Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини от Северозапада получават стотици хиляди за общи устройствени планове

Мездра е сред общините, които ще получат финансова помощ за изготвяне на общ устройствен план
Снимка: Радио ВИДИН

76 общини в страната ще получат общо 7.1 млн. лв. за изработването на проекти за общи устройствени планове (ОУП) през тази година. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви тези, които ще бъдат подпомогнати финансово.

В средата на месец март Община Белоградчик е подала необходимите документи, с които кандидатства за финансиране на изработването на общ устройствен план. Местната управа ще осигури и съфинансиране на проекта. Иванка Петрова разговаря с Ангелина Георгиева- главен експерт "Обществени поръчки и икономическо развитие" в Община Белоградчик.

"Общата стойност на подаденото заявление е в размер на 192 хиляди лева. Акцентът се поставя върху развитието и устройственото планиране на урбанизираните територии в общината. Това са общинският център и близко разположените населени места. Преди да подадем тези документи имахме изготвено и задание за изработването на общ устройствен план. Надяваме се в скоро време да получим уведомление за финансиране на проекта"- каза Ангелина Георгиева.

Община Кула не е сред одобрените за финансиране за изработване на общ устройствен план, въпреки подадените в срок документи и общинско финансиране на изготвените проекти.

Община Мездра е една от общините, които ще получат държавни средства за изработването на общ устройствен план. Сумата е в размер на 142 650 лева и според кмета Николинка Кътовска ще са достатъчни за изработването му. Подробности за изработването на плана и ползите от него научаваме от разговора на Петко Котларски с Диана Павлова- началник отдел "Градоустройство, строителен контрол и обществени поръчки" при община Мездра:

"С общия устройствен план се определя общата структура на територията - жилищни територии, производствено-складови територии, за озеленяване, за спорт и развлечения, за обществено обслужване и всички видове територии, които трябва да се устроят за евентуално бъдещо развитие... Друга полза от общия устройствен план на една община са и промените в Закона за устройство на територията, според които след 1 януари 2016 година липсата на общ устройствен план на дадена община ще възпрепятства изработването на на подробен устройствен план за един или за група поземлени имоти за земите, които се намират извън урбанизираните територии, извън случаите по чл. 109, ал. 3 от Закона за устройство на територията, което ще се отрази силно ограничаващо върху възможните инвестиционни намерения, насочени към териториите извън границата на общия устройствен план и ще създаде невъзможност за привличане на инвестиции."

ЛомКакво се случва в Община Лом? Общината в момента има действащ общ устройствен план от 1991 година за централната градска част и от 1992 за кварталите "Младеново" и "Стадиона", съобщи сътрудникът ни Владимир Недев. През 2013 година местната управа е възложила на фирма да изработи техническо задание за нов устройствен план. техническото задание е прието с решение на Общинския съвет. Община Лом има готовност за провеждане на процедура за възлагане на изработването на общ устройствен план, допълва Владимир Недев.

Берковица е от общините, които спечелиха средства за изработване на Общ устройствен план.  Договорът за изпълнението му бе подписан на 6 април 2015 г., след проведена обществена поръчката в две обособени позиции - за изготвяне на общ устройствен план и за изготвяне на екологична оценка и оценка за съвместимост на плана, която е задължителна. Това каза пред Петя Генова заместник кметът на общината Радослав Найденов:

"ОУП-ът е основно определящ за развитието на града, защото е за период до 2020 г. и определя визията за града. Общата стойност на финансирането е 180 000 без ДДС. След това ще бъде направено и обществено обсъждане."

Според техническото задание, изработването на Общия устройствен план трябва да бъде съобразено с Приоритетите на общинския план за развитие 2007-2013 г. Визията на общината е: Община Берковица- център на туризма с развитие на селското стопанство и свързаните с тях дейности. Общината осигурява високо качество на жизнената среда, сигурност за жителите и опазване на чиста околна среда. Специфични изисквания към устройствената концепция на бъдещия ОУП е в няколко  функционални и тематични направления: селищна мрежа;  зони за обитаване; зони за труд; зони за отдих и рекреация; социална инфраструктура; комуникационно-транспортна инфраструктура; природни забележителности; културно наследство; туристическа инфраструктура; околна среда.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00