Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 март 2015 година

Видахим АД
Снимка: Радио ВИДИН


Съкратените работници от "Видахим" Видин ще са 150, а не 314, стана ясно от изявлението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, след спешна среща с ръководството на предприятието и работници в него. "Държавата ще ангажира целия си ресурс да помогне да се случат нещата и 300 семейства да не останат без работа", обеща министър Теменужка Петкова. През април "Видахим" ще участва в търга на Електроенергийния системен оператор за студен резерв и ако спечели, ще може да генерира приходи, които да позволят на хората да запазят работните си места. До ситуацията с масови съкращения се стигна след последните промени в Закона за енергетиката, които са насочени към това, да бъде свит дефицитът в Националната електрическа компания. Една от промените е от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен и комбиниран начин. "Основното производство, което би трябвало да реализира "Видахим" не е в обемите, в които трябва да бъде и условието да имат такова комбинирано производство на електрическа енергия води до невъзможност предприятието да спази изискването на Закона", обясни министърът на енергетиката. "Няма виновни, има спазване на Закона. Според Закона държавата има ангажимент да изкупува на преференциални цени енергията, която се произвежда по високоефективен и комбиниран начин, т.е. основният предмет на дейност на предприятието би трябвало да бъде производство на каучукови изделия, а производството на електроенергия да е спомагателно. Държавата се опитва да стимулира точно това производство, за да е по-ефективно основното й производство. Тук е налице аномалия, че основното производство е на енергия, а не на каучукови изделия. Само за 2013 година, ако приходите на дружеството са 54 милиона лева, 52 са приходи от НЕК, от производство на ел. енергия", каза енергийният министър. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се ангажира заедно с ръководството на НЕК да търси възможности за ускорено разплащане на задълженията на електрическата компанията към дружеството. Тази сутрин НЕК е превела на "Видахим" АД  2,4 млн. лева и остават дължими още 8,7 млн. лева.
Работодатели могат да кандидатстват по нови мерки за заетост и обучение, считано от днес. Обявена е процедура за подбор на работодатели за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта за месец март. "След това комисията от социалните партньори ще разгледат подадените документи от работодателите, ще извършат класиране и ще предложат сключване на договори със съответните работодатели. На "Бюрото по труда" по националния план за действие за 2015 година са одобрени 45 свободни работни места по мерките за заетост. Те са общо в направленията младежи до 29 години, продължително безработни места и хора с увреждания", обясни директорът на Бюро по труда- Видин Милчо Цоков. Работодателите могат да подават необходимите документи за кандидатстване по схемите от 16 до 21 март, включително.

Дирекция "Бюро по труда" в Кула разполагат с финансови средства за сключване на договори за ползване на насърчителни мерки за заетост през този месец. На работодателите се предлага да наемат безработни млади хора до 29 години, като парите по тази мярка са 4 764 лева, а за чиракуване на младежи до 29 години се предлагат 2 232 лева. Има възможност и наставниците на младежите да получат заплащане за труда си, като отделените средства за тях са 840 лева. 4 486 лева са предвидени за работодатели, които разкриват работни места за стажанти, а 2 310 лева- за насърчаване наемането на безработни, които са самотни родители или осиновители на деца до тригодишна възраст.

Насърчителни мерки за работодатели от региона обявиха и от "Бюрото по труда" в Мездра. Над 7000 лева ще се отпуснат на фирми, които наемат безработни младежи до 29 години. Младите хора може да работят и на непълно работно време. Микро предприятия ще бъдат насърчавани за първите разкрити 5 работни места. Средства са предвидени и за назначаване на хора с трайни увреждания на постоянна, временна, надомна или почасова работа. Работодателите е необходимо да представят заявка и искане за свободни работни места, документи за регистрация съгласно действащото законодателство, присъствена форма или ведомост за средно списъчния състав за предходния месец. Срокът за подаване на документите е до 23 март 2015 година.

Видин беше домакин на среща на земеделски производители с представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Първата от поредицата информационни срещи, които МЗХ организира в страната в рамките на разяснителната кампания "Директни плащания 2015", беше открита от Областния управител на Видин Момчил Станков. Близо 100 земеделски стопани от региона се отзоваха на поканата на Областна дирекция "Земеделие". "Тук сме, за да ви запознаем и да отговорим на всички въпроси, свързани с измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, правилата, мерките и схемите за директни плащания, търговете с ливадите, пасищата и мерите за животновъдите, ползването на екологични площи и на общински пътища в земеделски масиви", каза директорът на Главна дирекция "Земеделие и регионална политика" в МЗХ Николай Маринов.

Младежи от Берковица организират акция под името "Сподели обяд с пенсионер на Великден" чрез Фейсбук. С парите ще закупят трайни хранителни продукти. Пакетите ще бъдат раздадени на социално слаби жители от планинските села в общината и в Берковица. Желаещите могат да подкрепят кампанията до 2 април, а раздаването на продуктите ще бъде на 4 април. Част от кампанията за набирането на средствата е и турнирът по тенис на маса, който ще се проведе на 22 март, от 9:30 часа, в Спортната зала на Берковица. Входната такса за участие е 5 лева. "Чака ни много работа, много подготовка и усилия, но знаем, че постигнатият ефект ще е повече от голям"- пишат на страницата си организаторите.

Във Враца откриха седмицата на франкофонията. Проявите от нея започнаха още в събота със състезание за ученици в СОУ "Никола Войводов". Във вторник, от 12:30 часа, във фоайето на читалище "Развитие" ще бъде открита изложба от детски рисунки по приказките на Шарл Перо. В четвъртък, от 10:30 часа, е предвиден бинарен урок с възпитаниците на СОУ "Васил Кънчов", чрез който ще бъде направено сравнение между творчеството на големия френски символист Пол Верлен и Димчо Дебелянов, а от 18:30 часа в градската концертна зала Врачанската симфониета ще изнесе тематичен концерт. Проявите завършват, в петък, в ЕГ "Йоан Екзарх", с празничен спектакъл, на който ще бъдат обявени резултатите от конкурса за тематични есета на ученици. Ще бъде засадено и първото дърво в "Алеята на франкофонията" в двора на елитното училище.

Симона Михайлова от ХІ "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим І" Видин се класира на четвърто място в страната при 11 клас на националния кръг на Олимпиадата по руски език, която се проведе в Русе. 120 ученици от цялата страна участваха в надпреварата. Четвъртото място на национално ниво по руски език е най-доброто представяне на Гимназията досега, а само точка не достигна на талантливото момиче да влезе да влезе в топ 3 на страната през тази учебна година.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Проф. арх. Стефан Стефанов" в Монтана обявява регионален конкурс за снимка и рисунка на тема "Архитектурните шедьоври през моя поглед". Конкурсът е посветен на 55-годишнината от създаването на училището и се провежда под патронажа на Трайка Трайкова - началник на Регионалния инспекторат по образование. Регламентът на конкурса е публикуван на сайта на строителната гимназия: http://pgsag-montana.com.

23 ученици от VІІІ до ХІ клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин се подготвяха интензивно за участия в състезания и олимпиади по математика. Гост-лектор за заниманията беше доц. д.м.н. Емил Колев, който е научен сътрудник в Института по математика и информатика към Българска академия на науките (БАН). Сътрудничеството между ПМГ "Екзарх Антим І" и БАН в областта на математиката и информатиката ще продължи и занапред, съобщават от училището. Инициативите  се осъществяват с финансовата подкрепа на Училищното настоятелство на гимназията.

Новият специализиран катер за мониторинг на речното дъно по река Дунав "БУЛРИС" ще бъде именуван на специална церемония утре, 17 март, на пристанището във Видин. За церемонията, организирана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се очаква във Видин да пристигнат министърът на транспорта Ивайло Московски и генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов.

Екип на фондация "Четири лапи" пристигна във Видин. Ветеринарните специалисти в рамките на три седмици ще извършат кастрации, обезпаразитяване и ваксинация срещу бяс на бездомни кучета. На животните ще бъдат поставени специални микрочипове за включване в Националната база данни. По предварително изготвен график, "Четири лапи" ще обиколят 9 населени места на територията на Община Видин, с която имат сключен договор от 2014 година.

Областната дирекция на МВР във Видин издирва 15-годишната видинчанка Камелия Павлинова Цветанова. Издирването е по молба на майка й от 10 март 2015 година, когато момичето напуснало дома си и от тогава е в неизвестност. На същата дата е обявена за общодържавно издирване. Камелия е с ръст около 155 см, с дълга кестенява коса и кафяви очи. Случаят се разследва. Пред семейството не са коментирани версиите, по които полицията работи. По спешност от Испания пристига и бащата на Камелия. Гражданите, които разполагат с информация за момичето, нека сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР, призовават от полицията. Анонимността е гарантирана.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55