Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 март 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов
Ако до 11 март фирмата по чистотата не изпълни поетите от нея задължения, договорът й с Община Видин ще бъде развален. Това реши на свое заседание Общинският кризисен щаб във Видин, съобщи изпълняващият функциите кмет на Общината Добромир Дилов. Той заяви, че е налице системно неизпълнение на договора, както и на поетите пред Общинския кризисен щаб на 26 февруари ангажименти. Вследствие на това за Община Видин са настъпили изключителни обстоятелства, които застрашават живота и здравето на хората. Ако до сряда няма решение на кризата с боклука и договорът бъде развален, Общината има право да сключи временен договор до провеждането на съответните процедури. Предложение за трайно решаване на проблема с чистотата във Видин ще бъде внесено в Общинския съвет.


Работници от фирмата по чистотата във Видин започнаха от днес митинги в центъра на града. В края на миналата седмица от КНСБ предупредиха, че ако до понеделник- 9-ти март, не им бъдат изплатени заплатите за последните 8 месеца, стачкуващите работници ще преминат и към други форми на протест. Работниците са категорични, че ако до края на седмицата не бъдат удовлетворени исканията им за изплащане на заплатите и подобряване условията на труд, ще преминат към гражданско неподчинение и ще блокират Дунав Мост 2.

Служители на фирмата по чистота са заплашили със саморазправа работници на Община Видин, които са започнали да почистват боклука. Това съобщи изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Общината е наела външна техника- камиони, с които да почисти най- неврологичните участъци. "Тази ситуация застрашава живота и здравето на хората. Стигна се дотам, че служители или управители, не зная, на фирма "Титан АС", пристъпиха към саморазправа със служители на Община Видин, като не им позволяват да почистват тези най-неврологични точки. Единият от камионите се е уплашил и не иска да се върне. Сигнализирал съм в полицията и ако трябва да чистим боклука в нашия град с полиция мисля, че не е редно", съобщи изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Според Добромир Дилов е редно и прокуратурата да се намеси и да провери кой и какъв интерес има Видин да не се почиства.

Свлачище се е активизирало в село Симеоново. Една къща е паднала, а други 26 са наводнени във видинското село. Пострадали хора от срутването няма, тъй като домът е необитаем, съобщи кметският наместник Емил Димитров. Приземни етажи и дворове на къщи в селото се наводняват всяка година. Местните жители искат  да се изгради отводнителен канал край главния път, защото водата няма къде да се изтича.

Десетки къщи и дворове във видинския квартал "Нов път" са наводнени от избили подпочвени води. Основната причина за задържането на водата е липсата на канализация в квартала и на нормална проводимост на отводнителните канали. Къщите в квартал "Нов път" се наводняват всяка година. Подпочвена вода отново излезе миналия месец, като вместо да се оттече, в момента в почти целия квартал е избила в къщите и дворовете. Около 10-ина души се събраха пред сградата на Община Видин днес, за да поискат от кмета решение на проблема. Областният управител Момчил Станков съобщи в края на миналия месец, че със съдействието на Община Видин ще бъдат прокопани 20-30 метра в отводнителния канал на околовръстното шосе, за да се възстанови проводимостта на съоръжението за гравитачно оттичане на водата от наводнените места. От община Видин осигуриха 32 тона пясък и 500 чувала, предоставени от Гражданска защита. Хората в квартала казват, че пясък не са виждали. Общинският кризисен щаб междувременно назначи комисия, която утре ще отиде на място, за да прецени има ли възможност за временно и трайно решение на проблема.

Тежката зимна обстановка доведе до аварирането на част от светофарите във Враца. Изгоряла е платката на светофарната уредба на площад "Руски". За нея вече е подадена заявка и се очаква да пристигне утре до обяд, след което да бъде извършен ремонтът и уредбата да бъде въведена отново в експлоатация. Токови удари са повредили светофарите на кръстовището на бул. "Демокрация" и ул. "Екзарх Йосиф". Проблемите там са прекъснат кабел и изгоряла платка. Отстраняването на аварията се очаква да приключи в сряда. Изгорели са крушки на една от пешеходните секции на светофарната уредба на кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "2 юни". Аварията ще бъде отстранена в утрешния ден. Същият е проблемът и при светофарите в жк "Дъбника", където утре до вечерта екипите ще възстановят нормалния им режим на работа.

Общинската управа на Враца и ангажираните с дейностите по снегопочистването фирми са се справили с тежката ситуация от почивните дни- това отчете на редовния си брифинг пред медиите днес кметът Николай Иванов. Градоначалникът допълни, че добрите резултати са в резултат на добрата координация на щаба по снегопочистване и непрекъснатата работа по предотвратяване на кризисни ситуации. От петък до неделя Враца беше затрупана от над 35 сантиметра снежна покривка. Мокрият сняг в момента се топи, което се очаква да създаде проблеми, докато водата се оттече в канализацията. Градоначалникът благодари на всички граждани и служби, участвали в почистването на града от петък до неделя. В същото време кметът е разпоредил на всички строители от водния цикъл да засипят с трошено-каменна настилка изкопите, които вследствие на снега са пропаднали.

Над 60 сантиметра е снежната покривка в община Белоградчик. Електрозахранването е възстановено във всички населени места от територията на общината, съобщават от местната управа. Натрупаният мокър сняг е причината за скъсването на жици и липсата на електричество. Четири екипа на ЧЕЗ са работили извънредно по отстраняването на проблемите по електропреносната мрежа. Специализирана техника на фирмата, с която община Белоградчик има сключен договор, продължава почистването на основната пътна мрежа в града. Всички пътища в общината са проходими при зимни условия. Достъп е осигурен до всички села, водоподаването е нормално, както и снабдяването с хляб и хранителни продукти. След почистването на основните пътни артерии и ключови места в Белоградчик ще започне разчистването и на малките улици. Умоляват се гражданите да почистят тротоарните площи пред домовете и дворовете си, призовават от Общината.

Нов пореден инцидент се случи в Искърското дефиле. Локомотивът на бързия влак № 2610 от Варна за София е ударен от скална маса около 11:40 ч., която пада по време на преминаването на влака в участъка между гарите Мездра юг и Зверино, при село Ребърково. Локомотивът е излязъл от релсите с едната си колоос вследствие на удара. Няма пострадали пътници и служители на железниците при инцидента. Работници разчистват жп релсите от падналата върху тях скална маса. Представители на ръководството на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и Национална компания "Железопътна инфраструктура" са пристигнали на мястото на инцидента, съобщават от пресцентъра на железницата. Движението е възстановено, съобщи пътник във влака.

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Света Петка" във Видин внедри нова електронна система, която регистрира приетите и изписани пациенти. Това съобщават от лечебницата. Всички лечебни заведения трябва да използват новата регистрационната система от 1 април. Нововъведението ще е изцяло в полза на здравноосигурените пациенти. Системата отчита двете дейности едновременно- както в болничното заведение, така и директно в данните на Здравната каса в реално време. Това дава възможност при подаден навреме писмен сигнал да се проследи от контролните органи какво се случва в болницата с конкретния здравноосигурен пациент.

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще организира над 1000 изнесени приемни в страната до края на годината, информират от ведомството. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпът на земеделските производители до консултантските услуги на службата. По време на изнесените приемни всеки един стопанин ще може на място да получи актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони до 2020 година, схемите за директни плащания и националните схеми за подпомагане. Изнесени приемни ще има във всички общини на област Видин, първите са на 10 март в Белоградчик и Чупрене.

18 висши училища и частни колежи участваха в кандидатстудентската борса, организирана в Монтана. Идеята е да се даде възможност на завършващите или завършилите средно образование млади хора да получат актуална информация за условията на кандидатстване. Зрелостниците от Монтана са категорични, че кандидатстудентската борса е полезна, като им спестява време и средства. Борсата ще бъде отворена и утре от 9 до 14 ч. в залата на младежкия дом.

Изпълнението на проект "И аз имам семейство", който Община Берковица реализира вече трета година ще продължи  до края на месец май тази година. Две от приемните деца намериха свой дом в чужбина от началото на тази година след процедура по международно осиновяване. Както планирани настанявания на деца от институции, така и спешни се извършват по проекта, когато има сериозен риск за живота и здравето им. Едно малко момиченце бе настанено спешно в новото си приемно семейство преди две седмици, където ще получава много грижи и внимание. 13 деца  са преминали до момента през услугата "приемна грижа" по проект "И аз имам семейство" в община Берковица . От тях четири деца са осиновени, а две са върнати при биологичните им семейства. Седем деца се отглеждат при седемте професионални приемни семейства.

Клиентите на Националната агенция за приходите (НАП) вече могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК). След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Новият код обаче трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56