Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Иванова: "Зная ли, че публиката ще вика за мен, сърцето ми затуптява приятно"

2
Снимка: Галина Иванова Личен архив

Враца ще стане за една вечер столица на европейския професионален бокс. Това ще се случи на 9 май, Денят на Европа, обявиха организаторите на най-голямото спортно състезание за годината в града под Околчица. За трета поредна година във Враца ще има подобна боксова гала. Кулминацията на вечерта ще бъде боксовата среща между европейската шампионка Галина Иванова и представителката на унгарската школа Чила Немеди.   

Галина Иванова е световна шампионка по бокс в пет различни версии, двукратна европейска шампионка в категория "петел". Семейна е, с едно дете. Повече за кариерата си и бокса, Галина Иванова разказа в следващия разговор:

Госпожо Иванова, ще Ви върнем в началото на Вашата кариера- как момиче с физика на художествена гимнастичка избра бокса? Как започна всичко?

Ами, как... физиката не е от значение. Първоначално нямах никакви намерения да ставам състезателка, а просто исках да поддържам форма с някакъв спорт. Тренирах лека атлетика, но спрях, тъй като този спорт не беше за мен. Все пак, не исках да спирам изцяло със спорта, затова се ориентирах към кикбокса, а впоследствие и към бокса. За мен боксът е по-красивият спорт.

След раждането на Вашата дъщеря отново се върнахте към бокса. Това ли е Вашата голяма любов в професионалния път?

Определено! Детето ми и боксът- те са животът ми.

Снимка: Галина Иванова Личен архивКазвате в едно интервю, че никой не иска да се бие с Вас, защото се страхуват, което е наистина впечатляващо! Разкажете за най-трудните си победи.

Всяка победа е много трудна за мен, но след всяка изминала среща фокусът ми се насочва към предстоящите мачове и по този начин предишните срещи не ми изглеждат толкова сериозни. Всъщност, вече не се страхувам толкова, колкото преди, но като цяло фактът, че печеля победите си извън територията на страната- това е и най-голямото притеснение и заплаха за опонентките ми. В нашия спорт вниманието на съдиите обичайно е насочено към домакина на срещата. В моя случай обаче винаги успявам да насоча съдийския интерес към себе си.

Всъщност колко титли сте спечелили на ринга?

Имам пет световни титли, както и две европейски. Първо, спечелих европейския, а после- и световния пояс. След това бяха овакантили европейската титла и играх за нея във Франция, като отново я спечелих.

Загубите на какво учат?

В повечето случаи загубите при мен са 2 на 1 съдийски гласа в полза на опонентката ми, или пък други спорни и дори смешни понякога решения. Именно тези резултати ме карат да се озлобя и нахъсам още повече и да търся единствено победата. Миналата година получих един неприятен, но ценен урок от срещата си с едно много младо момиче, което подцених. Независимо от това, мотивирах се още по-силно да продължавам напред и да не се отпускам. В моя спорт слаби противници нямам. Всички тренират усърдно, а ако в България някой може да си позволи да не тренира, в чужбина това не се толерира. Когато предстои събитие от такъв ранг като гала вечерта във Враца, всички тренират на 100%.

Когато хората чуят бокс, обикновено свързват този спорт с болка, с агресия..., а всъщност се оказва, че той е цяла култура. Истина ли е това?

Да, така е, а агресията в повечето случаи вреди. Тя трябва да бъде умерена, иначе води до пагубни резултати. Ако тръгнеш с тази настройка в първи рунд, но човекът от другата страна съумее да запази спокойствие и да овладее ситуацията, той ще победи.

Споделете, този спорт Вас лично на какво Ви научи?

На дисциплина, най-важното от всичко.

Вие отново ще се борите за титла във Враца, а Чила Немеди ще бъде Ваш противник на ринга. Кажете няколко думи към нея преди мача на 9 май.

Внимавай! Тя не може да си представи каква сила е това, че ще играе тук. Сега виждам какво им е на всички, защото по принцип има едно притеснение от това как ще се представя, защото ще ме гледат много близки и познати. Всъщност- зная ли, че публиката ще вика за мен, сърцето ми започва да тупти много приятно.

Накрая и нещо лично- Вашата дъщеря Вики ще поеме ли по пътя на своите родители?

В началото, когато беше на годинка и половина, я водехме с нас по лагери в Белмекен, а в залата, беше нон стоп с каска и ръкавици. Сега обаче иска да е дама, интересува се от танци, пеене, рисуване. Все пак, и аз имах такъв период- носех обици, пръстени, бях с маникюр постоянно. Сега обаче изобщо не обръщам внимание на това, тъй като когато се занимаваш професионално със спорт, двете неща не могат да се съчетаят. За мен това е губене на време- имам гланцове и лакове, но всичко е купено заради дъщеря ми.

Снимка: Галина Иванова Личен архивПожелаваме Ви победа. Отправете няколко думи към зрителите на предстоящия мач.

Да заповядат и да станат свидетели на красив бокс. Аз винаги се опитвам да играя красиво и мисля, че и този път ще се получи зрелищна среща!

Визитки:

Галина Иванова

Галина Иванова е родена в Бургас на 8 март 1978 г. Тя е една от най- успешните и обичани български боксьорки, с впечатляваща кариера, донесла и пет световни титли, както и два европейски пояса.

Дебютът на Галя на професионалния ринг е през 1999 г., когато побеждава по точки друга българка- Цветанка Христова. Името на Галина се прочува след убедителната й победа над световноизвестната сънародничка Дейзи Ланг, в мач за световната титла на IBF през 2003 г. Следват години на убедителни победи, които и носят и европейската титла след победа над французойката Мириам Чомаз, както и световна титла, след триумф над датчанката Анита Кристиансен. Кулминацията в кариерата на Галина Иванова е притежанието на трите най-престижни световни титли, които й носят и световна слава и безспорен авторитет в боксовите среди.

Галина живее и тренира в София, със съпруга си Венци Иванов, с който са основатели на столичния клуб "Winners", както и с малката им дъщеричка Виктория.

Чила Немеди

Чила Немеди е унгарска боксьорка, родена на 6 февруари 1982 г. в Сопрон, Унгария. След силна кариера при аматьорките, унгарката прави шеметен дебют и при професионалистките, като побеждава убедително своята опитна сънародничка Мариана Гуляс през 2014 г. Следват категорични победи, които водят до мач за Световната титла на WBF, която Немеди безапелационно печели.  Силната унгарка ще се изправи срещу Галина Иванова на 9 май в спор за  световна титла на WBA.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56

"Ботев" (Враца) представи нов футболист

"Ботев" (Враца) официално привлече испанския футболист Давид Суарес , обявиха от клуба. 23-годишният футболист може да играе като халф и като централен защитник. Давид Суарес за последно бе част от отбора на "Мелия", който се състезава в четвъртото ниво на испанската футболна система. Суарес е юноша на "Жирона", "Леванте" и "Райо Махадаонда", а в..

публикувано на 19.07.24 в 07:38

"Бдин" започна подготовка за новия сезон

Новият старши треньор на "Бдин" Видин Анатоли Тонов изведе отбора на стадион "Георги Бенковски" за първа тренировка. След продължителната суша, точно в часа на старта на подготовката над Видин падна кратък, но проливен дъжд, което бе прието от щаба на "Бдин" като добра поличба. Видинчани ще се готвят за новия сезон на Северозападната Трета лига в домашни..

публикувано на 18.07.24 в 19:45

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44

Михаел Павлов свири на стадион "Огоста"

От БФС назначиха Михаел Павлов за главен съдия на мача "Монтана" – "Марек" /Дупница/ .  Срещата от първия кръг на Втора лига е в събота, 20 юли, на стадион "Огоста", в 20:00 часа . Венцислав Банчев и Кристиян Минков са помощници.  Четвърти арбитър е Валентин Стефанов. Веселин Мишев ще оценява работата на съдиите. Николай Михайлов от..

публикувано на 18.07.24 в 14:16

В Криводол направиха турнир по тенис на маса

В Криводол проведоха турнир по тенис на маса за деца , съобщиха от общинската управа. Надпреварата премина под патронажа на кмета Христо Доков и беше организирана от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В състезанието взеха участие деца от Криводол на възраст от 8 до 18 г. Победител в надпреварата е..

публикувано на 18.07.24 в 12:00

"Монтана" представи отбора срещу "Ком"

"Монтана" победи с 4:0 "Ком" /Берковица/ в приятелска среща. Преди мача на стадион "Огоста" бе представен отборът на монтанци за новия сезон на Втора лига. Кметът Златко Живков пожела успех и на двата тима.  Само на седмица тренировки футболистите на "Ком" не успяха да се противопоставят на съперника. В 31-та минута домакините поведоха с автогол на..

публикувано на 18.07.24 в 11:17