Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 март 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Извозването на боклука във Видин спря заради липсата на гориво. Втори ден колите на сметосъбиращата фирма не вдигат контейнерите. Причината е, че няма пари за гориво. Работниците, които са до машините, са получили по една заплата- за юли миналата година. До края на деня вчера са чакали да им преведат по още една, но плащания все още няма. "Утре, ако има пари за гориво, излизаме на работа, и ако до обяд не кажат, че ще има още по една заплата, спираме работа"- коментираха работници от фирмата по чистота.


Видинският окръжен съд даде ход на делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от село Лагошевци. Обвиняем е 74-годишният британец Дейвид Брайсън. Според обвинителния акт, прочетен от зам.-окръжния прокурор Владислав Влашев, на 4 януари 2012 година британецът чрез душене с ръце и долнище на анцуг умишелно умъртвил 11-годишния Станислав, като убийството е извършено по особено мъчителен за детето начин, което е престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 115 от Наказателния кодекс. Дейвид Брайсън заяви пред съда, че не е виновен и че по време на настъпването на смъртта на детето не е бил в Лагошенвци. Родителите на момчето - Христина и Веселин, бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Двамата предявиха граждански искове за приченени неимущестевин вреди в размер на общо 300 000 лева.

15-годишната видинчанка Камелия Цветанова е открита в добро здраве. В резултат на проведени денонощни множество издирвателни мероприятия и проверки от служители на Главна дирекция "Национална полиция", ОДМВР-Видин и ОДМВР-Враца, снощи е установено местонахождението на момичето. То е открито в добро здраве в с. Тлачене, общ. Бяла Слатина, обл. Враца. Камелия е била със свой приятел- пълнолетен видинчанин. Близките на детето са уведомени. На момичето е предоставена полицейска закрила за срок до 48 часа в Районното управление във Видин. С момичето работят педагози, психолог и социални работници. Момичето бе обявено за общодържавно издирване на 10 март. Вуйната на момичето- Росица Въкова, с която живеят заедно, потвърди за Радио ВИДИН, че близките й още не са се виждали с Камелия. Майката, Валя Въкова, твърди, че не познава и дори не е чувала за приятеля на дъщеря си, с когото тя е намерена.

Иво Манчев е новият директор на областната дирекция на МВР във Враца, съобщиха от институцията. Той заема поста на досегашния шеф комисар Иван Кирилов, който подаде оставка пред главния секретар Светлозар Лазаров, а заявлението му за напускане беше подписано от настоящия министър на вътрешното министерство и вицепремиер Румяна Бъчварова.
"Няма опасност от преливане на язовирите в област Враца"- така коментира предупреждението от МОСВ, че днес се очакват повишения на речните нива, новоназначеният директор на "Напоителни системи"-клон Мизия във  Враца, Георги Захариев. Той допълни, че се работи по отводняване и на залети терени заради високи подпочвени води. В района на Козлодуй работи една помпена станция. Втората, която е в село Остров, засега не се налага да бъде пускана. Захариев допълни, че дунавските диги са в добро състояние.

Водопроводът в пет населени места от община Бойчиновци ще бъде подменен с европейски средства в размер на 4 милиона лева. Процедурата за избор на изпълнител е минала, получено е и потвърждение от Държавен фонд "Земеделие". На 20 март ще бъде дадено начало на дейностите. "В община Бойчиновци 92 % от водопровода е с етернитови тръби. Те ще бъдат подменени с полиетиленови- в селата Мърчево, Владимирово, Мадан, Громшин и Лехчево- все населени места с над 500 жители. След това ще може да се кандидатства по новите мерки за асфалтиране. В общината асфалт не е полаган от повече от 25 години"- каза за Радио ВИДИН кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев.

40 души са назначени на работа от Община Видин за поддържане на зелените площи. Те са наети по програмата "Реализация чрез интеграция" и ще поддържат тревни площи през следващите шест месеца. Основните участъци, на които ще работят, са терени и участъците при влизане във Видин откъм София, както и парковете и жилищните квартали. Община Видин е закупила и моторна косачка, с която да бъде подпомогната работата по озеленяването в града, тъй като фирмата по озеленяване няма достатъчно възможности. Предстои да бъде купена още техника, съобщиха от общинската пресслужба.

Дом за възрастни хора ще правят в белоградчишкото село Дъбравка с европейски средства. Това съобщи кметът на община Белоградчик Борис Николов при среща с жителите на селото. Преустройство на училището в Дъбравка, където ще се помещава Домът, ще започне до края на месец март. 15 работни места ще бъдат разкрити в социалната институция. В селото предстои и подмяна на водопроводната мрежа. Кметът се срещна и с хората в село Върба и обеща, че мостът в населеното място ще бъде изграден в началото на месец май. Проблемът с транспортната връзка на селото с Белоградчик ще бъде решен до дни, каза още Борис Николов.

До есента тази година ще бъде изготвена Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Видин за периода 2016-2020 г., съобщават от областната администрация. Подготовката й беше обсъдена на заседание на Звеното за мониторинг и оценка на изпълнението на Областната стратегия за развитието на социалните услуги в област Видин 2010-2015 година. Дискусията беше ръководена от заместник-областния управител Огнян Ценков, който е председател на Звеното. Областната стратегия ще се базира на анализ на ситуацията и оценка на потребноститте от социални услуги, специфични за област Видин. Той ще бъде изготвен въз основа на социалните анализи на всички 11 общини в региона, които трябда да станат готови до края на април. Изпълнението на Стратегията е оринетирано към тясно сътрудничество с местната власт и използването на възможностите за финансиране на планираните социални услиги от структурните фондове на Европейския съюз. На заседанието беше приет Годишният мониторингов доклад за 2014 година на социалната стратегия.

Жители от четири блока в ж. к. "Заряница" в Берковица са подали подписка с над 300 подписа до кмета на общината и Общинския съвет срещу поставянето на антени за разпръскване на сигнал на един от мобилните оператори. Хората не желаят върху и в близост до сградите да има подобни устройста, обезпокоени от опасността от вредното лъчение. Те настояват Общината да забрани поставяне на антени на мобилните оператори около жилищата им в комплекс "Заряница".

Екип на фондация "Четири лапи" работи от седмица във Видин. Ветеринарните специалисти кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс бездомни кучета. В акцията са включени девет населени места от общината. Ветеринарите поставят на бездомните животни и специални микрочипове за включване в Националната база данни. Сред тях е и град Дунавци.
"При първата акция бяха заловени, кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани 20 кучета. След като животните се възстановиха от медицинските процедури, ги върнаха на местата, където бяха заловени. Имаме обещание, че ветеринарните специалисти ще дойдат при нас за още два дни. Надявам се, че ще успеят да обхванат общо поне 100 кучета", обясни кметът Димчо Скорчев. Според неофициално преброяване, извършено по негово разпореждане, поне 120 бездомни четириноги се разхождат свободно на територията на градчето. За да бъде по-успешна работата на доброволците от Фондация "Четири лапи", кметът е пренасочил трима души от временната заетост, които да помагат на ветеринарите при откриването и залавянето на кучетата. Кметът се надява, след намесата на Фондацият, популацията на бездомните кучета в Дунавци да намалее. Преди да ги върнат в естествената им среда, ветеринарите поставят на бездомните животни специални микрочипове за включване в Националната база данни.

Туристическият сезон във Видин ще бъде официално открит утре, 20 март, от 11 часа в музей "Кръстата казарма". Началото на сезона ще бъде поставено с фестивала "История и вино". Винарско изложение ще бъде подредено на пл. "Бдинци" от 12 часа. Конкурс "Най-доброто видинско мезе за вино" ще се проведе по време на форума, а успоредно с това на откритата сцена ще се представят Анасмбъл "Дунав" и самодейни състави от региона. За откриването на туристическия сезон ще бъде подредена и гостуваща изложба на музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово, съобщават от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41