Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глътка въздух за "Видахим"

4
Снимка: Радио ВИДИН

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с представители на работниците и с ръководството на най-голямото работещо до днес предприятие във Видин- "Видахим". Около 150 от обявените за освобождаване от работа 314 служители на предприятието по всяка вероятност ще запазят работата си. През април "Видахим" ще участва в търга на ЕСО за студен резерв и ако спечели, ще може да генерира приходи, които да позволят на хората да запазят работните си места. Повечето от хората, които предстои да бъдат съкратени са тесни специалисти и не знаят дали ще могат да си намерят работа във Видин и региона.

До ситуацията с масови съкращения се стигна след последните промени в Закона за енергетиката, които са насочени към това, да бъде свит дефицитът в НЕК. Една от промените е свързана именно с това - от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен и комбиниран начин.

Основното производство, което би трябвало да реализира "Видахим" не е в обемите, в които трябва да бъде и условието да имат такова комбинирано производство на електрическа енергия води до невъзможност предприятието да спази изискването на Закона- обясни след разговорите министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Обсъдени са различни възможности за това какво би могло да се направи от тук нататък, за да може по-малка част от тези 300 работници да бъдат съкратени. Държавата ще ангажира целия си ресурс, за да помогне по някакъв начин да се случат нещата и 300 семейства да не останат без работа. Обсъдихме възможността- в края на месец април предстои търг на електроенергийния оператор за студен резерв, има възможност "Видахим" да участва в търга и ако го спечели, да генерира приходи, които ще позволят една част от хората да запазят работните си места. Държавата няма вина за това, което се случва. Няма виновни, има спазване на Закона. Според закона държавата има ангажимента да изкупува на преференциални цени енергията, която се произвежда по високоефективен и комбиниран начин. Т.е., основният предмет на дейност на предприятието би трябвало да бъде производство на каучукови изделия, а производството на електроенергия да е спомагателно. Държавата се опитва да стимулира точно това производство, за да е по-ефективно основното й производство. Тук е налице аномалия, че оснвното производство е на енергия, а не на каучукови изделия. Само за 2013 година ако приходите на дружеството са 54 милиона лева, 52 са от приходи от НЕК от производство на ел. енергия"- каза енергийният министър.

Вариантите за работа на завода оттук нататък, представи един от акционерите- Севдалина Димитрова:

"Това, което говорихме с министър Петкова за студения резерв е някакъв по-скоро вариант, който е преходен. Аз по-скоро бих се съсредоточила в това централата да работи на свободния пазар, съответно да си подаде заявлението до ДКЕВР, където да защитим отново квота за комбинирано производство, защото ние спряхме поради причината, че квотата за комбинирано производство изтече. Получихме писмо от НЕК, в което категорично се казва, че няма да ни се изкупи електроенергията, да не подаваме графици и да не пускаме фактури. Трябва да се търси пазар за гумите, трябва да се търси вариант централата да продава на свободния пазар. Ако една гума- тракторна, произведена от "Видахим" струва 455 лв., тя тежи като килограми много повече от една джипова гума, но същевременно тази гума се продава за 700 или 800 лева. Аз постоянно срещам много проблеми с реализацията, защото се оказва, че моите гуми не могат да бъдат конкурентни с китайските. Аз се конкурирам с един световен производител и съм единственият производител в България и де факто- тези 3 милиона оборот, които ги правя на година, са толкова благодарение на това, че аз буквално продавам на себестойност."

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се ангажира заедно с ръководството на НЕК да търси възможности за ускорено разплащане на задълженията на електрическата компанията към дружеството. Тази сутрин НЕК е превела на "Видахим" АД  2,4 млн. лева и остават дължими още 8,7 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48