Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин за националния празник пресъздадоха събития от Освобождението

12
Снимка: Радио ВИДИН

137 години от Освобождението на България тържествено бяха отбелязани във Видин. Честването започна в село Иново пред Паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на България. На събитието от румънска страна присъстваха държавният секретар в Министерството на външните работи Себастиан Хотка и дипломатическият съветник в посолството у нас Виктор Дедию. На церемонията бяха областният управител Момчил Станков, заместник- областният управител Огнян Ценков, секретарят на Община Видин Орлин Василев.  Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи епископ Поликарп.

За събитията от преди 137 години припомни секретарят на Община Видин Орлин Василев:

"Паметникът в село Иново свидетелства за подвига на румънските войници и офицери, които през мразовитите
Януарски дни на 1878 година участват в едни от най-жестоките сражения срещу турците при Иново. Тогава загиват
Повече от 120 румънски войници и офицери, а ранените  са над 320 души.
"

"Убеден съм, че нивото на връзките между Румъния и България не е случайно и е резултат на един по-дълъг процес, в който са се комбинирали като щастлива случайност исторически и природогеографски фактори"- каза държавният секретар в Министерството на външните работи на Румъния Себастиан Хотка.
 
 След церемонията в Иново, от музей "Конака" във Видин потегли шествие към площад "Бдинци", където тържествено беше издигнат националния флаг в присъствието на народните представители Владимир Тошев, Иван Иванов и Филип Попов, митрополит Дометиан, общински съветници, представители на институции. Приветствие отправи изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.
Той нарече днешната дата свещена, защото обединява всички българи под едно знаме. И отбеляза, че видинчани познават и почитат историята от онези героични времена. 

"За да си припомним и изпълним отново сърцата си с благодарност към героите, които предначертаха бъдещето на България. Те са причината да имаме национално самочувствие, да се гордеем със своята история и идентичност, да градим настоящето като част от голямото европейско семейство и живеем в мирен и хармоничен свят"- каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.

Поздрав за празника отправи и Видинският митрополит Дометиан, след което бяха поднесени цветя пред паметника на площад "Бдинци". На площада бяха представени и исторически събития от освобождението на Видин.

За възстановката са ползвани сведения от Военно- историческия музей и Държавния архив, каза Ивайло Иванов, член на Управителния съвет на Патриотичен клуб "Бдинци" и на Управителния съвет на Национален съюз "Единение".

Стотици видинчани се събраха на празника на площад "Бдинци" и станаха свидетели на пресъздаването на събития от историята на града.
 
В деня на Освобождението цветя бяха поднесени и пред паметника на опълченците от видинския край, участвали в Руско- турската война. От 18 часа тази вечер ще е празничният концерт в салона на драматичния театър във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05