Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 април 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е четвъртият ден от Страстната седмица- Велики четвъртък. Според Православната църква денят се свързва с Причастието, Тайната вечеря и предателството на Иуда. Света Литургия бе отслужена на Велики Четвъртък в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. След богослужението бе изпълнен чинът "Умиване на нозете". Белоградчишкият епископ Поликарп изми краката на 11 свещеници и една жена във видинския храм, като израз на своята готовност да служи на другите. Той пресъздаде ритуала, който Исус извършил на апостолите, преди да бъде разпнат. Много вярващи събира и вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания. В 17:30 ч. в катедралния храм във Видин бе извършено и последованието на 12-те евангелия.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата за здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Следващото яйце също е червено- то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение.

Дни преди празника цената на килограм живо тегло на агне във Видинско е на цена от 6 до 7 лева. Част от хората, които искат да сложат на трапезата си агнешко, го купуват от съседен Калафат, където цената е по-ниска- 2 евро за килограм. В магазините замразеното месо е на цена между 11 и 15 лева за килограм. Репортерска проверка на Радио ВИДИН показа, че въпреки високите цени, хората ще сложат на трапезата си за Великден и агнешко. Цената за 1 козунак от 500 грама във фурните е 1.50 лв. В магазините цената на традиционния празничен сладкиш е между 2.50 и 3.00 лева.

Националната здравноосигурителна каса е уведомила лекарите и аптеките, че могат да изписват и отпускат лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок заради предстоящите почивни дни по празниците. Това съобщи Десислава Петрова, експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин. Две от аптеките, разположени в централната част на областния град, до този момент са потвърдили категорично, че ще работят в обичайния си график по празниците. Няма пречка лекарствата да бъдат изписани малко по-рано от предвиденото, когато се събират повече празнични и съответно почивни дни, категорични са от Здравната каса.

Личните лекари трябва да уведомят пациентите си как ще работят по празничните дни за Великден- дали пациентите да ги търсят по телефона или да се обръщат към дежурния кабинет, съобщи Десислава Петрова, експерт в РЗОК Видин. Дежурният кабинет е различни от центровете за спешна медицинска помощ. Всеки един от личните лекари трябва изрично да информира своите пациенти на кой телефон и към кой точно лекар да се обърнат през празничните дни.

Допълнителни автобуси ще се движат по линията София-Видин в навечерието на Великденските празници. Заради по-големия пътникопоток, три извънредни автобуса ще потеглят тази вечер от столицата за дунавския град, съобщиха от видинска фирма за пътнически превози. Утре сутринта също ще бъдат направени три извънредни курса. Допълнителни автобуси се предвижда да има и в последния от почивните дни - 13 април, но в направлението Видин-София. Нормално се извършва пътуването с влаковете по линията София-Видин. Допълнителни вагони към композициите ще има от утре.

От днес до 14 април, във връзка с очаквания засилен тарфик, Автомобилна администрация ще проверява автобуси и таксита на местата с най-голяма концентрация на пътуващи. Проверки ще се извършват в цялата страна, а целта е да не се допускат технически неизправни превозни средства. Контролът на ДАИ ще включва и проверки на пътя, като за целта има мобилни лаборатории, в които също може да се тестват определени технически параметри.

Във връзка с наближаването на Великден и зачестилите сделки със селскостопански животни , от МВР предупреждават за възможни измами от страна на мними търговци. "Има много случаи, в които възрастни хора от проява напрекалено голямо доверие стават жертва на престъпления. Затова ние препоръчваме на стопаните, сега покрай Великден, при търговия с животни, да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им", каза  зам.директора на ОД на МВР във Видин Ваньо Димитров.От полицията допълват, че при извършена вече кражба, пострадалите трябва по най-бързия начин да сигнализират на телефон 112.

Екипи на Специализирано полицейско управление-Монтана с два автомобила ще се включат от утре, 10 април, в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци, съобщават от полицията във Видин. Служителите на жандармерията ще осъществяват съвместна патрулно-постова дейност с полицаи от Районното управление в Белоградчик. Предприетата мярка цели по-голяма сигурност за хората от малките населени места и намаляване броя на битовите кражби, допълват от полицията.

Извънредни дежурни групи от общинското дружество "БКС" ще бъдат ангажирани в почивните дни по Великден с поддръжка и почистване на обществените територии във Враца. Групите ще правят оборки и ще поддържат в чист и приятен вид градските паркове и междублоковите пространства. Това е разпоредил кметът Николай Иванов. В Община Враца ще работи дежурен телефон с номер 092/62-30-00, на който гражданите ще могат да подават сигнали. Дежурни екипи от Общината ще реагират на всеки подаден сигнал на този телефон. Екипи от строителните дружества, които изпълняват интегрирания проект за воден цикъл на Враца, също ще дежурят и ще са на разположение при необходимост.На 10 и 11 април четири екипа на комуналното дружество ще продължат с измиването на улиците на града, като ще работят по бул. "Мито Орозов".

Част от дейностите за удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ - Козлодуй ще бъдат извършени по време на плановия годишен ремонт на блока, който започва утре. Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. На този етап на няма причина ядреният регулатор да не издаде лиценз след 2 години за удължаване на срока на експлоатация на реактора, допълни той.

За разработване на проекти за общи устройствени планове през тази година общини от Монтанско получават от държавата 325 000 лева, съобщиха от областната управа. Община Берковица получава най-много от средствата- 142 000 лева, следват Медковец- 93 000 лева, Монтана- 36 000 лева и Брусарци- 31 000 лева. В общите устройствени планове ще бъдат набелязани квартали и зони за инвестиране през следващите 15 години.

Общински съветници от Видин поискаха да бъде създадена комисия за контрол на избора на фирма за доставка на техника и съоръжения, свързани с чистотата. Искането е внесено до председателя на Общинския съвет от 13 представители на местния парламент. Направено е предложение за свикване на извънредно заседание, на което да бъде създадена комисията. Предложението може да бъде разгледано и на редовна сесия, стига да не е късно, каза общинският съветник Добрин Иванов.

Петима са кандидатите по обявената от Община Видин обществена поръчка за ремонт на улици. Поръчката е за рехабилитация на общински улици и пътища от четвъртокласната пътна мрежа. Прогнозната стойност е 1 058 000 лева. Офертите бяха отворени от комисия с председател Румен Лилов, директор на дирекция "Устройство на територията". За ремонт са предвидени девет улици в града и площада около крепостта "Баба Вида". Заложени са също ремонт на улици в квартал "Нов път" и девет отсечки от четвъртокласната пътна мрежа в общината.

Ремонтни дейности се извършват на пътя Лом - Видин в участъка Орсоя - Сливата - Добри дол. Дължината на отсечката е около 13 км, извършва се изкърпване и изравняване на участъците, засегнати от свлачищните процеси, обясни кметският наместник на село Сливата Димитър Иванов. Освен свлачищните процеси, за лошото състояние на пътя Лом - Видин допринася тежкотоварният трафик. Пътят не е изграден за тирове, а по него преминават по 1000 камиона на денонощие, коментира кметският наместник на Сливата.

105 свободни работни места са обявени в Бюрото по труда във Видин. Най-много са местата за дейности, свързани с чистотата. Набират се 46 метачи и 15 сметосъбирачи. Свободни работни места има в шивашкото производство. Работещи в тази сфера фирми търсят 25 шивачи на мъжко и дамско облекло. Работодатели са заявили също работни места за шофьори, трактористи, заварчици, монтьори. За кандидати с висше образование е обявена само една свободна позиция- за инженер-проектант.

Валери Цветанов Георгиев е новият директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Той е назначен със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните, считано от 1 април 2015 година. По професия Валери Георгиев е зооинженер. Трудовият му стаж е изцяло в сферата на селското стопанство. Занимавал се е с растениевъдство и животновъдство. Работил е и в частния сектор. Валери Георгиев сменя на поста досегашния директор на ОДБХ-Видин д-р Цветан Топчиев, който остава в системата като официален ветеринарен лекар на община Брегово.

Библиотеката и Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета" в Мездра организираха представяне на книгата "Отвъд зримото" на Татяна Александрова. "Поетесата пише стихове, които я разкриват като една философски замислена съвременна жена с богата духовност, жена изпълнена от силни чувства, от търсения, от стремежа- вечния човешки стремеж към любовта", казва главният библиотекар Павлина Русева. Представянето на стихосбирката се проведе в залата на Община Мездра.

Пореден ученик от видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класира за участие на национална олимпиада. Деветокласникът Ивайло Стоянов ще представи Видин на третата Национална олимпиада по география и икономика. За Ивайло това е второ класиране на Национална олимпиада в тази дисциплина. През 2013 г. той спечели бронзов медал, съобщи за Радио ВИДИН неговият преподавател Йордан Йорданов. През тази година деветокласникът постигна успех и във финалния кръг на олимпиадата по английски език, където се класира на трето място в България. Той взе участие и в 40-ото издание на Националната олимпиада по биология и здравно образование, откъдето предстои да бъде оповестен официалният протокол на националната комисия с класирането на участниците.

Традиционната изложба-базар "Шарени перашки" отваря днес врати в Лом. Експозицията е подредена в централното фоайе на историческия музей и в нея могат да се видят рисувани великденски яйца и произведения на приложното изкуство. В изложбата-базар участват ученици от всички училища на територията на общината. Те представят великденски яйца, рисувани извън фолклорната традиция, картички, пана, пролетни украси и предмети на приложното изкуство, свързани с християнския празник. Експозицията бе открита в 17:00 часа в историческия музей.

В Детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" се проведе детски хепънинг с деца от четири детски градини във Видин. Те правиха великденска гора, като оцветиха различни картинки и ги поставиха на зелено пано. След това децата пуснаха балони на площада с пожелания за Великден.

Книга със стихове на невролога д-р Сашка Йотова бе представена във Видин. Изданието е събрало 43 стихотворения под общото заглавие "По хиляда начини". "Това е книга за хората, които чувстват и мислят", каза за Радио ВИДИН редакторът на книгата Анелия Гешева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15