Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 април 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Съдия-изпълнител запорира скъпа апаратура на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин. Причината е дело, заведено от частна кардиологична клиника, която е бивш наемател в здравното заведение. Запорът е наложен като обезпечителна мярка от Софийски градски съд с оглед на предявяване на бъдещ иск, съобщи юристът Пламен Стефанов, адвокат на болницата във Видин. Апаратът, който е запориран, е на стойност 1 300 000 лева и е за диагностика на сърдечно-съдови заболявания. С налагането на запор той няма да може да се ползва, съобщи директорът на болницата, д-р Виолета Дочкова.

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин са затворили нелегален цех за месо в областния град преди Великден. Сигналът за него е бил подаден на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. "Непосредствено преди великденските празници във връзка със сигнал, подаден на страницата на Агенцията беше разкрит от инспекторите нелегален цех за месо, като съответно са унищожени около 2 700 кг продукция- кебапчета, кюфтета и други разфасовки и заготовки. Издадени са актове за установените нарушения и собственикът е глобен по член 12 от Закона за храните поради липса на регистрация", каза за Радио ВИДИН началникът на отдел "Контрол на храните" в дирекцията инж. Красимира Стойкова. Инспекторите са извършили 47 проверки в област Видин по празниците. Две предписания за текущи ремонти са издадени и са съставени четири акта за административни нарушения за нерегламентирана продажба на месо и прясно мляко.

Окръжният съд във Видин започна дело за контрабанда на близо 200 килограма хероин. Престъплението е извършено през септември миналата година. Наркотикът на стойност 31 милиона 692 хиляди лева, е открит в ремаркето на товарна композиция с полска регистрация на излизане от страната през граничния пункт на Дунав мост 2. Обвиняем е шофьорът Силвестър Смаговски, който  е полски гражданин. Съдът разпита като свидетел шофьор на друг автомобил, пътувал по същото направление заедно със Смаговски. Нова дата е насрочена за делото, за да бъде преразпитан друг свидетел, митничар, който днес не се яви на делото по уважителни причини. Делото ще се гледа отново на 15 май от 10.00 часа. Причината за отлагането коментира Люлин Лозанов, съдия по делото:

Правителството одобри нови 28 145 409 лева за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.
Почти цялата сума- над 27 млн. лв., са трансфери по бюджетите на общини за разплащане на разходи по овладяването на бедствено положение, ремонти и възстановяване на инфраструктура. Останалите средства покриват разходи на министерствата, като половината са за дейности по обезопасяване на язовирите в предаварийно състояние. 800 хил. лв. се отделят за укрепване и аварийно възстановяване в участък на р. Берковска в Берковица.

Пътуващите по пътя за София през Искърското дефиле трябва да бъдат особено внимателни преминавайки през отсечката между мездренските села Лютиброд и Черепиш. Там вчера след обяд се срути голямо количество земна маса, камъни и дървета, които напълно блокираха едното платно на пътя. Пострадали автомобили от срутването няма.

Ремонтът на улиците, пострадали от наводненията през миналата година в пет села на община Монтана трябва да приключи до края на април. Общо 1 250 000 лева са отпуснати от Комисията по бедствия и аварии, като това включва и изграждането на подпорни стени, каза кметът Златко Живков: "В Благово има шест улици, във Винище- още две. В Благово ще бъдат добавени още две улици. Текат ремонтните дейности в момента и аз се надявам до края на месеца те да бъдат готови."

Врачанското дружество "Топлофикация" обяви края на отоплителния сезон и започна поетапно спиране на топлоподаването на битови абонати и обществени институции.
Краят на отоплителния сезон обикновено настъпва на 1 април, но тази година беше отложен за след Великденските празници заради изненадващото влошаване на метеорологичните условия в началото на месец април. Топлинните счетоводители вече отчитат данните на топломерите от днес /сряда, 15 април/ и се готвят за окончателните сметки за целия отоплителен сезон. От врачанската "Топлофикация" отчетоха, че задълженията на битови абонати и фирми към частната фирма вече са за около 8 000 000 лева. Подобна сума пък дружеството дължи на "Булгаргаз" за изразходван природен газ.

Специални детектори ще мерят нивото на радон в жилищата. 99 уреда ще бъдат монтирани във всички общини в област Монтана, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева. Измерването е част от Националната програма за намаляване въздействието на концентрацията на радон върху здравето на българите. "Радонът е естествен радиоактивен газ, който е безцветен, без мирис и вкус. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. ... Основният път на въздействие на радона е чрез неговото вдишване, като по-голяма част от газа се издишва обратно", каза д-р Даниела Караилиева. Радонът е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за болестта при непушачите, подчерта д-р Караилиева: "Рискът от рак на белия дроб може да бъде намален чрез измерване концентрацията на радона и предприемане на необходими действия в случай, че се регистрират по-високи нива в жилищата ни."

Първият договор по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради вече е сключен в Община Берковица. "Вече са учредени четири сдружения в Берковица. Радвам се, че гражданите проявиха активност. Ние сме от първите със сключен договор и в цялата област"- каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. Сдруженията след регистрацията вече са юридически лица, регистрирали са се и в Агенцията по вписванията. Те трябва да подадат  заявленията за финансова помощ към Общината, която ще направи оценка и ще изготви договорите между местната управа и сдружението на собствениците вече като юридическо лице. То упълномощава Общината да го представлява от тук нататък в реализацията на програмата. Местната администрация пък отправя искане за целево финансиране до Българска банка за развитие. Учредяването на сдружения и подаването на заявления нямат краен срок. "Многократно се каза - първи по време, първи по място. Така че е желателно хората да участват по-активно до размера на финансирането. После вече ще бъде късно", допълни Радослав Найденов.

Фирмите от бившата база "Орловец" във Враца ще бъдат свързани чрез нов трафопост с електропреносната мрежа до края на годината. Това обещаха от "ЧЕЗ България" ЕАД при среща на регионалния мениджър на компанията Петър Докладал със заместник-председателя на 43-ото Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз за област Враца Явор Хайтов. Разговорът се проведе в централата на фирмата в София след настояване на Хайтов. Електроразпределителното дружество дръпна шалтера в бившата база "Орловец" във Враца на 8 април заради задължения на ПМГ "Стоун", като по този начин остави без ток стотици работници от заетите в района 17 местни фирми, които получават ток и го плащат редовно. Това доведе до протест пред сградата на ЧЕЗ във Враца, а след намесата на кмета на града Николай Иванов, електрозахранването беше възстановено.

Абонати във Видин остават без вода заради ремонтни дейности по водния цикъл. Жителите на ул. "Арда", в участъка от ул. "Св. Ромил Видински" до ул. "Владикина" и на ул. "Йоасаф Бдински", в участъка от ул. "Редута" до ул. "Арда" ще бъдат без водоподаване днес и утре за времето от 8:30 ч. до 17:00 ч.  

Множество дръвчета от видовете кедър, черен бор, смърч, туя, конски кестен и дървесна ружа са засадени вчера в селата на община Берковица- Боровци, Бокиловци и Ягодово, съобщиха от общинската администрация. Залесяването е част от инициативата на кмета Димитранка Каменова "Да върнем зеленината в община Берковица", която беше подета след ураганната буря на 30 януари т. г., повалила много дървета в общината. Много нови дръвчета бяха засадени в предишните дни в общинския център, където пораженията от бурята бяха най-големи.

20-тото издание на Общинския пролетен празник на читалищата от община Враца ще се проведе тази година.
Проявата ще се състои на 18 април (събота) в 10 ч. в залата на читалище "Развитие" във Враца. Над 500 самодейци от 21 читалища от общината ще излязат на сцената. Най-малките участници ще са петгодишни от с. Три кладенци, които ще представят хумор. Най-възрастният участник е 85-годишната Тодорка Кръстева от с. Косталево.

Деветокласниците Ивайло Стоянов и Борислава Чотрева, шестоклаксниците Анна-Мария Дамянова, Цветомир Цветков, Мария-Анна Боянова и осмокласничката Симона Стефанова от видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим І" се класираха за обучение в научно-образователния космически център на НАСА - Space Camp 2015. Учениците бяха подготвени от Валентина Велева (учител по физика и астрономия в гимназията) и участваха в конкурса с есе по една от трите обявени теми ("Аз управлявам - Мисия "Марс", "Защо казваме на Луната - спътник и земна приятелка?" и "Как си представям Космосът в звуци?"). От стотиците участници от цялата страна Ивайло и Борислава са класирани в първата категория ученици с възможност за спечелване на пълна или частична стипендия чрез допълнителен конкурс.

Видеонаблюдение се изгражда в община Брегово. Четири камери са монтирани досега в централната част на град Брегово. Груби нарушения на обществения ред до момента няма, мярката е превантивна, каза кметът на общината Милчо Лалов: "Искаме да е превантивно, за да не стане положението в един момент извън контрол. Засега няма нищо драстично на територията на общината, но времето, в което живеем, го изисква и ще го направим. Дори сутринта възложих да се отворят записите и да се види кои са извършителите на замърсяване в центъра на града." Целта на местната администрация е видеонаблюдението да обхване всички села от общината. Местата на камерите ще бъдат определени след съгласуване с полицията. Около 10 000 лева са предвидени за видеонаблюдението в бюджета на пограничната община.

Полицейска операция "24 часа контрол на скоростта" ще се проведе на 16 април, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Акцията е инициирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция- TISPOL в 22 от общо 31 държави-членки на организацията. Полицейската операция ще се проведе на територията на цялата страна за времето от 6 часа на 16 април до 6 часа на 17 април. Полицията във Видин обяви и точките за контрол на скоростта. Превишената скорост е сред най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, допълват от ОДМВР. Голяма част от тежките пътни инциденти у нас, при които има убити и пострадали, са причинени от същия фактор- движение с превишена или несъобразена скорост.

Административен съд Видин ще отвори врати за граждани в Деня на българската конституция, 16 април. Целта на инициативата е в рамките на един ден гражданите да се запознаят с дейността на съдебната власт, да добият по-реална представа за структурата на съдебната система, както и със служебните задължения на работещите в нея, съобщават от институцията. Хората ще имат възможност да посетят деловодство, регистратура и заседателна зала на Административен съд - Видин. Гостите на съда ще могат да се запознаят със системата за разпределяне на постъпилите дела. Инициативата "Дена на отворените врати" се провежда за пета поредна година.

Изтъкнатият видински треньор по кану-каяк Иван Стефанов е предложен да бъде награден от Президента на България с медал "За заслуга". Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет.
"Не знаех, че съм предложен за това държавно отличие, чест е за мен", каза за Радио ВИДИН Иван Стефанов. Той е роден през 1934 г. във Видин. Иван Стефанов започва да се занимава с гребни спортове от 14-годишен и завършва първия випуск на ВИФ "Георги Димитров" със специалност "кану-каяк". Той е ръководил всички състави на женския национален отбор по кану-каяк и младежкия национален отбор. Над 20 негови възпитаници са удостоени със званието "майстор на спорта", над 100 са медалистите от републикански и международни регати, а петима достигат върхови постижения при участието си в олимпийски игри и световни първенства. Българската федерация по кану-каяк обяви Иван Стефанов Иванов за един от 10-те най-добри треньори на България през изминалото столетие в този спорт. Удостояването му с държавното отличие е признание за неговите огромни заслуги като спортен деятел, съобщиха от пресслужбата на правителството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48