Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 март 2015 година

Продължава извозването на боклука във Видин с кола и работници от Общината
Снимка: Полина Тодорова


Съкратените служители на фирмата по чистота "Титан АС" във Видин от днес подават документите си за регистрация в Бюрото по труда. В края на миналата седмица хората сами подадоха молби за напускане, а от петък са освободени около 60 души. "Втория ден от стачката съкратиха 50 процента от работниците. Нас ни дадоха, излъгаха с една заплата да излезем на работа и казаха "Почнете да работите и след два дни ще ви дадем още една заплата". Та и до днес- нито една", разказаха бивши работници във фирмата. Те казват, че за да се изчисти градът трябват хора и техника, а контейнерите по улиците са собственост на фирмата. Няма да се създава специална организация за прием на документите, каза директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков: "Достатъчно хора са в салона за регистрация, около 10-12 човека са." Хората ще започнат да получават обезщетение считано от датата на освобождаването. Националният осигурителен институт определя срока, времето и размера на обезщетението.

Все още няма масово съкращение на работниците в голямо шивашко предприятие в Лом. На 27 март изтече едномесечното предизвестие. Поради финансови затруднения италианският собственик на фирмата информира трудовата инспекция за масови съкращения. Работниците са получили заплатите си за януари, но вече трябва да взимат за февруари, уточни директорът на инспекцията по труда в Монтана инж. Димитър Петров. 200 работници са заплашени да останат на улицата. Има напуснали по собствено желание. "Продължаваме да следим процеса, защото до момента, докато бъдат освободени тези работници, те са правоимащи на заплати. Още тази седмица, последните дни на седмицата, такава организация сме създали, ще бъде извършена отново проверка, защото вече е дължима заплатата за месец февруари, а и да видим процедурата по освобождаване на работниците дали продължава да се спазва и следи, защото вече срокът на един месец от уведомлението е изтекъл, да видим как се развива процесът."

Изплащането на пенсиите ще започне на 7 април и ще приключи на 20-ти април, съобщава Националният осигурителен институт. В изпълнение на Постановление от 6 март на Министерския съвет към пенсиите за април ще се изплати еднократна допълнителна сума в размер на 40 лева на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април, е в размер до 286 лева включително. Преводите на сумите по банковите сметки на пенсионерите ще бъдат извършени на 7-ми април.

От 1 април пациентите, на които им предстои да постъпят за лечение в болница, трябва задължително да носят в себе си документ за самоличност. Причината е въвеждането в експлоатация в лечебните заведения за болнична помощ на Единната регистрационна система за прием на пациенти, обясни Десислава Петрова, експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин. Болницата в областния град е закупила устройство за чекиране и персоналът е обучен за работа с него, съобщиха от МБАЛ "Света Петка". Хората, които са в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище представят удостоверяващ самоличността им документ, издаден от Държавната агенция за бежанците. При оказване на болнична помощ на малолетно дете се представя информация за  данните от документа за самоличност на неговия родител или настойник. В случаите, когато пациентите постъпват в спешно състояние и документ за самоличност не може да бъде представен, такъв се представя до момента на напускане на болницата.

Няма потенциално опасни язовири или реки на територията на община Враца. Това стана ясно днес след доклади на кметовете на малките населени места по време на традиционната им месечна среща, водена от кмета на общината Николай Иванов, съобщават от местната управа. Нивото на водоемите и реките се следи постоянно. На много места е започнало почистването на речните корита в района на населените места. Общинската управа помага с осигуряването на техника, където е необходимо. През изминалата седмица са чистени речни корита във Върбица и Вировско. През тази седмица работата продължава във Вировско и Голямо Пещене. "Ще помогнем навсякъде, където е необходима техника за отстраняването на дънери и наноси, а също за разширяване и продълбочаване на речните корита"- ангажира се Николай Иванов. В списъка с местата за почистване влиза и коритото на река Лева.

Нова заповед за спазване на приоритетите по Водния цикъл издаде изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Новото нареждане е във връзка с неизпълнението на негова заповед от 4 март, което касае улиците "Широка", "Иван Асен II", "Шипка", "Гладстон", "Ивайлова", "Генерал Гурко", "Хан Крум", "Иван Срацимир" и бул. "Панония" (от кръстовището с ул. "Широка" до кръстовището с ул. "5"). Не е спазен графикът за възстановителните работи по тротоари, бордюри и подготовка на пътното легло за асфалтиране. След приключването на тези дейности не е започнало незабавно полагането на асфалтовата настилка, с изключение на ул. "Бдин".

Първата среща от "Дните на кариерата за заети лица във Видин" премина днес при голям интерес. В нея участваха 22 фирми и обучителни организации от секторите производство, търговия и внос. "Целта на мероприятието е да бъдат популяризирани тенденциите на пазара на труда и да се запознаят заинтересованите с възможностите за кариерно развитие", поясни за Радио ВИДИН Надежда Ангелова от организаторите. Дейностите на различни компании и обучителни организации, които искат да наемат работници бяха презентирани по време на срещата. Представени бяха и конкретните възможности за работа и развитие в различни фирми от областния град и региона. Дните на кариерата ще продължат във Видин с провеждането на 8 обучителни семинара по график през следващите месеци.

Кметът на Община Враца подписа Партньорско споразумение между Агенция за социално подпомагане - София и Община Враца, свързано с изпълнението на нова инициатива- "Нови възможности за грижа". До 9 април 2015 г. в приемната на Общината се приемат документи на желаещите да бъдат потребители на социалната услуга "Личен асистент" и на кандидатите да работят като лични асистенти. Потребителите са хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора над 65 г. с ограничения; самотно живеещи тежко болни лица; семейства на деца, с увреждания.

Община Мездра започва прием на документи на кандидати за ползване на услугата "Личен асистент и кандидати за личен асистент." Заявки се приемат до 9 април. Информация за необходимите документи може да се намери на сайта на Община Мездра или на телефони : 0910 9 32 55 и 0910 9 21 16- вътрешен 123.

Здравната инспекция глоби собствениците на две нощни заведения в Монтана за неспазване наредбата за тютюнопушене. Издадените наказателни постановления са за по 1000 лева. Над 400 проверки са извършели санитарните инспектори през март относно спазването на забраната за тютюнопушене в закрити помещения. В две нощни заведения клиентите са пушили в малките часове, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева: "Проверени са основно обекти за хранене и развлечения, но в групата на проверените има и работни места, а също така и лечебни заведения. За това време са установени две нарушения."

Два дни остават за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък от физическите лица, напомнят от Националната агенция за приходите.
Отстъпката се ползва от всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки, който подава декларацията с Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.

Сирена ще бъде пусната пробно на 1 април в 13 ч. във Враца. Това съобщават от Общината. За тестването на системата за ранно предупреждение на населението при бедствия в местната управа пристигна писмо от Министерството на вътрешните работи. Пробно пускане на сирените ще има и в тридесеткилометроватата зона на АЕЦ "Козлодуй" в същия ден и час.

Почистване на тревните площи извършва фирмата по озеленяване във Видин. Режат се и дървета по сигнали на граждани, съобщи управителят на дружеството за Видин Даниела Димитрова. "Засега се работи само по молби на граждани, почистват се парковете, подготвяме се за косене. Основната ни дейност е почистване, рязане на някои видове храсти, метене на алеи. Почистването е основното за март и началото на април. След това е летният сезон, който е свързан с много косене и поливане. Тази година 40 души, наети към Община Видин, ще помагат на работниците по озеленяването.

Гимназисти от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица започват своите ученически практики. Инициативата е на Министерството на образованието и науката, а възпитаниците на школото се включват за трета поредна година, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Христина Христова: "За тази година се включват 28 ученици, като през годините броят им расте. Практиките са по специалностите "Горско и ловно стопанство", "Горско и ловно стопанство и дърводобив" и "Механизация на горското стопанство". Възможността за почасова работа по специалността е приемана добре както от работодателите, така и от учениците-стажанти.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00