Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 март 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Заводът за гуми на "Видахим" във Видин замразява дейността си за неопределено време, предстоят съкращения, сигнализираха работници. Ето какво каза един от тях: "Абсолютно всички от завода за гуми ще бъдат съкратени. Предстои да се разбере обаче по какъв член ще се случи това. 100 процента ще има съкращения и в ТЕЦ-а."  Потърсихме за коментар един от акционерите в дружеството- Севдалина Димитрова. "Не мога да коментирам Закона за енергетика. Имаше хиляди политици и икономисти, които се изказваха постоянно за Закона за енергетика." В Инспекцията по труда няма подаден сигнал за съкращения във "Видахим". От няколко месеца регулярно от "Видахим" се освобождават работници, заяви директорът на "Бюро по труда"- Видин Милчо Цоков. "Средномесечно постъпват, но не повече от 30 човека на регистрация. Ако постъпват повече от 30 човека, ще бъде масово и това много добре го знаят от "Видахим." Няма заявки за масово освобождаване на работещи във фирмата", подчерта още Милчо Цоков.

От утре започва отводняването и прокопаването на нови канали в квартал "Нов път" във Видин. Заради изпомпването на водата, през деня ще бъде затварян надлезът на пътя за Новоселци, съобщи изпълняващият функциите кмет на Видин Добромир Дилов. В село Цар Симеоново се въвежда Общинският план за защита при бедствия в частта "Защита от свлачища", съобщи още Добромир Дилов. Комисия, назначена от областния управител, извършва оглед на дунавските диги. Резултатите от нея ще послужат за  предприемане на мерки по отношение нивото на реката. Предвижда се и щабно учение за реакция при кризисни ситуации. Нивото на река Дунав спада, мерките са рутинни, коментира Добромир Дилов.

Високи подпочвени води заляха и терена на новите гробища във Видин. Това създава проблеми на хората, които искат да положат своите близки във вечния им дом. Работници казаха, че в момента, когато се направят изкопите за полагане на починалите, те се пълнят за минути с вода.

Остават в сила договорните отношения между Община Видин и фирмата по чистотата "Титан АС", съобщи изпълняващият функциите кмет на общината Добромир Дилов. Той добави, че са постъпили две писма от управителя на фирмата, който уверява, че ще бъде направено възможното за овладяване на кризата в двудневен срок. В посочения срок трябва да бъдат почистени и селата от община Видин, уточни Добромир Дилов. Заради кризата с боклука фирмата по чистотата е санкционирана с около 60 000 лева.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров задължи общините, Напоителни системи и собствениците на частни водоеми, ежедневно да подават информация за състоянието и нивото на язовирите. "Днес подписах едно писмо до кметовете ежедневно да ни дават по-богата информация както за язовирите, така и за реките. Вчера заседава част от кризисния щаб, така че планирахме за 10 дни напред нещата. Засега всичко е спокойно и гражданите не трябва да имат притеснение от това обилно количество сняг, което падна миналата седмица", каза Ивайло Петров. Язовир "Огоста" в Монтана има достатъчно свободен обем, за да поеме водата от снеготопенето. За последното денонощие нивото му се е покачило с 3 сантиметра.

Намалено е изпускането на водни маси от язовир "Рогозен 1" в община Хайредин. В момента се изпускат по 4-5 кубични метра в секунда, нивото на преливника пада, каза кметът на общината Тодор Алексиев. Той обясни, че състоянието на двата големи язовира в община Хайредин - "Рогозен 1" и "Бързина", е нормално за сезона. Двата язовира са общинска собственост. Не са дадени под аренда, за да може Общината да ги наблюдава и стопанисва, както трябва, и да бъде защитена Община Мизия, обясни Тодор Алексиев.

До два месеца ще бъде готова Програмата за развитие на Северозападния регион. Това стана ясно на среща на народни представители със заместник министъра на регионалното развитие Иван Аспарухов, каза депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. "След това програмата ще стане официален документ, по който ще се работи. Предстои да организираме още две срещи, подобни на срещата в Монтана", каза Вили Лилков. На срещата е обсъден въпросът за висше учебно заведение в Северозападния регион. Дискутирана е и темата за равнището на инвестициите, каза Вили Лилков.

Началниците на три затвора в страната, сред които и поправителния дом в Бойчиновци, освобождават постовете си. На тяхно място, със заповед на министъра на правосъдието, вече са назначени временно изпълняващи длъжността, съобщиха от пресцентъра на министерството. Досегашният началник на поправителния дом в Бойчиновци Мими Цочева, срещу която в момента има висящо дисциплинарно производство, е преназначена като началник на областната служба "Изпълнение на наказанията" в Монтана. Дисциплинираното производство срещу нея продължава. За временен началник на дома в Бойчиновци е определен Иво Йорданов, който до момента е началник на Областна служба "Изпълнение на наказанията" - Враца.

Акция "24 часа контрол на скоростта" се проведе на територията на област Видин. Операцията е инициирана от ръководството на Министерството на вътрешните работи. Предварително са поставени задачи, дадени са указания и изисквания за начина, по който да се проведе. Акцията се е състояла в няколко точки на територията на област Видин. "Установени са 22 нарушения за превишена скорост. Тези нарушения са и най-честата причина за настъпване на пътно-транспортни произшествия и травматични последствия на територията на цялата страна. Съставени са 23 акта и са наложени 15 глоби с фиш. Установени са 28 други нарушения, 20 от които са за непоставен обезопасителен колан. Проверените автомобили са 68", обясни Владимир Герасимов, временно изпълняващ длъжността началник на Сектор "Пътна полиция"- Видин.

19 нарушения на скоростта са засекли полицаите по време на 24-часовата акция на територията на област Монтана. Специализирана полицейска операция "24 часа контрол на скоростта" се проведе от 6 часа на 11 март до 6 часа на 12 март на територията на цялата страна. Акцията е във връзка с поетите ангажименти за участие на страната в инициативите, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, уточни Красимир Кирилов, началник група "Пътен контрол".

В максимално кратък срок бяха отстранени авариите на светофарните уредби във Враца, причинени от тежкия снеговалеж в края на миналата седмица. В нормален работен режим вече са светофарите на площад "Руски", на кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "2 юни", и в жк "Дъбника". Най-тежка се оказа аварията на светофарната уредба на кръстовището на бул. "Демокрация" и ул. "Екзарх Йосиф". Екипът, който работи по отстраняването й по разпореждане на Община Враца, продължава ремонтните дейности. Възстановена е работата на уредбата до възможния максимум, което на този етап е мигаща жълта светлина. Поръчани са още материали, чиято доставка се очаква до дни. Въвеждането в нормален режим на работа на светофара се предвижда за края на следващата седмица.

В община Белоградчик активно се работи по подготовката за новия туристически сезон. Готови са вече 169 информационни табели за всички улици в града и 14 за селата в общината. Те ще бъдат поставени, когато времето позволи. До средата на месец април се планира и поставянето на нови указателни табели до туристическите обекти в общината. Предвижда се и изготвянето на допълнителни табели за пещерата Магура.

От началото на годината до момента в Офис на НАП- Видин, годишните си данъчни декларации за 2014 година, са подали 1 034 граждани и 730 фирми. Малко над една трета от тях са подадени по електронен път- с ПИК код или с електронен подпис. Почти двойно е нараснал броят на декларациите, подадени по електронен път в сравнение с миналата година. От началото на 2015 година в Офис на НАП- Видин са обслужени над 10 500 клиенти. Най-голям е броят на гражданите и фирмите посетили приходната агенция с цел уточняване на здравноосигурителен статус- 3 509 лица или 33 на сто от всички обслужени клиенти, уточни Ирена Илиева.

70 на сто от всички подадени до този момент декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени по електронен път, подписани с електронен подпис, съобщават от НАП. До този момент в Агенцията са изпратени общо 103 000 е-декларации. Очаква се, до изтичането на крайния срок - 31 март 2015 г., в НАП да постъпят общо (по електронен път и на хартия) около 400 000 формуляри. В офис на НАП Враца от началото на годината са приети 1700 декларации, 62 на сто от тях са подадени по електронен път.

Сценарият за тазгодишния тържествен концерт на 1 юни ще бъде написан от директора на врачанския Драматично-куклен театър Анастас Попдимитров. Това решение бе взето единодушно днес на второто заседание на Ботевския организационен комитет във Враца. С пълно мнозинство бе определено мястото, където врачански художници ще подредят за първи път свои творби на открито. Изложбата-базар ще бъде ситуирана в пространството пред паметника на Васил Левски в центъра на града. На днешната среща членовете на комитета разгледаха проектите на рекламните материали за тържествата, изготвени от врачанския художник Тодор Митов. Директорът на СОУ "Христо Ботев" Виктор Кръстев направи предложение за събитие, което да влезе в календара на второюнските тържества. В двора на училището ще бъде изградена алея на призателността, в която ще бъдат подредени 20 барелефа на известни врачани. Прието бе откриването й да влезе в празничния календар и да се осъществи в 13 ч. на 30 май. Следващото заседание на ботевския организационен комитет ще бъде в 13 ч. на 8 април.

Съвместен урок по български език и литература и философия се проведе в ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин. Темата беше "Силата на човешкия дух, надмогнал личното страдание в поемите на Славейков. Философията на Ницше". "Пенчо Славейков е един от великите ни интелектуалци на всички времена. Творчеството му е необятно, пише от реалистични поеми с граждански мотиви до дълбоко философски и индивидуалистични. Несъмнено е поетът с жреческа мисия, защото успява освен да модернизира повече от успешно българската литература, но и да повлияе върху цялостното й развитие след това. Макар да умира неразбран от читатели и критика, творчеството му днес безспорно повлиява върху българската душевност", допълват от гимназията.

Продължава събирането на средства за лечението на 15-годишния Антонио от Плевен. До момента са проведени няколко успешни кампании, но необходимата сума за присаждането на стволови клетки на страдащото от церебрална парализа момче, все още не е събрана. Това каза в "Цветовете на деня" бащата Николай Антонов.

Безстопанствени телета бяха забелязани рано тази сутрин на площадката до детската градина в комплекс "Вида" във Видин. Животните са пренощували под едно от дърветата до детската пързалка, а след развиделяване започнаха и да пасат. Жители на квартала изразиха различни предположения за присъствието на животните, а гледката бе атрактивна за децата. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин съдействаха за установяване на собственика на изгубените животни. Д-р Валери Велков информира, че краварят е открит и уведомен. Той отглежда десетина животни в стопанска постройка извън града, които вероятно през нощта са избягали.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00