Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2015 година

Снимка: Цветомир Цветанов

Видинските огнеборци отбелязаха 137-ата годишнина от създаването на пожарната служба в града.
Тя е обособена броени дни след подписването на Санстефанския мирен договор. На площад "Бдинци" официално бе представена новата пожарна и спасителна техника на видинската пожарна, закупена със средства от ЕС. Автопаркът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин вече разполага и с 30-метрова напълно компютъризирана автостълба, възможностите на която бяха демонстрирани на централния видински площад. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествен водосвет. Гостите и общинските кметове участваха в Учебен сбор на Областния щаб за изпълнение на Областен план за защита при бедствия в конферентния център на областната администрация. Заседанието бе ръководено от заместник областния управител Огнян Ценков.

Предложение за създаване на звено "Чистота", което да работи към общината, е изготвено от изпълняващия функциите кмет на Видин Добромир Дилов. В него се отбелязва, че създадената организация по сметосъбирането и сметоизвозването след развалянето на договорните отношения с фирмата по чистотата е временно решение на проблема. Затова намерението е да бъде разкрито такова звено, което да се грижи за събирането и транспортирането на отпадъците; миенето на улиците; ликвидирането на незаконни сметища; стопанисването на съдовете за отпадъци; поддръжката и дезинфекцията им. Ако бъде взето решение за създаване на звено "Чистота", в него ще работят около 100 души. След като Община Видин прекрати договора с почистващата фирма, мобилизира всички налични ресурси, за да организира сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъци. В последните дни в почистването на града се включиха 3 групи общински работници, информират от пресслужбата на общината. На най-възловите места до контейнерите бяха поставени найлонови чували, в които хората да изхвърлят боклука. Добромир Дилов отправи молба до няколко общини от региона, които да помогнат със сметосъбираща техника. На молбата откликна кметът на община Монтана Златко Живков, който е изпратил три автомобила на общинската фирма "Чистота". В подкрепа на усилията да се почисти Видин се отзоваха и общините Козлодуй и Ново село, които изпратиха сметосъбираща техника. Утре ще пристигне и една машина от Община Бойница.

"Програмата за преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България ще включва петте области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен." Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов по време на днешното заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район в Монтана. Заместник-министър Аспарухов подчерта, че районите за въздействие са определени като географски области с най-ясно изразени негативни тенденции и влошени демографски, социални и икономически показатели. Те ще служат за проучване, анализ и формулиране на мерките за преодоляване на тези тенденции. Прилагането на тези мерки в целенасочените програми за икономическо възстановяване ще включват територията на целия район за планиране. Такова беше и решението, което взе Съвета на днешното си заседание.

До края на април е удължен срокът изготвяне на експертизата за причините за наводнението в град Мизия, съобщиха от Окръжната прокуратура във Враца. Първоначално обявеният срок беше до края на този месец. Комплексната съдебно- техническа експретиза е назначена по делото на Районната прокуратура в Оряхово. Срокът е удължен заради обема и сложността  на поставените въпроси и по молба на вещите лица.

Врачанската "Топлофикация" започна да събира молби за спиране на парното в града от 1 април. Отговорниците на абонатните станции трябва да подадат документи, че желаят от тази дата топлоподаването да спре и в срок от 2 седмици енергийното дружество може да реагира, обясниха от фирмата. В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране намали цената на отопление и топла вода, считано от 1 април. Така във Враца потребителите на централно парно ще плащат със 7.7 % по-малко от сегашните 98.69 лева с ДДС за 1 мегаватчас. Прогнозите на местната фирма бяха за намаление от 11-12 на сто. "Топлофикация" във Враца има задължения за природен газ в размер на около 5 000 000 лева, които се равняват на неплатените към дружеството сметки от абонати и фирми. Намалението в цената на топлото в града под Околчица е едно от най-сериозните в страната. За сравнение, в Плевен цената на парното пада с 0.9% от 1 април.

Общинската избирателна комисия - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на общинския съветник Виктория Данкова, избрана на местните избори 2011 от листата на ПП "Българска социалистическа партия", и обяви за избрана на нейно място следващият в листата на БСП - музикалният педагог Анета Петкова. Това стана на заседание на ОИК, ръководено от председателя на комисията Иво Францов. Решението на ОИК - Мездра е във връзка с постъпило заявление от председателя на Общински съвет - Мездра Делян Дамяновски, към което е приложена депозираната на 26 март 2015 г. оставка на адвокат Данкова като общински съветник, информира Мирослав Гетов от Община Мездра.

Георги Първанов е предложен за председател на политическа партия Алтернатива за Българско Възраждане. Президентът на България присъства в Младежкия дом на учредителната областна конференция на АБВ-Монтана. Деветте общински организации, с 1 100 членове, единодушно застанаха зад кандидатурата на Първанов за председател на партията. За председател на Областния съвет на АБВ-Монтана бе избран д-р Емил Константинов- член на Изпълнителния съвет и член на Националния съвет на политическата формация.

Вторият етап на Националния конкурс "Малкият принц" във врачанското село Селановци ще се проведе на 2 април, съобщи Петя Русинова, директор на местното училище. 15 деца, от 5 до 7 клас,  ще пишат по избрана от тях тема между 3 предварително обявени. Темата ще бъде изтеглена около 10 часа. Първият етап беше обявен през месец ноември на миналата година, като темата беше "Истинските неща се виждат само със сърцето" . 194 есета пристигнаха от 19 области от цялата страна, 62-ма участници  се включиха в конкурса. Националният конкурс "Малкият принц" в с. Селанвоци се провежда за втора поредна година със съдействието на Регионален инспекторат по образованието във Враца, община Оряхово, кметството в селото, местното читалище "Самообразование 1894" и с подкрепата на местната общност.

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин отбелязва 145 години от своето основаване с поредица от събития. Документалната изложба на тема: "Началото... ся турна на Цветница", е първото от тях. Откриването ще стане на 1 април, сряда, в 11:00 часа. Експозицията е подредена в сградата на "Държавен архив" Видин. Тържественият концерт е на 3 април, петък, от 18:00 часа, в салона на видинския Драматичен театър. На Цветница- 5 април, неделя, от 09:00 часа, по традиция екипът на читалище "Цвят" ще присъства на празничната Света литургия в Катедралния храм "Св. вмчк. Димитър Солунски". След Литургията, около 10:30 часа, от храма ще тръгне Литийно шествие, което ще доведе участниците и публиката на традиционния пролетен празник на читалище "Цвят" на открито. Място на събитието също е традиционно- сцената пред художествена галерия "Никола Петров", в Крайдунавския парк на Видин. Началото на концертната програма е в 11:00 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50

Мъж пострада при катастрофа на път Е-79 в Монтанско

Шофьор на кола е пострадал при пътен инцидент с тежкотоварен автомобил на път Е-79 край село Горна Вереница , община Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Произшествието е станало вчера, 17 юли, около 01:20 часа. Причинени са материални щети и средна телесна повреда, комоцио, на шофьора на лекия автомобил. Пострадалият е настанен за..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24