Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 февруари 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Във фоайето на училище "Цар Симеон Велики" във Видин подредиха постери, посветени на Националния празник на страната 3 март. В изработката им са участвали всички. Ученици и учители носеха трикольорни ленти и се хванаха на хоро. "Това вече стана традиция за нашето училище, да отбелязваме важни събития с българско хоро. Няма нещо по-българско от хорото, то обединява. То носи радост и светлина към бъдещето"- каза главният учител Стефан Георгиев.
   
Продължава почистването на отводнителните канали за видинския квартал "Нов път", част от който е наводнен, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Генчев. Наводнените къщи в квартал "Нов път" са около 25, посочи още Станислав Генчев. Докато пожарната отводнява ромския квартал, от Община Видин информираха, че тази нощ е открадната метална решетка, монтирана на отводнителната тръба в западната част на квартала. Всички усилия за отводняването се обезличават от подобни вандалски действия, потърпевши от които са пак хората в квартала, се посочва в съобщение до медиите. Община Видин е сигнализирала полицията за случая.

Дворовета на две къщи са отводнявали вчера екипи на пожарната в село Градец, община Видин. Наводнението е заради избили подпочвени води, каза за Радио ВИДИН кметът на селото Илия Томов. Според него засега няма сериозна опасност от наводнение, защото основната опасност за това - местната река Тополовец, е в нормално състояние. В селото обаче чакат средства от Община Видин за почистване на речното корито, като превенция срещу пролетното й пълноводие.  

Парламентът връща мобилните устройства за контрол по пътищата. Мобилните камери могат да бъдат и стационарни и ще се обслужват от контролен орган. До три месеца министърът на вътрешните работи трябва да издаде наредба и снимането на нарушителите да започне. На шофьорите, които нарушават правилата за движение, ще бъдат издавани електронни фишове. За всяка проверка за висока скорост ще информира нов знак на пътя. Той ще предупреждава шофьорите да намалят скоростта, тъй като попадат в зона за видеонаблюдение. Промените целят синхронизиране на българското законодателство с европейското и връщане на мобилните камери по пътната мрежа на страната ни, за да може полицаите да глобавят с фишовете от радарите. С джи пи ес точно трябва да се посочи мястото на проверката, прие още Народното събрание.

На територията на област Видин няма установени случаи на болестта туларемия. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, по време на което се обсъдиха и приеха мерки за недопускане разпространението на заболяването в региона. От началото на 2015 г. в страната са регистрирани 14 случая на туларемия. Здравните служби имат готовност за своевременна диагностика, хоспитализация и лечение на болни. Засилва се контролът върху складовете за хранителни стоки, хранителни магазини, мелници, фуражни бази и др. Предвидена е широка информационна кампания за запознаване на населението с характеристиките на туларемия и начините за предпазване от инфекциозното заболяване.

Държавните горски предприятия ще могат да изкупуват частни гори от 2016 година. Това съобщи  заместник министърът на земеделието и храните Георги Костов при посещението си в Белоградчик, където инспектира щетите върху гората, нанесени от обледяването в края на миналата година. По време на посещението в село Раяновци на представители на изпълнителната власт, бе коментиран и въпросът за опазването на дървесината от бракониери. "Въведохме строителната дървесина, всяка една секция да бъде маркирана с пластина с индивидуален номер. В електронния превозен билет ще бъде отбелязан точно този номер. Онлайн, в реално време, ние ще знаем във всеки един момент къде се издава превозен билет, за каква дърсениа, за какво количество", разясни как ще се контролира превозът на дървесина Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ.

Врачанският окръжен съд отчете днес работата си през миналата година и си даде много добра оценка за постигнатите резултати. 21 съдии са на щат във ВОС. От началото на 2014-а година те са работили върху 170 висящи дела, прехвърлени за решаване от миналата година, което представлява една десета част от всички дела, гледани в окръжния съд. Тенденцията от последните години е към намаляване, отчете говорителят на съда Снежана Наумова.

Общинският съвет за втори път не успя да избере кмет на община Мездра. Единствената кандидатура за ръководния пост отново бе на временно изпълняващият длъжността Николинка Кътовска. Вносител на предложението бе независимият общински съветник Венелин Кръстев.  Както и на сесията на 15 януари т. г., само един глас не достигна на инж. Кътовска, за да бъде избрана за кмет на общината.

Над 160 души, завършили курсове в рамките на проект "Реализация чрез интеграция" получиха на специална церемония в Община Видин своите сертификати. Събитието бе открито от Борислава Борисова - заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика" и ръководител на проекта. Тя поздрави участниците с успешното приключване на обучението и покани изпълняващия функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов да връчи сертификатите. Той също приветства присъстващите и заяви, че с помощта на проекта се дава възможност за трудова заетост. И допълни, че очаква от страна на придобилите нови умения да положат усилия и докажат своята ангажираност. Своите свидетелства получиха първите 40 души, успешно завършили курсовете по професионална квалификация, както и 124 лица, преминали курс по начална компютърна грамотност. Усвоените професии са "Помощник в строителството" и "Помощник пътен строител".

Служители от общинска администрация Белоградчик преминаха тридневен курс на обучение в Институт по публична администрация - София. Обучението е част от разработен от общината проект "Компетентни и мотивирани служители на община Белоградчик". Темата на курса бе: "Обща рамка за оценка на качеството в публичната администрация САF. Прилгане на европейския опит и практика в България". Европейският модел за самооценка CAF е съвременна система от механизми и действия, които помагат на служителите от публичните администрации и звена /община, образование и др./ да оценят своята подготовка и дейност и да я сравнят с водещите положителни практики. Приложението на този модел води до по-добро качество на административните услуги за хората, мотивиране на служителите за допълнителна квалификация и по-добра комуникация. Община Белоградчик е сред първите 12 организации, внедрили в своята работа модела САF. Предстои внедряването и във всички министерства, национални, областни и общински администрации.   
   
Още 4 договора за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради подписаха Областният управител на Плевен Ралица Добрева и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, с представител на "Българската банка за развитие" АД. Общо 6 сгради в Плевен са одобрени за финансиране по програмата. Регистрирани са 20 сдружения на собствениците, които са в етап на кандидатстване. Повече от 800 граждани са консултирани на място в Информационния център на Община Плевен /стая 19, ет. 1/ от старта на програмата. Горещият телефон за информация за условията за кандидатстване е 064/881-204. Утвърден е нов график информационни срещи с граждани в зала "Катя Попова" по програмата за саниране. През март датите са съответно: 4, 10, 16, 24 и 31 от 18.00 часа.

10 кандидати са подали документи в конкурса, обявен от Министерството на образованието и науката, за директори на училища във Врачанско. Шестима искат да оглавят мездренското СОУ "Иван Вазов". Конкурсът беше обявен след като възникна скандал с назначения от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) изпълняващ длъжността директор в учебното заведение. Писменият изпит ще се проведе на 10 март сутринта в сградата на РИО. Преминалите успешно ще бъдат поканени на интервю.  

Ученици регистрираха касови бележки за над 1 млн. лева от началото на играта на НАП "Парола: Касова бележка". За наградите - таблети, фотоапарати и игрална конзола, досега са регистрирани 152 хил. касови бележки, а над 11 000 фенове следят публикациите в страницата на кампанията във Facebook. Играта е част от образователната кампания на НАП "Влез в час с данъците 2" и има за цел да повиши информираността на младите за данъците и осигуровките. Акцент в кампанията през тази година са отговорите на въпросите защо е важно да се издават касови бележки при покупка и как това засяга всеки потребител. Учениците могат да регистрират касови бележки до 31 май 2015 г. Колкото повече фискални бонове запише един участник, толкова по-голям е шансът той да спечели някоя от наградите. Вече в четири училища от Видинска област се проведоха учебни часове, посветени на данъците и осигурителните вноски. До края на кампанията предстоят срещи с още близо 350 ученици от нашата област.  В град Враца данъчните уроци преминават при голям интерес, учениците са много активни, задават въпроси, участват в дискусията, изказват своето мнение и отстояват позициите си.

От началото на годината до момента в Офис на НАП - Видин, годишните си данъчни декларации за 2014 година, са подали 719 граждани и 452 фирми. Малко над една трета от тях са подадени по електронен път - с ПИК код или с електронен подпис. Почти двойно е нарастнал броя на декларациите подадени по електронен път в сравнение с миналата година, съобщиха от видинския офис на НАП.

В Исторически музей- Лом беше открита документалната изложба "Антим I - вяра и държавност", посветена на Националния празник на Република България- 3 март.  Изложбата проследява живота и делото на първия български екзарх. Тя включва автентични документи и фотографии от фондовете на Държавен архив - Видин, Централен държавен архив, Църковно-историческия и архивен институт, Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"- Български исторически архив. Ученици от Основно училище "Константин Фотинов", с ръководител Мелина Андреева, поздравиха гостите в музея с поетичен рецитал, посветен на Освобождението на България. Изложбата беше открита от директора на културната институция Даниела Замфирова, която благодари на Държавен архив - Видин за предоставените исторически материали.  

С възрожденски песни и стихове възпитаници на 4-то основно училище "Иван Вазов" в Монтана почетоха националния празник на България- Трети март. В двора на училището се събраха деца и родители, за да отдадат своята почит към борците за свободата на България. Сградата на 4-то училище в Монтана бе озарена от светлинен ефект- знамето на България и Европейския съюз.

Днес в начално училище "Васил Левски" Белоградчик бяха отбелязани няколко празника. МКБППМН към община Белоградчик посети децата в училището заедно със своите възпитаници по повод Деня на толерантноността. Те раздадоха розови балони на малчуганите. На всеки балон бе написан по един призив за толерантност. А децата по този повод бяха облекли розови тениски. След това в чест на предстоящият национелен празник 3-ти март учениците поднесоха цветя пред войнишкия паметник на площад "Възраждане" и проведоха традиционния крос по Алеята на здравето. Не беше забравена и Баба Марта. В парка пред училището децата украсиха дърво с мартеници, които сами са изработили. А във фоайето бе подредена изложба с мартеници.

218 членове наброява Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село към днешна дата, когато се проведе отчетното му събрание. Кметът на общината Георги Стоенелов, който бе гост на събранието, заедно с ръководния си екип, даде висока оценка за дейността на клуба. Още от създаването му е оказвала подкрепа като е осигурявала финансирането на режийните разходи, давала е свой превоз на по- ниски цени за пенсионерите и хората с увреждания, независимо дали са били на екскурзия до Зайчар или на безплатен преглед в гр. Видин. И отново напомни на хората от третата възраст за зачестилите кражби по телефона, на които стана жертва жена от Ново село, за ползване услугите на дежурните по Община при теглене на пари от банкомата в селото. Той обеща да се погрижи за спокойствието на възрастните чрез инсталирането на камери на възлови места в населените места на общината.

Две момичета с библейски имена в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село спечелиха стипендии в конкурса "1000 стипендии". Това са Евелина и Магдалина. На Ева, която живее в Ново село, библиотеката й бе помогнала в набирането и изпращането на документите. Ева бе избрала да работи в област "Литература" и бе подготвила есе под ръководството на г-жа Керанова- учител по български език в училището. Същата учителка е помогнала и на другата възпитаничка на училището- Магдалина, която учи в Ново село, но живее във Видин. Нейната любима област е "Театрално изкуство", в която защити успешно изискванията за получаването на стипендия.

По покана на председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски в гр. Мездра гостува пътешественикът Атанас Скатов. При голям интерес от страна на местните любители на природата, планините и приключенията той представи своя проект "SE7EN SUMMITS VEGAN" ("Веган на седемте континентални първенци"). През 2013 и 2014 г. за по-малко от 24 месеца Наско покорява първенците на Африка - Килиманджаро (5892 м) , Европа - Елбрус (5642 м), Южна Америка - Аконкагуа (6962 м), Азия - Еверест (8848 м), Австралия и Океания - Карстенс Пирамид (4884 м) и Антарктида - Винсън (4992 м). За финализиране на проекта му остава да стъпи само на един континентален първенeц - най-високия връх на Северна Америка Маккинли (6194 м), който се надява да покори още през май-юни. Д-р Скатов е първият българин, успял за по-малко от две години да изкачи 6 континентални първенци и е първият веган в света с такова постижение.

Народно читалище "Н. Й. Вапцаров-1924" в партньорство с общинско администрация и училищата от община Криводол организира информационна десетдневка, посветена на героичното минало и руско-турската освободителна война. Днес се проведе викторина "От мрака към светлината" между отборите на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Криводол, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Краводер и училищата от селата Ракево и Лесура. В рамките на рубриката "Патриотично възпитание и Родолюбие" ученици от учлището в Краводер ще посетят и панорамата в Плевен, каза още Христина Кръстева.

На 1-ви март Дамски клуб "Вратица" и Младежката организация на ВМРО ще подарят мартеници на децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Асен Златаров" и Домовете за стари хора в гр. Враца и в с. Попица, общ. Бяла Слатина. Едновременно с това, те ще поздравят обитателите на социалните заведения с настъпващият национален празник на Република България. С красиви мартенички за празника ще бъдат зарадвани и учениците от българското училище в Стар Бешенов, Румъния. Инициативата е част от сътрудничеството с банатските българи, което беше установено при посещението на представители на ВМРО в Стар Бешенов в края на месец ноември.  

Голямата мартеница, която е изработена от служителите на Община Враца и екипа на Регионална библиотека "Христо Ботев" ще бъде монтирана на читалище "Развитие" утре (събота) в 10 ч. Духовата музика ще свири на 1 март, ако не вали, в 11 ч., а Баба Марта ще раздава мартенички. За направата на традиционната мартеница няколко дни /от понеделник насам/ бяха усуквани около 35 килограма вълнена прежда, тъй като мартеницата се прави по стара българска рецепта. Подобна мартеница ще украси за първи път фасадата на една от емблематичните сгради във Враца.

На 1 март от 7.00 ч., на пл. "Бдинци" ще започне измерването на мартеницата, с която Община Видин ще кандидатства за рекорд на Гинес. Това ще стане в присъствието на нотариус и независими свидетели. Инициативата протича под наслов "Честита Баба Марта, Свят!. След 10.30 ч. ще стартира и подреждането на участниците в живата мартеница, която се прави за втора поредна година. Очаква се около 11.30 ч. най- дългата мартеница и живата мартеница да украсят централния площад във Видин.

На 1 март Радио ВИДИН навършва 6 години и организира празник от 10 часа, на площад "Бдинци", където ще почерпи всички гости с вкусните гозби от Юнашкия тиган на Ангел. Който дойде, ще може да се хване на хоро с Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". В празника ще участва и групата за възстановки "Бдинци". Заповядайте, да споделим празника заедно!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56