Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 април 2015 година

Снимка: Радио Видин Архив


Рогозенското съкровище е част от тракийските съкровища, които ще бъдат показани във френската столица. Четири зали са отделени в Лувъра за експонатите, намерени по нашите земи, а общата стойност на застрахованите предмети е за около 165 милиона евро. Изложбата се открива днес и ще остане в Париж поне до 20 юли. Засега не е ясно дали на връщане към България, експонатите няма да посетят и друга европейска страна. За организацията, идеята и реализацията на изложбата разказва Илия Стоянов, директор на Регионалния исторически музей във Враца: "Общо участват 17 музея от страната, като нашият се представя с една от най-големите колекции, включваща близо 140 културни ценности. Най-голям дял от тях се пада на съкровището от Могиланската могила и на Рогозенското съкровище, като интересното е, че за разлика от други изложби и в Европа, и в Щатите, и в Япония, колегите които са куратори от френска страна на изложбата не се хвърлиха на съкровищата само като злато и сребро, но поставиха една тема по-обща за бита на траките, която включва вече доста по-широк кръг от артефакти, включително от керамика, желязо, въоръжения, стъкло - неща, които са свързани с бита, но същевременно и с религията на траките." Изложбата е подготвяна в продължение на близо две години.

Докато Общината Видин закупи собствена техника за сметосъбиране, чрез пряко договаряне ще бъде определена фирма, от която да се наемат машини. В Общината има постъпили оферти, каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Предишният концесионер по почистването на Общината, изпълнявал услугите до 2009 година, е пуснал жалба до Комисията за защита на конкуренцията, защо няма отправена покана и до него. "Искат да се преустановят действията на Община Видин, докато Комисията за защита на конкуренцията не излезе с решение или съдът на последна инстинция, т.е. искат предварително изпълнение на жалбата." Около 50 души са наети до сега към новосформираното звено в чистота в Общината.

Община Видин е поискала средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за изготвяне на проект за укрепване на свлачището при село Цар Симеоново. Постъпило е писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че са необходими спешни мерки за стабилизиране на свлачището, с цел защита на живота на хората и да не се допусне затварянето на главния път Видин-Арчар, съобщи изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов: "Действията, които предприема Община Видин, са временно отводняване на терена и стабилизиране на свлачището, т.е. отвеждане на водите към канавките с цел недопускане овлажняване на призмата, по която се движи свлачището." Свлачището, при което беше разрушена и къща в селото, се активизира преди месец.

С бързи темпове тече ремонтът на диетичния стол в Монтана и на дневния център за младежи с увреждания. Средствата са заложени в бюджета на общината за тази година, уточни кметът Златко Живков. Ремонтират се и 15 улици в града: "Голяма част от почивните дни бяха работни за строителните фирми... Имахме доста обеми, по които голяма част от строителните фирми работиха. Знаете, че програмата е доста голяма."

В Белоградчик бяха отворени офертите за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа. За ремонт са предвидени четири отсечки. Двама са кандидатите по обявената от Община Белоградчик обществена поръчка за основен ремонт на общински пътища и изкърпване на асфалтови настилки по уличната мрежа в града. За ремонт са предвидени 6 отсечки от 4-класната пътна мрежа. Това са Орешец-Медовница, Вещица-Струиндол-Кладоруб, Салаш-Граничак, Върба-Сливовник, отсечката до село Дъбравка и пътят Чифлик-Стакевци-местност Бялата вода. На закрито заседание Комисия ще оцени офертите. Критерий за възлагане е икономически най-изгодно предложение.

Подмяна на входно-изходните и информационните табели е направено  в Берковица. Нова табела с информация за Зона "Ком" е поставена на отбивката в квартал "Беговица", каза зам.-кметът на Общшина Берковица Радослав Найденов.
"На входно-изходните точки на Община Берковица са поставени нови табели "Добре дошли в Община Берковица!". Отделно в "Беговица" са поставени табели със сменяеми елементи, които ще оказват на гостите дали пътят за хижа "Ком" е отворен, дали работи ски влекът, дали е задължително използването на вериги."

330 души кандидатстват за лични асистенти в община Видин. От Общината  са подали проект за 100 места по инициативата "Нови възможности за грижа", финансирана по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Социалната услуга ще е по час и предстои да бъде определено колко души ще бъдат назначени като асистенти на хора с увреждания. За Община Видин по програмата са определени 10 920 часа, съобщи ръководителят на направление Социални услуги Роми Василева. "Новото в новата програма "Нови алтернативи" е това, че ще бъде изключително и само почасово предлагането на услугата. Аз не въприемам това като методика, тъй като не може на един потребител, който е прикован на легло, да му се предоставя услуга два часа на ден." Изпълнението на социалната услуга в общината ще започне в началото на май. Личните асистенти на деца с увреждания ще бъдат назначени с предимство. Новост по програмата е, че  хората, които имат нужда, ще могат да ползват услугите на здравен медиатор, казаха от направление "Социални услуги".

Започват номинациите за почетен гражданин и наградата на Враца. Номинациите за носителите на званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" за 2015 г. ще се събират до 30 април, съобщават от местната управа. Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието "Почетен гражданин" се удостояват хора с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортния живот на града. "Наградата на Враца" е ежегодна и с нея се удостояват творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца.

Тази вечер във Видин е концертът на ансамбъл "Пирин". Проявата е част от Национално турне по повод 60-та годишнина от създаването на фолклорната формация. В програмата ще бъдат включени произведения от видинския край, съобщи в "Това сме ние" по Радио ВИДИН ръководителят на ансамбъла Денислав Кехайов. Концертът е от 19 часа в Спортна зала"Фестивална".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Със спортен празник в Арчар отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители по физкултура в България

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование" в село Арчар учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.  Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. По атрактивен начин, с разноцветни..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Мъж открадна чантата на възрастна жена от Мездра, по-късно я захвърли до дома й

На 22. 05. 2024г., в 20: 30 часа в РУ- Мездра е получен сигнал, че малко по- рано на улица в гр. Мездра, неизвестно лице, използвайки сила е издърпало дамска чанта от ръцете на възрастна жена.  Извършен е оглед на местопрестъплението и са намерени част от вещите, които са били в чантата. Чантата на жената е намерена в близост до дома й. Липси не..

публикувано на 23.05.24 в 11:46

20-годишен от Белоградчик е в ареста заради нелегални цигари

20 000 къса цигари без бандерол са иззели  вчера служители на РУ-Белоградчик. По случая е задържан 20-годишен жител на градчето.  Нередовната акцизна стока била открита в багажника на управляван от него лек автомобил, проверен в с. Долни Лом , съобщават от ОД на МВР-Видин.  Оперативна група е извършила оглед. Мъжът е задържан за срок до 24..

публикувано на 23.05.24 в 11:00

Такси блъсна мъж на пешеходна пътека във Видин

Пешеходец във Видин е с леки наранявания след инцидент на кръстовище в града, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При работещ трисекционен светофар на кръстовището на улиците „Широка“ и „Христо Ботев“, на зелен сигнал, таксиметров автомобил, е отнел предимство на 73-годишен мъж, пресичащ на пешеходната пътека.  Мъжът бил прегледан в ЦСМП, медиците..

публикувано на 23.05.24 в 10:25

Близо 57 000 фалшиви стоки задържани на двата моста между България и Румъния

56 949 фалшиви стоки – чанти, панталони, блузи, парфюми и други, носещи логата на световноизвестни брандове, са задържани при четири проверки на Дунав мост при Видин и Дунав мост при Русе. Нарушенията са установени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, в която участват смесени екипи от Агенция „Митници", ГД „Гранична..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Глаголицата "оживява" в Оряхово

В навечерието на Деня на св. братя Кирил и Методий в  Оряхово 400 ученици, учители и общественици ще участват в изписването на буквите на глаголицата като жива картина. Инициатор и организатор на проявата е местната управа в Оряхово.  Събитието ще се проведе на площад "Дико Илиев" днес от 18 часа, каза г лавният секретар на общината Христина Цонева:..

публикувано на 23.05.24 в 09:51

Предвижда се плащането на таксата за Дунав мост 2 да става и онлайн

Предстои следваща среща в района на граничния пункт при Видин да се проведе среща на институции, които имат отношение към трафика по Дунав мост 2 и превозвачи. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев след среща с браншови организации в София. Увери, че в  рамките на своите компетентности министерството ще направи всичко..

публикувано на 23.05.24 в 07:50