Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 април 2015 година

Снимка: Иванка Петрова


"Северозападна България и в частност Белоградчик са във фокуса на мерките за развитието на туризма, подготвяни от министерството." Това заяви  министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресслужбата на Община Белоградчик. Тя беше гост на откриването на туристическия сезон в града на скалите. Нормативни документи, свързани с новия Закон за туризма, се подготвят  за обществено обсъждане, съобщи още министърът. Те ще бъдат готови до месец юни и обхващат цялата регулационна рамка на дейностите в бранша. "Такива са Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, за балнео и СПА, за квалификацията професионалната на екскурзоводите, планински водачи, така че максимално да регламентираме всички дейности, които е необходимо да бъдат регламентирани, за да може да функционират нормално. Включително готвим успоредно промени в Закона за туризма, които по-нататък ще изискват и, разбира се, промени в тези нормативни актове, но е по-важно те да започнат да действат." Тържеството по официалното откриване на активния туристически сезон в Белоградчик започна с празничен водосвет. Кметът Борис Николов поздрави жителите и гостите на празника.

Всички самоосигуряващите се лица са длъжни еднократно до 30 април да подадат годишна декларация за задълженията си за социално и здравно осигуряване. Годишните осигурителни декларации се подават по същите начини както и данъчните декларации - по електронен път, по пощата или в офисите на приходната агенция, съобщи Милена Борисова, главен експерт в офиса  на агенцията за приходите във Видин: "Като най-лесният и достъпен начин е подаването им по електронен път, чрез ПИК код." Повече информация и консултации за попълване на годишните осигурителни декларации и плащането на дължимите осигурителните вноски може да се намери на интернет страницата на агенцията за приходите.

По 15-20 любители риболовци на ден си вадят билети в Агенцията по рибарство в Монтана. Забраната по време на размножителния период е в сила и важи до края на май. До тогава рибарите могат да мятат въдици в разрешените за това места. Заповедта е разпространена в рибарските магазини в областта. Над 300 души са подновили риболовните си билети от началото на годината в Агенцията по рибарство в Монтана.

Разкопаването на булевард "2 юни" във Враца, край централния вход на областната болница "Христо Ботев" е свързано с повреда на спирателен водопроводен кран, който е монтиран миналата година. Причината за повредата все още не е ясна, обясниха от общинската управа в началото на седмицата. Въпреки общественото недоволство от рязането на новия асфалт, кметът на града Николай Иванов припомни някои позабравени факти: "Миналата година асфалтирахме близо 4 километра улици с ясното съзнание и риска, че тези трасета, по които беше преминал водният проект, не са 100% готови за цялостно преасфалтиране. Имахме изключителната възможност да получим подкрепа за това и градът се нуждаеше много от тези основни ремонтни на основните ни булеварди. При асфалтирането, при допълнителните уплътнявания, за да не се получат пропадания, на конкретното място има унищожена ВиК арматура. Вероятно проблемът е от самото асфалтиране, въпреки че все още уточняваме точно чия е вината."

"Отпуснатите средства ще се изразходват по преценка на лечебното заведение. Недостигът на финансиране е хроничен, така че ще се използват стриктно и целесъобразно." Това каза заместник кметът на Берковица Радослав Найденов за отпуснатите на болницата в града над 95 хиляди лева. Министерството на здравеопазването даде 95 308  лева за финансиране на медицински дейности в лечебното заведение в Берковица. Средствата се отпускат за малки общински болници, които се намират в труднодостъпни или отдалечени райони на страната.

През миналата година е увеличен броят на прекратени дела, сочи отчетът за дейността на Окръжната и районните прокуратури във Видин. Прекратени са над 1300 досъдебни производства, като през предходната 2013-та година броят им е бил 920. Близо  60% от тях са срещу неизвестен извършител и са прекратени по давност, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Владислав Влашев.

Полицейски служители от Видин са намерени и иззели чувал, съдържащ 4 кг нарязана суха листна маса с миризма на тютюн и 25 кутии (500 къса) цигари без акцизен бандерол, с надпис "marble". Акцията е била в село Ружинци, община Ружинци и кв. "Нов път" във Видин, съобщи Регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Видин.

По време на специализирана полицейска проверка в Козлодуй врачански служители на реда са иззели незаконно огнестрелно оръжие и боеприпаси, открити в лек автомобил "Рено", собственост на 29-годишен мъж. В колата е намерен газов пистолет. А в жилището му са намерени и иззети ловно оръжие и боеприпаси за него, за които собственикът не притежава разрешение за носене и съхранение. По случая е образувано досъдебно производство.

Панаир на образованието ще се състои във Враца на 22 април. Общината организира събитието за четвърта поредна година. Участие са заявили 15 училища от общината, Професионалната гимназия по каменообработване от село Кунино, Химико-технологичният и металургичен университет София и Центърът за кариерно ориентиране към Регионалния инспекторат по образование. Учебните заведения ще представят възможностите за обучение, които предлагат. Шатрите ще бъдат разположени в градинката пред Сувенирната палата. Откриването е в 10:30 часа.

Във Видин на 22 април ще се проведе финалът на организираната от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Пролетна академия на природните науки. Събитието е по повод 130 години от рождението на патрона на училището и Международния ден на Земята. Финалът на състезанието- практически опити и задачи за финалистите на Академията, ще бъде от 8:00 до 9:00 часа, в сградата на Гимназията. Обявяването и награждаването на победителите е от 11:00 до 12:30 часа, на площад "Бдинци", където ще се представят с изложения, свързани с природните науки и екологията, ХТМУ София, ТУ Габрово, РД "Пожарна безопасност и защита на населението", ВВС знание, National geographic, "Пасат електроникс" и др.

Видинското училище "Петко Р. Славейков" кани на Седмица на отворените  врати, която ще се проведе от 22 до 29 април. В програмата са предвидени изложба "Това сме ние"; "Пролетни християнски празници"- представени от деца от III клас; състезание по математика "Математическа галактика"; спортно състезание "Мама, татко и аз"; Работилничка за идеи на млади предприемачи; открит урок по история, музика, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт "Разходка в изкуството", с деца от 5 до 9 клас; състезание по четене с разбиране "Детски бисери" и театрална постановка "Легендата".

Заради възникнали свлачищни процеси, движението при 178-ми км по пътя Враца-Мездра-Ботевград, в района след местността "Купяновец" в посока Ботевград, се осъществява в едната лента. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание като се съобразяват с актуалните пътни условия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15