Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мениджър за един ден" във Видин

7
Мениджър за един ден във Видин
Снимка: Полина Тодорова

"Мениджър за един ден" стартира във Видин. Общо 39 ученици са участници в инициативата. Началото на проявата бе дадено в 8 часа. Тя бе открита от Мариета Георгиева, директор на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Гимназията е координатор на националната инициатива във Видин.

"За 10 години в Националната инициатива "Мениджър за един ден" са взели участие над 8 000 ученици и студенти. Най-желаната позиция в рамките на инициативата е министър на финансите. Видин и нашата гимназия сме имали щастието за тези десет години да излъчим двама министри на финансите", каза Мариета Георгиева.

"Повече спортни обекти за масов спорт и условия за развитие на клубния спорт, така че младите спортисти да тренират и да участват в повече състезания. И още- повече внимание към развитието на туризма в нашия хубав град", си пожела кметът на Видин за един ден Венелин Нешев.

Новото тази година е, че в инициативата "Мениджър за един ден", в качеството им на партниращи работодатели, са включени много културни институти- библиотеки, читалища, музеи, театри, звената на "Държавен архив".

Мениджър за един ден във ВидинРадио ВИДИН е традиционен партньор в "Мениджър за един ден". Днес при нас са Ралица Рачева, Силвия Атанасова, Вяра Митева и Димитър Стойков- усмихнати млади хора, които имат високи професионални амбиции, обичат Видин и се надяват да живеят и работят в своя град. Хубаво пожелание, на добър ден- Благовец!

"Имаме да подготвим едно съобщение до медиите за подадените заявления за явяване на държавни зрелостни изпити; имаме кръгла маса с колеги в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" за целодневното обучение; работна среща с училищни психолози; да подготвим "Световното кафене" в центъра за кариерно ориентиране, което ще се проведе в петък", обясни на Диана задачите за деня началникът на Инспектората по образование Марийка Василева.

"Държавен архив Видин работи с млади хора постоянно. Имаме съвместни проекти с ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПМГ "Екзарх Антим I". Но в "Мениджър за един ден" сме за първи път. С Елена днес ще подберем документи за информационния сайт за Първата световна война, който се подготвя от Държавна агенция архиви, имаме малко административна работа- отговори на справки и писма, а очакваме и проверка от службата по трудова медицина. Един шарен ден ще бъде", споделя очакванията си началникът отдел в "Държавен архив" Видин Светлана Кръстева.

"И ние за първа година участваме в "Мениджър за един ден". Гергана ще е директор днес при нас. Ще започнем с един празник, посветен на деня на водата. Ще имаме работна среща с помощния персонал, във връзка с пролетното почистване на детската градина. Ще разглеждаме молби за отпуск, ще пишем докладна за ремонт на печка в кухнята"
, обяснява директорът на детска градина "Русалка" Красимира Виденова.

"За мен това е експеримент, свързан с избора ми на бъдеща професия и очаквам деня с любопитство", усмихва се Гергана.

"Очаквам един хубав и ползотворен ден с Лиляна. Ще й покажем всичко. Надявам се да й хареса. Ще има възможност да види как подготвяме отбелязването на предстоящите през април Ден на детската книга и Деня на книгата и авторското право"
, обяснява Десислава Иванова, директор на библиотека "Михалаки Георгиев".

"Днес подготвяме честването на християнския празник Благовещение, което ще започне в 17:30 часа, в салона на читалището. Ще поработим и по изложбата, посветена на 145 години от основаването на нашето читалище, която ще открием на 1 април. Имаме и малко оперативни задачки в Община Видин. Надявам се Мария да хареса нашата атмосфера и да стане след време част от нашия екип", казва Любомир Илиев, секретар на читалище "Цвят" Видин.

"Аз вече познавам работата в читалищата. Помагам на едно читалище. Днес е Благовещение. Нека хората от нашия край да са живи и здрави, да са усмихнати и добри", пожела Мария, която днес ще бъде секретар на видинското читалище "Цвят". 

Снимка: Областна администрация ВидинРолята на областен управител на Видин беше поверена на единадесетокласника Ивелин Иванов, изучаващ "Информационни технологии" в Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I". Работата на заместник областния управител Албена Георгиева ще подкрепя Милен Младенов, от 11 клас в паралелката по "Икономика и мениджмънт" на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". От същото училище е изучаващият в 11 клас "Компютърна техника и технологии" Джани Сулимани, който временно поема поста "Главен секретар" от Иванела Андреева, както и завършващият "Икономическа информатика" Александър Ячимов, който днес ще ръководи Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост".

Областният управител на Видин Момчил Станков тази сутрин проведе редовната си оперативка с младежи от видински училища. За първи път в сутрешното работно заседание на ръководството на областната администрация участваха четирима ученици от 11 и 12 клас в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" и Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I". Момчил Станков запозна младите си сътрудници с правомощията, дейностите и приоритетите в работата си и символично им предаде за един ден управлението на областната администрация. Временно дадените им пълномощия бяха скрепени с договор за обучение, подписан от областния управител на Видин, четиримата ученици и "Джуниър Ачийвмънт България"– организатор на националната кампания "Мениджър за един ден". Областна администрация Видин се включи като партньор в инициативата, чрез която на младите хора се предоставя възможност в един работен ден да се информират и да приложат знанията си в публичната администрация или в реалния бизнес сектор. 

Снимка: Община ВидинОбщина Видин се включи за поредна година в националната инициатива "Мениджър за един ден", съобщават от местната управа. Желание за работа в местната администрация заявиха 11 ученици от четири видински училища- ПМГ "Екзарх Антим І", ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ПГТ "Михалаки Георгиев" и СОУ "П. Р. Славейков". Кмет за един ден стана единайсетокласникът Венелин Нешев от ПМГ "Екзарх Антим І"; заместник кмет "Хуманитарни дейности и социална политика"- Петя Богоева  от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"; секретар- Боян Стоянов от ПГТ "Михалаки Георгиев"; директор Дирекция "Обща канцелария "Административно обслужване и компютърни технологии"- Владислава Данчова от ПГТ "Михалаки Георгиев"; директор Дирекция "Устройство на територията"- Вероника Николова  от СОУ "П.Р. Славейков"; директор Дирекция "Хуманитарни дейности"- Цветелина Начова от ПГТ "Михалаки Георгиев"; директор Дирекция "Финансово-стопански дейности и бюджет"- Нанси Иванова от ПГТ "Михалаки Георгиев"; началник отдел "Връзки с обществеността и деловодство"- Стела Найденова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"; началник отдел "Общинска собственост"- Георги Тошев  от ПМГ "Екзарх Антим І" и старши експерт "Туризъм"- Искрен Томов от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Снимка: НАП ВидинПетима ученици от Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" и Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" работиха в НАП Видин. Росица Иванова от ПМГ "Екзарх Антим I" влезе в ролята на Директор на Офиса на приходната агенция в града. Сузана Симеонова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" стана началник на отдел "Обслужване". Сара Георгиева от Природоматематическата гимназия, като началник на сектор "Ревизии" се включи при възлагането на ревизия на фирма, за която в НАП има данни, че укрива доходи и не плаща данъци. Началникът на сектор "Събиране", Йоланда Матеева от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", извърши анализ на просрочените задължения и организира публичните изпълнители да наложат обезпечителни мерки на по-големите длъжници. Главният счетоводител Тоника Милчева от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", одобри разходи за 3 хил. лева за външни услуги и командировки и осчетоводи плащания от касата. 

Областен информационен център ВидинВ рамките на един работен ден Областен информационен център Видин бе с нов екип. Димана Димитрова от 11 Б клас и Денислава Кънчева от 11 Г клас, ученици от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров"-Видин, заеха местата на експертите по "Информационно обслужване и услуги" и "Комуникация, информация и логистика". Двете момичета се включиха в инициативата на Джуниър Ачийвмънт "Мениджър за един ден", на която Областен информационен център Видин е партньор за втора поредна година. Екипът на ОИЦ-Видин запозна Димана и Денислава с работата на центъра. Новите експерти от ОИЦ преминаха кратко обучение свързано с възможностите, които дават европейските фондове в България до 2020 година.

Експертът по "Информационно обслужване и услуги" представи на новите си колеги националната информационна кампания под наслов "Да създадем заедно България 2020", чиято цел е да идентифицира нуждите на гражданите и да ги обвърже с реалните възможности по програмите, както и с потенциалните бенефициенти, които могат да ги реализират. Димана и Денислава имаха възможност да приложат новите знания на практика като отговориха на запитвания на граждани, свързани с ОП "Развитие на човешките ресурси".

Репортерите на Радио ВИДИН Ралица Рачева, Силвия Атанасова, Вяра Митева и Димитър Стойков провериха как премина работният ден на своите връстници, събраха мнения и обобщиха впечатленията на младите мениджъри. А след това в директен ефир сами представиха своя разширен репортаж и на свой ред споделиха как те самите са се чувствали "в обувките" на журналисти:

"Адреналинът беше на макс!"

За нас- хората от екипа на Радио ВИДИН, бе удоволствие да сме с младите колеги в "Мениджър за един ден" и се радваме, че те споделиха с нас мечтите си. Днес в Радиото работиха един бъдещ архитект, един бъдещ режисьор и двама бъдещи журналисти. Ние вярваме в тях и ще следим пътя им на развитие. Защото те вече са част от нашия екип.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43