Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 април 2015 година

Голямата река
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин
По данни на Националния статистически институт в края на миналата година населението на област Видин е 93 361 души. По брой жители, областта е най-малката в страната. Същевременно Видин води негативната статистика по намаляване на населението. За миналата година жителите са намалели с 2,2 %. Областта е с най-висока смъртност 22,2 на хиляда души и с най-възрастно население. 27,9 % от хората са възраст над 65 години. Държавата няма да построи заводи, но ще помогне за инвестиции, обеща областният управител и заяви, че: "Област Видин се нуждае от целева инвестиция за подобряване на инфраструктурата и развитието на производствени мощности и нови работни места. Един от проектите е Свободна безмитна зона да се развие в индустриална зона. Има интерес от немски фирми, които ние почти сме успели да привлечем. На финалната права сме." През юни във Видин по покана на областния управител пристига делегация от Ортенау, Германия. В състава и ще са и представители на бизнеса, които от областната администрация ще привлекат като инвеститори. "Не на последно място, в стратегията са Северозапада се предвижда засилено участие на местната власт, която е двигателят. Знаете, че по програмата "Иновации и конкуренто способност ще се поощряват с допълнителни точки фирмите,  които кандидатстват от северозападния регион"- коментира Момчил Станков.


34 нарушения са установили служителите на "Пътна полиция" Видин по време на 24-часова операция за контрол на скоростта. Акцията приключи тази сутрин. 114 катастрофи са регистрирани в област Видин през първото тримесечия на тази година. В дните около Великденските празници са проведени още две специализирани операции- "Алкохол и неправоспособност" и "Скорост".

Министерството на образованието потвърди предложения от видинския Регионален инспекторат по образование прием за учебната 2015-2016 година. Профилираните паралелки след седми клас ще са 14, а професионалните- 7. Професионалните паралелки след осми клас ще са 6 и една профилирана, непрофилираните ще са 3, като се запазва и паралелката с прием след 6 клас в училището в квартал "Нов път", със специалност дървообработване. Две са новите предложения, каза за Радио ВИДИН Наталия Крумова, старши експерт в РИО Видин. "В  СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село обявяваме прием в паралелка с професия куриер (логистика на товари и услуги). А в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово откриваме една паралелка със специалност агроекология. И в двете училища срокът на обучение е четири години", обясни Наталия Крумова.

Ученици от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" подредиха свои творби в новата актова зала на училището. Младите художници са подбрали сами какво да покажат, каза за Радио ВИДИН преподавателят по изобразително изкуство в училището Митко Георгиев. Изложбата е под мотото "45 години знания, духовност, престиж" и е част от програмата, с която видинската английска отбелязва своя 45-ти рожден ден.

Здравната инспекция във Видин работи по Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население. Програмата е с продължителност 4 години и се реализира в цялата страна от 2013 година до 2017 година. Радонът като инертен газ се излъчва от земната кора. Има кратък живот и прониква навсякъде, но най-вече се застоява на първия етаж в жилищата. Във Видин измерването и разполагането на радоновите регистратори стартира от миналата година. Концентрацията на радон в жилищата може да бъде измерена и по желание на гражданите. В община Видин са поставени 51 радонови детектора и 13 в селата от общината. Такива радонови датчици има и в населени места от останалите общини на Видинска област.

Паленето на сухи треви създава опасност от възникване на пожари, предупреждават от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Монтана. С настъпването на пролетта събраните през зимата отпадъци и такива, възникнали при почистване на домовете и дворовете, се изнасят и най-често се запалват. От началото на месец март до настоящия момент служители от пожарната в  Монтана са участвали в гасеното на 87 пожара в сухи треви и ниска храстовидна растителност на обща площ над 1 457 дка. Особено опасни са запалванията на суха трева в близост до горски площи. Пожарите в горите стават причина за унищожаването на иглолистни и широколистни горски масиви. Безотговорното палене на суха трева води до възникването на пожари и в зърнени и фуражни култури. РД ПБЗН Монтана напомня на всички граждани, че паленето на сухи треви и стърнища е абсолютно забранено, а на извършителите ще се търси най-строга административно-наказателна отговорност.

Изложба на екзотични животни откри днес във Видин Тракийското херпетологично дружество. В нея са представени едни от най-отровните и опасни влечуги. Изложбата ще продължи до 6 май във фоайето на Филхармонията.

Самодейци от Врачанско се събират за 20-тото издание на Общинския пролетен празник на читалищата от община Враца. Празникът ще се състои на 18 април (събота) в 10 ч. в залата на читалище "Развитие" във Враца, информират от пресслужбата на Общината. На сцената ще излязат над 500 самодейци от 21 читалища от общината. Най-малките участници- петгодишни деца от с. Три кладенци, ще представят хумор. Най-възрастният участник е 85-годишната Тодорка Кръстева от с. Косталево. Любителите на различните изкуства ще се насладят на най-доброто от творчески сезон есен-зима 2014 - 2015 г.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" канят малките си приятели и техните родители на всяка неделя на детска работилничка и филмова прожекция. Инициативата стартира тази неделя 19 април от 10 до 12.00 часа в Природозащитен център "Натура". Малките посетители ще могат да рисуват, оцветяват и забавляват с координаторите на центъра.  Всеки посетител ще получи личен паспорт за посещенията си в инициативите. При събрани 3 посещения е подготвен сертификат и  малка изненада. Посещенията за безплатни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04