Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 април 2015 година

Младежи във Видин се регистрираха в Бюрото по труда, за да могат да се възползват от възможностите, които Агенцията по заетостта предлага
Снимка: Полина Тодорова

Младежка трудова борса се проведе във Видин. 31 работодатели взеха участие в нея. Те  обявиха общо 66 работни места. Борсата беше посетена от 210 младежи до 29 години, от тях 118 са на възраст до 24 години. Трудовата борса беше тридесетата поред, организирана от Агенцията по заетостта. Обявените свободни работни места на борсата бяха за: шофьори, сервитьори, работник, лепач на стикери, монтажници на велосипеди, опаковчици, строителни работници, продавач-консултанти, ветеринарни техници, кредитни консултанти, сервитьори, готвачи, бармани, технически ръководител, лозари и други. Работодателите проявиха интерес към кандидатурите на значителен брой от търсещите работа младежи и готовност да ги наемат на работа.

Програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони се разработва от правителството
. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Смолян, където се проведе заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към Президента на Република България. "В нея ще бъде заложена ясна и конкретна визия за целенасочени инвестиции в регионите, които изостават в своето социално-икономическо развитие"- съобщи  министър Павлова. Заседанието на Съвета е второто за последните три месеца. Безработицата  и ниските доходи са сред основните проблеми на хората в Северозапада. Това сочи анализ, направен за няколко региона, сред които е и Северозападният.  Кметът на Берковица Димитранка Каменова представи проблемите на Северозапада на заседанието.  Управляващите са се ангажирали с изготвянето на програма за слаборазвитите райони на страната, която трябва да бъде готова до средата на лятото. Те работят и за бонус точки по европейските програми за изостаналите райони, посочи кметът.

Тенденцията за намаляване на населението на община Мездра продължава и през първото тримесечие на 2015 година. Това сочат данните на отдел "ГРАО". 22 368 са били жителите в общината на 31 март м. г. Хората сега са със 70 по-малко- 22 298. Населението в град  Мездра е намаляло от 12 526 на 12 506- с 20 души по-малко. Нито едно дете не се е родило в 19 от общо 27-те села на общината.

Постоянно наблюдение на язовирите е осигурено в община Берковица. Контролират се всички водоеми, като под особено наблюдение са "Мишковец" и "Валога" в Берковица и "Конярника" в с. Зафирово. "Няма опасност от преливането на язовирите в община Берковица и разлив на реките, което да застрашава населението на общината" - съобщи за Радио ВИДИН заместник-кметът на Берковица Радослав Найденов.

Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на традиционните за Великден храни- агнешко месо, яйца, козунаци, пресни плодове и зеленчуци, като се проверяват и боите за яйца. 45 проверки са извършени до момента във Видин. Едно предписание е издадено и са два акта са съставени за административни нарушения- за нерегламентирана търговия на месо. "Ще имаме и дежурни инспектори, чиито телефони ще бъдат обявени на сайта на Агенцията. Там може да се изпращат всякакви сигнали от граждани. Целта на нашите проверки е да гарантираме здравето и сигурността на гражданите. Призивът ми е да не се купува от нерегламентирани места, нека да се купува от регистрирани от нас обекти, които са на светло и на които извършваме непрекъснато проверки", обясни началникът на отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция във Видин инж. Красимира Стойкова.

Медицинският персонал на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Белоградчик протестира символично днес. Медиците се присъединяват към недоволството на лекари в България, които се обявиха срещу утвърдената от Националната здравноосигурителна каса Методика за финансиране на медицинската помощ. "Не сме съгласни с решението да се определя всеки месец бюджет на Касата, който ако го надвишим, можем да си позволяваме само 5% от следващия месец като лимит, което на практика ограничава дейността на нашата болница и средствата, които ще получаваме за извършената дейност", каза д-р Катя Лозанова.

Обследването на пострадалите от ледолома гори в края на миналата година още не е приключило, съобщи директорът на Държавно горско стопанство- Видин Веселка Борисова. Причината е трудният достъп до засегнатите райони. Най-пострадалите гори се намират в землищата на селата Раковица, Подгоре и Киреево. "Не може да се каже все още каква е падналата маса, защото не може на око да се прецени каква е кубатурата, която лежи на земята", допълни Веселка Борисова.

Десислава Димитрова - председател на Синдикалния регионален съюз на КТ "Подкрепа" във Враца и кметът на общината Николай Иванов подписаха колективен трудов договор. Договорът е между местната управа и  работниците и служителите от здравните кабинети в детските градини и училищата, детските ясли, детските кухни и медицинските специалисти в яслените групи на обединените детски заведения на територията на община Враца. В документа е постигната договореност синдикатите да участват в подготовката на проектите за вътрешни правила и наредби, които се отнасят до трудовите и свързани с тях отношения. Община Враца ще предоставя своевременна актуална информация за всички проблеми, касаещи заетостта и организацията на труда. Договорен бе удължен размер на основния платен годишен отпуск, като удължаването зависи от стажа и категорията на работниците и служителите. Договорен е допълнителен платен отпуск при встъпване в брак, при кръводаряване, при смърт на близък, за майки на деца под 18-годишна възраст. Възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит се определя като 1 %  върху брутното трудово възнаграждение, при 0.6 %, които се дават съгласно Кодекса на труда. Работното облекло, което ще предоставя Община Враца, ще бъде на стойност не по-малко от една минимална работна заплата. Община Враца ще покрива до 85 % от пътните разходи на пътуващите служители до работното място. Срокът за предизвестие при прекратяване на трудов договор е договорен на два месеца, при един месец, регламентиран в Кодекса на труда.

Вяра Кирилова и Искрен Томов от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин си извоюваха право на участие в националното състезание Седма панорама на професионалното образование в Пловдив. До това участие се стигна след като учениците се представиха достойно във Велинград на регионално състезание по професиите готвач, сервитьор и барман. В състезанията участваха 16 отбора, а тимът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" беше единственият представител на Северозападна България. В категорията "Най-добър млад готвач"  Вяра Кирилова от 11 "г" клас, с ръководител Вергиния Бежанова, се класира на четвърто място. В категорията "Най-добър млад барман" се състезава Искрен Томов от 11 "е" клас, с ръководител Анета Кирилова. Той се класира на шесто място. В категорията "Най-добър млад сервитьор" участва Даяна Цветанова от 11 "е" клас, която също се представи много добре при сервирането на менюто и декантиране на вино.

Враца е домакин на 47-та Национална олимпиада по физика. За нея в града пристигнаха 114 участници от 27 града в България. Учениците от 7 до 12 клас бяха разделени в четири възрастови групи - 7 клас, 8 клас, 9 клас и 10 - 12 клас. На празнична церемония кметът на града Николай Иванов връчи златните, сребърните и бронзовите медали на най-добрите в четирите категории. Бронзов медал при седмокласниците получи Евгени Кайляков, сребърен - Борис Панайотов, а златен - Иво Петров. Сред осмокласниците най-добра бе Светлана Тенева, която се удостои със златото. Сребърен медал бе присъден на Мартина Борисова, а бронзов - на Димитър Томов. При деветокласниците класирането в челната тройка бе Александър Атанасов, Константин Шейретов и Марин Димитров. В групата 10 - 12 клас златен медал заслужи Константин Карчев, сребърен - Ангел Шерлетов и бронзов - Никола Пулев.

Община Враца получи почетна грамота за оригинален експозиционен щанд и плакет на международното изложение "Културен туризъм", което се проведе във Велико Търново между 2 и 4 април. Престижното отличие е било връчено на тържествена церемония в читалище "Надежда" в старопрестолния град от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Градоначалникът на Враца Николай Иванов за наградата: "Това е поредното признание за нашите усилия в реализирането на възможностите на Враца в областта на туризма. Достойното ни представяне е още една възможност Враца да получи популярност особено сред хората, които професионално се занимават с туризъм. Това е третата ни награда от изложението във Велико Търново в последните четири години - бяхме наградени и през миналата година, и в 2012-та. Изказвам моята изключителна благодарност на Илия Стоянов - директор на Регионалния исторически музей, на Нарцис Торбов, на колегите от дирекция "Образование, култура, спорт и туризъм", на директора Маринела Петрова, на колегите Бойка Банкова и Ирена Николова, но най-вече на Ивайло Рацов, който беше автор на нашия щанд."

Българският червен кръст във Враца организира фондонабирателна акция за Великден. Хора в неравностойно положение ще бъдат подпомогнати със събраните средства, съобщи Гергана Михалчева, директор на местната структура на организацията. Червеният кръст във Враца е раздал 150 хранителни пакета от кампанията за Великден през миналата година, допълниха от БЧК.

Сметосъбирането и сметоизвозването в община Видин, мерките за преодоляване на младежката безработица в региона и проблеми с доставчици на обществени услуги. Това са някои от темите, които поставиха граждани  в приемния ден на народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Кметът на община Кула Владимир Владимиров и депутатът коментираха и възможностите за финансиране на проект на Общината за укрепване на третокласния път Кула - Старопатица.
 
68 проверки извършиха експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца през месец март. Проверена е чистотата на водоемите. Дадени са 9 предписания за констатирани пропуски и нарушения на екологичното законодателство, като три от тях са изпълнени и проверени в рамките на месеца. РИОСВ - Враца е осъществила проверки по пет постъпили жалби и сигнали. На двама земеделски производители от кв. "Бистрец" във Враца и на кмета на с. Камено поле, общ. Роман, са дадени предписания за почистване и недопускане на повторно замърсяване на нерегламентирани терени с торов отпадък. Акт за нарушение по Закона за опазване на околната среда е съставен на собственика на имот в Мездра, развиващ автотенекеджийска дейност и бояджийски услуги.

Чували и ръкавици могат да получат всички желаещи да почистят междублоковите си пространства плевенчани в стая № 25, ет. 2, в Община Плевен. Това съобщават от местната управа. На тел. 064/881 336 ще се приемат заявки за съдове за смет. На същия телефонен номер представители на институции или организации ще получат информация за обществени места или нерегламентирани сметища, които могат да хигиенизират по време на кампанията за почистване на Плевен, допълват от Общината.

Видинското сдружение "Активно общество" организира почистване на "Хайдук чешма" в село Градец преди Великден. Целта е районът да бъде изчистен преди провеждането на традиционния алботински събор, каза председателят на сдружението Радослав Георгиев. Организацията ще осигури чували и ръкавици, а кметството в село Градец-  инструментите за почистването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48