Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2015 година

Хубавото време изкара видинчани навън
Снимка: Ваня Минева


За поредна година Административен съд Видин отвори врати за граждани в Деня на българската конституция. "Целта на инициативата е младите хора да се запознаят с дейността на съдебната власт, да добият по-реална представа за структурата на съдебната система, както и за служебните задължения на работещите в нея", обясни председателят на Административния съд във Видин Нели Дончева. Магистрати от екипа на Административния съд се срещнаха в зала 13 на Съда с ученици от девети клас на видинската професионална гимназия ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", от паралелка с профил икономика и мениджмънт. Придружаваше ги Красимира Апостолова, преподавател по право. "Трябва да познаваш добре законите и да си готов да посрещнеш последствията от своите решения"- така младите хора обобщиха професията на магистрата. Председателят на Административния съд Нели Дончева представи пред младите хора структурата на българската съдебна система.

Рязко са нараснали досъдебните производства за нелегално преминаване на границата, съобщиха от Окръжната прокуратура във Видин. През миналата година са образувани 166 такива дела, а две години по-рано те са били само 13. На съд са предадени 385 души, съобщи говорителят на прокуратурата Владислав Влашев. Бежанската вълна затруднява работата на прокуратурата. При задържане на големи групи хора до сега за настаняване на бежанците  са ползвани и арестите в Лом и Монтана, но този в Лом вече е затворен, а в Монтана е с ограничен капацитет, каза Владислав Влашев.

До края на май две от общо петте дела срещу бившия кмет на Видин Румен Видов ще влязат в съда, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Владислав Влашев. Повечето от тях са за присвояване. Делата, по които работата в прокуратурата вече приключва, са за почистването на незаконните сметища и охраната на града. До края на годината ще има и обвинение по друго дело- срещу бившия директор на службата по земеделие във Видин Николай Тодоров. Общо 41 досъседебни производства за корупционни престъпления са наблюдавани от Окръжната прокуратура през миналата година. Четири лица са осъдени, с влезли в сила присъди, а едно е оправдано.

Лекарите нямат вина за случая, при който 29-годишна жена роди детето си сама в болницата във Видин. Това показва проверката в здравното заведение. Жената е родила на 27 февруари без лекарска намеса детето си, което по-късно е починало. "Няма нарушаване на правилника за вътрешния ред, както и на медицинските стандарти. Не е установена лекарска грешка", каза директорът на здравното заведение д-р Виолета Дочкова. "МБАЛ "Св. Петка", от проведения одит, няма никаква вина за случая. Няма лекарска грешка и това е констатацията на медицинския одит. Имаме констативен протокол и чакаме окончателния доклад от медицинския одит." Става въпрос за рядък медицински случай, е мнението на лекарите. "Тя не е имала никакво разкритие, когато е дошла, бил е запазен околоплодният мехур и просто не можем да си обясним каква е причината за това преципитирано раждане. Въпреки че в световната литература пише, че 0,4 до един процент са възможни такива раждания, които стават до шестия час", допълни д-р Дочкова.

В Монтана Регионалната здравна инспекция  извършва безплатни тестове срещу болестта хламидия, предоставени от Министерството на здравеопазването, съобщи директорът д-р Даниела Караилиева: "Хламидията, по принцип, е инфекциозно заболяване, едно от най-често срещаните полови заболявания, като засяга предимно млади хора, които имат чести сексуални контакти. Основно се засягат гениталните органи, но могат да бъдат засегнати очи, гърло, и ректум."

Пролетната забрана за риболов заради размножителния период на рибите влезе в сила. Водни обекти са оставени свободни за любителите риболовци. "Със заповед от 15 април 2015 година са определени сроковете за забрана през размножителния период на пролетно-лятно размножаващите се видове риба. За карагьоза (дунавска скумрия) забраната е от 15 април до 15 май в българския участък на река Дунав. За останалите видове риба във вътрешните водоеми забраната е от 15 април до 31 май. На територията на област Видин свободни за любителски риболов са язовир "Кула" и язовир "Дъбравка" в община Белоградчик, където може да се извършва любителски риболов с билети за риболов", каза за Радио ВИДИН Милен Методиев, началник сектор "Рибарство и контрол"- Видин. Забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, ще важи до края на месец май. Заповедта за рибностопанските обекти, които се  намират на надморска височина от 500 до 1500 м, ще влезе в сила от 1-ви май и ще продължи до 15-ти юни, включително. Всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата през периода на забраните под контрола на инспекторите по "Рибарство и контрол" от съответните териториални сектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В област Враца разрешените за риболов водни обекти са язовир "Сухият скът", язовир "Лиляче" и река Скът от "Мишонски мост" до центъра на град Мизия. В област Монтана водоемите, в които рибарите ще могат да ловят риба по време на забраната, са язовир "Огоста" в района на баластриерите, в землището на село Горно Церовене и обозначения участък, находящ се на 400 м западно от водоземната кула до началото на полуостров Расника, баластриерни водоеми до река Огоста в землището на село Громшин, баластриерни водоеми до река Огоста в землището на село Долно Белотинци и блато в кв. "Момин брод", град Лом.

2700 метра незаконни рибарски мрежи на бракониери са извадени от водите на язовир "Огоста" в Монтана при две нощни акции, съобщиха от Агенцията по рибарство. При първата проверка от района на "Расника" са извадени 12 мрежи, с обща дължина от 1500 метра. Около 5 килограма уклей е върнат във водата. Друга риба не е имало, като част от мрежите са били заложени за големи екземпляри. Следващата нощ инспекторите пак са влезли във водоема. От "Расника" и района на село Благово са намерени и извадени още 1200 метра мрежи. Около 20 кг сребриста каракуда и уклей е върната във водата.

НАП отново насочва вниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора на строителството, съобщават от приходното ведомство. През 2015 г. Агенцията ще предприеме редица мерки, сред които проверки и ревизии, срещи с представители на професионални сдружения и браншови камари, информационни кампании и др., за да намали рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в този сектор. За да се намали рискът за неотчитане на приходите от строители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП възложи 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях - 68%, са по Закона за ДДС.

Във Враца групата от общински съветници от ВМРО ще внесе за разглеждане и одобрение на следващото заседание на местния парламент Наредба за сформирането на доброволчески отряди за помощ при бедствия и аварии. Това обяви областният лидер на войводите Красимир Ангелов по време на пресконференция, на която присъстваха народният представител от Патриотичен фронт Красимир Богданов и председателят на НФСБ Георги Ценов. Според Красимир Ангелов "Враца е закъсняла в това отношение, но закъснението може да се отчете и като положителен пример, тъй като подготвеният документ ще може да използва опита на общините, в които има подобни отряди".

В Мездра четири жилищни блока имат сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Контрактите са подписани от кмета на общината Николинка Кътовска, изпълнителните директори на Българската банка за развитие и областния управител Малина Николова. Сдруженията на собствениците, които преминаха успешно процедурата по кандидатстване и ще ползват целевото финансиране, са Блок 2, 5 и 6 в кв. 101 и Общежитието на ул. "Сердика" №2. В тях има общо 204 апартамента. Обявена е и открита процедура за възлагане на обществена поръчка за архитектурно заснемане, изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията на Закона за устройство на територията и съставяне на технически паспорти на четирите жилищни блока. Към момента в Мездра има регистрирани 7 сдружения на собствениците от общо 18-те многофамилни жилищни сгради в града, които отговарят на условията за включване в програмата. Останалите три сдружения, които  са подали заявления за кандидатстване за безплатно саниране, са тези на Блок "Леденик" 2 и 4 и на жилищна кооперация "Железничар". Проблем при "Ледениците" създава една от собственичките, която отказва да осигури достъп до своя апартамент.

Ремонт на улици започва в Чипровци заради предстоящия на 2 май "Фестивал на чипровския килим". Основни артерии ще бъдат изкърпени в централната градска част, съобщи кметът Анатоли Първанов.

87 са желаещите да бъдат лични асистенти в община Белоградчик. 94 души кандидатстват за ползване на услугата. Класиране на потребителите ще бъде направено в края на месеца. Съгласно сключено споразумение между община Белоградчик и Агенция "Социално подпомагане" има одобрен бюджет в рамките на 3 600 часа месечно за предоставяне на социалната услуга, което е около 30 лични асистенти. Кандидатите, които не се класират сега, ще имат възможност да участват във втория етап на класирането в края на месец юни.

Във Враца неизвестни посетители са тествали своите мотори и автомобили върху тревните площи, предназначени за туристи с палатки. "Едва два месеца след вандалските прояви в заслоните край прохода Вратцата и в къмпинг "Кариерата", нещата се повтарят", бият тревога от Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". През изминалата година с много усилия и средства, част от които дарени от местни и  международни организации и фирми, бе изградено място за къмпинг в местността "Кариерата" над село Згориград. С помощта на едрогабаритна техника районът бе почистен от строителни отпадъци, затревен и облагороден, с изграждането на алпинеум и засаждането на 20 дървета. "За пореден път Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" се обръща към всички гости и посетители на парка да опазват изградената туристическа инфраструктура, която има за цел да осигури приятни моменти сред природата на всички нас", призовават от парка.

В ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин се състоя награждаването на победителите в областния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру" 2015. Първокласник от областния град има максимален брой точки от съревнованието. Участието на децата беше впечатляващо, каза за Радио ВИДИН председателя на Съюза на математиците- секция Видин Камелия Иванова. До националния кръг на математическото състезание се класират ученици след 3 клас. Класирането в следващия етап зависи от националното представяне. Участниците от Видин ще станат ясни след обобщаването на резултатите от цялата страна.

Във Видин тест за проверка на знанията по Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се проведе в Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". Деца от 8 до 10 клас са обхванати предимно, каза директорът на учебното заведение Румяна Петрова. Проверка на знанията по Програмата за международно оценяване (PISA), която се провежда през 3 години, ще се извърши и в училище "Цар Симеон Велики" във Видин на 23 април. Международният тест тази година измерва нивото на знанията по четивна грамотност, математика и природни науки. Основният акцент е поставен върху природните науки. 

Народният представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев посрещна в Народното събрание 80 ученици от област Видин. Те имаха възможност да почувстват атмосферата в пленарна зала. Владимир Тошев запозна учениците с дейността на законодателната институция. Децата се интересуваха кога се провеждат парламентарните заседания и им бе интересно да видят мястото на председателя на НС, на представителите на Министерски съвет, както и официалната ложа за президента. За по-малките ученици най-впечатляваща бе сградата на парламента. Народният представител разказа интересни факти от нейната история и обясни, че това е една от първите обществени сгради, построени в София.

Изложба на известния художник Чавдар Чакъров ще припомни на ломската общественост неговото творчество. В експозицията са подредени над 40 живописни платна на твореца. Те са изложени в галерия "Поломие". Откриването беше днес от 17.30 часа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим

Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК Монтана .  В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден за високата. В Чемиш ще има вода на четна, а във Видлица на нечетна дата. От седмици на режим са селата Равна, Горна Лука и Митровци, в община Чипровци...

публикувано на 17.08.24 в 15:05

Продължава Националният мотосъбор във Видин

Град Видин е домакин на 17-и поред Национален мотосъбор , традиционен за мотосредите . Събитието всяка година се радва на голям интерес. Тази година много участници пристигнаха специално за мотосъбора не само от страна, но и от чужбина: "Тазгодишният мотосъбор за мен е по-силен от предишния...Доста мотори, доста хора. Доста чужденци..

публикувано на 17.08.24 в 13:47

ПГ "Алеко Константинов" в Мездра ще реализира нов проект

Проектът "Заедно учим, творим и се забавляваме" е класиран и одобрен за финансиране от ЦОИДУЕМ. Продължителността на дейностите е 11 месеца , а стойността на проекта е 16 530 лв .  Проектът е насочен към дейности, свързани с ефективна социализация и общуване на ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти и осъществяване..

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Повечето присъди във Врачанския окръжен съд са условни

По-голямата част от приключилите дела в окръжния съд на Враца през 2023 година са завършили с условни присъди , това показват данните на НСИ. 1 114 процеса за престъпления са приключили през изминалата година , като за 407 от тях са постановени ефективни осъдителни присъди, по 514 са издадени условни присъди, 17 от споровете са завършили с..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Жители на Люти дол подадоха сигнал срещу строежа на Е-79

Жители на мездренското село Люти дол са подали сигнал до министерството на околната среда и водите, с който протестират срещу строителството на международния път в отсечката между Мездра и Ботевград . Хората потърсили помощ от екоминистерството, тъй като дейностите по трасето тровят въздуха им. Според недоволните, огромните машини, които..

публикувано на 17.08.24 в 08:29

В Монтана монтираха три паркомата

В Монтана вече работят три паркомата . Те са разположени на входа на парк „Монтанензиум" и останалите на булевард „Трети март" , поясни Емил Иванов , директор на общинско предприятие „Градска мобилност". Апаратите не връщат пари, предупреди Иванов и даде пример. Ако се пусне 2 лева в „зелената зона" ще ви даде два часа за паркиране, а не един...

публикувано на 17.08.24 в 08:21

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05