината. Според председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски, ако в петък не се стигне до избор, на 4 март отново ще има заседание. Припомняме, че на първото извънредно заседание един глас не стигна на Кътовска да заеме поста. 

Среща-разговор с Траяна Ценова- председател на общинския комитет "Васил Левски", ще постави началото на честването на Националния празник, 3 март, в Монтана. Събитието ще се проведе на 27 февруари в Експозиционната зала на Регионалния исторически музей на ул. "Граф Игнатиев" 3. Срещата е озаглавена "Пътят към свободата". Тема на разговора ще бъдат национално-освободителните борби на народа ни през половин хилядолетие османско владичество, за Руско-турската война в 1877 - 1878 г., за мирния договор и неговите исторически последствия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 август 2024 година

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Пирогов“ пациентка от Видин. Младата жена..

публикувано на 12.08.24 в 18:10

АнтиСПИН кампанията в Монтана продължава с концерт

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания . Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази вечер..

публикувано на 12.08.24 в 15:28

Двама огнеборци са пострадали при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец . Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са транспортирани..

публикувано на 12.08.24 в 15:05

Първи въздушен медицински транспорт от Видин до София

Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Н. Пирогов“ пациентка от Видин . Младата жена е пострадала  при катастрофа преди дни и заради травмите транспортът с линейка за нея е бил рисков, каза д-р Иво Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. "След като се консултирах и с колегите, направихме искане към..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Започна ремонтът на второто платно на булеварда във Видин

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Първата част от рехабилитацията на второто платно е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с..

публикувано на 12.08.24 в 14:10

Мобилен екип изследва безплатно за СПИН във Видин

Мобилен екип на Регионална здравна инспекция (РЗИ) във Видин извършва безплатно изследвания за СПИН . Инициативата, която е в рамките на националната лятна антиСПИН кампания, се провежда този следобед на един от басейните край Видин, съвместно с Българския младежки Червен кръст в града. Желаещите можеха да си направят бързи тестове и за хепатит В и..

публикувано на 12.08.24 в 14:00

Писателка ще се срещне с деца в Мездра

Децата, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра ще се срещнат с местна писателка. Авторката на стихове и разкази  Рени Митева ще представи пред младите читатели две детски книги - "Копривени въженца" и "Две весели приказки".  Срещата ще се проведе на 14 август, сряда, от 09:30 часа в библиотеката при читалището в..

публикувано на 12.08.24 в 14:00