Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ запази без промяна своята прогноза за глобален икономически растеж с 3,5% през 2015-а година

Международния валутен фонд запази без промяна своите предишни прогнози за глобалния икономически растеж през настоящата година, но подчерта за нарастващо различие в развитието на водещите световни икономики.

МВФ предупреди, че икономическото възстановяване продължава да бъде "сдържано и неравномерно" и обкръжено от голяма несигурност, включваща както съществуващото геополитическо напрежение, така и волатилността на финансовите пазари.

Според пролетния доклад на Фонда "Световни икономически перспективи" глобалният БВП ще нарасне през настоящата година с 3,5%, съвпадайки с предишна прогноза, направена през януари. За 2016-а година МВФ вече очаква малко по-силен икономически растеж от 3,8% при януарска прогноза за растеж с 3,7 процентни пункта.

Фондът обяви възходяща ревизия на своите прогнози за икономическия растеж на еврозоната през 2015-а година до 1,5% от 1,2% през януари и до 1,6% през 2016-а година от предишна прогноза в началото на годината за растеж с 1,4 процентни пункта.

В същото време МВФ намали прогнозите за икономическия растеж на САЩ и вече очаква повишение на американския БВП с 3,1% през тази и през следващата година при предишни прогнози през януари съответно от 3,6% и от 3,3 процентни пункта. Фондът цитира като причина за тази низходяща ревизия поскъпването на щатската валута с около 10% през последните шест месеца, което ще повлияе негативно на нетния американски износ.

                                                                                          Таблица с новите и с предходните икономически прогнози на МВФ

Снимка

За Китай МВФ запази своите прогнози без промяна за икономически растеж с 6,8% през 2015-а и за негово забавяне до 6,3% през 2016-а година.

Според новия доклад на Фонда по-ниските петролни цени ще добавят около 0,5% към глобалния икономически растеж през настоящата година. В същото време обаче беше посочено, че петролните цени могат да се повишат по-бързо от очакваното и това да навреди на глобалното търсене.

МВФ отново предупреди за наличието на редица рискове пред глобалния растеж, в т.ч. геополитическото напрежение и опасността от разрушителни движения на финансовите пазари, които все още могат да доведат до дерайлиране на мудното икономическо възстановяване. В частност Фондът посочи, че очакваното първо повишение на американските лихви на по-късен етап през настоящата година може да доведе до рязък отлив на капитали от т.нар. "развиващи се пазари".

Новият доклад "Световни икономически перспективи" е факт преди стартиращата по-късно през седмицата редовна пролетна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!