Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 март 2015 година

Снимка: Община Видин


Започна асфалтирането на улиците във Видин, които трябва да бъдат ремонтирани по проекта за водния цикъл. От вчера се полага настилката по улица "Бдин". Подготвя се за асфалтиране улица "Широка", съобщиха от общинската администрация. По график ремонтите трябва да приключат до края на май. Ако има забавяне, ще бъде издадена заповед, с която да се преустанови всякаква друга дейност по строителството на водния цикъл и да се пренасочат всички усилия за възстановяването и асфалтирането на улиците, съобщи изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.

Два проблемни участъка на Дунав мост 2 ще бъдат преасфалтирани от утре. Ремонтните дейности ще се извършат в платното за движение в посока България-Румъния, каза изпълнителният директор на българо-румънското дружество за управление на съоръжението Любомир Низамов: "Това е авариен ремонт и касае съвсем малък участък." Любомир Низамов заяви, че очаква ремонтът да завърши най-късно в началото на следващата седмица. Дейностите ще се изпълнят без да се спира движението в посока България-Румъния.

Три сигнала за неизвозени продължително време битови отпадъци във Видин и близките села са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Извършени са проверки, които са установили, че сигналите са основателни. На Община Видин са издадени предписания, каза директорът на инспекцията Деница Славкова. Предстои да се извърши последващ контрол по изпълнение на предписанията. Директорът на екоинспекцията добави, че на този етап се подхожда с предписания, но след това ще се прилагат директно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, който позволява налагането на глоби.

Безработните във Врачанско и Криводолско са намалели с 82-ама през февруари в сравнение с януари, отчетоха от Бюрото по труда, което брои хората без препитание в двете общини. В края на втория месец от годината в двете общини са регистрирани 4 945 души без работа, което е с 359 безработни по-малко от февруари м.г. При ниво на безработицата от 11% в страната, в община Враца хората без постоянни доходи са 11 на сто, а в Криводол - близо 47%. За областта се запазва тенденцията, според която хората без работа във Врачанско са два пъти повече от тези в страната като цяло. Тревожно остава положението по общини, където Хайредин си върна водачеството в класацията за най-много безработни - там на всеки четирима в трудоспособна възраст, трима нямат постоянни доходи.

Средносрочната бюджетна прогноза на община Мездра за местни дейности в периода 2016-2018 година е изготвена и внесена за гласуване в Общински съвет. Анализът е съобразен със стратегическите приоритети и годишните цели, съгласно очакваните собствени приходи и изравнителната субсидия от държавния бюджет. Тя е: 1 223 300 лева- обща изравнителна субсидия, 91100 лева- зимно поддържане, 667 100 лева- целева субсидия за капиталови разходи ,от които 359 600 лева- за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа в общината.

Кметът на Белоградчик Борис Николов ще се срещне с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров до края на тази седмица, за да бъдат ускорени дейностите и да бъде завършено строителството на пътя до прохода "Кадъ боаз". Това е съобщиха от пресслужбата на Община Белоградчик. На среща с жители на село Салаш кметът Борис Николов е поел ангажимент да бъде направено необходимото, за да стане готов пътят до прохода  и да бъде открит граничният контролно-пропускателен пункт при Салаш, България и Ново корито, Сърбия. Проектът е финансиран по Публичната инвестиционна програма на кабинета "Орешарски" и трябваше да  бъде завършен през 2014 година, припомнят от Общината.

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Статистиката на Световната здравна организация сочи, че всеки трети или около 2 милиарда души в света са заразени с туберкулозни бактерии, като в последните години се наблюдава значителен ръст на заболели от туберкулоза. "През 2014 година в област Видин са регистрирани 44 случая срещу 34 през предходната 2013 година. От заболяването са засегнати 5 от 11 общини. Със заболеваемост, по-висока от средната за страната са общините: Видин - 35 случая и Ново село - 4 случая. В останалите 3 общини: Белоградчик, Бойница и Димово има регистрирани единични случаи. 68% от заболелите са от град Видин и 30% от селата", съобщи д-р Марияна Чавдарова, началник на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин.

Учредително събрание на младежка организация на ВМРО се проведе в Мездра.  Младежите избраха за свой председател Павел Марков, който е треньор в местния футболен клуб "Локомотив". Негов заместник стана Вероника Захариева, а секретар - Веселина Атанасова. Основната цел на новата организация е да работи за защита на важните каузи за младите хора и за популяризирана на патриотичната идея сред тях, съобщават от партията.

Отново за случай на измама по телефона съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Потърпевша този път е жена от село Железна. Тя предала сумата от около 5 000 лева на непознат, който дошъл пред дома й след уговорка по телефона. Парите са поискани с обяснение, че дъщерята на измамената е претърпяла катастрофа. По случая е образувано досъдебно производство.

Видинчанка е сигнализирала вчера в полицията, че 13-годишната й дъщеря напуснала дома си към 13:30 часа и е в неизвестност. Момичето е обявено за общодържавно издирване. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни мероприятия и проверки, в резултат на които тази сутрин, около 08.30 часа, малолетната е открита в района на автогарата в гр. Белоградчик. Това е трето бягство на момичето от дома му. За случая са уведомени социалните служби.

Микробус, натъпкан с контрабандни цигари, разкриха и задържаха митнически и гранични служители в района на Дунав мост 2 Видин-Калафат, съобщават от Агенция "Митници". Екип на Митница Лом и Гранично полицейско управление- Видин спира за проверка пътнически микробус,  в който пътуват шестима български граждани. Микробусът и пътниците  са отклонени за проверка в митническия терминал. При проверката митническите служители установяват, че в превозното средство има специално изградени тайници, в които са укрити 500 кутии цигари без български акцизен бандерол. Образувано е досъдебно производство по описа на Митница Лом, като по случая експертно съдействие е оказано и от Областната дирекция на МВР Видин.

Второ място и сребърен медал получи на Националния конкурс за музикално и танцово изкуство "Орфеева дарба"- София 2015 деветгодишната видинчанка Лилия Дамянова Боянова, която участва в категория класическа музика, пиано, за деца, които не са от музикални училища, втора възрастова група. В тази група се явиха 31 участници. Заедно с Лилия на второ място е класирана и Мария Дилянова Стоянова от Враца. В първа възрастова група с бронзов медал е Нанси Андрей Колева от Монтана. Специалната награда при пианистите тази година получиха близнаците от Шумен Хасан и Ибрахим Игнатови.

Със седем награди се завърнаха акордеонистите от музикалното училище "Панайот Пипков" Плевен. Учениците на Ценка и Румен Тодорови се представиха във втора и четвърта възрастови групи. Във втора възрастова група на първо място е Теодор Маринов от 6 клас, а с втори места се поздравиха Гергана Илиева- 3 клас и Александра Страшилова- 4 клас. Трето място завоюва Магда Цекова от 4 клас. Поощрителна награда получиха най-малките участници в тази група- второкласниците Денислав Банев и Диляна Тодорова. Дейвид Иванов от 9 клас пък зае второ място в четвърта възрастова група. Участниците в конкурса са деца и младежи от 4 до 25-годишна възраст, изпълнители в три направления: музикален и танцов фолклор;  популярна музика и танци; класическа музика. Конкурсите се провеждат под патронажа на Столична община, с подкрепата и участието на Българското национално радио и видни музикални дейци, композитори, певци и инструменталисти, които са членове на жури.

Йоанна Йорданова от ХІ "б" клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин ще получава стипендия от Общобългарския комитет "Васил Левски" за първата награда от националната среща на клубовете "Млади възрожденци". Тя се проведе на 21 февруари 2015 г. в Националния исторически музей - София. Йоанна спечели наградата с есе на тема: "Левски - непостижим мит или постижима реалност", което прочете пред възрожденските организации от цялата страна.

45 дръвчета по повод 45-тата годишнина на училището си засадиха днес ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. Инициативата за засаждане на гора на езиковата гимназия е на Ученическия съвет и Училищното настоятелство. "Дръвчетата са закупени със средства, които са дарени. Училищното настоятелство направи основната организация. Искам да благодарим и на Общината за мястото, което ни определи- до крепостта "Баба Вида", каза директорът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Любомир Георгиев.

Народно читалище "Иван Вазов - 1872" в Берковица получи дарение от Ротари клуб в града- два компютъра. Дарението е част от проект на община Лозана в Швейцария, който цели да се оборудват с новата техника неправителствени организации, институции и заведения за социални услуги. "С радост правим това дарение точно за хора, които реално имат нужда от емоционална и морална подкрепа"-  каза Валентин Стоянов, член на Ротари клуб.

Прожекция на филма DamNation ще представи на 26 март от 13 часа в гимназия "Иван Панов" в Берковица природозащитната организация WWF. Прожекцията е част от проявите, посветени на Часът на Земята тази година, който се провежда на 28 март, каза Любомир Костадинов от организацията. Документалният филм обединява рибари, каякари и природозащитници за спасяването на реките. Продукцията е разказ за премахването на бетонните прегради от реките в САЩ и връщането на живота в речните корита. 

С голям концерт ще гостува във Враца Фолклорният ансамбъл "Пирин"- Благоевград. Изявата е част от националното им турне под наслов "60 години ансамбъл "Пирин". Концертът е под патронажа на кмета на Враца Николай Иванов. Любителите на народната музика и танци ще се насладят на един истински празник,  в който е включен пълният състав на ансамбъла. Ще могат да се видят песни и танци както от пиринския край, така и от други фолклорни области в България. Концертът ще се състои на 15 април на голямата сцена на Драматично-кукления театър от 19 ч. Билети за него вече се продават на касата на театъра, като цените са 10, 12 и 15 лева. За колективни посещения се ползват отстъпки. Организатор на концерта е мениджърска агенция "Българка". За допълнителна информация телефонът е 0878/987-065.

Утре- 25 март, е Националната инициативата "Мениджър за един ден". За първи път в нея се включва Административен съд Видин. Избраните ученици са Йоанна Йорданова и Ива Борисова от  ПМГ "Екзарх Антим І" Видин. Те са заявили интерес към правото и желание да продължат обучението в тази област, съобщиха от Административния съд. Двете момичета ще се запознаят с начина, по който функционира съдебната власт и с професията съдия. Областният управител на Видин Момчил Станков ще посрещне в кабинета си четирима младежи от видински училища, които ще се включат в работата на екипа му като мениджъри за един ден, съобщават от областната администрация. Ръководители на Областна администрация Монтана за един ден ще бъдат ученици от Финансово-стопанската гимназия "Васил Левски" Монтана. Община Враца се включва в инициативата, като ще приеме в екипа си 6 ученици от Х, ХІ и ХІІ клас на училищата "Васил Кънчов" и "Козма Тричков" и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. Ученикът, който ще бъде избран за кмет за един ден, ще участва в работна среща от 10 часа между кмета и заместник кмета Николай Йорданов, на която ще се обсъжда как ще бъде решен проблемът с дъждоприемните решетки на ул. "Кръстьо Българията". В работата на общинската администрация във Видин ще вземат участие общо 10 ученика от 4 видински училища. В ролята на кмет ще влезе Венелин Нешев от 11 клас на ПМГ "Екзарх Антим І" . И Радио ВИДИН ще се включи в националната инициатива "Мениджър за един ден". Четирима ученика ще вземат участие в работата на екипа на Регионалната радиостанция на Българското национално радио. Трима от тях са от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим І" и един от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Млади хора ще управляват утре в звената на Националната агенция по приходите и в офисите на водещи застрахователни компании; в инспекторатите по образование и в културните институти- библиотеки, читалища, звената на Държавен архив.

Ученици ще разлепват стикери на неправилно паркирани автомобили във Враца. Това съобщават от Общината. Учениците ще проведат акцията утре- 25 март, в следобедните часове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50

Мъж пострада при катастрофа на път Е-79 в Монтанско

Шофьор на кола е пострадал при пътен инцидент с тежкотоварен автомобил на път Е-79 край село Горна Вереница , община Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Произшествието е станало вчера, 17 юли, около 01:20 часа. Причинени са материални щети и средна телесна повреда, комоцио, на шофьора на лекия автомобил. Пострадалият е настанен за..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18