Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 април 2015 година

Дунав при градския плаж на Видин
Снимка: Полина Тодорова
Измерванията на Агенцията за проучване и поддържане нивото на река Дунав за последните 24 часа сочат значително покачване на нивото в началото на българския участък. Повишението при Ново село е с 62 см, нивото достига 513 см. 80 см е покачването при Видин, водният стоеж е 585 см. Покачване от 64 см е регистрирано при Лом през изминалото денонощие, нивото там е 546 см. Водният стоеж при Оряхово е 412 см след покачване от 31 см над условната кота нула.


Силният вятър тази нощ разруши соларната инсталация за топла вода на училище "Христо Ботев" в Белоградчик. Слънчевата батерия е била монтирана на покрива на сградата. Повредата е много сериозна, каза Венци Вътов от Община Белоградчик. Скоростта на вятъра през нощта във Видин достигна над 60 км в час. Вятърът в Белоградчик е бил със скорост над 72 км в час, съобщи ръководителят на Хидрометеорологична станция - Видин Таня Илиева.

Община Видин започва набирането на работници за новото звено "Чистота". Кандидатите могат да подават молби в Информационния център, който се намира в административната сграда на пл. "Бдинци". Новосъздадената структура ще работи към Общината и няма да се наема фирма за извършване на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, а само техника. Продължава поставянето на найлонови чували до контейнерите, за да могат хората да изхвърлят в тях боклука, ако съдовете за смет са препълнени. Очакванията са, че в рамките на две седмици положението ще се нормализира, съобщиха от пресцентъра. Изпълняващ длъжността кмет на Видин Добромир Дилов изпрати благодарствен адрес до кметовете на общините Монтана, Козлодуй, Бойница, Ново село и Грамада, които помогнаха със сметосъбираща техника и работници за почистването през изминалите дни.

Жителите на село Цар Симеоново ще извозват с каруци битовите си отпадъци, докато Община Видин изгради звено "Читота" и осигури кофи за боклук. Кметският наместник Емил Димитров съобщи, че се очаква фирмата, която досега се грижеше за чистотата, да прибере съдовете си за смет. Той добави, че за последен път битовите отпадъци в с. Цар Симеоново са извозени на 14 февруари. Хората от селото сами почистили след това струпаните около контейнерите боклуци.

Административният съд във Враца отмени шест решения на магистратите от Районния съд, съобщават от местната управа. Те отменяха наказателни постановления на обща стойност 3 600 лева към "Понсстройинженеринг" ЕАД- изпълнител на проекта за водния цикъл. Казусът е върнат за повторно разглеждане в Районния съд, но от друг негов състав. Постановеното от административните съдии не подлежи на обжалване. Спорът между Община Враца и "Понсстройинженеринг" ЕАД е заради некачествено възстановяване на засегнати терени от строително-монтажни работи при изпълнение на дейностите по проекта. Фирмата обжалва санкциите, наложени с наказателни постановления от кмета Николай Иванов, които бяха издадени след проверки на общински служители. Още 8 висящи дела има към този момент във Врачанския административен съд, които чакат решение от магистратите по подобни спорове между местната управа и изпълнители по проекта за водния цикъл. Районният съд като първа инстанция потвърди днес /3 април/ още едно наказателно производство, съгласно което "Понсстройинженеринг" ЕАД  ще плаща санкции заради нередности по завършване на обекта си.

Община Враца е извършила всички необходими мерки за почистване на речните корита и прилежащите им територии от отпадъци - това е установила извънредна проверка от експерти на Районната инспекция по опазване на околната среда и водите. Инспекцията се е провела между 25 и 27 март в 17 населени места, през които преминават реки и са в Община Враца. Работата по почистването продължава в четири от населените места.

Разписанието на влаковете между Мездра и Видин ще бъде променено. Това става ясно от писмо на Поделение "Пътнически превози" на БДЖ до областния управител на Монтана Ивайло Петров. Сегашният график за движение на бързите и международни, и по голяма част от пътническите и крайградски влакове се запазват, се съобщава в писмото на БДЖ. Влак № 70100, тръгващ от гара Мездра в 04:25 часа и пристигащ в гара Видин в 08:02 часа, ще се движи по същия маршрут, но със заминаване от Мездра в 05:45 и пристигане във Видин в 09:15 часа. Назначават се нови влакове в направлението Лом - Брусарци - Видин и обратно. Отменят се влакове №№ 70224/70225 с маршрут Мездра - Враца - Мездра и се  назначават влакове №№ 70206/70207 с маршрут Мездра - Бойчиновци - Мездра. Отменят се влакове №№ 70224/70225 с маршрут Мездра - Враца - Мездра и се  назначават влакове №№ 70206/70207 с маршрут Мездра - Бойчиновци - Мездра.

Приключва кастрацията на бездомни кучета и котки, която екип на фондация "Четири лапи" проведе във Видин за последните 3 седмици. 331 животни са обработени от 16 март до 2 април. "Кучетата са 278- това са 154 женски и 124 мъжки. Котките са 45, от които 29 женски и 16 мъжки. Общият брой на кастрираните животни е 323, имаме 7 ваксинации и обезпаразитявания, както и едно лечение", съобщи д-р Маргарита Чанкова, ръководител на екипа от фондация "Четири лапи", при представянето на резултатите от работата им във Видин. Микрочипове, осигурени от Общината са поставяни на животните. Екипът е работил и в други населени места освен в областния град- Дунавци, Рупци, Буковец, Гомотарци, Покрайна, Синаговци, Градец, Новоселци, Слана бара, Кутово и Капитановци.

Строителството на приюта за кучета във Видин е завършено. Това съобщи секретарят на Община Видин Орлин Василев: "Беше приет от комисия, подадохме молба за разрешително за работа. То е вече готово и в понеделник ще ни бъде дадено. В този приют ще работят 7 човека- ръководител, ветеринарен лекар, двама ловци на кучета, двама гледачи и пазач." Капацитетът на приюта е за 96 кучета, които ще бъдат предлагани за осиновяване.

Сключването на договори между лечебните заведения и здравната каса приключи във Видин. 219 договора са сключени за оказване на медицинска помощ, съобщи директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев. Здравната каса е подписала и 86 договора със зъболекари в първичната стоматологична помощ и 9 за специализираната.

Ваксинация на дивите прасета срещу класическа чума започва от 4 април в област Монтана. Общо 2 400 примамки ще бъдат използвани на два приема до 18 април. Ваксинацията се извършва от ловците, под контрола на ветеринарните лекари. Чрез ваксините се създава имунитет на дивите прасета, които са единственият преносител на опасното заболяване, поясниха ветеринари.

Проект за паркоустройство на "Алеята на здравето" се подготвя в Белоградчик. Това съобщи кметът Борис Николов. Дейностите ще обхванат частта й от хотел "Скалите" до ресторант "Мислен камък". Проектът предвижда засаждането на нови дървета и оформянето на цветни пана от храсти и цветя.

Изложбата "Видинска плакатна школа" е открита в Художестевна галерия "Никола Петров" във Видин. Тя е посветена на 70-годишнината от рождението на плакатиста Сашо Каменов, каза уредникът Красимир Кръстев. Творчеството на Йордан Петров, Румен Цанов и Красимир Кръстев също е представено в изложбата. Над 40 плаката са експонирани, обясни Красимир Кръстев. Изложбата ще остане отворена за посещения до края на месец април.

Пролетен бал ще бъде организиран утре, на големия християнски празник Лазаровден в Берковица. Той ще се проведе от 10 часа в Детския център "Камбанка". Пролетният детски празник с карнавал е включен трайно в културния календар на община Берковица.

Община Видин и Видинската Света Митрополия обявиха програмата за великденските празници. Тържествен концерт по повод 145 години от основаването на Народно читалище "Цвят 1870" ще се проведе днес, 3 април, от 18 часа в  Драматичен театър. Лазаруване по селата е предвидено за 4 април, събота, от 8 часа. Великденско шоу "Детски звезди" ще има същия ден, от 11 часа, в МОЛ- Видин. Света Литургия ще бъде отслужена в неделя, на 5 април, Цветница, от 9 часа, в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в областния град. Литийно шествие ще потегли в 10:30 часа от храма и ще продължи до Крайдунавския парк. Празничен концерт на Народно читалище "Цвят 1870" е предвиден за 11 часа на откритата сцена в парка. Програмата за Великден продължава на 9 април, Велики четвъртък, със Света Литургия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10