Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2015 година

Във Видин пуснаха на вода нов катер, Снимка: Пламен Генчев
Снимка: Пламен Генчев
Във Видин пуснаха на вода нов катер, оборудван със специализирана компютърна система и измервателна апаратура за наблюдение и заснемане състоянието на речното дъно в българския участък на река Дунав. Катерът е собственост на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Новият катер е закупен по проект "Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС", изпълняван от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Специален гост на церемонията по именуването на катера бе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. "Готови сме във Видин да започне изграждането на самостоятелен интермодален терминал, в който ще се претоварват стоки от воден, железопътен и шосеен транспорт", обясни министър Московки. По време на брифинга след церемонията министърът каза още, че се подготвя отдаването на концесия на Пристанището "Център" и сградата на "Речна гара" Видин. Колкото до инвестирането в пътя Видин-София, Ивайло Московски каза: "Цялото направление е около 500 милиона евро. Работят по него колегите от Министерството на регионалното развитие. Ние сме партньори. За момента нямаме възможност да го финансираме по Оперативна програма "Транспорт", няма такива средства. Колегите имаха ангажимент да преговарят за целеви заем от Европейската инвестиционна банка. Напреднали са разговорите. Има един проблем- че такъв заем би увеличил дефицита на държания бюджет, тъй като той трябва да е държавно гарантиран. Което най-вероятно ще ни принуди да действаме по това направление може би следващата година."

Затворена за движение е пътната отсечка между селата Войница- Бела Рада, причината - ремонтираното преди една година шосе пропада и се цепи асфалтовата настилка. Движението е отбито по стария път, минаващ след язовир "Бела Рада". За това сигнализира наш слушател. Пътната отсечка е част от пътя Видин- Кула, обяснява кметският наместник на село Войница Румяна Докова. Причина за пропадането е некачественият ремонт на шосето и вероятно активирано свлачище след обилните валежи, смята кметският наместник на Войница.

Язовир "Огоста" край Монтана има достатъчно свободен обем и е в състояние да поеме очаквания приток от пролетното снеготопене. За седмица обемът на източваната вода е увеличен двойно и в момента се изпускат 37 кубични метра в секунда. Притокът е в рамките на очакваното количество и язовирът е в добро техническо състояние, потвърди областният управител Ивайло Петров. При активен приток язовир "Огоста" е съдържал най-много 380 милиона кубични метра вода, като максималният му обем е 506 милиона. С разпореждане на областния управител всички кметове в региона са задължени да наблюдават водоемите и речните корита в потенциално опасните участъци и да изпращат ежедневни доклади.
Албена Георгиева е назначена за заместник-областен управител на област Видин със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Заповедта е в сила от днес, с встъпването на длъжност на Албена Георгиева на мястото на Любомир Низамов, който стана изпълнителен директор на "Дунав мост Видин-Калафат". Досега Албена Георгиева е работила като учител в Помощното училище във Видин. Областният управител на Видин Момчил Станков ще представи пред целия си екип новия заместник-областен управител утре, от 10.00 часа, съобщиха от администрацията.

Вече седмица 15-годишната Камелия Георгиева от Видин продължава да е в неизвестност. Непълнолетното момиче се издирва по молба на майка й от 10 март. На същата дата е обявена за общодържавно издирване. От ОД на МВР във Видин работят упорито по случая, заявиха от пресслужбата й. Пред семейството не са коментирани версиите, по които се работи. Умоляват се гражданите, разполагащи с информация за Камелия Цветанова, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР, призоваха от полицията. Анонимността е гарантирана.

Еднакво и точно прилагане на законите спрямо всички в защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Това отчете за 2014 година Административният съд във Видин по време на годишния си отчет. През миналата година няма дела за бавност. Забелязва се тенденция на постоянство при съотношението между уважаването на жалбите и отхвърлянето им, каза Нели Дончева, председател на Административния съд. С постоянен характер остава бързината на съдебното производство. От общо свършените 620 дела, 581 са свършени до 3 месеца, което е около 93%. От върнатите след касационна проверка 64 акта на Административния съд, 43 са потвърдени от Върховния административен съд, а 21 са отменени. Срещу магистрат от съда във Видин няма образувани дисциплинарни производства.

Районно управление "Полиция" Мездра се снабди с най-новия модел специализиран автомобил, който е оборудван със система за видео наблюдение и звукозапис на полицейските автопатрули върху периметъра за контрол на автомобила. Това се извършва от записващо цифрово устройство, 3 видео камери, два безжични микрофона с паник-бутон и автономен захранващ модул. Освен наблюдение, с този автомобил може да се извършват рутинни проверки на моторни превозни средства през цялото денонощие.

Кметът на Белоградчик Борис Николов се срещна с жителите на най-голямото село в общината- Рабиша. По време на двучасовата среща той подчерта, че за тригодишния период са привлечени средства и изпълнени проекти, каквито не са реализирани от 35 години. Кметът разказа подробно за инвестициите, които предстои да бъдат направени в населеното място. Приоритетно ще бъде реализиран втория етап на подмяна на водопроводната мрежа. По европейски проект ще бъде санирана сградата на читалището, заедно с това ще се обогати библиотечния фонд и ще се повиши актуалността му. Има идеен проект за облагородяване на пещера "Магура" и изграден достъп за хора в неравностойно положение. Ще бъдат благоустроени входа и изхода на природната забележителност. Предвижда се в сградата на детската градина да бъде разкрит Дом за възрастни хора.

Във Видин бяха връчени трудовите договори на 200 души по проект на общинската администрация. Споразуменията за 6-месечна заетост бяха раздадени от заместник-кмета Борислава Борисова. От 350 души, които завършват курсовете по професионална квалификация в рамките на проект "Реализация чрез интеграция", 200 сключват трудови договори с Община Видин. Те ще научат утре какви ще са новите им работни места.

Спектакълът "Бременските музиканти" на Държавен куклен театър - Видин е номиниран за наградата Икар на Съюза на артистите в България в категорията "Индивидуално постижение в кукленото изкуство". Номинацията е за актьорските превъплъщения на Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Христо Иванов и Александър Томов, каза директорът на театъра Поли Трифонова. Екипът на "Бременските музиканти" е предложен и за наградата за дебют, връчвана от Сдружението на българските куклени театър.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55