Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 март 2015 година

Работниците по чистотата до един от фургоните на "Титан АС" в града
Снимка: Анжела Каменова

На фирмата концесионер по чистотата във Видин "Титан АС" отново е поставен срок да почисти. Заради спряното извозване на боклука се проведе заседание на общинския кризисен щаб. Въпреки поетите писмено ангажименти след предишни заседания, фирмата отново е преустановила да изпълнява задълженията си, каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Поставен е срок до 26 март да изпълни задълженията си по договора с Общината. На заседанието на кризисния щаб е решено кметът на общината да изготви предложение до Общинския съвет за решаване на кризата с боклука.

През последните четири дни, след затоплянето на времето, екипите на общинската фирма "Чистота" в Монтана са превозили 1200 тона отпадъци, съобщи кметът Златко Живков. С първите пролетни дни Общината започна и миене на улиците, което ще продължи и през следващия месец. Започна и подмяна на пътните знаци в града и общината, като вече са доставени 150 от тях.

Общинската управа започва кампания по почистването на Враца и измиването на градските улици- обяви кметът Николай Иванов. Идеята е до великденските празници градът под Околчица да стане по-чист и приветлив. Тази година ще бъде направено традиционното напоследък миене на градските улици, за да се отстранят последствията от зимното почистване на снега и натрупани инертни материали по улиците. Измиването на града започва на 31 март.

Традиционното пролетно почистване започва в Мездра. То ще се проведе от 23 март до 24 април. Задължение на собствениците на имоти и живеещите в сгради в режим на етажна собственост е поддържането в приветлив и естетичен вид на имотите и прилежащите към тях територии /включително тротоарните платна/, е записано в Наредба №1 на Общинския  съвет. Събраните  отпадъци могат да се поставят на временни площадки. Отпадъци, събрани от граждани по предварителна заявка в Общинско предприятие "Чистота" или на тел. 0910/93375, ще се извозват през целия период. Контейнерите за битови отпадъци ще се обслужват при необходимост и допълнително, извън утвърдения график.

Остава в сила планът за защита при бедствия във Видин заради наводнените от подпочвени води улици в квартал "Нов път".
Това стана ясно на заседанието на общинския кризисен щаб. До 25 март трябва да е изготвен докладът за състоянието на дигите, който Междуведомствена комисия подготвя и ще бъдат набелязани конкретни мерки. Все още е активно свлачището в село Цар Симеоново, каза още по време на заседанието изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Спешно трябва да се предприемат мерки за укрепването му. На 10 семейства в село Новоселци, чиито дворове са наводнени от високи подпочвени води, ще бъдат предоставени чували и пясък. В района няма възможност за изпомпване на водата, установи кризисният щаб.

Уведомление за съкращаване на работници на шивашко предприе в Лом е получено в Инспекцията по труда в Монтана. В момента тече 30-дневен срок, след който работодателят има право да извърши съкращението или да прекрати процедурата, каза директорът на Инспекцията по труда Димитър Петров. Около 200 души са заетите в предприятието. Работодателят е обяснил, че може да се наложи да съкрати всички работници. Заплатите за месец януари във фирмата са изплатени.

Във Враца постъпленията от данъка за превозните средства ще се ползват за основни ремонти на пътища. Предложението е на месната управа. Дупките по общинските пътища стават все по-големи и по-дълбоки. Въпреки това кметът Николай Иванов вярва, че предложението може да има и позитивни резултати.

Нейно превъзходителство  Сара Райли- временно изпълняваща длъжността Посланик на Великобритания в България, посети днес Плевен. По време на визитата посланикът се срещна с смета на Община Плевен и неговия екип. Димитър Стойков запозна дипломата с историята, културата и съвременното развитие на Плевен. Акцент в представянето му бяха реализацията на проекти с европейско финансиране и усилията на местната власт за привличане на частни инвеститори. Само за последните две години вложенията в  производствени предприятия, които се реализират или предстои  да се осъществят в най-скоро време, възлизат на над 75 млн. лева, а трайните работни места в тях са около 1500.
   
Детският фонд на ООН и Прокуратурата на Република България сключиха Меморандум за разбирателство, който цели сътрудничество за защита правата на децата и гарантиране на достъпа им до правосъдие. Това включва възможността на децата да получат справедлива, своевременна и ефективна правна защита, когато правата им са нарушени. Споразумението обхваща всички деца, участващи в различни видове правни процедури. Специфичното уязвимо положение на децата- особено на жертвите и свидетелите на престъпление- изисква адаптирани и щадящи процедури, прилагани от специално обучени професионалисти. Това дава и основание сътрудничеството да започне с първото по рода си обучение. Първата фаза ще се проведе от 23 до 27 март.

Общинска комисия в публично заседание днес отвори оферти за обследване на енергийната ефективност и сертифициране на многофамилни жилищни сгради във Враца по пет обособени позиции. Това са пет жилищни блока, които са одобрени за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Подадени са 13 оферти на 10 участници от София и по един от Враца, Плевен и Пловдив. Всички участници кандидатстват и за петте обособени позиции. На заседанието присъстваха по двама представители на две от сдруженията на собствениците. Отворени бяха офертите и оповестени предложените цени, предстои на закрито заседание комисията да извърши проверка на техническите и ценови предложения и да направи класиране. Критерият при избора е икономически най-изгодна оферта по два показателя - предложена цена и срок за изпълнение. Петте жилищни сгради, които са одобрени за саниране във Враца са бл. 1 в ж.к. "Младост", бл. 124 в ж.к. "Дъбника", бл. 54 в ж.к. "Сениче", на бул. "2 юни" 70 и  на ул. "Братя Миладинови" 10.

Над 50 души присъстваха на организирана от Българското урологично дружество среща с уролог във Видин. На нея беше дискутирано увеличението на простата и начините на лечение. Първите симптоми, при появата на които мъжете трябва да потърсят лекар, са смущения в уринирането, каза урологът д-р Томи Блажев. Присъстващите на срещата се интересуваха доколко ефективно е лечението с билки, какви лекарства да пият, къде и как се прави оперативното лечение. Статистиката показва, че 8 от 10 мъже над 60 години  имат проблеми с простатата. Ранното обръщане на внимание на симптомите е задължително, за да бъдат предотвратени бъдещи усложнения, съветват лекарите.

Сдружение "Активно общество" във Видин представи дейностите по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта". Заедно с повишаване на информираността сред младите хора от Видинска област за важните за тях политики - както европейски, така и национални, проектът има амбицията да събуди гражданската активност и да мотивира младежите да повишат образованието си, да стимулира отпадналите от системата на образованието да продължат да учат до завършване на средно образование.

Седмица на творческите изяви под наслов "Фантастиката и фантазното в моя живот" започна в  ОУ "Христо Смирненски" в Берковица. Повод за инициативата е 2 април- Международен ден на детската книга. Програмата включва литературни четения, конкурси и карнавал. Победителите в различните прояви ще получат и награди.

Общо 100 души взеха участие в обучение по организационно развитие в рамките на проект "Повишаване на квалификацията на служителите от общинска администрация Видин", финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет". То се проведе в град Вършец от 19 до 21 март.

До 31 март годишна данъчна декларация трябва да подадат и бюджетните предприятия, получили приходи от стопанска дейност и от отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество през 2014 година. В същия срок трябва и да се внесе дължимият корпоративен данък за миналата година. Бюджетните предприятия се облагат с данък върху приходите по реда на Закона за корпоративното облагане в размер на 2 на сто за общините и 3 на сто за останалите бюджетни предприятия. До 20 март 2014 година в Офис на НАП Видин декларациите си за облагане с данък върху приходите са подали 24 бюджетни организации.

Актьорският екип на спектакъла "Бременските музиканти" на ДКТ- Видин получи наградата "СИВИНА" 2015. Наградени са Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов. Наградата се присъжда на млад талант в областта на кукленото изкуство и е учредена от режисьорската колегия към асоциацията на куклените театри през 2010 г. Отличието се връчва всяка година на 21 март по случай Световния ден на кукления театър. На 22 март, на сцената на Столичен куклен театър, актьорите успешно представиха спектакъла. На 27 март "Бременските музиканти" ще се бори за Икар 2015 в номинацията "Индивидуално постижение в кукленото изкуство".

На 22 март на 92 години почина една от първите актриси в Драматичен театър- Монтана- Пролет Бораджиева, съобщават от културната институция. Пролет Рашкова Бораджиева е родена на 4 март 1923 година във Велико Търново. Работила е в театрите във Видин, Троян, Асеновград и Варна. От 1963 до 1990 работи в Драматичен театър-Монтана, където през 1970 получава актьорско звание. Съпруга е на актьора Христо Кузмов. Носител е на национални награди.

Благотворителен концерт "Надежда за достоен живот" за набиране на средства за лечение на 13-годишния Велислав Тодоров ще се проведе утре, 24 март, във Враца. Концертът ще се състои от 18 часа в голямата зала на Врачанския театър. Цените на билетите са от 5, 7, 10 и 20 лева. Те могат да се купят на касата на Драматичен театър- Враца и в библиотеката на СОУ "Васил Кънчов" в града. Велислав е с диагноза детска церебрална парализа и до момента е претърпяло 13 операции. Дванадесет от тях са били успешни, но тринадесетата съществено е влошила здравословното му състояние. Сега Велислав се нуждае от преглед и лечение в Германия, за които трябват 18 400 евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50

Мъж пострада при катастрофа на път Е-79 в Монтанско

Шофьор на кола е пострадал при пътен инцидент с тежкотоварен автомобил на път Е-79 край село Горна Вереница , община Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Произшествието е станало вчера, 17 юли, около 01:20 часа. Причинени са материални щети и средна телесна повреда, комоцио, на шофьора на лекия автомобил. Пострадалият е настанен за..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18