Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 април 2015 година

Снимка: Областна администрация Видин

Победителите в литературния конкурс "Имам една мечта..." бяха наградени на официална церемония във Видин. 31 ученици от общините Видин, Белоградчик, Брегово и Димово участваха в конкурса, посветен на Международния ден на ромите- 8 април. Победител стана Даниела Любенова от град Брегово. Албена Кирилова от Белоградчик получи втора награда, трета си поделиха Ренета Здравкова и Любомир Спасов от село Арчар. Председателят на сдружението организатор Донка Панайотова и Галя Петрова от Регионалния инспекторат по образованието връчиха наградите. Гост на награждаването беше заместник областният управител Огнян Ценков. Церемонията продължи на брега на река Дунав, където бяха пуснати карамфили в памет на жертвите на Холокоста.

Северозападния район изостава по почти всички основни показатели. Това показва докладът за резултатите от изпълнението на Регионалните планове за развитие за периода 2007 - 2013 г. Докладът бе одобрен на заседанието на Правителството днес. Анализът показва, че се запазва негативната тенденция Северозападният район да създава най-нисък брутен вътрешен продукт. В ЕС районът е с трайно най-ниско равнище на развитие. Задълбочават се демографските проблеми. Коефициентът на заетост намалява с 4.3% и остава най-нисък в страната. В сравнение с останалите райони, Северозападният е на последно място по размер на усвоени средства от ЕС- едва 7.4%.

С друго свое решение Правителството забрани вносът и транспортирането на боеприпаси с цел утилизация и унищожаване на територията на България. Въпреки съществуващата нормативна уредба и контрола от страна на държавата, зачестяват инцидентите при процеса на утилизация. През последните години при инциденти са загинали 19 души, а 18 са ранени. Настоящето решение има за цел избягване на възможните рискове при утилизация, както и избягване на инциденти и човешки жертви, посочват от пресслужбата на министерски съвет. 

За четвърта поредна година Видин ще се включи в кампанията "Да изчистим България заедно". Днес инициативата беше представена пред областния управител, кметове и представители на институциите във Видин. Тази година кампанията ще се проведе за пети път, каза Мария Лазарова от организаторите. На 10 май ще се чистят градските зони, на 17 май - зоните за отдих и спорт, на 31 май - детските площадки, на 7 юни - Природните паркове и Защитени територии, а на 27 юни е почистването на река Дунав. Средствата, които се отпускат за обезпечаване на логистиката, се разпределят под контрола на областните управители.

Областният управител на Плевен Ралица Добрева и заместникът й арх. Бойко Балтаков провериха на място поречието на река Искър за опасност от наводнения
, съобщиха от Областната администрация. Установено е, че реката е пълноводна, с буйно течение, но е в коритото си. Така наречената "Влашка махала" на град Искър, която е била залята през 2005 г., към момента не е застрашена, след издигната там допълнителна дига. В община Долна Митрополия нивото на р. Искър е достигнало 260 см, но реката е в коритото си и на този етап не създава опасности. В Община Червен бряг ремонтираният наскоро мост над Искър при село Чомаковци е в добро състояние. Взети са мерки за ограничаване скоростта и тонажа на автомобилите, които се движат по него, уточняват от пресслужбата на Областната администрация.

Опасни стоки в магазинната мрежа на област Монтана издирва здравната инспекция. Проверките ще продължат до края на седмицата. Стоките могат да бъдат разделени на три групи. Част от тях съдържат азобагрила и могат да причинят алергии, уточни д-р Даниела Караилиева, директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана: "Има дрехи, основно те са детски тениски, в които е доказано съдържанието на азобагрила. ... Втората, и то голяма група, това са бижута."
За първи път хигиенните инспектори ще издирват два вида опасни термоси, които са канцерогенни, уточни д-р Караилиева: "Те са произведени в Китай. Нотифициращата страна е Италия. Тя е установила, че в продуктите се съдържа азбест."

Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра закупи апаратура за 100 000 лева. Новата техника ще бъде използвана във Вътрешното и Акушеро-гинекологичното отделение и е закупена след обявена обществена поръчка. 30 000 лв. от средствата са отпуснати от Общината, а останалите ще бъдат изплатени на вноски от собствени средства на болницата. Здравното заведение има обучени лекари, които могат да започнат работа веднага. Целта е да се повиши нивото на обслужване на пациентите в общинската болница.

В община Враца няма регистрирани случаи на туларемия- това бе отчетено на заседание на Общинската епизоотична комисия.  Комисията разпространява сред гражданите информация за заболяването и мерките за предпазването. Източник на заразата са над 100 вида гризачи, боледуват някои хищници и ловни птици. За предпазване от болестта не трябва да се ползва вода за битови цели от непроверени водоизточници, при обработка на дивеч да се ползват лични предпазни средства, да се поддържат добри битови и санитарно-хигиенни условия и да не се допускат гризачи в домовете. До момента случаи на туларемия са регистрирани в областите София, Стара Загора, Бургас, Хасково и Симеоновград, информират от пресслужбата на Община Враца.

На своето трето заседание за годината Ботевският организационен комитет във Враца прие празничната програма за второюнските тържества, съобщават от Общината. По традиция и тази година Ботевите дни ще започнат на 27 май с изпращането на участниците в 69-тия Национален туристически поход "Козлодуй - Околчица". Над 30 са проявите в официалната и съпътстващата програма на тържествата, с които тази година ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. И на днешното заседание, председателствано от кмета Николай Иванов, бяха правени промени в програмата. Прието беше предложението концертите, които ще се провеждат всяка вечер от 19 ч. и се радваха на особено голям интерес от страна на врачани, да станат част от съпътстващата програма. В официалната програма ще влязат три от новите предложения- ученически конкурс за рисунка на тема "Земята на Христо Ботев", фотодокументалната изложба за създаването на Мемориалния комплекс по пътя на Ботевата чета и велопоходът "По пътя на Ботевата чета". След уточняването и единодушното гласуване на програмата за второюнските тържества, започва организацията на събитията, включени в нея.

Мартин Веселинов и Владимир Янакиев от видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим І" се класираха за 13-ата Национална олимпиада по информационни технологии в категория „Мултимедийни приложения”. Учениците в екип, подготвен от инж. Даниела Цветкова, разработиха уеб-сайт "Туристически пътеводител на област Видин", с който единствени от Видин бяха допуснати до финалния кръг на олимпиадата. Само 20 екипа от страната достигнаха до най-престижното ученическо състезание, което ще се проведе на 9 и 10 май в Монтана. Това е втори национален успех и признание за възможностите на Владимир и Мартин в областта на компютърните технологии. Преди 15 дни екипът спечели второ място в Седмото национално състезание по информационни технологии в Благоевград.

Изложба, посветена на великденския цикъл от празници е подготвил Етнографският музей в Берковица. Уредникът Станислава Витанова разказа повече за експозицията: "Представени са Лазаровден и Цветница, както и традиционното боядисване на яйца. Особено важно е боядисването на великденските яйца, известни в нашия край като перашки.Това най-много впечатлява нашите гости- името. То идва от името на кокошето перо, което е много шарено. Традицията е първото яйце да е червено и да се боядиса преди изгрев слънце и да се постави на червен плат. Енергията на слънцето ще се предаде на перашката и това е символ на здраве, късмет и берекет." Изложбата е изработена от уредниците в Етнографския музей Петя Гергова и Станислава Витанова.

На Велики четвъртък във Враца отваря врати работилница за перашки. В Етнографско-възрожденския комплекс ще започне боядисването на великденските яйца. В работилницата ще участват деца и ученици от града, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. На Великден в 10 часа на площад "Христо Ботев" ще започне общоградският празник за децата. Час по-късно пред сградата на читалище "Развитие" ще се състои празничен концерт на Духовия оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци "Вратица".

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов подпомогна финансово осъществяването на театрален спектакъл във Враца. Идеята на Младежка банка беше представена пред Хайтов от нейния председател Николай Николов, който е и шеф на Ученическия общински съвет във Враца. Николов припомни, че зад проекта за създаването на пътуващ моноспектакъл стоят Младежка банка и Театрална формация "Ефект" към СОУ "Васил Кънчов" във Враца. В средата на февруари тази година творбата, която е по вълнуващото произведение "Великденско вино" на Константин Илиев, беше показана пред публика.

Великденски концерт ще изнесе "Симфониета"-Видин. Диригент е Мария Бикова. Солист сопрано е Неля Кравченко. Това е второ гостуване във Видин на Мария Бикова: "Публиката ще чуе главно произведения, свързани с Възкресение Христово. ... Разбира се, има и други произведения в нашата програма. "Музика във водата", която ще бъде във втората част, като един апотеоз." Великденският концерт е утре, 9 април, от 19:00 часа, в зала "Филхармония".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48