Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 април 2015 година

Снимка: Ваня Минева

Финалът на организираната от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин Пролетна академия на природните науки се състоя на площад "Бдинци", при много голям интерес от страна на ученици, учители, родители. Събитието е по повод 130 години от рождението на патрона на училището и Международния ден на Земята. В последната състезателна фаза  финалистите на Академията преминаха през практически опити и задачи.

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия. С него се въвежда механизъм за подпомагане на тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия. Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои хора трябва да бъдат подпомогнати, доколкото не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус, съобщиха от правителствения пресцентър.

Повече от 80 души ще се включат в протест срещу лошото състояние на пътищата в област Видин.
Той ще се проведе утре на паркинга на химическия комбинат. Организация за него е създадена в социалната мрежа  чрез групата "Възраждане на Видин". Протестът ще е от 12 до 13 часа. Възможно е за кратко да бъде блокиран пътят, но гражданско неподчинение няма да има, съобщи Анжело Дренов, който е сред организаторите. Полицията е уведомена за протеста. Протестът не е срещу конкретна институция, казаха организаторите. От "Възраждане на Видин" смятат, че по този начин ще помогнат и на местните структури да решат проблема със състоянието на пътищата в региона.

Очаква се утре около 17 часа едномилионният автомобил да премине по Дунав мост 2
. На събитието е поканен министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Ивайло Московски, но все още няма потвърждение за присъствието му. Поканени са кметовете на Видин и Калафат. За шофьора на едномилионния автомобил, преминаващ по съоръжението, е подготвен подарък, каза Любомир Низамов, изпълнителен директор на дружеството за стопанисване и управление на моста. Увеличава се потокът на преминаващи автомобили по втория мост над река Дунав между България и Румъния. През първите три месеца на настоящата година трафикът е с 30% по-висок в сравнение със същия период на минала

Подготвя се въвеждането на единна система за туристическа информация, чрез която регистрите на хотелите да бъдат свързани с НАП и МВР. Това съобщи при посещението си в Белоградчик министърът на туризма Николина Ангелкова: "Също така работиме в посока въвеждане на единна система за туристическа информация, като онлайн платформа по защитени канали, а именно свързването на регистрите на хотелите с НАП и МВР, като обсъждаме вариант и идея, от 2016 година, разбира се, тази платформа да функционира, защото са необходими промени в закона и съответно нейното въвеждане, като това ще струва около милион и двеста хиляди лева за цялата софтуерна програма."

Световният ден на Земята, който се отбелязва на 22 април, тази година преминава под мотото "Време е да дадем пример". 45-та годишнина от честването на Деня на Земята може да се окаже най-вълнуващата в историята на опазването на околната среда, каза Алексиния Николова, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана. 17 деца от Ресурсен център- Враца отбелязаха заедно с експерти на РИОСВ - Враца и Басейнова дирекция за управление на водите "Дунавски район" с център гр. Плевен Световния ден на Земята. Празникът започна със засаждане на фиданки - брези и ясен в двора на базата. В интерактивните игри - "Изчезване на местообитанията", "Дядовата ръкавичка", "Горска екосистема" и "Да се справим заедно", децата научиха защо трябва да опазват природните ценности и да се грижат за флората и фауната. Празникът продължи с рисунки на асфалт и с подреждане на икебана от пролетни цветя.

70-годишнината от победата над фашизма отбелязаха в Монтана. В залата на Младежкия съюз се събраха ветерани от войните от цялата страна. Кметът Златко Живков бе награден с юбилеен  медал. Градоначалникът на Монтана връчи почетна значка на общината на Иван Сечанов, председател на Националния съюз на ветераните от войни

Три идеи на Община Берковица спечелиха финансиране в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда 2015" и обявения от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема "Обичам природата и аз участвам". Това каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. Берковските предложения са спечелили в голяма конкуренция, но добрите и реалистични идеи са наредили нашите проекти сред печелившите. 10 000 лева са за почистване и облагородяване на парка в с. Замфирово, където се провежда ежегодният Гушански събор по Спасовден. С по 5000 лева ще бъдат финансирани ОУ "Иван Вазов" и ЦДГ "Звънче". Най-атрактивното от идеята на основното училище "Хиляди малки стъпки" е закупуването на микроскоп за наблюдения. ЦДГ "Звънче" ще проведе обучения и ще бъдат закупени образователни игри.

Със своя заповед областният управител на Видин Момчил Станков обяви  за пожароопасен сезон в горските територии на региона периодът от 20 април до 31 октомври 2015 г.
Това съобщават от областната администрация. Заповедта е издадена на основание Закона за администрацията и Закона за горите и във връзка с предложение на Регионална дирекция по горите - Берковица за осигуряване на пожарна безопасност, предотвратяване и гасене на пожари в горските територии. По време на пожароопасния сезон е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на горими отпадъци е позволено само на определените за целта места.

Около 3 900 видинчани подадоха годишните си данъчните декларации досега.
На 30 април изтича срокът, в който гражданите могат да подадат декларацията си за облагане на доходите от 2014 година. Освен в офисите на приходната администрация, декларации могат да се подадат по електронен път - с електронен подпис или с ПИК, по пощата с обратна разписка или в определени пощенски станции където се издава входящ номер. Най-лесният и удобен начин е подаването на декларацията по интернет с персонален идентификационен код, припомниха от офиса на приходната агенция във Видин.

30 април е срокът, в който трябва да се внесе дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите. Плащането на данъка е второто задължително условие за ползване отстъпка от гражданите, подали своите декларации по електронен път до 31 март. При попълване на преводни нареждания към бюджета, е необходимо да се напише точната дължима сума, кода за вид плащане и ЕГН-то на физическото лице, което дължи данък, обясниха от офиса на приходната агенция във Видин.

Банковите сметки на 150 фирми от област Монтана с невнесен в срок корпоративен данък могат да бъдат запорирани, ако до седмица  не платят дълга си или не представят обезпечение
. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък от фирми, регистрирани в областта. Това съобщават от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) в Монтана. Преди да започне принудително изпълнение, от НАП осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона.

176 души са подали заявления за "Личен асистент" в Кула. Кандидатите са за потребители на социалната услуга и за лични асистенти. Служители на Дирекция "Социално подпомагане" в Кула извършват оценка на желаещите да ползват помощта. Определените места за общината за потребители на услугата са само 35, а кандидатите са 89. Критерий за сключване на договор ще бъде оценката на социалните работници, която ще съдържа и определения им месечен бюджет, т.е. колко часа дневно и месечно ще им бъде предоставяна услугата. Хората, които могат да ползват личен асистент, трябва да са с увреждания, с ограничения или невъзможност за обслужване, самотно живеещи тежко болни, семейства на деца с увреждания. Списъците на кандидатите за лични асистенти са готови, като те са 87 на брой в общината. Тези, които ще бъдат назначени да предоставят услугата, ще преминат специално обучение.

В Криводол започва процедура за набиране на потребители на социалната услуга "Осигуряване на топъл обяд". Заявления ще се приемат до 28 април в Общинско предприятие "Социални и комунални дейности". Целеви групи са лицата и семействата на месечно подпомагане, с нисък доход, неосигурени, самотноживеещи лица с деца, подпомагани по Закона за семейни помощи за деца. Топъл обяд ще бъде предоставян на 100 потребители в продължение на 170 работни дни от 1-ви май до 31 декември, съобщиха от Общината.

В бюджета на община Враца са предвидени 25 хиляди лева за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми
. Темата за репродуктивните проблеми е табу в малкия град, смята врачанският координатор на фондация "Искам бебе" Първолета Николова. Тя обясни, че много от двойките ходят директно в София, за да не се разбира в града.
За втора година Община Враца отпуска средства за семейства, които искат, но не могат да имат деца. Кметът Николай Иванов заяви, че Комисията по здравеопазване и социална политика към Общинския съвет е изработила правила за вземане на решение за отпускане на средствата.

Жителите на врачанското село Камено поле са информирани за схемите на телефонните измамници и през последните години такъв случай няма.
Кметът Цветелина Ботева обясни, че преди месец само за ден е имало около 50 опита, но нито един от тях не е успешен. Последната телефонна измама в Камено поле е преди няколко години, когато жена предала на извършителите 250 лева. За да не се допускат нови случаи, темата се обсъжда на всички събрания в селото, добави кметът.

Панаир на образованието беше открит във Враца. Свои шатри в панаира имат 15 начални, основни и средни училища, профилирани и професионални гимназии, Химико-технологичният и металургичен университет в София, врачанският филиал "Проф. д-р Иван Митев" на Медицинския университет в София и Центърът за кариерно ориентиране към Регионалния инспекторат по образование - Враца. Ученици, учители и директори представяха достиженията и възможностите на своите училища. Всяко учебно заведение вложи фантазия и собствен стил в представянето си. Едни рисуваха, други танцуваха или пееха, трети раздаваха флайери, други бяха подредили купите и медалите, завоювани от тях в различни състезания, разказаха от Общината. Заместник кметът Красимира Георгиева откри Панаира на образованието. Инициативата се провежда за четвърта поредна година и неин организатор е Община Враца.

"Седмица на отворените врати" започна във видинското училище "П. Р. Славейков". Инициативата цели да запознае родителите с постиженията на учениците. Част от програмата е откриването на офис на ученическа компания, която ще развива рекламна дейност, каза директорът на учебното заведение Катя Трифонова. Седмицата на отворените врати ще завърши на 29 април с театрална постановка, представяща легендата за крепостта "Баба Вида".

Ученик от Враца Коста Костов спечели сребърен медал от третото издание на иновационен лагер за бизнес идеи, организиран от фондацията "Джуниър Ачийвмънт". Това е 22-ото отличие за възпитаниците на СОУ "Козма Тричков" от последните 3 години, пресметна преподавателката на младите таланти Румяна Витньова. Достигането до финалите става след сериозна пресявка, в която се включват 160 екипа от по поне трима души от училища в цяла България. Врачанското училище класира 2 екипа с две идеи.

Вокална група "Детски свят" при ОУ "Христо Ботев" в Мездра, дуетът- Моника Велчева и Жанита Антонова, които участваха и като индивидуални изпълнители, направиха бляскаво представяне в София. Те бяха участници в певчески конкурс на Програмата за творчески ваканции на Националния дворец на децата (НДД) "Хайде да творим заедно!". Ръководител на групата е преподавателката по музика Анета Петкова. Талантите от Мездра получиха за своите изпълнения най-високото отличие- грамота, медали и десетдневен безплатен творчески лагер на море. Програмата е разработена от НДД и е финансирана от Министерството на образованието и науката. В нея са поканени да участват деца от Детските комплекси и Центровете за работа с деца от цялата страна, които са отличени в международни и национални конкурси, фестивали и състезания.

В навечерието на Международния ден на Земята жителите и гостите на гр. Брегово станаха свидетели на невероятен музикален спектакъл, който премина под наслов "Ще бъде детска планета"
. Благотворителната цел на спектакъла бе да бъдат подпомогнати две талантливи деца от с. Балей, общ.Брегово- Димитър и Петър Юриеви, които се обучават в Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка, за да продължават да развиват своя талант и да прославят родния край. Салонът на читалище "Развитие" бе препълнен, а гости на тържеството бяха учители от Професионална Гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", в което се обучават много деца от Брегово, както и директори на детски градини от Видин. Музикалният спектакъл бе подготвен от ЦДГ "Детелина"- Брегово, Център за работа с деца и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. На сцената в салона на читалище "Развитие" бе подредена тематична украса- континентите на Земята. Спектакълът започна с кратка информация за всеки един континент, бяха показани  и най-типичните танци на конкретната страна. Събраните средства - 420 лв. ще бъдат предадени на Димитър и Петър Юриеви. Днес, на редовното си заседание, общинските съветници от Брегово също решиха да дарят еднократно сумата от 500 лева на двете талантливи деца, за да могат да продължат образованието си.

Представителна група на Танцов състав "Хемус" към Община Враца заминава за гр. Франкфурт (Одер), Германия. Врачанските танцьори ще вземат участие в "Международен музикален фестивал на побратимените градове" по покана на организаторите- Община Франкфурт(Одер), Фанфарен оркестър на гр. Франкфурт(Одер) и Евро-лагер. Фестивалът ще се проведе от 24 до 27 април. В него ще участват оркестри и танцови състави от градовете Франкфурт(Одер), Германия и Слубице, Полша, както и от град Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48