Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 април 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Общинските съветници във Видин приеха на извънредно заседание днес, предложението на временно изпълняващия длъжността кмет на общината, Добромир Дилов, за създаване на общинско звено "Чистота". Местната управа прекрати договора си с фирмата по чистотата "Титан АС" в града от 27 март т.г. 105 души, със средна брутна работна заплата от 440 лева, ще работят в новото звено към Община Видин, което ще отговаря за чистотата на територията й. То ще се издържа с общински средства, заложени в приетия от Общинския съвет бюджет, с наета техника и инвентар за сметосъбиране и сметоизвозване.

Проверка на състоянието на защитните диги и отводнителни помпени станции към тях започва от днес в област Видин. Тя е разпоредена от областния управител Момчил Станков, съобщават от областната администрация. Проверката ще бъде извършена от експертна комисия под ръководството на заместник областния управител Огнян Ценков. Дунавските диги при с. Куделин, община Брегово, с. Кошава, община Видин, както и защитната дига на река Тимок в землището на гр. Брегово ще бъдат обследвани днес. Състоянието на дунавските диги и помпените станции на територията на община Димово и в района от с. Ботево до гр. Видин ще бъде проверено утре.  

Дискусионен форум на тема "Пазар на труда 2015 - предизвикателства и възможности" се проведе днес в Областна администрация - Видин, съобщават оттам. Събитието беше организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България и фондация "Фридрих Еберт". Към края на февруари общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 9 173 лица. „Сериозни фирми имат желание да разкрият филиали във Видинска област при условие, че държавата намали данъка за работодателя, който предлага нови работни места и шанс за трайна заетост на хората в региона”, отбеляза Диана Найденова, главен експерт „Пазар на труда” в КНСБ.

Новата сграда на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин беше осветена. Той се помещава в бившето епархийско училище, в двора на Видинската митрополия. Водосветът беше отслужен от Величкия епископ Сионий. Центърът приема 63-мата си клиенти на първия етаж на зданието. Предстои ремонт и на втория етаж.

Всеки пети младеж на възраст между 15 и 24 години в България не работи, не учи и не се обучава. Това прави 22 % от анкетираните в проучването на УНИЦЕФ. Резултатите от изследването бяха дискутирани на кръгла маса, чийто домакин беше областната администрация в Монтана. Срещата откри заместник областният управител Нина Петкова. Близо 50 на сто от анкетираните от тази група са отпаднали от училище. Хората от малцинствата са в най-голям риск, нискообразованите младежи и живеещите в малки населени места. Половината от тях са без заетост над 1 година. Липсата на квалификация и опит е най-сериозната бариера за намиране на работа, стана ясно още на кръглата маса.

Градската управа на Враца търси 6 000 000 лв. за основен ремонт на улици. За тази сума Общината има разработени проекти с получени за тях разрешения за строеж, обясни кметът Николай Иванов. Местната управа разработва план и при подходящо време ще започне асфалтиране на завършени участъци от водния цикъл. В този график влиза не само траншейно запълване на каналите, но и цялостен ремонт на улиците, макар че за това са нужни доста средства.

Обстановката се нормализира в село Крушовица, община Мизия, където придошлата река Скът заля имоти. Опасността обаче остава при всеки дъжд, каза кметът Илия Илиевски. Той обясни, че най-потърпевши са хората, които живеят покрай реката. Там подпочвени води има още от миналия август. Илия Илиевски добави, че община Мизия сама не може да се справи с проблема и е необходима намесата на държавата. Според него язовирите трябва стриктно да се контролирт.

2 200 хектара гори са обходили експертите на Регионалната дирекция по горите в Берковица, за да оценят щетите от обледяването. Инвентаризирани са 250 000 кубически метра дървесина, каза директорът на дирекцията Сашко Каменов. Бедствието обхвана терена от Държавно горско стопанство  Мездра до Държавно горско стопанство Видин. Експертите на дирекцията по горите обхождат пострадалите райони всеки ден от януари.

Ситуацията с обработката на земята и сеитбата от арендаторите продължава да е изключително тежка в община Мездра. Предсеитбена обработка е извършена на 8 700 декара за слънчоглед и на 11 000 декара за царевица. Резитба и обработка е направена на 1 250 декара лозя. При общо 50 000 декара обработваема земя, е видно, че в една трета от нея машините изобщо не са влизали.

Близки и приятели на починалия след жесток побой пред местно заведение Николай Димитров организираха мълчалив протест пред Съдебната палата във Враца днес. Десетки тийнейджъри - връстници на 16-годишното момче, и възрастни издигнаха плакати, чрез които поискаха справедливи присъди за обвинените в побоя трима гардове.

Близо 1000 клиенти на НАП Враца са подали онлайн до 31 март декларациите си за облагане на доходите, което означава, че са ползвали 5% отстъпка от дължимия данък. От тях около 400 са подадени с персонален код /ПИК/. За сравнение през същия период на м.г. изпратените по интернет подоходни декларации са 345.  Общо подадените декларации за облагане на доходите в офис Враца към 31 март са 4500, като 22% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък.

Общо 16 130 лева данък върху доходите спестиха 450 видинчани, които подадоха до 31 март подоходните си декларации по електронен път с персонален код (ПИК) или електронен подпис. Това показват обобщените данни от данъчната кампания до сега. Общо подадените декларации за облагане на доходите в Офис Видин към 31 март са 2 300, като 20 % от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година. До момента са издадени близо 250 000 персонални кода на физически лица.

Над 300 ще бъдат бездомните животни, които екипът на фондация "Четири лапи" ще успее на обработи по време на триседмичната кампания в гр. Видин и околните села. От средата на март двама ветеринарни лекари, двама хващачи на животни и един клиничен работник от организацията за защита на животните работят в общинската амбулатория, разположена в близост до крепостта Баба Вида. Това е втора кампания на "Четири лапи" във Видин в рамките на последните 6 месеца. По време на двуседмичната си работа през ноември лекарите на организацията кастрираха, ваксинираха, обезпаразитиха и лекуваха 198 кучета и котки, заловени само в рамките на града.

Приютът за кучета във Видин има издаден лиценз за работа от днес. Това обяви изпълняващият длъжността кмет Добормир Дилов. За изграждането на приюта са използвани 370 хиляди лева. В него могат да бъдат настанени до 100 болни животни.

Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" и Северозападно държавно предприятие Враца съвместно с Врачанска Филхармония организират празничен концерт "Гората - извор на вдъхновение" по случай Седмицата на гората. Програмата включва изпълнения на творби от известни композитори под диригентството на Димитър Панов. Събитието започва днес, 2 април, в Градската концертна зала от 18.00 ч.

Лесотехничестата професионална гимназия в Берковица участва в изложба в Народното събрание, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Христина Христова. По повод Седмицата на гората, Министерството на земеделието и храните организира изложба на всички свои училища. Гимназията в Берковица участва с две табла, в които представя своите специалности, база и извънкласните форми. Лесотехничестата професионална гимназия в Берковица е най-старото средно професионално учебно заведение в Северозапада и тази година навършва 106 години.

С атрактивна визия на своя щанд се представя и тази година Община Враца на Международното туристическо изложение "Културен туризъм", което отвори врати днес във Велико Търново. Двете емблематични средновековни кули за града - Куртпашовата и тази на Мешчиите, посрещат гостите от страната и чужбина. Акцентът в представянето на Враца е върху възможностите за фестивален туризъм в региона. Врачанският щанд предлага също информация за възможностите за културен туризъм и съкровищата, които могат да бъдат видени в Регионалния исторически музей във Враца. Във форума се включиха общо 71 участника, от които 47 български общини, 13 чуждестранни общини, посолства, културни и научни институти, туристически агенции и фирми, които представиха туристическите ресурси на своите дестинации.

Сградата на местната управа във Враца ще бъде осветена в синьо вечерта на 2 април - Световния ден за информираност за аутизма. По този начин общината ще се присъедини към световната кампания, обяви кметът Николай Иванов. Враца е един от десетките български градове, които се включват в кампанията по отбелязване на Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Едно на всеки 150 деца по света се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света. У нас това са около 140 000 души.

И сградата на Областна администрация- Монтана ще бъде осветена тази вечер в синьо в подкрепа на кампанията "Освети в синьо" по повод отбелязването на Световния ден на информираност за аутизма.

Женската структура на ГЕРБ в област Видин се включи в националната инициатива във връзка със Световния ден за информиране на обществото за проблема аутизъм. В общините на област Видин бяха разпространени специални постери за разпознаване и ранна диагностика на състоянието аутизъм при децата. В България денят се отбелязва за четвърти път.

В читалнята на библиотеката при НЧ "Просвета -1925 - Мездра" официално стартира традиционният "Маратон на четенето", който бе открит от секретарката на читалището Валентина Цекова, в присъствието на деца от ЦДГ "Роза". Маратонът на четенето е свързан с една много важна дата - на днешния ден е роден големият писател Ханс Кристиан Андерсен. Празникът продължи с прочитането на приказката на Андерсен "Грозното пате" от главен експерт "Култура" Светла Дамяновска и драматизации по негови приказки, подготвени от децата. Маратонът ще завърши на 23 април, 11 часа  на площад "България" с Парад на приказните герои с ученици от училищата в града.

По повод Международния ден на детската книга във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" бе представена детската книжка "Врабченце без палтенце" от Ели Тонинска, пред децата от четвърта група на детска градина "Желязко Попниколов". С това екипът на видинската библиотека се включва в Националната инициатива Маратон на четенето в кампанията "Време за приказка".

Пролетното почистване се извършва в община Брегово. Наети по програма хора, които да се грижат за чистотата, вече няма, но всички заведения на бюджетна издръжка и жителите се включват в дейностите по почистването. Особено активни са социалните заведения в града и общината. Депата за биоразградими отпадъци са почистени до момента. Цветни градини и алеи се прекопават. Преглед се прави на състоянието на уличното осветление във всяко населено място и се монтират нови електрически тела.
   
Видинският филхармоничен оркестър посвещава традиционния си четвъртъчен концерт на 150 години от рождението на Александър Глазунов. Публиката ще чуе произведения на диригента Кирил Ламбов. Концертът е тази вечер, четвъртък, от 19.00 часа, в зала "Филхармония". Солист ще бъде Ангел Станков - цигулка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10