Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 април 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Днес започва Страстната седмица. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва- в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение. Защо казваме "страстна седмица", това обясни архимандрит Самуил, председател на храма "Света Петка" във Видин:  "Искам това да кажа, защото много често думичката "страст" се свързва с плътската страст, с греховния живот на човека. И казваме въпреки това "страстна седмица". Това е седмицата, в която Спасителят върви към, в смисъл на земния си живот, към смъртта. Към смъртта и възкресението, разбира се. Затова, думичката "страст" в нашия случай идва от църковно-славянски и тя значи "страдание". Т.е. това е седмицата на страданията на Спасителя Исус Христос. Тогава постът е по-усилен, така да се каже."  Всеки ден от седмицата символизира важно за християнството събитие, като изгонването на търговците от храма, Тайната вечеря в Гетсиманската градина, предателството на Юда Искариотски, осъждането, кръстните мъки, смъртта и възкресението на Исус Христос.

Пет фирми кандидатстват за доставка на храни в бюджетните учреждения във Видин. Поръчката е с прогнозна стойност 2 милиона 130 хиляди лева за срок от 36 месеца. Офертите бяха отворени от комисия с председател заместник- кмета Видин по хуманитарните дейности и социалната политика Борислава Борисова. Тя обяви петте позиции, за които се кандидатства: "Първа позиция - хляб и хлебни изделия; втора - месо и месни продукти, риба и рибни продукти, яйца, пакетирани и консервирани хранителни стоки; трета- мляко и млечни продукти и плодове и зеленчуци; четвърта- кисело мляко и плодове за децата в подготвителните групи в детските градини на територията на община Видин, както и в детска градина в град Дунавци." Поръчката е за доставка на храни в детските градини, социалните и здравни заведения. Заради доставката на храните в бюджетните учреждения, през август миналата година Софийският апелативен съд отстрани от длъжност кмета на Видин Герго Гергов. Срещу него се води разследване за нарушение на служебните му  задължения по Закона за обществените поръчки. За участие в новата процедура за доставка на храни оферти са  подадени от ЕООД "ЮБП", ЕТ "Витан-Ж-Тодорка Младенова", "Фрукт-Н" ЕООД, "Радес" ЕООД и ЕТ "Ивил-Иван Кръстев".

Областните управители от Северозападна България подготвят предложения до Министерския съвет /МС/ във връзка с поддръжката на речните корита, отводнителните канали и язовирите, съобщи облстният управител на Плевен Ралица Добрева. Тя посочи, че едно от предложенията е да се даде възможност да бъде избегната обществената поръчка за почистването на тези водни обекти. Идеята е да се наемат фирми, които да почистват за сметка на дървен материал и инертни материали. Целта е времето за поръчката, в което има и период на обжалвания, и евентуално осъществяване на нова поръчка, да се оползотвори в реални, бързи и ефективни действия за недопускане на бедствени състояния на реки и язовири, поясни Добрева.

Кметове на села в община Мездра алармираха, че не разполагат с финансови средства и работници, за да почистят речните корита от отпадъци. Регионалната инспекция по околната среда и водите е дала срок за това до 15 април. Административно наказателни мерки ще бъдат налагани при неизпълнение на предписанията. Те са дадени във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за предприемане на мерки за недопускане на замърсяване на речните корита и прилежащите им територии. Селските кметове са притеснени от това, че не разполагат с ресурс. Един от тях разказа, че двамата със секретарката ходят да почистват района. Някои кметове казаха, че ще опитат да използват хората, които са на социални помощи и отработват 5 дни, а други, че ще се опитат да организират бригади от доброволци, но дали ще успеят не е ясно.

В Община Берковица язовирите "Мишковец" и "Валога" преливат през преливниците. На този етап няма опасност от преливането им и разлив на реките, което да застрашава населението на общината. Въпреки спокойната обстановка е създадена организация за денонощно наблюдение на водните нива на реките и язовирите, успокояват от общинската администрация в града под Ком.

От утре, 7 април до 20 април ще се изплащат пенсиите за месеца, както и великденската добавка от 40 лева за получаващите до 286 лева. Изплащането ще бъде извършено по график, предварително обявен във всяка пощенска станция.  Преводите по сметки на пенсионерите, които ги получават по банков път, ще бъдат извършени също във вторник, 7 април.

Бивши работници от сметосъбиращата фирма във Видин масово подават заявления за работа в новото звено "Чистота" в Общината. Договорът с фирмата беше прекратен в края на миналия месец. Половината от наетите при досегашния концесионер по чистота "Титан АС" бяха освободени от работа по време на стачка, заради неизплатени заплати. Останалите напуснаха в деня на прекратяване на договора с Общината. От днес в информационния център на местната управа се приемат документи за обявените работни места. 105 души ще работят в общинското звено. Работниците се надяват да получават редовно заплати. Докато заработи новата общинска структура, градът се почиства от строителната група на Общината.

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще организира четири изнесени приемни в област Видин през месец април. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпът на земеделските производители до консултантските услуги на службата. Приемните ще се проведат от 09:30 - 12:00 часа в Общинска служба по земеделие на 7 април- в село Бойница и град Кула, на 14 април- в град Димово и село Ружинци. По време на изнесените приемни всеки един стопанин ще може да получи актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони, включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 г., схемите за директни плащания и националните  схеми за подпомагане. Информация с датите, часовете и местата на провеждане на изнесените приемните за периода март-май 2015 г. е публикувана на електронната страница на Министерство на земеделието и храните в рубриката "Актуално", както и на интернет страницата на НССЗ в рубрика "Обучения и информационни дейности", подрубрика "Изнесени приемни".

Внимавайте при продажба на домашни животни, предупреждават служителите на реда. "Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. С наближаването на Великден и Гергьовден се активизира търговията с агнета и ярета. Често пъти крадците,представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират", предупреждават от полицията във Видин.

Общинска земя в село Долни Цибър, община Вълчедръм, ще бъде засадена със зеленчуци, с цел подпомагане на социално слаби семейства. Това обясни за Радио ВИДИН кметът, Камен Димитров: "Земята е 50 дка и ще бъде засадена с картофи, лук и домати. Тези, които са на социални помощи, трябва да отработват 14 дни. Вместо да подпират метлите, ще работят в зеленчуковата градина... Това, което бъде произведено, ще се дава на социално-слаби семейства и на детските градини в общината"- каза кметът. В Долни Цибър живеят 1 600 души, 99 % от жителите са от малцинствата. Регистрираните безработни към Бюрото по труда са 400 на брой, на социални помощи са 230, допълни Камен Димитров.

Отличници по физика от VII до XII клас от цялата страна гостуват във Враца. Националният кръг на олимпиадата по предмета се провежда в природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" в града. В нея участват 120 ученици от 4 възрастови групи. Състезателите са представители на 26 града от страната от около 40 учебни заведения. От област Враца са класирани 6 ученици. Кметът на общината Николай Иванов ще връчи награди на класиралите се на призовите места участници. Награждаването е тази вечер от 21 часа в Градската концертна зала.

В навечерието на Великден младата мездренска художничка Ивелина Ивова подреди в Библиотеката на градското Читалище "Просвета" своята шеста самостоятелна изложба, съобщава Мирослав Гетов от Общината в Мездра. Експозицията включва 13 графични творби, създадени през последната година. "Строгата графична техника в рисунките й е съчетана с пищност на образите, детайлност и безспорно майсторство, завладява с простота и сложност едновременно. Радващо е, че отново имаме възможност да се докоснем до този изящен фантазен свят, че авторката разтваря вълшебните му порти пред нас", подчерта при откриването на изложбата Светла Дамяновска, уредник на Градската художествена галерия. Ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледа изложбата всеки делничен ден до началото на месец май.

По повод на Великденските празници Регионалният исторически музей в Стара Загора, ще представи в Монтана фотоизложбата "Борис-Михаил Покръстител. Духът и волята на България".  Експозицията ще бъде открита в 17.00 ч. на 8 април в художествена галерия "Кирил Петров". Изложбата е посветена е на 1150 г. от кръщението на княз Борис I и приемането на християнството за официална религия в България. Тя е създадена по идея и с подкрепата на д-р Милен Врабевски - председател на фондацията "Българска памет". Неин автор е проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Изработването на 28-те табла, на които е представена експозицията, е финансирано от Община Стара Загора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10