Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

130-ата годишнина от рождението на световноизвестния художник Жул Паскин беше отбелязана в родния му Видин с изложба в сградата на Държавния архив. Експозицията съдържа снимки и документи, свързани с пребиваването на семейството на Жул Паскин във Видин, в края на 19 век. Могат да се видят и непоказвани до момента архивни материали. Заместник кметът на Видин Борислава Борисова дари на видинския архив оригинални и ценни снимки на семейството на Жул Паскин. Пред бюст-паметника на Паскин във Видин бяха поднесени венци и цветя.

Община Видин прекрати договора с  фирмата по чистота. Краят на деня вчера беше срокът, в който концесионерът трябваше да изпълни задълженията си по събирането на отпадъците. До прекратяването на договора се стигна след като за последния месец на три пъти беше спирано почистването на града, заради неизплатени задължения на  сметосъбиращата фирма към работниците. От днес строителната група на общината почиства града. Изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов призова гражданите също да се включат. "В края на деня, тези точки, които не сме успели да почистиме, до контейнерите, разчитаме и на съзнанието на съгражданите, до контейнерите ще бъдат оставяни чували. Като молбата ни е, хората, които изхвърлят боклуците, боклука да го събират в тези чували, да е компактно, тъй като ние не разполагаме със сметоизвозващи машини. Събираме боклука с бордови коли."  Изпълняващият длъжността кмет апелира строителните и транспортни фирми да помогнат с техника за извозването на боклука. В понеделник ще бъде внесено предложение за свикване на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да се обсъди създаване на звено към отдел "Екология" за изпълнение на дейностите по почистването на населените места.

Освободен от работа е целият персонал на фирмата по чистотата във Видин. Съкратени са около 65 работници, заявления за прекратяване на трудовите правоотношения са подали и служителите в администрацията, съобщи председателят на КНСБ - Видин Любен Любенов. Той очаква процедурата по съкращение да приключи окончателно в началото на следващата седмица, след което работниците ще могат да подадат документите си в Бюрото по труда. От синдиката ще окажат правна помощ на съкратените, за да успеят по съдебен път да получат дължимите им заплати.

В държавния бюджет за 2015 година целеви средства за дезинсекция и преодоляване разпространението на комари няма. Това обяви на днешния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Иван Иванов. "Няма пречка, ако се прецени, че това е проблем, с който общините не могат да се справят, да се насочат допълнителни средства в тази посока. Без да бягаме от отговорност като изпълнителна власт, смятаме че и местните власти трябва да приоритизират разходите си", каза министър  Горанов.

Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Видин се събра днес на първото си за 2015 година заседание. То беше свикано от областния управител Момчил Станков, който е председател на Асоциацията. На заседанието бяха приети отчетите за дейността и бюджета за 2014 година, както и бюджета за 2015 година на видинската Асоциация по ВиК. В бюджета за 2015 година вноската от държавата е в размер на 10 000 лева, а от общините - членове на Общото събрание, възлиза на общо 18 571 лева. Вноските на общините се изчисляват съобразно процентното съотношение на гласовете, определени  пропорционално на броя на населението по общини.

Експерти на Държавната агенция за закрила на детето са на посещение в Поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци. Посещението е по повод тревожни данни за положението на децата в дома, каза Люба Спириева, "Връзки с обществеността" в Агенцията. Експертите ще се запознаят с условията в институцията и с нуждите на децата, които изтърпяват присъди или са с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Първите договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на територията на област Видин бяха подписани днес от областният управител на Видин Момчил Станков и кмета на Белоградчик Борис Николов. Областният управител пожела повече активност и на другите собственици на жилища, които отговарят на условията за включване в програмата. Кметът на Белоградчик увери, че до 15 април ще са готови за подписване и с другите три блока за саниране в града. На церемонията присъстваха председателите на сдруженията на собствениците - "Венец", "Пролет" и  "Еделвайс" от Белоградчик, кандидатствали успешно по процедурата за предоставяне на безвъзмездно финансиране за енергийно обновяване на българските домове.

Комисия от Община Враца отвори офертите за избор на изпълнител на основния ремонт на пътната мрежа. За тези ремонти в местния бюджет са заделени 331 000 лв. Седем фирми участват в обществената поръчка. Две от дружествата са от Враца, а останалите- от Дупница, Монтана, София, Плевен и Ботевград. Предстои комисията да разгледа документите. Критерият за избор на изпълнител е най-ниска предложена цена.

Общинските администрации приемат от днес заявления от хора с увреждания, които желаят да ползват личен асистент по проекта "Нови възможности за грижа". Услугата е финансирана по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Около 400 души се очаква да се ползват от нея във Видинска област. Тя е предназначена за хора, които имат затруднения или не могат да се обслужват сами, възрастни над 65 години с подобни проблеми и семейства на деца с увреждания, както и тежко болни, живеещи сами. Освен на личен асистент, хората ще имат право и на медицински специалист, който да ги посещава вкъщи, каза директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин Венци Пасков

107 свободни работни места са обявени в Бюрото по труда във Видин. Най-много са свободните позиции за шивачи - 67, следват тези за работници по поддръжка на пътища - 15. За кандидати със средно образование работни места има също за шофьори, застрахователни агенти, сервитьори, озеленители. За висшисти свободните позиции са 3. Те са за възпитател, инженер-проектант и инженер-енергетик.

Само четири дни остават, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне по декларацията си. От НАП напомнят още, че отстъпката се ползва от всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. До днес видинчани са подали 1 909 годишни данъчни декларации за получени доходи през 2014 година. От тях право на отстъпка биха могли да ползват 340 души, защото са подали своите декларации по електронен път.

Общинската организация при Съюза на инвалидите в България в Мездра проведе своето годишно отчетно събрание в салона на Социалния комплекс в града. Дневният ред включваше Доклад за дейността и доклад на ревизионната комисия за 2014 година, приемане на насоки за дейността през 2015 година, както и организационни въпроси. Членовете на организацията са 364, от които 256 са неработещи постоянни членове и 198 са новоприетите. Отчете се разнообразна работа, свързана с екскурзии и посрещане на много празници.

С прожекцията на филма "DamNation" учениците от Гимназия "Д-р Иван Панов" и Лесотехническа професионална гимназия в Берковица отбелязаха "Часът на Земята". Събитието бе организирано със съдействието на българския клон на екологичната организация WWF.

Врачанската екоинспекция и ДПП "Врачански балкан" ще отбележат "Часът на Земята", който тази година ще е на 28 март (събота) от 20:30 ч. Експерти от двете организации, гости и граждани заедно ще изгасят осветлението на Природозащитен център "Натура" в града. В програмата, посветена на инициативата ще се включат децата от група за народни песни "Славейче" от СОУ "Христо Ботев"- Враца. Ще се проведат викторини и забавни игри, посветени на опазването на природата.

27 март се отбелязва като Международен ден на театъра. Чества се от 1961 г. по решение на 9-ия конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. В България се отбелязва с връчването на Наградите "Икар - 2015" на Съюза на артистите в България. За наградата в категорията "Индивидуално постижение в кукленото изкуство" се съревновава спектакълът "Бременските музиканти" на видинския куклен театър.

От 30 март затварят главен път Е-79 в участъка Ружинци-Монтана, поради строително-монтажни дейности, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Въвежда се временна организация на движение, създадени са обходни маршрути:гр.Видин- гр.Дунавци- с. Арчар- с.Тополовец- с.Дъбова махала- с.Славотин- с.Д-р Йосифово- с.Студено буче- гр.Монтана; гр.Видин- гр.Дунавци- с.Арчар- с.Тополовец- с.Дондуково- с.Василовци- с.Расово-гр.Монтана; гр.Видин- гр.Дунавци- с.Арчар- с.Добри дол- с.Сливата- с.Орсоя- гр.Лом- гр.Монтана; гр.Видин- гр.Дунавци- гр.Димово- с.Ружинци- с.Дреновец- с.Тополовец- гр.Монтана; гр.Белоградчик- с.Ружинци- с.Дреновец- с.Тополовец- гр.Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00