Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 март 2015 година

Снимка: Полина Тодорова, Радио ВИДИН

Работниците от сметопочистващата фирма във Видин предприеха от днес ефективни стачни действия. Те настояват да им бъдат изплатени заработените заплатите и да бъдат подобрени условията им на труд и почивка. Те са категорични, че ако до седмица не бъдат удовлетворени исканията им, ще преминат към гражданско неподчинение и ще блокират Дунав мост 2. Областният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно в отговор на сигнал до областния управител Момчил Станков от Регионалния съвет на КНСБ. Синдикатът в дружеството е провел преговори с ръководството, но социалното напрежение сред колектива ескалира, след като не бе изпълнено постигнатото Споразумение за поетапно изплащане на работните заплати, дължими за периода от юли 2014 г. до февруари 2015 г.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет спира за срок от 6 месеца тригодишния лиценз на "Видекс" АД- собственик на барутната фабрика в село Горни Лом за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, считано от 25 февруари. Със същото решение Съветът спира и тригодишно удостоверение за регистрация за трансфер на продукти, свързани с отбраната. Забранява се извършването на дейности по спрените документи до възстановяване надеждността на дружеството. От мотивите на Съвета става ясно, че вследствие на възникналия на 1 октомври миналата година инцидент, при който загинаха 15 души, фирмата не е в състояние да изпълни договора за утилизация на гръцки противопехотни мини, като в същото време Република България се явява в нарушение на Отавската конвенция. Нарушена е забраната в чл. 1, според която "всяка държава се задължава при никакви обстоятелства да не складира противопехотни мини и да не ги задържа". Фирмата следва активно да се включи в процеса на решаване на проблема с останалите в складовете около 190 000 противопехотни мини и ликвидирането на последствията от взрива, посочва съветът. Решението подлежи на обжалване пред Софийския административен съд в 14-дневен срок.

Директорът на областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Кирилов е подал оставка. Информацията беше потвърдена от комисар Кирилов, който допълни, че е депозирал молба за напускане на поста вчера следобед. Според него, оставката му е била поискана в телефонен разговор от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, мотиви за оттеглянето му обаче Лазаров не посочил.

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на търговците с цветя на едро в цялата страна, съобщиха от приходната администрация. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор. Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност- 4,4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане- 1,6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица- 953 хил. лв.

Затворена за движение е бавната лента на Дунав мост 2 в посока България- Румъния. Няма проблеми за трафика, движението се извършва в бързата лента, заяви изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на съоръжението Владимир Андреев. "Това е в участъка, в който миналата година не беше направена нова настилка и има проблем в настилката и просто трябва малко да се изкърпи там една дупка." Владимир Андреев добави, че затвореният участък не е голям и при подходящи метеорологични условия може да бъде завършен за 1-2 дни. Изпълнителният директор на дружеството за управление на моста очаква в кратък срок да станат ясни и причините за образуването на дупките в асфалта на съоръжението.

Основен ремонт на пътя Грамада-Водна -Божурица ще започне до края на месеца. Строителните дейности са на стойност 2 800 000 лева, каза кметът на Община Грамада Николай Гергов. От ремонт има нужда и пътят Слана бара-Буковец-Милчина Лъка- Медешевци, за който отговаря Агенция "Пътна инфраструктура". Той свързва три общини - Грамада, Макреш и Кула, но от 10 години не е ремонтиран, обясни кметът.

Минералните бани във Вършец може да станат общинска собственост и да работят целогодишно, обявиха кметът на общината Иван Лазаров и народният представител Десислава Атанасова. Атанасова съобщи, че документацията по деактуването на минералните бани от държавна в публична общинска собственост е готова и предстоят съгласувателни процедури с министерствата. След това документите ще бъдат внесени за одобрение от правителството. В момента минералните бани във Вършец се стопанисват от държавно дружество и работят от април до октомври. Идеята на местната Община е, ако баните станат общински, да осигури отопление за през зимния сезон и те да работят целогодишно.

Главният прокурор разпореди проверка на делата за извършени престъпления във врачанското село Галиче, съобщиха от прокуратурата. По разпореждане на Сотир Цацаров днес екип от прокурори от Върховната касационна прокуратура извършва на място проверка в Окръжната прокуратура- Враца и в Районна прокуратура- Бяла Слатина. Предмет на проверката са всички дела и сигнали от граждани за извършени престъпления в с. Галиче за периода от 2010 г. до настоящия момент, се уточнява в съобщението.

Малките общини в област Видин се нуждаят от здравни медиатори за работа с малцинствата. Това стана ясно на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Здравните медиатори са нужни за разяснителни кампании по програмите за профилактика, лична хигиена, заболявания, пренасяни по полов и друг път. На заседанието днес бе приет Годишният мониторингов доклад за изпълнението през 2014 г. на Стратегията на област Видин за интегриране на ромите. Представени бяха и разработените общински планове за действие за периода 2014-2020 г. в изпълнение на същата стратегия.

Официална церемония по именуване на нов специализиран катер за мониторинг на речното дъно на Дунав ще се проведе във Видин на 17 март. Новият катер е закупен със средства от Оперативна програма "Транспорт". Бенефициент е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". На събитието във Видин ще присъстват министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов.

Художникът Николай Пенков откри своята 32 самостоятелна изложба. Тя е подредена в експозиционна зала "Кутловица"- Монтана. Картините във вернисажа са обединени в четири тематични цикъла. Сред тях преобладават алафранги и портрети. Първата серия - “Алафранги” съчетава носталгията по естетиката на Възраждането със съвременното светоусещане. Близо 15 уникални платна с вази с цветя напомнят образи,  познати от декоративните ниши  във възрожденските къщи. Вторият цикъл в изложбата са портретите. Три от тях са на личности със значим принос за Монтана - Дико Илиев, Йордан Радичков и Георги Александров.

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД организира Регионален конкурс- изложба на тема "АЕЦ- Енергия за чиста природа". В конкурса могат да участват деца до 16-годишна възраст. Всеки участник може да участва само с една творба, рисунка /с размер 35/50 см./. Допускат се всички техники. Допълнителна информация може да получите на телефони: 0973 7 57 63, 0973 7 57 46, както и в интернет на адреси- http://www.kznpp.org/Актуално/Новини и на www.facebook.com/de.kozloduy.

За трета поредна година, по повод 8 март, кметът на Враца подарява на жените в града празничен концерт, съобщават от Общината. Тази година матинето ще започне в 11 ч. на 6 март в градската концертна зала. Под диригентската палка на Димитър Панов ще прозвучат шедьоври от световната музикална съкровищница. В концерта са включени творби на Брамс, Дворжак, Лерой Андерсън, Глен Милър и други. "Нека дамите очакват и музикални изненади"- анонсира Панов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00