Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2015 година

2
С винарско изложение на площад "Бдинци" беше дадено началото на туристическия сезон във Видин
Снимка: Радио Видин
Близо 33 хиляди туристи са посетили Видин през миналата година, а 167 круизни кораба са акостирали край града. Данните съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя присъства на откриването на новия туристически сезон, чието начало беше обявено в музей "Кръстата казарма" във Видин. Културно историческият туризъм е сред водещите акценти на политиката на министерството на туризма през 2015 година, отбеляза заместник- министърът. Новият туристически сезон започна с фестивала "История и вино", като в "Кръстата казарма" бе подредена изложба, посветена на виното, с която на Видин гостува музеят към "Дом на хумора и сатирата" в Габрово. Успоредно с това на площад "Бдинци" беше организирано винарско изложение, а на открита сцена танцуваха ансамбъл "Дунав" и самодейни състави от региона.
В рамките на фестивала бе проведен конкурс "Най-доброто видинско мезе за вино", в който участваха читалища от общината. На площада бе подредена още една изложба с тематични творби на видинските карикатуристи д-р Владимир Нешев и д-р Тома Томов. Текстовете към карикатурите са на поета Ваньо Стойков. Първото място в конкурса за най-доброто мезе за вино спечели читалището от с. Покрайна, а след него се наредиха читалищата от с. Антимово и с. Гомотарци. С грамоти и плакети бяха наградени всички участници във фестивала "История и вино". Проявите за откриването на туристическия сезон във Видин продължават и утре на пл. "Бдинци".

15-годишната Камелия от Видин, която беше открита след общодържавно издирване, временно ще бъде изведена от семейството си. Мярката е наложена с оглед на сигурността на момичето, каза директорът "Социално подпомагане"- Видин Маргарита Маркова. "В момента считаме, че с оглед нейната сигурност, най-добрият вариант е да бъде изведена от семейната среда. Отделът работи с майката. Насочена е към Комплекс за социални услуги за ползване на психологическа помощ и повишаване на родителския капацитет." Камелия беше открита късно вечерта в сряда във врачанското село Тлачене, след като повече от седмица денонощно е издирвана. Предоставена й е полицейска закрила за срок до 48 часа. С нея работят социални служители, педагози и психолози.

Община Белоградчик, община Димово и община Ружинци проведоха учредително събрание за създаване на Сдружение за развитие на Северозапада. Основните цели на Сдружението са да осъществява мероприятия по опазване и популяризиране на геоложкото наследство на региона съгласно принципите на геоконсервацията и устойчивото използване на геоложките феномени, както и да подготвя информационни и образователни програми за популяризиране на връзката на геоложкото наследство с историческото и културното наследство на региона. Създаването на Сдружението е във връзка с предстоящото кандидатстване на региона за геопарк. На събранието беше приет Устав и определен членски внос. Гласуван беше петчленен Управителен съвет, а за негов председател беше избран Николай Димитров от община Белоградчик. В Управителния съвет влиза и проф. Димитър Синьовски, който в последните десет години има най-голям принос за кандидатстването на региона за геопарк.

Сдружението на собственици "Достоен живот 2015-2020" от ж.к. "Заряница" е първото в Берковица, подписало договор за участие в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С подписването на договора, представители на трите блока в комплекса - бл. 18, 19 и 20, вече като юридическо лице, упълномощиха Общината да ги представлява в реализацията на програмата. След като договорът е сключен, местната управа подава искане за изготвяне на договор за целево финансиране до Българска банка за развитие.

В събота в гр. Белоградчик Национална служба за съвети в земеделието и Опитна станция по земеделие - Видин ще проведат съвместна информационна среща - семинар на тема "Нови техники и технологии в млечното овцевъдство".  Събитието ще проведе от 13:00 часа в залата на читалище  "Развитие-1893г." По време на информационната среща експерти от Службата за съвети в земеделието ще представят възможностите за подпомагане по схемите за директни плащания и мерките от Програмата за развитие на селските райони. Фермерите ще могат да се запознаят с възможностите за избор на подходящи за региона породи овце за мляко, както и с принципите и елементите на съвременните технологии в овцевъдството.

Ученици от видинската математическа гимназия участват в Седмото национално състезание по информационни технологии в Благоевград. Отборът на Ерик Трифонов и Христо Иванов ще представят проекта си за образователна игра, Мартин Веселинов и Владимир Янакиев участват с разработка на уеб-сайт- "Туристически пътеводител на Видин", а шестокласничката Мария-Анна Бисерова- с мултимедийна презентация. Допуснати за участиеу са над 100 ученици от цялата страна. Те ще защитават пред комисия проектите си в събота от 8.30 часа, награждаването на победителите е в неделя от 09.00 часа в Аулата на Югозападен университет "Неофит Рилски". На всички участници от 11,12 и 13 клас с резултат над 50% от максималния брой точки ще бъде предложено да бъдат приети като студенти в Югозападен университет "Неофит Рилски".

Традиционното математическо състезание "Европейско кенгуру" ще се проведе в неделя, 22 март. Състезанието продължава 75 минути, в които най-малките- 1 клас, трябва да решат 18 задачи, 2, 3 и 4 клас- 24, а всички останали- по 30 задачи. "Европейско кенгуру" започва в 11 часа и ще се проведе в три училища- "Ив. Вазов", СОУ "Цар Симеон Велики" и в математическата гимназия във Видин. Освен това, ще има състезания и в училищата в три общински центъра- Кула, Димово и Белоградчик. Участниците в състезанието трябва да се яват в избрано от тях училище от 10,30 до 10,45 часа. Записванията за участие в "Европейско кенгуру" в канцеларията на ПМГ "Екзарх Антим I" продължават до 21 март, събота- 13 часа.  

Враца е домакин на националния кръг на олимпиадата по английски език. Домакин на мероприятието е Регионалният инспекторат по образование в града под Околчица, а състезанието ще се проведе в ЕГ "Йоан Екзарх" в неделя, 22 март.
Тържественото откриване на олимпиадата е от 18 ч. в събота в градската концертна зала. Събитието е под патронажа на областния управител на Враца Малина Николова и се осъществява със съдействие на кмета инж. Николай Иванов.
120 ученици от VІІІ до ХІІ клас от училища в 27 области на България ще премерят сили в знанията си по чуждия език. Представителката на Врачанско в олимпиадата е деветокласничката Йоана Кръстителска, която е възпитаничка на ПМГ "Акад. Иван Ценов".

Среща на пчеларите и винарите от Северозападна България ще се проведе за пръв път в Белоградчик. Производителите ще обменят опит и ще покажат своята продукция. За да популяризират сред децата здравословния начин на живот, е организирана щафета с награди. По-големите ученици ще се срещнат с пчелари, за да научат повече за пчеларството като хоби и бизнес. Пчеларското изложение "Нектариада" ще се проведе на 21 и 22 март в града под скалите.  

Поредна номинация за артистично отличие получи спектакълът на видинския Държавен куклен театър "Бременските музиканти", по Братя Грим. Актьорският екип е предложен за наградата "СИВИНА", която се присъжда на млад талант в областта на кукленото изкуство. Учредена е от режисьорската колегия към Асоциацията на куклените театри в България през 2010 година и се връчва всяка година на 21 март, по случай Световния ден на кукления театър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48