Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазарки и кумички показаха стародавни обичаи във Винарово

7
Снимка: Светла Бондова

Два детски пролетни празника все още се практикуват в някои села на Новоселска община. Единият е "Лазаруване", в който младите момичета се представят в общността и дават заявка, че са приключили с детството и навлизат в моминството. Обичаят, не е типичен за нас, а е внесен през 30-те години на миналия век от учителите в Ново село, но с удоволствие се почита и поддържа от читалището и детската градина.    Другият е "Кумичане"- ритуал, който се прави на Връбница /или Цветница/. Тази стародавна практика е характерна за с. Винарово. Рано сутринта момичетата, придружени от майките си отиват на вадата, която тече в местността "Средна чешма". Всяко дете носи хлебна кукла, откъсва залък от нея и го поставя върху "чучулинка"- изрязано парче от кратунка. Чучулинките се подреждат върху "мальица"- специалната дървена тупалка за чукане на коноп или за пране на черги и с нея се пускат по водата. Залъчето, което отиде най-напред, това момиче ще бъде "кумицата". Опитът се повтаря три пъти.  Кумицата посреща в този ден участничките в ритуала у дома и ги гощава с топла попара без сирене, направена от хлебната кукла. Всяко момиче ще отиде при нея "с поклон" на Великден. Така се нарича кошничката с подаръци- боядисани яйца, козунаци, сладкиши, която се дава на кумичката.
   
Снимка: Светла БондоваПролетните празници на Новоселска община бяха представени и в творческото ателие "Всички сме приятели", включено в квалификационната дейност на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Видин за учители от предучилищно възпитание. Домакин беше Обединено детско заведение "Акад. Ст. Младенов", филиал с. Винарово. Деца от 3 до 6 години от цялата община участваха в двата обичая. Малчуганите нагледно илюстрираха работата на учителките в смесени групи. Те с лекота пресъздадоха богатата обредност на лазаруването- с много песни, леки хорца, наричания и пожелания към домакините. Детското участие беше по-малко застъпено в кумичането, но ритуалът беше подготвен с внимание към детайлите и символиката, която носят.  Малките любопитковци го проследиха с истински състезателен хъс. Съдбата отреди три да бъдат кумичките- Дая от Ново село, Деница от Неговановци и Люси от Винарово. А към тях бе прибавена и Мирослава от четвъртата детска градина на общината - Флорентин. Този обичай завърши с хоро, водено от кумичките. Гости на детската градина в с. Винарово бяха детски учителки и директорки на детски и учебни заведения от цялата област. Ревю на народни носии от Новоселска община допълни обмяната на опит, а за всеки участник беше подготвен свитък с описание на двата обичая и опита за работа в смесени групи. Таня Иванова - специалист от РИО благодари на домакините за доброто представяне и подчерта, че творческото ателие е нова добра практика с висока посещаемост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34

Ремонт ще прекъсне временно тока на села във Видинско

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато утре, 6 август, за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч., съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:57

Здравната инспекция във Видин прави безплатни тестове за ХИВ

Националната лятна АНТИСПИН кампания започва от днес, 5 август и ще продължи до края на месеца. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин обявява „Седмица на отворените врати“ до 12 август, през която всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в имунизационния кабинет на ет. 3, ст. 41-ва в сградата на институцията...

публикувано на 05.08.24 в 15:39
Областният управител на Видин Ани Арутюнян ръководи работната среща за пожарната обстановка в региона.

Спокойна е пожарната ситуация в областта, отчетоха на среща във Видин

Работна среща във връзка с опасността от възникването на пожари на територията на областта се проведе в областната администрация във Видин . Пожарната ситуация е спокойна в сравнение с обстановката в страната, отчетоха представители на отговорните институции.  Небрежност и безотговорност при боравене с огън най-често са причините за възникналите..

публикувано на 05.08.24 в 15:19

Комисия заседава във Враца заради риска от чума по дребните преживни животни

Няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни на територията на България към момента, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на областната епизоотична комисия във Враца , председателствана от заместник областния управител Йордан Димитров. Поводът за извънредната среща на комисията е издадената заповед на..

публикувано на 05.08.24 в 14:59

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

публикувано на 05.08.24 в 14:00