Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 март 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Пет къщи са срутени при свлачище, активизирано от подпочвени и скатни води във видинското село Цар Симеоново. Други домове в съседство са застрашени. Последната срутена къща в селото е паднала в неделя вечерта. Собствениците й са чужденци, които в момента не я обитават и не знаят за проблема. Стените на някои къщи се пукат, а хората отводняват денонощно с помпи дворовете и мазетата си. "Водите идват от блатото, отгоре, над селото. Пълнят се дворовете и мазетата за 15 минути, отводняваме, но пак се пълни. Над 1000 кофи на ден изхвърляме само отвътре. Страх ме е, но къде да отида, тук е животът ми, всичкият труд", разказаха притеснени хора. Проблемите са започнали в петък вечерта. Приземните етажи на 26 къщи са наводнени от подпочвени и скатни води. Продължаващите валежи усложняват обстановката. "В горната част на селото са се образували три блата и има опасност от нови свлачища. Помня някога, че тук имаше канал за отводняване, който отвеждаше водите към Дунав. Но сега каналът е затрупан, и ето какво става", поясни кметският наместник Емил Димитров. Нужно е спешно да се прокопае канал, който да отведе водите, които се стичат по склоновете на селото. За предотвратяване на инциденти е организирано постоянно наблюдение на свлачищните райони от кметския наместник Емил Димитров и местни доброволци. "За трайното решаване на проблема ще бъдат предприети сериозни геодезически проучвания и ще се търси финансиране на  хидротехнически проекти, гарантиращи безопасността на населеното място", каза заместник- областният управител Огнян Ценков, който направи оглед на пострадалите къщи, съвместно с представители на Общината, службата "Пожарна безопасност и защита на населението" и експерт от "Напоителни системи". Целия репортаж за наводненията ще бъде излъчен в петък, 13 март, в рубриката "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника".

Близо 40 имота са наводнени във видинското село Новоселци от повишилите се от дъждовете подпочвени води.
Пострадали са дворове и къщи в близост до игрището, каза кметът Панталей Панчев. Новоселци има 3 отводнителни канала, но те не се почистват добре и проводимостта им е намалена. Почистването им ще реши в голяма степен  проблема, каза Панталей Панчев. Той добави, че е необходимо да се изградят и други канали, защото нивото на подпочвените води е високо дори при сухо време. В Новоселци не се отводнява, защото за кратко време водата отново се просмуква в къщите. От Община Видин са поискани чували с пясък. Те ще бъдат раздадени на хората, чиито дворове са непристъпни.

Повече от 10 имота са залети от река Тополовец във видинското село Градец
. Във вода са дворни места и мазета. Причина за заливането е повишеното ниво на реката, което през последните дни се е вдигнало с около 2 метра. Подпочвените води също са се покачили, каза кметът на Градец Илия Томов: "Да, има завишено ниво на река Тополовец, която минава през селото... Саваците са затворени, но идват, така от топенето, има много ручейчета, които се вливат в реката и това вдига нивото, и единственото спасение е да се почисти реката, която минава през селото- река Тополовец." Според Илия Томов почистването на коритото на река Тополовец може да се извърши през лятото, когато нивото се понижи.

Дейностите по отводняването на видинския квартал "Нов път" ще бъдат възобновени утре, съобщават от Общината
. Работа по изкоп на помощен канал ще започне в парк "Нора Пизанти". Общината е осигурила около 30 т пясък и 1000 чувала, които ще се пълнят на място в засегнатите участъци на квартала.

Критично повишение на нивото на река Дунав не се очаква в българския участък. Това каза директорът на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Павлин Цонев. Обстановката в България, свързана със снеговалежите, не може да повлияе на нивото на реката, коментира той. "Притоците на Дунав, които са в българския участък, имат много малък дял от водния отток. Нивото се влияе най-вече от притоците в Централна Европа и от топенето на снеговете в Алпите. В момента не се наблюдава рязко повишение на нивото в румънския участък. Единствено в сръбския участък се наблюдават малко по-високи водни стоежи, което оказва влияние и в българския участък."

Незабавни проверки на състоянието на язовирите в поречието на река Скът е разпоредила областният управител на Враца, Малина Николова, след заседание днес на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Повод за проверките е падналият мокър сняг, образувал снежна покривка около 30 сантиметра, която непрекъснато се топи, както и бързото покачване на нивото на река Скът в най-ниската част на областта- в района на град Мизия. Целта е да се вземат превантивни мерки, за да не се допусне бедствие в област Враца, се уточнява в съобщението.

Експертна комисия в Мездра е направила оглед на язовирите и няма опасност от тяхното преливане. Хидротехническите съоръжения са готови да поемат водите от евентуално снеготопене, без да се създават проблеми, съобщават от местната управа. Два са опасните язовири -"Върбешница" е на 3 метра под максималното ниво и се изпуска контролирано, а "Крапец" е на кота нула. Община Мездра отчете отлично справяне със сложната зимна обстановка през почивните дни. Пътищата от четвъртокласната пътна мрежа са почистени своевременно, няма данни за закъсали превозни средства. Най-трудните участъци - Люти дол-Типченица, Зверино- Оселна-Игнатица - Очин дол и Върбешница- Крапец също са почистени качествено и навреме от екипите.

Масови съкращения на работниците планира от днес фирмата по чистота "Титан АС" във Видин. Служителите отново се събраха на протест с искания да си получат заплатите за изминалите 8 месеца. "Предстоящите 50-процентни съкращения са грубо нарушение на Кодекса на труда", заяви Любен Любенов, председател на КНСБ във Видин. Синдикатът е информирал Инспекцията по труда във Видин за предстоящите уволнения. От там обясниха, че вече е организирана проверка. Валери Йорданов, управител на фирмата по чистотата заяви, че няма да коментира към момента нищо, докато не пристигне официалното становище на собствениците на фирмата. Народният представител от АБВ Иван Иванов се срещна с управителя на фирмата и с представители на Общината. "Общината си изплаща регулярно сумите за почистването на града", заяви изпълняващият длъжността кмет на Видин, Добромир Дилов. Разговори предстоят утре в Националната агенция за приходите за евентуална възможност да бъде вдинат частично запорът,  наложен върху фирмата по чистота. Това ще позволи средствата, които превежда Община Видин, да стигнат до работниците. Стачките обаче ще продължат докато хората не си получат заплатите, увериха от синдикалната ортанизация.

Инспекцията по труда ще направи проверка на сигнала на КНСБ за предстоящи незаконни, според синдиката, масови уволнения във фирмата по чистота "Титан АС" във Видин.
Предприятието е под постоянен контрол заради проблемите с изплащането на възнагражденията, съобщават от инспекцията.

Документите са одобрени на първото от 15-те регистрирани досега в Община Видин сдружения на собствениците, което е подало заявление по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Сключването на договор предстои, съобщават от местната управа. Общо 104 блока във Видин са допустими да кандидатстват по Програмата и има реални шансове да се финансира санирането на около 30, допълват от Общината.

Жители на селата Праужда и Стакевци се срещнаха с кмета на община Белоградчик Борис Николов. Болният въпрос в момента е снегопочистването в двете села. Кметът обясни, че за да се чисти по-добре, трябва да се плащат данъци, които, макар че не са големи и няма да се увеличават, са необходими за финансирането на такива неотложни местни дейности. Двете села ще бъдат свързани с водопровод тази година, който да реши проблема с липсата на вода през летния сезон, стана ясно на срещата. Проект за село Праужда се разработва, съобщи Борис Николов.Той съобщи и за идеята общинско предприятие да бъде лицензирано за превоз на пътници. Кметът обеща в с. Стакевци да помогне до 1 май да бъде открит клуб на пенсионера. По отношение на доставката на дърва за огрев поясни, че за целта трябва да се кандидатства още през месеците март-април, за да може да се изпълнят заявените количества, като е възможно да се отпуснат и количества по-големи от 5 куб. метра.

За завишение на болните от туларемия в страната информират от Здравната инспекция в Монтана. От началото на 2015 г. са регистрирани 14 случая - в областите София град и София област, Стара Загора, Бургас и  Хасково, съобщи д-р Даниела Караджова, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Монтана. В област Монтана са регистрирани четирима болни от туларемия, като последният случай е от 2009-та година. "По един случай 2002-ра, 2003-та, 2006-а и 2009 година е бил последният регистриран случай. Два от случаите са в град Вършец, един-  Черкаски и един в село Винище." При поставена диагноза "туларемия" незабавно да се информира Здравната инспекция в Монтана по телефона и с бързо известие, припомни д-р Караджова.

Ваксината срещу болестта "Син език" вече е доставена във Видин. Организация се създава, за да могат да бъдат обхванати всички животни. Това каза в "Земята, която ни храни" д-р Валери Велков от Областната дирекция по безопасност на храните. 10 частнопрактикуващи лекари ще поставят ваксини в областта. 144 населени места ще бъдат обхванати, но за да бъдат ваксинирани, животните трябва да имат ушна марка. Стопанин, отказал поставянето на ушна марка и ваксинация на живтоните, подлежи на санкция.

Национална служба за съвети в земеделието ще организира над 1000 изнесени приемни в страната до края на годината
. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпът на земеделските производители до консултантските услуги на службата. По време на изнесените приемни всеки един стопанин ще може на място да получи актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони. Изнесени приемни ще има във всички общини на област Видин, първите са днес в Белоградчик и Чупрене.

Многопрофилната болница за активно лечение Бяла Слатина е подписала новия договор за работа със Здравната каса за работа през 2015 година. Здравното заведение работи по 68 клинични пътеки, от които 3 са ревматологични, каза прокуристът Николай Димов. Здравното заведение е обезпечено кадрово- 40 са лекарите, които работят в седемте отделения.

454 социално слаби мъже и жени са включени в програмата на община Монтана за извършване на общественополезни дейности за 14 дни месечно по 4 часа на ден
.  Програмата вече е в сила и ще продължи до края на годината, съобщи кметът Златко Живков. За извършения труд хората ще получават по 48 лева месечно социално подпомагане. Повечето от хората, обхванати в социалната програма, са в селата на общината- 305 души. В град Монтана  са 149 души.

Стоматологичният кабинет в ОУ "Цанко Церковски" в Мизия започна работа, съобщиха от Общината. Ремонт е направен на помещението. Кабинетът получи дарение от Българския зъболекарски съюз в края на 2014 година. Председателят на Съюза, д-р Борислав Миланов, със съдействието на заместник генералният директор на Националния съвет на Българския Червен Кръст, д-р Надежда Тодоровска, осигури оборудване за кабинета. То включва зъболекарски стол, за да могат децата да получават качествено лечение, коментират от Общината.

При извършена проверка от служители на Агенцията по рибарство в Монтана по река Дунав пред лодкостоянката в  Лом е заловен рибар, извършващ риболов във водите на реката без да притежава разрешително за стопански риболов
. Уловената в мрежата около 3 кг платика е върната обратно в река Дунав. На нарушителят е съставен акт. Санкцията за това нарушение е от 1500 до 3000 лева.

Акция "24 часа контрол на скоростта" е планирана от 6 часа на 11 март до 6 часа на 12 март, съобщават от МВР. Операцията ще се проведе на територията на цялата страна. Видинските пътни полицаи ще осъществяват засилен контрол в населените места, по главен път Е-79, както и по третокласните пътища в региона. Точките за контрол на скоростта са съобразени по време и място с интензивността на движението в област Видин. Превишената скорост е най-честата причина за инцидентите на пътя в региона през 2014 година, съобщават от Областната дирекция на МВР. Това нарушение през миналата година е довело до 191 катастрофи, с девет жертви и 42 ранени.

Деня на жертвите на Холокоста и 72 години от спасяването на българските евреи отбелязваме днес, на 10 март. Датата е определена с решение на българското правителство през 2003 година. Еврейската общност и в Лом отбелязва Деня на Холокоста, съобщи в "Посоките на делника" председателят на  Регионалната организация на евреите "Шалом" в крайдунавския град Елин Тодоров.

Община Мездра се включи  в Програмата за патриотично възпитание. Тя се реализира в област Враца под патронажа на народния представител Красимир Богданов. След официалното откриване ще последват редица инициативи във всички училища в община Мездра. Ето и по - интересните от тях: лекция- презентация "Врачанският край в древността", включваща възстановка на бойните умения на траките- като стрелба с лък, на занаятите - работа с грънчарско колело и обредна система; прожекция на филма на Искрен Красимиров "Ботев- от Голгота към свобода", който ще се прожектира във всички училища; "Познавам ли моята България"- интерактивна игра в три кръга; поемане на патронаж и поддържане на войнишки паметник в населеното място. Като лектори в програмата се включват Красимир Богданов, доц. Нарцис Торбов, Александра Петрова. През месец юни ще бъдат наградени всички включили се в Програмата за 2015 година участници. В община Мездра за патриотичната програма отговаря историкът и директор на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство Данаил Димитров. Мястото на събитията ще бъде Археологическият комплекс "Калето", където децата по-лесно ще могат да се потопят в историята. Организаторите срещат пълната подкрепа на ръководствата на всички учебни заведения в община Мездра.

276-та годишнина от рождението на св. Софроний Врачански ще бъде отбелязана във Враца в сряда, 11 март, обяви пред медиите във Враца кметът, Николай Иванов. Тържеството ще се състои от 10:30 ч. пред паметника на видния възрожденец. Празникът е съвместна инициатива на Община Враца, Начално училище "Св. Софроний Врачански" и Врачанска митрополия. Поетична композиция за светеца ще прозвучи в изпълнение на ученици от началното училище, носещо името на св. Софроний. Водосвет и тържествен молебен ще отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници.

Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни във Видин, сигналът на Радио ВИДИН на честота 97,1 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 11 март от 9 до 17 часа. Може да слушате Радио ВИДИН на честоти за Видин и Белоградчик - 106,8 мегахерца, за района на Враца- на 94,4 мегахерца и за района на Монтана- 103,9 мегахерца. Слушайте Радио ВИДИН и през интернет на адрес- www.radiovidin.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48