Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 април 2015 година

Снимка: Пламен Генчев

Пътната отсечка между видинските села Бела Рада и Войница продължава да е затворена заради пропадане на пътното платно следствие на свлачище. Преминаването се извършва по стария път, който също е в плачевно състояние. Пътният участък, който е част от главния път Видин- ГКПП "Връшка чука", беше ремонтиран неколкократно през последните години. Жителите на Войница негодуват от липсата на внимание към проблема. Отсечката е част от третокласната пътна мрежа и за нейното поддържане отговаря Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Екипи ще извършат оглед на пропадналия участък на пътя, съобщиха от АПИ. Въз основа на тях ще бъде преценено какви ремонтни дейности е необходимо да се предприемат за възстановяване на авариралия участък между селата Бела Рада и Войница.

Община Враца обяви процедура за набиране на кандидати за ремонт на градските улици. Срокът за офертите е 5 май, а планът е до края на същия месец да започнат дейностите. Местната управа на Враца е амбицирана да реализира мащабна програма за изграждането на нови улици в града, обяви кметът Николай Иванов. Според него финансиране за тези дейности може да дойде по две направления: "Очакваме целево финансиране от държавата, за което сме подали искане и сме провели разговори с Министерството на финансите. Отделно от това разчитаме на собствени приходи от продажба на общински имоти." От пътния данък се очакват около 900 000 лева, но те са за аварийни ремонти на улици, поставяне на счупени знаци, спешни ремонти на градски улици.

2 500 000 лева са предвидени за ремонт на пътища в община Грамада тази година. Най-много средства са осигурени за десеткилометровия път Грамада- Водна, каза Радослав Рангелов от Общината: "Има избран изпълнител, подписан е договор. Чакаме одобрението на Държавен фонд "Земеделие" на обща стойност 2 350 000 лева. От капиталовите разходи е предвиден ремонт на улична мрежа в Грамада и село Бранковци на обща стойност 54 000 лева. От целева субсидия за капиталови разходи е предвидена също реконструкция на разклона за с. Бранковци на обща стойност 73 500 лева, както и ремонт на част от четвъртокласния път в село Милчина лъка на стойност 23 000 лева." Пътната маркировка в района на училище "Христо Ботев" в Грамада е възстановена по повод Третата глобална седмица на ООН за безопасност на движението по пътищата, която ще се проведе от 4 до 10 май. И пътните знаци са подменени.

За 16 май е предвидено пролетното почистване на Враца и населените места от общината. Това стана ясно на месечната среща с кметовете и кметските наместници от селата в региона, съобщават от местната управа. Срещата традиционно бе водена от кмета Николай Иванов. От общинската администрация призоваха гражданите да се включат в почистването на междублокови пространства или на замърсени територии. Жители на селата от общината също ще участват в кампанията, като в малките населени места организацията ще се осъществява от кметовете и кметските наместници. В селата излязлото от употреба електрическо или електронно оборудване трябва да се събира по възможност в центъра на населеното място. От там служители на общинската администрация ще организират извозването му чрез фирма, която има договор с Общината за такава дейност. Във Враца ще има отделна кампания за събирането на негодна домашна техника. Забранява се премахването на дървета без разрешение от Общината, допълват от местната управа.

Новият асфалт по тротоара на улица "Цар Александър II" във Видин е положен плътно до дърветата, а това ще им навреди, сигнализираха слушатели на Радио ВИДИН. Проверихме на място как е асфалтиран тротоарът. "Това дърво как ще се полее? Така е асфалтирано, че ако може и дървото да асфалтират... Трябва да има место, от което да поема вода. Просто не е обърнато внимание. Тротоарите, когато са били, също е имало каренца, от които да се полива", смятат видинчани.
Асфалтиране плътно до корите на дърветата е недопустимо, е мнението на Даниела Димитрова, управител на фирмата по озеленяване за Видин. Тя съобщи още, че е направена препоръка след като се асфалтират тротоарите, асфалтът да се изсече около дърветата, за да може те да получават вода.

Договор за гражданска поръчка между видинската болница и Юлиян Петров "изтече" в социалните мрежи. Според документа целта е популяризиране дейността на лечебното заведение, реализирани постижения и резултати в дружеството. За тези дейности Юлиян Петров ще получи 5000 лева- от тях 50% при подписването на договора, а останалите на разсрочено плащане всеки месец. "Договорът е истински", потвърди юристът на болницата адвокат Пламен Стефанов. Юлиян Петров е лидер на гражданското движение "Аз обичам Видин". Потърсихме го за коментар доколко е морално да изпълнява такъв договор с оглед на недоброто финансово състояние на болницата, но той заяви, че в момента е в чужбина и когато се върне ще коментира проблема. Утре очакваме коментар и на директора на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова.

По 1000 персонални идентификационни кода (ПИК) на ден издава Националната агенция за приходите през последните дни на данъчната кампания. ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. Той се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Над 5000 къса цигари без бандерол и един килограм тютюн иззеха видински полицаи при проверки, извършени през почивните дни. По-голямата част от цигарите  са открити в дома на 38-годишна видинчанка. Контрабандната стока е иззета, по случая е образувано досъдебно производство, съобщават от полицията. Цигари и нарязан тютюн без бандерол са иззети още при проверки в селата Връв и Бела Рада, както и в района на пазара в Белоградчик.

Екипът на Държавен куклен театър- Видин се завърна от Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в град Ямбол с нова награда. Това каза за Радио ВИДИН директорът на културната институция Поли Трифонова: "Това е поредната награда, която бе присъдена на Държавен куклен театър-Видин. Със спектакъла "Бременските музиканти" бяхме селектирани за участие в Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол. След, като си изиграхме постановката стана ясно, че сме отличени за сценография на Наталия Гочева. Продължаваме да си играем представленията във Видин и наоколо. От 7 до 10 май сме селектирани отново със спектакъла "Бременските музиканти" за друг фестивал в Търговище."

Два екипа ученици от ПМГ ”Екзарх Антим І” са допуснати за участие в конкурса "Млади таланти" 2015, който се организира от Министерството  на образованието и науката. Само 28 проекта ще се състезават в надпреварата, която ще се проведе в периода 28-30 април 2015 г. в град София. С образователната игра "Училище на бъдещето" ще участват талантите от видинската Природо-математическа гимназия Христо Иванов от Х "г" и Ерик Трифонов от ХІ "а" клас. Другият допуснат екип - Владимир Янакиев от ІХ "в" и Мартин Веселинов от ХІ "в" клас ще участват с разработка на уеб-сайт - "Туристически пътеводител на област Видин". И с двата екипа ученици работи инж. Даниела Цветкова - преподавател по информационни технологии във видинската Математическа гимназия.


Регионалният инспекторат по образованието (РИО) - Видин организира "Панаир на профилираното и професионалното образование" утре, 28април, от 14:00 часа до 17:00 часа в алеята зад ресторант "Бонония" в Крайдунавския парк на града. Целта на панаира е: представяне на добри практики от училищния живот на училищата с прием след завършен VII клас и завършено основно образование, както и презентиране на утвърдения им план-прием за учебната 2015/2016 година, съобщават от РИО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението  е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещавено си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната. "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00