Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 март 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Пътните полицаи във Видин вече извършват проверки с автомобил с вградена система за видеонаблюдение и постоянен аудиозапис. Целта е да се неутрализира възможността за корупция сред служителите на "Пътна полиция" към МВР. Днес екип на "Пътна полиция" демонстрира пред представители на медиите проверка с автомобила с вградената система за видеонаблюдение. Акцията се проведе пред търговския център във Видин. За един час днес униформените провериха 10 моторни превозни средства и установиха 11 нарушения по Закона за движение по пътищата. Пътните полицаи санкционираха няколко водачи, които шофираха без предпазен колан и включени къси светлини. Актове получиха и неправилно паркирали пред търговския център. С автомобила за видеонаблюдение ще се снимат и санкционират неправилно паркирали автомобили във Видин, както и спрелите на места за инвалиди пред търговските обекти, обясниха още пътните полицаи.Същевременно остават в сила проверките по широкообхватния метод и за контрол на скоростта с технически средства, които се оповестяват предварително на сайта на ОДМВР-Видин, в рубриката "Пътен контрол", уточняват от пресцентъра на полицията.

Започват подготвителните действия за концесиониране на пристанищен терминал Видин-център, съобщиха от пресценътра на Министерския съвет
. Правителството възложи на министъра на транспорта да извърши подготвителните действия за предоставянето на съвместна концесия за услуга върху пристанищен терминал Видин-център. Съвместната концесия е между Министерския съвет и Общинския съвет на крайдунавския град. Целта е да се постигне по-добра икономическа ефективност и подобряване на регионалното и социално развитие.

Национален протест в защита на природата се организира в няколко града, сред които е Враца. Природозащитниците настояват да се забрани сечта в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация. Еколозите искат да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори, да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия, да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове.

Окръжният съд във Видин ще се произнесе до месец по делото на строителна фирма от Варна срещу Видинската митрополия. Делото е по Закона за задълженията и договорите. Претенцията на фирмата е за невърнат заем в размер на 85 845 хиляди лева. Договорът за заем е сключен между изпълнителния директор на фирмата Красимир Григоров и архимандрит Антим, като протосингел и пълномощник на митрополията през февруари 2013 година. По него е трябвало да бъдат предоставени общо 450 хиляди лева, които митрополията да върне на равни вноски. Предоставени са 378 000 лева, а 292 155 от тях са върнати. Договорът впоследствие е игнориран, но тъй като парите не са върнати в срок, от фирмата са изпратили две уведомителни писма до митрополията. Мотивът на фирмата да поиска парите  е, че "умишленото невръщане значително затруднява търговската дейност". Установено е, че е налице правен интерес от завеждането на иска, а делото е гледано на първа инстанция в Окръжния съд във Видин. Решението ще бъде публикувано в едномесечен срок, съобщиха от съда.

Уведомление за масово съкращение във "Видахим" е получено в Бюрото по труда във Видин вчера. С него се отменя уведомлението от 13 март, а броят на работниците, които ще бъдат съкратени, се намалява от 314 на 160 души. Това съобщи директорът на Бюрото по труда Милчо Цоков.

Скатни води са наводнили мазета в село Макреш. Засегнатите къщи са около 30. Кметът на община Макреш, Иван Каменов обясни, че проблемът е възникнал след ремонта на преминаващия през селото третокласен път, който e с по-високо ниво и водите не могат да се оттичат в река Видбол. Засегнатите имоти ще бъдат заснети и ще се кандидатства за финансиране на дренажни отводнителни канали, добави кметът.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре се очакват повишения на речните нива в по-голямата част от страната, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, частичното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. Това съобщи Министерството на околната среда и водите. Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. Възможни са локални наводнения. В Дунавския басейн повишения има в реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.

Почти 1 600 видинчани трябва да подадат и годишни осигурителни декларации, защото извършват дейност като самоосигуряващи се, съобщиха от офиса на приходната агенция. Освен годишна данъчна декларация, те имат задължение да подават и две осигурителни- образец 1, която се подава ежемесечно, и образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на данъчната декларация- тази година 30 април.

Област Видин и румънският окръг Мехединци ще засилят партньорството си по линия на европейското трансгранично сътрудничество. Ще бъдат разработени карти на рисковите зони в територии, застрашени от земетресения, наводнения и свлачища. Това беше решено на втората работна среща между представители на Областна администрация Видин и Окръжен съвет- Мехединци, Румъния във Видин. На срещата бяха дискутирани проектните възможности, свързани с одобрената в средата на февруари трансгранична програма Интеррег Румъния-България 2014-2020.

Албена Георгиева е новият заместник областен управител в ръководния екип на Областна администрация- Видин, съобщават от пресцентъра на институцията. Тя беше представена от областния управител Момчил Станков днес, на среща със служителите в администрацията. Албена Георгиева е назначена за заместник областен управител на област Видин със заповед на министър- председателя Бойко Борисов. Заповедта е в сила от вчера- 17 март, когато Георгиева встъпи в длъжност, заемайки поста на досегашния заместник областен управител Любомир Низамов. Той е назначен за изпълнителен директор на "Дунав мост Видин-Калафат" АД. Като заместник областен управител Албена Георгиева ще отговаря на регионално ниво за икономика и бизнес, инфраструктура, земеделие и гори и за регионално развитие. Тя ще ръководи или подпомага областните комисии в посочените ресори. Албена Николова Георгиева е родена на 05.09.1983 г. в гр. Видин. По професия е педагог. От 2007 г. до момента е работила като учител в Помощно училище "Д-р Петър Берон" във Видин. Омъжена е, с едно дете.

Във Видин е подписан първият договор по Националната програма за енергийна ефективност. Той е със сдружение на собствениците в комплекс "Гео Милев".  "От 104 блока, допустими за участие в програмата, има регистрирани досега 15 сдружения на собствениците", каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Подадено е още едно заявление за финансов интерес и се очаква следващата седмица да бъде сключен и договор със Сдружение на собствениците в ж.к. "Кр. Бъчваров".

Започна обновяване на уличното осветление във врачанското село Бърдарски геран. Ще бъдат монтирани 80 нови осветителни тела, каза кметът Светлана Караджова. За Радио ВИДИН  тя посочи, че Общината планира да обнови уличното осветление в селото, от три месеца

Седем обекта от "Програмата за управление и разпореждане с общински имоти за 2015 година" бяха извадени от списъка с предложенията за продажби. Това се случи на извънредното заседание на Общинския съвет във Враца, което се проведе в късния следобед във вторник.Така съветниците спазиха становището на областния управител Малина Николова, която върна тяхно решение, взето на редовното заседание на местния парламент на 24 февруари. Според губернатора, един от предложените за продажба обекти е бил застроен.След предложение на ген. Валери Стаменов, съветниците приеха изваждането на спорните седем обекта от програмата и не приеха експертните им оценки. Промяната на решението беше единствената точка в дневния ред на извънредната сесия. Редовното заседание на местния парламент, както обикновено ще се проведе в последния вторник от месеца.

Завърши медицинският одит във видинската болница, назначен след смъртта на новородено в края на февруари. Резултатите ще са ясни до две седмици, каза директорът на здравното заведение д-р Виолета Дочкова.

Жалба блокира регистрацията на новия борд на директорите на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца. Съдебен състав от Окръжния съд спря процедурата до изясняване на спора, потвърди говорителят на институцията съдия Снежана Наумова. Решението, взето от състав с председател Росица Иванова, подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Апелативния съд в София. Блокирането на регистрацията в Търговския регистър беше предизвикано от жалба на Община Враца, която оспорва процедурата по свикване на извънредното общо събрание на акционерите. Форумът се проведе на 11 март, като единствената му цел беше да смени изпълнителния директор Светозар Луканов и борда на директорите с предишния шеф на най-голямото лечебно заведение в областта- Орлин Цветков. На събранието държавата, която притежава около 70% от болницата, гласува за промяната. Против бяха общините във Враца и Кнежа, които заедно имат около 15 процента от всички дялове.

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен издаде пет акта за хигиенни нарушения в проверени обекти. Временно са спрени продажбите в един обект, съобщиха от инспекцията. Съставен е акт за тютюнопушене в закрито обществено място. Три от санкциите са за нередовна здравна документация. Наложена е и глоба за избегната регистрация по Закона за здравето. Общо за седмица инспекторите са извършили 446 проверки в подлежащите на контрол обекти в региона на Плевен. Издадени са предписания за подобряване на хигиената в 16 търговски обекта.

Ваксинират животните срещу син език в Монтана. Агенцията по храните разполага с 30 000 дози, чакат се още толкова. 19 ветеринарни лекари ще участват в кампанията. Ваксинацията срещу син език ще се извършва с френска ваксина, която е с доказан ефект, обясни д-р Герго Гергов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана: "Ваксината е показала висока степен на ефикасност и е предпазила животновъдството в страните, където е приложена срещу заболяването. Проверена е за качество, безопасност и ефикасност на същия вид и категория животни, които ще се ваксинират на територията на България."През миналата година са изплатени обезщетения за 472 овце, починали от син език. Ваксинацията сега е напълно безплатна, като условието е животните да бъдат маркирани, уточни д-р Гергов: "Ваксината се поставя еднократно, подкожно при овце, което не изисква повторно инжектиране след 3-4 седмици, предполагащо допълнителния стрес на животните."

Иво Йорданов от Враца е новият директор на единствения у нас затвор за непълнолетни момчета в Бойчиновци, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Йорданов, който до сега е бил началник на областната служба "Изпълнение на наказанията" във Враца, заема мястото на Мими Цочева, която управляваше поправителния дом в Бойчиновци от 2003 година насам. В момента в затвора в Бойчиновци има 55 момчета на възраст между 14 и 18 години, които излежават наказания или очакват да им бъдат произнесени присъди, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

Борислава Чотрева от ІХ "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин ще вземе участие в ХІХ-тата ученическа философска конференция "ЧОВЕК- СВЯТ", която ще се проведе в Бургас на 20 март. Участниците ще представят и защитят свои есета, стихотворения, разкази, разсъждения и презентации по зададени теми. Работите ще бъдат оценени от компетентно жури по следните критерии: философска образованост, убедителност, оригиналност и самостоятелност. Борислава ще представи и защити философско есе по темата от трета възрастова група (ІХ-ХІІ клас): "Да живееш, значи да съживяваш абсурда." (Албер Камю)

12-класникът Тихомир Рачев от ПМГ ”Екзарх Антим І” се класира за финалния кръг на Националната олимпиада по български език и литература. Ученикът е единственият допуснат от Видин. Преподавател на Тихомир Рачев е Татяна Арнаудова. Финалният кръг на олимпиадата по български език и литература ще се проведе на 25 и 26 април в град Шумен.

"Програма за патриотично възпитание" в област Враца, осъществявана под патронажа на народния представител Красимир Богданов гостува на Професионалната агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в град Бяла Слатина
. Археолозите доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова представиха с лектория богатото културно-историческо наследство на Врачанския край и резултатите от археологическите проучвания в района. Учениците от Бяла Слатина ще участват със свой представителен отбор в предстоящото през май месец състезание "Познавам ли моята България?", в което ще премерят знания със свои връстници от Криводол, Мездра и Враца.

Педагогическата колегия и възпитаниците на ОДЗ "Звънче" в Кула са подготвили празничен пролетен концерт по случай настъпването на пролетта на 21 март. Проявата е от 17.30 часа в салона на Общината. Концертът се провежда с благотворителна цел, с входен билет на стойност 2 лева. Събраните средства ще бъдат използвани за обновяване и модернизиране на материалната база на детското заведение. Всички деца от градината, от яслена до подготвителна група ще вземат участие в програмата.Пролетна изложба-базар на сувенири, ръчно изработени пролетни картички и кулинарни изкушения, приготвени от учителките и родителите на децата ще бъде подредена още предишния ден преди концерта пред залата. Тя също е с благотворителна цел.Идеята за концерта е приета на заседание на педагогическия съвет на детското заведение като една от мерките за събиране на допълнителни средства за закупуване на играчки и обучителни материали, спортни и увеселителни съоръжения за двора на детската градина, тъй като средствата от бюджета не достигат.

Полицията в Монтана обяви за международно издирване 26-годишния Емилиян Иванов. Мъжът е изчезнал безследно към 18 часа на Йордановден. Тогава той си тръгвал от работа заедно със свой колега. Двамата излезли пред портала на предприятието, което се намира в промишлената зона на Монтана. Колегата му се върнал и когато излязъл обратно, Емилиян вече го нямало. Близките на Емилян, служителите в полицията в Монтана вярват, че той може да бъде открит и продължават да го търсят по всякакви възможни начини, обявиха от полицейската дирекция.

Областният Съвет на Български Червен кръст във Враца ще представи книгата "130 години Благотворително дружество ЧЕРВЕН КРЪСТ във Враца и Врачанско". То се ще се проведе на 19 март /четвъртък/ от 17.00 ч. в малка залата на Регионалния исторически музей - Враца
 
Селекционерът на ХХVІ Национален фестивал на малките театрални форми (НФМТФ) във Враца Ина Шкарова, определи заглавията, които попадат в основната програма на най-стария театрален фест в България. Това съобщават от Драматично-кукления театър (ДКТ) в града. 7 са продукциите, които ще си оспорват отличията и наградния фонд в проявата, която ще се проведе между 16 и 22 май на 3 сцени в Драматично-куклен театър - Враца. Като домакини на фестивала, ДКТ-Враца има право да участва с 2 свои постановки, които ще бъдат определени на по-късен етап, съобщиха от ръководството на театъра. В момента тече селекцията на V Международен фестивал на НЕТА, който също ще се проведе паралелно с НФМТФ - Враца 2015.

Премиера на пиесата "Червени рози" се играе днес в Драматичен театър - Монтана, от 19 часа. Автор е Алдо де Бенедети, режисьор - Юри Статков, художник - Тодор Деков. Пиесата "Червени рози" е смесица от житейски предизвикателства - за избора и големите бъркотии, съобщават от театъра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48