Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 март 2015 година

Снимка: Анжела Каменова
Около 300 души от работещите във "Видахим" ще бъдат освободени. Съкращения ще има в Завода за пневматични гуми /ЗПГ/, Ремонтно механичния завод /РМЗ/ и в ТЕЦ-а. В понеделник на работниците ще бъдат връчени заповедите, като все още не е ясно как ще им бъдат прекратени трудовите правоотношения. В Завода за пневматични гуми /ЗПГ/ на работа ще останат началник цеховете и няколко души, останалите от днес издават това, което им се води на отчет. Това съобщиха в Радио ВИДИН работници. Собствениците на предприятието не пожелаха да коментират ситуацията, като се оправдаваха с промените в Закона за енергетиката, приети на 26 февруари от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник. Според поправките в Закона, отпада задължението Националната електрическа компания (НЕК) да изкупува нискоефективното производство на топлофикациите и заводските централи, каквато има "Видахим". Няма постъпила официална информация или сигнал за масови уволнения в химкомбината. Това заяви директорът на Инспекция по труда във Видин Илиян Митов.


Започна отводняването на квартал "Нов път" във Видин. Прокопан е 400-метровият канал в парк "Нора Пизанти", който е свързан с отводнително съоръжение на "Напоителни системи". Водата от квартала се извлича с две помпи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" през улицата до гробищния парк. Заради тези дейности, едното платно на пътя за Новоселци е затворено за движение. Десетки къщи в "Нов път" са залети от подпочвени води, нивото продължава да се покачва, казаха жители на квартала.

Междуведомствена комисия, назначена от Общинския кризисен щаб във Видин, направи оглед на залетите от високите подпочвени води места в село Новоселци. Взе се решение за прокопаване на канал с дължина 350 метра, каза кметът на населеното място Панталей Панчев. Той добави, че каналът трябва да е с определен наклон, за да може водата да се оттича. Коментирано е и изграждането на площадка, от която водата да се изтегля, за да не се разлива към полето и домовете. За да бъдат изпълнени тези мерки, те трябва да бъдат утвърдени от Общинския кризисен щаб. В момента в Новоселци са залети 8 къщи. Водата спада с около 10 см. Ако няма дъждове, обстановката ще се нормализира, добави кметът.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подкрепи финансово Община Видин за овладяване на свлачището в село Цар Симеоново. Това уверение е получил народният представител Вили Лилков от министър Лиляна Павлова в отговор на свое питане по време на парламентарния контрол. Предстои да се изготви проект за цялостното решаване на проблема, обясни депутатът.

Община Видин изпрати поредно писмо до изпълнителите на водния цикъл във Видин във връзка с изоставане от графиците за работата на обекта. В него се отбелязва, че като Възложител Общината следи стриктно изпълнението на графика на възстановителните работи. По улиците "Гладстон", "Ивайлова", "Генерал Гурко", "Хан Крум", "Иван Срацимир" срокът за завършване на дейностите е 18 март. Там обаче не се работи. За улица "Шипка" крайният срок е изтекъл на 12 март.  По улица "Иван Срацимир" има пропадане на възстановена вече тротоарна настилка. От Общината заявяват, че ще продължат да съблюдават строго за изпълнението на графиците и ще изискват сроковете да бъдат спазвани.

Работи се по идеята за удължаване на крайните срокове за завършване на някои от големите проекти в България, финансирани с пари от европейски програми. Очаква се в най-скоро време управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" да поиска други крайни срокове за завършване на интегрирания проект за воден цикъл на Враца. Това съобщи кметът на града Николай Иванов: "В Брюксел ще бъде поискано фазиране на водопровода от язовир "Среченска бара", който е част от проекта за водния цикъл на Враца. Това означава презаписване на изпълнението на този обект в програмния период 2014-2020 година", обяви градоначалникът.

Превишената и несъобразена с пътните условия скорост е основната причина за тежките пътно-транспортни произшествия, станали на територията на област Монтана, отчете Елвис Иванов, началник на сектор "Пътна полиция" в Монтана. От началото на 2015-та година са загинали двама души и девет са ранени в осем тежки катастрофи.

Временно изпълняващата длъжността директор на училище "Иван Вазов" в Мездра Мариела Горанова е класирана на първо място на проведения от регионалния инспекторат по образованието конкурс. Така тя отново ще седне на директорския стол, но този път официално.Острите конфликти и бурното недоволство на учениците, подкрепени от техните учители и родители преди провеждането на конкурса прави обстановката в училището непредвидима, предаде Петко Котларски.

Лозари от Ново село направиха искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за проверка и промяна в кадастралната карта и кадастралния регистър. То е подкрепено от подписка на над 60 жители на общината. Целта е да се отстранят несъответствия, заради които производители не могат да получат пълни субсидии за отглеждане на лоза. Тъй като граничните точки на лозовите имоти не са добре отразени от фирмата, която е изработила техническите дейности от плана за земеразделяне, се получава разминаване между границите на имотите по картата и действителното положение на редовете.

Екип на фондация "Четири лапи" пристига в понеделник, за да продължи работата си във Видин, съобщават от местната управа. Безстопанствени кучета ще бъдат кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс за три седмици. Специални микрочипове ще бъдат поставени на животните за включване в Националната база данни, както и при предишната акция. Те са осигурени със средства на Общината.  

От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин информират, че за времето от 16 март до 22 май 2015 г. ще се извърши годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система в област Видин. Годишната проверка включва краткотрайно задействане на сирените в населените места на областта.

Нова платка, която удължава времето за преминаването на пешеходците на светофара на бул. "2 юни" при бензиностанция "OMV" бе монтирана днес във Враца. По разпореждане на Община Враца оторизираният екип от "БКС" постави и извърши настройка на електрониката. До промяната се стигна след молба от живеещите в кварталите "Медковец" и "Младост". Направен бе успешен тест на новото време за преминаване на трудноподвижни пешеходци. Времето е достатъчно за спокойното пресичане на булеварда.

Днес Дирекция на Природен парк "Врачански балкан" към Изпълнителна агенция по горите направи "Първа копка" на Посетителски център в село Лютиброд. Центърът е част от дейностите, включени в  проект "Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП "Врачански Балкан". Той ще бъде разположен в близост до мемориален комплекс "Баба Илийца" в селото. Мястото предоставя изключителна гледка към природния феномен Ритлите и Искърското дефиле.

Тодоровден по стар стил ще отбележат в Дунавци, където ще се проведат и конни надбягвания. Те ще бъдат тази събота, 14 март, от 10 часа, в квартал "Гурково". Празникът,  известен още като Тудорица или Конски Великден, се отбелязва за трета година в Дунавци, съобщи кметът Димчо Скорчев: "Миналата година имаше над 600 участници. Е, наградният фонд ни беше малко оскъден- по три кофи царевица давахме на първите места, на вторите- две, на третото- една и по една риза дарихме на всички участници с коне. Надявам се и тази година да има хубави награди и да стане хубав празник. За зрителите ще има топъл постен боб и питка хляб. Няма да ги нахраним хората, но ще бъде приятно."

От видинската Областна дирекция "Земеделие" информират, че в понеделник- 16 март от 13.00 часа в Конферентния център на Областна администрация Видин ще се състои среща на земеделските стопани с представители на Министерството на земеделието и храните. На срещата ще присъства заместник – министър Васил Грудев. Тема на срещата е кампанията за директни плащания за 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00