Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 март 2015 година

Снимка: Ваня Минева


Работниците от сметопочистващата фирма на Видин са получили по една заплата и са прекратили стачните си действия.
Градът ще бъде почистен до два дни, увери управителят на видинския клон на фирмата Валери Йорданов: "Изплатена е една заплата и стачката е прекратена. В момента започва почистването на града и в рамките на един-два дни ще бъдат ликвидирани всички последствия." Заради липса на достатъчно финансов ресурс, част от работниците в сметопочистващата фирма са съкратени. "Има съкращения. Според средствата, които могат да осигурят от офиса в София са и хората, които остават. Имам уверението, че повече забавяне на заплати няма да има, но не могат да осигурят достатъчно финанси за всички работещи във фирмата", каза още Валери Йорданов.

Община Видин опитва да прокопае канал в парк "Нора Пизанти", за да може водата от залетите части на квартал "Нов път" да се оттече. "Консултираме се с геодезист, който трябва да прецени дали това е възможно", обясни Георги Кардашимов, главен специалист в Общинската администрация и добави: "Искаме да изкопаем канал от главния път, за да вкараме водата в отводнителния канал, който отвежда водата до Дунав. Вече сме прокопали канал, който свързва квартал "Нов път" с главната улица, оттам прехвърляме водата с помпи. Трябва да прокопаем канал близо 400 метра през парк "Нора Пизанти", което ще стане за около два дни." От Напоителни системи са уверили, че стопанисваният от тях отводнителен канал, чрез който водата трябва да стигне до река Дунав, е почистен и проводимостта е осигурена.

Нормализира се обстановката в град Мизия. Нивото на река Скът се задържа, но разливи в града няма, каза заместник- кметът на Общината Николай Нековски. "След като разливите са започнали да спадат, значи се нормализира. В града не е преливала никъде реката, има разливи извън населеното място, по полето. "Николай Нековски не очаква речното ниво да се повиши със затоплянето на времето. Според него щом няма скъсани язовирни стени, нивото на река Скът не може да се покачи. В Мизия са се появили подпочвени води, които се изпомпват с дренажната система на града. Няма опасност от преливане на река Скът в село Оходен, Община Враца. Обстановката е нормална, населението - спокойно, каза кметският наместник Иван Иванов. "Всички язовири са на средно ниво изпуснати, контролирано е изпускането. Няма проблеми за момента от преливане, от разрушаване на диги и т.н. Нивото на водата в река Скът е нормално за сезона. В момента има леко повишаване - около 40-50 см." Около 30 са къщите покрай река Скът. Там са се появили подпочвени води, които по канал се отвеждат към реката. "Направихме един канал, който отводнява тази част. Водостоците работят в момента, пропускливост има. Сега хората са доволни." Обстановката в Оходен може да се промени при евентуално бързо снеготопене, но Община Враца има готовност да реагира с налични средства, добави кметският наместник.

Местната власт във Враца ежедневно следи нивата на язовирите и се грижи за безопасността на хората, които живеят близо до големите водни басейни в общината както и по поречията на реките. Според кмета инж. Николай Иванов, това е "ежедневна грижа на община Враца": "Контролирано наблюдаваме нивото на всички язовири. Осигуряваме необходимото контролирано изпускане, а това ще бъде необходимо преди пролетното пълноводие. Преди очакваното пролетно пълноводие, което тази година ще бъде по-сериозно заради голямото количество сняг, което валя през последните дни, също се вземат адекватни мерки, гарантира още Николай Иванов: "Предприели сме действия по почистване на речните корита - обявили сме обществената поръчка за това. И всеки момент очакваме от "Напоителни системи" да стартират извеждане от експлоатация на язовирите "Сухия скът" и "Девене". Това са двата най-потенциално опасни язовира на територията на община Враца…" Проблемите с водните басейни тепърва ще излизат на дневен ред, тъй като все по-малко средства се отделят за тяхното стопанисване, а държавата разчита основно за това на грижата на арендаторите, на които ги е раздала.

Конкретни мерки за спиране на свлачищния процес във видинското село Симеоново начерта проф. д-р Божидар Божинов, почетен председател на Българската асоциация по геотехническо и тунелно строителство. Той пристигна заедно с депутата от Реформаторския блок Вили Лилков. Свлачището е тръгнало отдолу нагоре, коментира проф. Божинов: "Първото нещо, което трябва да направим, е да премахнем водата, колкото можем. Затова един голям багер да тръгне отдолу с наклон на дъното около 3% и да реже нагоре, докъдето може да стигне." По този начин ще се оттече водата и ще се стабилизира склонът. За цялостно укрепване ще трябва проект, обясни дипутатът Вили Лилков.

Значително разминаване между данните, констатирани от Държавното горско стопанство и действителните размери за незаконната сеч в землището на видинското село Бранковци е показала съвместна проверка, разпоредена от министъра на земеделието Десислава Танева, каза Тони Вълков, инициатор на протестите срещу бракониерската сеч. "261 кубика е установено от тях, че ги няма. В наше присъствие, на хората от село Бранковци, с назначен от Десислава Танева човек, изпратен от Регионалното във Враца, ги няма около 1050 до 1100 кубика." След като приключат проверките, ще бъде сезирана прокуратурата, добави Тони Вълков.

От днес Община Враца започва изплащането на еднократната финансова помощ за деца, родени през 2015 година.  За целта в общинския бюджет са заделени 60 000 лева, каквато е била сумата и през 2014 г. За получаването на еднократната помощ трябва новороденото да е български гражданин, да е с постоянен адрес на територията на община Враца и поне единият му родител да има българско гражданство и постоянен адрес в общината минимум 1 година преди раждането на детето. Еднократната целева финансова помощ ще се изплаща по банков път, затова е необходимо при подаване на заявлението да се посочат данни за банкова сметка.

Общото събрание на акционерите във врачанската болница "Христо Ботев" прекрати трудовите отношения с настоящия директор Светозар Луканов и съвета на директорите, назначен през октомври 2013-а година. На тяхно място идват други хора, начело с предишния шеф на най-голямото лечебно заведение Орлин Цветков. Кметът на Враца Николай Иванов определи смяната на директорите като "политическо решение". Позицията на градоначалника беше разпространена от пресцентъра на общинската управа минути след края на Общото събрание. Събранието на акционерите беше с предизвестен край, като още след свикването му, беше ясно, че смяната на управлението на МБАЛ "Христо Ботев" е единствената цел на тази сбирка. Мажоритарният собственик - държавата, притежава около 70% от АД-то и решенията й не биха могли да бъдат оборени, коментираха юристи. Кметът на Враца обяви, че е гласувал "против" смяната, както беше оторизиран от общинските съветници преди седмици. Пресцентърът на местната управа цитира и думите на градоначалника: "Помолих представителя на най-големия акционер в болницата- държавата, да ни представи мотивите, с които е свикано от тях това общо събрание за освобождаване на съвета на директорите. Отговорът беше, че няма такава процедура акционерът, който е поискал свикването на общото събрание, да изложи мотивите си. Според мен тази смяна е политическа и това води до нарушаване на ритъма на работа на болницата."

Първите два договора със сдружения на собственици за саниране на блокове подписа кметът на Монтана Златко Живков. Средствата се отпускат по Национална програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради. Правителствената програма за саниране е предизвикателство и към всички български общини, заяви кметът Живков. 9 сдружения са вписани досега в регистъра на Община Монтана. "Дано да издържим на темпото и да се включим в първите. Това е един проект, в който приказката: "Бягай да бягаме напред" е много важна, защото стигат до един момент и тези, които са по-мобилни и бързи- ще реагират", каза кметът. Младен Стефанов подписа договора за 44 апартамента в ж.к. "Младост" 2, блок 14, входове "А" и "Б": "Работата е доста като обем и с всеобщи усилия се случват нещата." Ралица Иванова, представител на сдружението на 40 апартамента в блок 5 в ж.к. "Пъстрина" призна, че трудно е убедила съкооператорите си да се включат в програмата. "Не е толкова трудна процедурата. Въпросът е да са упорити хората и да вярват, че ще станат нещата." Това, което предстои  е договорите, вече подписани от кмета на общината, да бъдат ратифицирани и от областния управител, като представител на държавата и финансовата институция Българска банка за развитие, уточни заместник- кметът по строителство на община Монтана Диман Георгиев.

От 6 часа тази сутрин (11 март) до 6 часа утре (12 март) на територията на област Видин се осъществява 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Пътните полицаи ще следят за превишена скорост на 6 места. Точките за контрол на скоростта са съобразени по време и място с интензивността на движението в област Видин, уточниха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Акцията е във връзка с поетите ангажименти за участие на страната ни в инициативите, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция /TISPOL/. По време на операцията в цялата страна се осъществява контрол върху скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и автомагистралите, както и по третокласната пътна мрежа.

Жител на мездренското село Долна Кремена обвини кмета Румен Серафимов, че е застрелял кучето му. Сигнал за инцидента е подаден вчера в полицията. Стопанинът пуснал кучето на свобода и после го открил мъртво. Четириногото е убито от кмета, смята стопанинът му. Органите на реда са взели показания от свидетели, извършена е проверка и относно съхранението на редовно притежаваното  оръжие на Румен Серафимов. Работата по случая продължава. Кметът заяви категорично, че не е застрелял кучето. Румен Серафимов съобщи още, че е получавал оплаквания от хора за нападения от четириногите, които живеели в имот без ограда в центъра на селото. Информацията е на Петко Котларски.

Гергана Поакова от ХІІ в клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин достигна до Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Ученичката е класирана в четвърта състезателна група (10-12 клас) с четвърти резултат в страната. Тя, от всички възрасти, е единствената от Северозападния регион - Видин, Монтана и Враца, която ще участва в олимпиадата по химия. Нейният преподавател Георги Иванов е с основен принос за добрата подготовка и успеха на Гергана, съобщават от гимназията. Националният кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда ще се проведе в два последователни дни на 21 и 22 март в град Ямбол.

Завърши ремонтът на хотел "Олимпийски надежди", който е собственост на общинското предприятие "Спорт и туризъм". Ремонтираните стаи вече изглеждат приятно, в тях има кабелна телевизия, подсигурена е топла и студена вода, съобщи кметът на Враца Николай Иванов. Обновени са 9 от 12-те апартамента в хотела. Направена им е вътрешна топлоизолация, пребоядисани са стените, подменен е водопроводът в санитарните възли, поставена е подова настилка от теракота в стаите и са обновени изцяло две от баните.

Представители на общините Белоградчик и сръбската Княжевац се срещнаха и обсъдиха идеи за общи инициативи. На работната среща бяха обсъдени идейни проекти, по които да работят двете общини. "Бяха обсъдени две проектни идеи- за Младежкия дом в Белоградчик и Дома на културата в Княжевац. Водещ партньор ще бъде община Княжевац. Дейностите са за ремонт на двете сгради. Имаме идея и за обмен на състави от двете общини, както и да се реализира "Звук и светлина" на Белоградчишката крепост"- разказа Ангелина Георгиева, главен експерт "Обществени поръчки и икономическо развитие" в община Белоградчик.

Признателни врачани днес отбелязаха 276-тата годишнина от рождението на небесния закрилник на града св. Софроний Врачански. Пред паметника на светеца застанаха врачанският митрополит Калиник, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, кметът инж. Николай Иванов, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, ученици и учители от НУ „Св. Софроний Врачански” и граждани. „Чест е за мен да бъдем заедно в днешния ден - 11 март - денят, отреден за почит и признателност към делото на св. Софроний епископ Врачански. Паметта за един от най-големите и първи наши възрожденци е жива в нашата летопис, в изкуството, в културата, творчеството на нашите предци и съвременници. Нещо повече - паметта и почитта към духовния подвиг на св. Софроний сама по себе си е искра и  светлина, творчески заряд и вдъхновение”, каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов. Музикално-поетична композиция изпълниха ученици от НУ „Св. Софроний Врачански”. В празничната програма се включиха също средношколският хор към СОУ „Отец Паисий” и духовият оркестър към читалище „Развитие”. Водосвет за здравето на врачани отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. В знак на почит пред паметника на св. Софроний бяха поднесени венци и цветя.

Урок по родолюбие се проведе в СОУ "Васил Левски" в Кула. Ученици от 2 клас и техните родители взеха участие в инициативата. Идеята за урока е на Соня Вълчева- класен ръководител на второкласниците. Поводът беше Националния празник на България 3 март. Децата разказаха за подвига на Чавдар войвода, Хаджи Димитър, Васил Левски, Райна княгиня. Родителите се върнаха назад в ученическите си години и рецитираха стихове за българските борци за свобода. Тържественият Урок по родолюбие завърши с поднасяне на цветя на барелефа на Васил Левски в двора на училището.

Първи средношколски фестивал "Дъга над Дунав" ще се проведе от 28 до 30 май във Видин. Това съобщават от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в града. Целта на фестивала е популяризиране на културно-историческото наследство на европейските народи чрез реални и виртуални туристически пътувания, съобщават организаторите. Темата е: "Река Дунав- памет европейска!" Творческите екипи ще се представят и състезават в категории "Сценично изкуство" и "Дигитално изкуство". Заявки се приемат не по-късно от 15.04.2015 г.  За контакти: danube.rainbow@gmail.com. Адрес за кореспонденция: Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", Ели Цветанова Янакиева - старши учител, Южна промишлена зона, пощ. код 3700, град Видин.

Графикът за работа на детските градини през лятото вече е утвърден в Берковица, каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. "Искаме да дадем възможност на родителите от рано да планират летния си отпуск и да прекарат спокойна почивка. Децата ще са в смесени групи, защото през лятото потокът силно намалява и няма смисъл от отделни групи." ЦДГ "Малина" ще работи през месеците юни и юли, ЦДГ "Пролетна дъга" ще е отворена през юни и август, а ЦДГ "Звънче"- юли и август. Децата, чиито родители нямат алтернатива за обгрижване през този период ще могат да посещават детските градини, работещи по график.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58