Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видеонаблюдение следи за корумпирани катаджии във Видин

6
Снимка: Анжела Каменова, Радио ВИДИН

Пътните полицаи във Видин вече извършват проверки с автомобил с вградена система за видеонаблюдение и постоянен аудиозапис. Целта е да се неутрализира възможността за корупция сред служителите на "Пътна полиция" към МВР.

"Системата за видеонаблюдение и аудиозапис е създадена, за да бъдат контролирани всички действия на служителите на "Пътна полиция", които работят по линия на пътния контрол. Автомобилът е снабден и с GPS-система, т.е. може по всяко време да се види къде се намира. Автомобилът може да работи самостоятелно, без да е необходимо предварително да е включен в специализирана полицейска операция и да се оповести мястото и часът на действието му, и е патрулиращ автомобил. Оборудвани са още няколко такива автомобила за видеозаснемане, които ще действат на територията на Районните управления в Кула и Белоградчик", обясни началникът на сектор "Пътна полиция"- Видин Владимир Герасимов.

Днес екип на "Пътна полиция" демонстрира пред представители на медиите проверка с автомобила с вградената система за видеонаблюдение. Акцията се проведе пред търговския център във Видин.

"В автомобила са инсталирани три камери, които записват постоянно, независимо дали двигателят работи. Едната видеокамера записва пред автомобила, другата- зад него, а третата записва в самия автомобил как се съставят документите за установените нарушения. Оборудван е и с два безжични микрофона, които записват постоянно, обхватът им е до 100 метра. Хубавото е, че откакто започнахме да работим с тази кола, много малко граждани влизат в пререкание със служителите дали са извършили нарушение или не, защото съгласно разпоредбите видеозаписите може да се използват като доказателство в съда. Автомобилът е със стикери, на които е изписано "Зона с постоянно видеонаблюдение", при спиране на гражданина, извършил нарушение, служителят го предупреждава, че е под постоянно видеонаблюдение и аудиозапис и ако не желае, може да не напуска автомобила. Замисълът е да се оборудват всички автомобили на пътния контрол", каза Ивайло Обретенов, началник група "Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" в Сектор "Пътна полиция" на Областната дирекция на МВР- Видин.

За един час днес униформените провериха 10 моторни превозни средства и установиха 11 нарушения по Закона за движение по пътищата. Пътните полицаи санкционираха няколко водачи, които шофираха без предпазен колан и включени къси светлини. Актове получиха и неправилно паркирали пред търговския център:

"Не сме от Видин и не знаехме, че тук е забранено да се паркира. Глобиха ни, но браво на полицаите, че си вършат работата. Ще си платим глобата с удоволствие, защото сме в нарушение."

С автомобила за видеонаблюдение ще се снимат и санкционират неправилно паркирали автомобили във Видин, както и спрелите на места за инвалиди пред търговските обекти, обясниха още пътните полицаи.

Същевременно остават в сила проверките по широкообхватния метод и за контрол на скоростта с технически средства, които се оповестяват предварително на сайта на ОДМВР-Видин, в рубриката "Пътен контрол", уточняват от пресцентъра на полицията.

Галерия

Вижте още

Снимката на 4 март 2021 година

Правителството осигури 1 млн. лева за  ремонт на улична и пътна мрежа  на територията на община Враца, приоритетно в малките населени места на общината.  Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет.  Здравните власти препоръчаха спиране на плановите операции в 4 града, сред които и Враца.  Пролетното почистване  на..

публикувано на 04.03.21 в 18:05

Художнички с обща изложба в Монтана

Мартенският културен календар в Монтана започва с изложба базар на 14 художнички. Творбите им са подредени в галерия "Кутловица". Изложбата е посветена на Международния ден на жената - 8 март. Тя се организира за шеста поредна година, уточни Таня Василева от дружеството на художниците "Тенец": "Интересни са акварелите на Елена Жаблянова,..

публикувано на 04.03.21 в 13:48

Информационни срещи за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Разяснителна среща във връзка с проекта за п одобряването на атмосферния въздух в община Видин, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление се проведе във  Видин. Тя е част от разяснителната кампания за подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни, обясни Цветанка Ценова -  ръководител на проекта:..

публикувано на 04.03.21 в 13:30

Над 2 500 са поставените ваксини във Видин

Имунизации срещу COVID-19 продължават да се извършват в болниците във Видин и Белоградчик, както и в двата най-големи медицински центъра в областния град, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински: "Ваксинират се лицата от първа до четвърта фаза с AstraZeneka. В инспекцията се ваксинират лицата, които са..

публикувано на 04.03.21 в 13:00

Кандидати от 30 листи ще се борят за гласовете на избирателите във Видинско

Приключиха регистрациите на кандидатските листи на партиите и коалициите в Пети Видински избирателен район. Общо 30 партии и коалиции са регистрирали кандидати за участие в предстоящите парламентарни избори на 4 април, обясни председателят на РИК Видин Даниел Боянов: "Към момента са назначени съставите на всички 238 секционни избирателни комисии...

публикувано на 04.03.21 в 12:25

1 милион лева за пътища в община Враца

Правителството осигури 1 млн. лева за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на община Враца, приоритетно в малките населени места на общината . Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет.  "В периода на епидемия много хора се върнаха отново в селата, за да живеят в тях. Благодаря за подкрепата, защото селата на..

публикувано на 04.03.21 в 12:02

Нарушители на пътя във Враца

Водачи седнали зад волана след употреба на алкохол и канабис са установили служители на полицията във Враца в празничния 3 март, съобщават от местната дирекция на МВР. Около 19:00 часа в града е станала катастрофа между два леки автомобила ("Ситроен" и "Опел"). Водачът на една от колите -  42- годишна жена  е шофирала след употреба на алкохол - 0, 40..

публикувано на 04.03.21 в 11:04