Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите очаква излишък по консолидираната фискална програма през първото тримесечие на годината

Снимка: БГНЕС

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа на България към месец март 2015-а година се очаква да бъде положително и в размер на около 250 млн.лева (0,3% от прогнозния БВП), посочва Министерството на финансите.

За първи път от 2009 година насам се очаква излишък по КФП за първите три месеца на годината. За сравнение салдото към март 2014 година беше на дефицит в размер на 874,7 млн. лева (-1,1% от БВП), което означава, че бюджетната позиция през първото тримесечие на настоящата година се подобрява с 1,4% от БВП.

Според финансовото министерство по-високите приходи продължават да бъдат основният фактор за прогнозираното подобрение на бюджетното салдо, докато разходите остават близки до отчетените за същия период на предходната година. Министерството отбелязва, че само за последните два дни на март приходите, администрирани от приходните администрации, са в размер на около 340 млн.лева.

Очаква се приходите и помощите по КФП към края на март 2015 година да бъдат в размер на около 7,780 млрд. лева (25,6% от годишния разчет), което представлява номинален ръст от 18,3% ( с 1,2042 млрд. лева) спрямо първото тримесечие на 2014 година. Освен данъчните постъпления за доброто изпълнение на приходите допринасят и възстановените към България от Европейската комисия декларирани за възстановяване разходи по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони, като в частта на помощите са постъпили 530 млн. лева, което е с около 260 млн. лева повече от постъпленията за първото тримесечие на 2014 година.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към 31-ви март на база на оперативни данни и оценки са в размер на около 7,530 млн. лева., което представялва 22,9% от годишния разчет, като разходите остават номинално близки до отчетените за същия месец на предходната година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!