Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 април 2015 година

Превозно средство номер 1 000 000 отчетоха на Дунав мост 2
Снимка: Пламен Генчев


Обявеният за днес протест срещу лошото състояние на пътищата в област Видин премина доста вяло. Малцина се отзоваха на поканата в социалните мрежи на групата "Възраждане на Видин"- да се съберат на паркинга пред бившия химически комбинат в града. До затваряне на път Е-79 пред комбината не се стигна, както беше обявено предварително.  Полицаите, които охраняваха протеста бяха почти колкото излезлите да изразят недоволството си, а най-голяма беше групата на отразяващите протеста журналисти. "Къде са видинчани и защо най-много протестиращи за лошото състояние на пътищата са от Ново село...Тука, в този район и в нашия град, живеят не само данъкоплатци, а и граждани с права. Ние от 25 години чакаме да живеем като нормални граждани на Република България", коментираха участници в протеста.

455 000 лева са отпуснати за ремонт на републиканската пътна мрежа в област Видин от април до октомври 2015 година. През миналата година за тези дейности са усвоени 1 360 000 лева, стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Поради ограничения бюджет, средствата са разпределени за най-належащите дейности, обясни Цветозар Цанков от Областно пътно управление-Видин: "Изкърпване на единични дупки, дупки и неравности по основните направления - път Е-79, път II-11 Дунавци-Симеоново-Ботево-Арчар, път II-12 Видин-Иново-Брегово, път II -14 Видин-Кула-Връшка чука, път III-112 Добри дол - Дреновец- граница Монтана и други третокласни пътища. Предвидено е косене на тревни площи по банкети за осигуряване на видимост, което ще започне през месец юни. В момента се работи по изкърпване на единични дупки по път Е-79, път II-11, и път III-112, тъй като тези участъци са основното направление на трафика от и за Дунав мост 2." 1 480 000 лева са предвидени за ремонт на улици и пътища в община Видин тази година. 9 са пътищата, които ще бъдат ремонтирани, каза пред Областната комисия по безопасност на движението представителят на Община Видин Георги Кардашимов. "Разклона за Майор Узуново, разклона Дунавци-Търняне, от околовръстния път до Каленик, отсечката за "Къмпинга", разклона за Динковица, разклона за Долни Бошняк, Разклона за Плакудер, Кошава-Гомотарци-Покрайна и разклона за Жеглица. Акцентираме главно върху изкърпване на асфалтовата настилка, подобряване на банкетите, кастрене на клони и храсти, тъй като затрудняват движението."

Бисер Славков от ЛовечЕдномилионният автомобил премина по Дунав мост 2 днес, около 17 часа. Честта се падна на Бисер Славков от Ловеч, който от 13 години работи като шофьор на ТИР. "Тук определено има райони, в които пътищата не са добри. Например пътят до Монтана е проблемен- беше трагедия преди две седмици. По принцип пътищата в цялата страна не са на високо ниво, но конкретно за Северозапада- пътищата наистина са зле...", коментира Бисер Славков.

Над 200 000 декларации за облагане на доходите предстои да бъдат подадени до края април в НАП. Най-лесният начин за деклариране на доходите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК), който се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. Декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6 и справката за изплатени доходи на физически лица могат да се подават с него. Данъчните декларации могат да се изпратят и по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април. Дължимият данък за довнасяне трябва да бъде платен до края на месеца. Всички налози се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане- 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет". Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от интернет страницата на приходната администрация. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор, чрез кол центъра на приходната агенция- номерът е 0700 18 700.  

105 души повече са безработните, които са се регистрирали на трудовите борси в общините Враца и Криводол през месец март в сравнение с предходния февруари, съобщиха от Бюрото по труда, което следи нивото на безработица в двете общини. 5 054-има са чакали от държавата да им намери постоянни доходи през третия месец на годината. В процентно отношение това прави 11.60 на сто и 49.45 процента съответно за Врачанско и Криводолско при средно ниво на безработица за страната от 11 процента. В областта също няма кой знае какви добри новини, а средно на всеки пет души в трудоспособна възраст, един е без постоянни доходи при ниво на безработица от 21.15 на сто.

Бюрото по труда във Видин обяви 87 свободни работни места. 22-ма души се търсят за метачи, 14- за камериери в хотел и 10 шивачи. 6 свободни работни места има за сметосъбирачи и 4- за застрахователни агенти. Двама души се търсят за инженер. Сред останалите свободни работни места са чистачи, трактористи, заварчици и доячи. Телефонът за контакт със служители от Бюрото по труда е 094/ 601 383.

Банковите сметки на 336 фирми от Видинска област с невнесен в срок корпоративен данък за близо 409 хил. лева могат да бъдат запорирани. Това ще се случи, ако до седмица те не платят дълга си или не представят обезпечение, съобщават от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок, до края на март, корпоративен данък. НАП осъществява контакт с представител на фирмата по телефона преди да започне принудително изпълнение, уточняват от приходната агенция.

60 наказателни постановления за 83 000 лева са наложени от Инспекцията по труда на работодатели във Враца. Тежки трудови злополуки не са констатирани в периода от началото на годината до края на месец март. 366 предприятия са проверени. 1 746 са издадените задължителни предписания, а спрените машини и съоръжения са 8. Броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения, намалява, отчитат още от Инспекцията по труда в града.

Община Враца ще бъде домакин на заседание на една от комисиите на Националното сдружение на общините в Република България. Градът е избран за редовната среща на постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони. Заседанието ще се състои на 28 и 29 април в конферентната зала на Община Враца. Кметове, заместник кметове и експерти на общини от цяла България се очаква да пристигнат за срещата. Комисията ще разгледа приключването на общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) в първия ден от заседанието. Измененията в нормативната уредба по управление на поземления фонд и горските територии ще се обсъдят във втория ден.

Крайният срок наближава за приемане на заявления за ползване на услугата "Топъл обяд" от нуждаещите се в  община Белоградчик. Милена Иванова, експерт "Социални дейности" в местната управа разяснява условията, на които трябва да отговарят кандидатите: "Заявления се приемат за ползване на услугата в периода 04.05.2015 - 30.09.2015 г. Право да подават заявления имат лица и семейства на месечно подпомагане, с доход по-нисък от диференцирания минимален доход, неосигурени, самотноживеещи лица с деца, подпомагани по Закона за семейни помощи за деца, самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни лица, лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по Закона за социалното подпомагане, въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение." 64 заявления са приети до момента. Крайният срок за подаване на документите е 16:00 часа на 24 април.

Един е кандидатът за провеждане на събития по проект "Областен информационен център Видин". Това е "Региоплан" ЕООД София. Фирмата е единственият участник, който е подал оферта в обществената поръчка с предмет: "Организиране и провеждане на събития по Договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO002-3.3.02-00014-С0001, проект с регистрационен № 0068-ОВН-3.3 "Областен информационен център - Видин", финансиран по Оперативна програма "Техническа помощ"." Комисия от Община Видин отвори офертата днес. Ценовото предложение на участника е в размер на 31 080 лв. с ДДС.

Видеокамери ще бъдат осигурени във всички зали, определени за провеждането на държавните зрелостни изпити в област Видин. Камери ще се местят от коридорите и дворовете в изпитните зали, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева: "Във всички зали ще бъде осигурено видеонаблюдение, като съществуващите сега охранителни камери от коридорите и училищните дворове ще бъдат прехвърлени в изпитните зали." Матурата по български език и литература ще се проведе на 20 май, вторият зрелостен изпит е на 22 май. Заповед на министъра ще уточни датата на третата матура, която обикновено се провежда от 26 май до 5 юни.

150 ученици от Видинско заминаха на зелено училище в курорта Боровец. Децата са от 13 училища и потеглиха тази сутрин с автобуси от паркинга на Общината в крайдунавския град. 13 ръководители-педагози ще отговарят за тях, като е подсигурено и медицинско лице. Всички изисквания на Наредбата за ученическия отдих са спазени, съобщават от Община Видин. Зеленото училище се провежда в курорта Боровец от 23 до 29 април. То е напълно безплатно и за ученици, и за учители. Полудневни екскурзии до културно-исторически забележителности в региона са предвидени по време на лагера. Зеленото училище се организира от Община Видин по проект "Реализация чрез интеграция".

Нов компютърен кабинет ще бъде открит в Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим І" Видин, съобщават от училището. Той е създаден по проект на Училищното настоятелство към гимназията, съвместно с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и SAP Labs България. Гости на събитието ще бъдат Лора Борисова, Владимир Начев, Недялко Йотов и Цветан Илиев, които са възпитаници на учебното заведение, а сега работят в SAP Labs България. Гостите ще презентират пред учениците какво представлява професията на софтуерния разработчик, като част от инициативата на SAP Labs България - Back2School (Обратно в училище). Официалното откриване на кабинета ще се състои утре, 24 април, от 13:30 часа.  

Красимир Богданов с деца от ВрацаМалки врачански депутати гостуваха в Парламента по покана на народния представител от ВМРО- Българско национално движение, в ПГ на Патриотичен фронт . 17 представители на Детския парламент към Начално училище "Свети Софроний Врачански" Враца бяха на посещение в Народното събрание. Групата беше водена от директора на учебното заведение- Антоанета Сиракова. Децата разгледаха сградата на Народното събрание, посетиха пленарната зала и разговаряха с Красимир Богданов за работата и задачите му в парламента. Той подари на гостите екземпляр от новоиздадения сборник "Васил Левски", с пожелание да спазват заветите на Апостола, да познават българската история и да се гордеят, че са българи. Децата връчиха на народния представител картина, изобразяваща "Хижата" във Враца, дело на тяхната съученичка Анна Николаева.

Официален старт на Маратон на четенето дадоха в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Това стана на 23 април - Световния ден на книгата. Пред ученици кметът Златко Живков прочете стихотворение на дъщеря си. Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. в над 100 страни по света. Датата 23 април е емблематична, защото на нея са се родили и починали много писатели, сред които: Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега. Международният ден на книгата се чества за първи път през 1996 г. като признание за ключовата роля на четенето, книгите и писателите. Маратонът на четенето в Монтана ще продължи до края на август.

Световния ден на книгата и авторското право е избрала младата видинска писателка Лора Цветанова, за да представи своята трета книга. В поетичната стихосбирка "Душата на дете" са събрани 81 стихотворения, които са създадени в продължение на три месеца. Книгата беше представена пред видинска публика в Детски отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". "Пиша още от ученическите си години. Чрез писането съм себе си, там изливам мислите си, чувствата си и мисля, че имам какво да покажа на хората чрез писане. "Душа на дете" е последната ми книга. В нея има стихове, различни са. Някои от тях може да се каже, че съм написала доста бързо, но някои от тях са ми отнемали дни", разказа Лора Цветанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението  е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещавено си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната. "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00