Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За модерните зависимости и как да ги преодолеем

2
Снимка: Радио Видин
В съвременния живот човекът все по-често съсипва живота си, като в пристъп на безсилие срещу битови проблеми, безпаричие и най-вече липса на внимание и любов, посяга към наркотици, алкохол, цигари или други зависимости.

Новото време с модерните технологии предлага много възможности да бъдем не свободни, а зависими. Без значение е разновидността или странността на пристрастяването, едно е сигурно- всичко е в главата ни. Да ви звучи познато- пазаруване, или както го заменяме с модерното- шопинг в МОЛ-а, притеснения да не останем без телефон, постоянното висене в интернет, или зависимост към фитнеса, корекции на външния вид, или здравословно хранене- всичко това са новите зависимости, от които може би не знаем как да се освободим. За всичко това ни е нужна помощ.

Маргарита и Ростислав Магерови
от фондация "Грижа за здравето" организират във Видин семинари в помощ на хора, страдащи от подобни зависимости. Тяхното мото е, че когато се говори за даден проблем, начините за справяне с тях се намират по-лесно.  

Снимка"Идеята да организираме семинар по тези теми идва от нашите лични наблюдения върху обществото и все по-често проявяващите се проблеми, дори и при децата с интернет зависимости, или зависимости от друг род. Коварно е човек да бъде подвластен на такава сила, която не може да контролира. В някои страни вече се осъзнават рисковете, които носи виртуалното пространство и се работи по превенцията на стоенето с часове в интернет, като се акцентира в работата с родителите и обучението в училище. В България обаче, това все още е в сферата на пожелателното. Нашата идея е да поставим началото на говоренето по проблема. Ние не отричаме тези технологии и не омаловажаваме тяхното значение, но искаме да погледнем другата страна. Всяка една зависимост, без значение каква е, е отговор на една нужда в човека, тя е симптом, който се появява, когато липсва нещо или човек не може да се справи с реалността"- смятат Маргарита и Ростислав.   

От фондация "Грижа за здравето" от днес започват семинари във Видин по проблемите на зависимостите. Предвидени са няколко теми като: "Причини за появата на зависимостите", "Зависимости към GSM", "Зависимости към пазаруване", "Зависимости към фитнес, корекции на външния вид и здравословно хранене", "Видове интернет, зависимости и освобождаване от тях", "Сексуална злоупотреба в инернет". Семинарите ще бъдат в хотел "Нептун".

Още по темата за зависимостите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37